KAHVE DÜKKANI AÇMAK(KAFE AÇMAK)-Karlı marjı ve maliyeti nasıl?

Bu yazımızda az(düşük) sermaye ile kafe açmayı ve de bu işin maliyetini, tahmini kazancını, dikkat edilmesi gerekenleri anlatacağım.

Öncelikle; sizleri fazla sıkmadan ülkemizde yani bu topraklarda bu işin geçmişini kısaca hemencecik anlatacağım:

coffe photo

Kahve dükkanı açmak iş fikri Anadolu kahvecilik kültürüne benzese de son yıllarda uluslararası yiyecek-içecek devlerinin ülkeleri işgal etmeye başlamasıyla Amerikanvari bir hal almıştır. Eski Anadolu kahvecilik kültürü yıkılmış yerine fast-food denilen “bir an evvel parayı bırak, yemeğini bitir çık git, sonra bir daha gel” şeklinde zihniyet benimsemiş köhne bir kültür yayılmıştır. Buna kültür bile demek yanlış tabi!! Bu bir kültür değildir tam tersine bir kültürün deformasyona uğratılıp yerine sahtesinin konulmasıdır bana göre… Arkadaşlarım bu blog bir siyasi blog değil. Biz burada vatan kurtarmıyoruz. İnsanların parlak fikirler üretip, kazançlı iş veya meslekler edinmesi için çabalıyoruz ve çabalamaya devam da edeceğiz. Gönül isterdi ki bu köhnemiş kültür yok olsun, her yöreye has kültür korunsun, uluslararası yiyecek-içecek şirketleri moğol istilası gibi dünyayı istila etmesin… Ancak arkadaşlar bu devirde para kazanmak istiyorsanız bu lanetdayn kültür bozuntusuna(küreselleşmeye) ayak uydurmak zorundasınız.

 

 
Tabi ki bu demek değildir ki her sokağı starbucks ile donatmak, her köşebaşını McDonalds ile kapatmak değildir!! Çünkü henüz halkımız bu kadar da bu lanet kültür bozuntusuna kapılmış değildir. Bu kadar da bozulmuş değildir. O sebeple bir kombinasyon yapmak durumundasınız. Yani hem kapitalist küreselci hem de yerelci olmak durumundasınız. Demek istediğim mesela nescafe satarken müşterilerinize kalabalık gruplar halinde oturup Türk gelenek ve göreneklerine hasbel kadar uygun bir yerde yiyip içebileceği alanlar yaratmak. Yaratmasanız bile bu fast-food kültürlerinden buna en uygun olanını seçmelisiniz.
Kahve dükkanı açmak yani kafe açmak işi fikri çok da zor bir iş değildir. Bir kere herşeyden evvel kahve genelde yemek üstüne yanda öğün aralarında içilebilen bir şeydir. Yani menünüzün çok çeşitli, spesifik olmasına gerek yoktur. Kahvenin yanına tatlı, pasta, kurabiye, börek,kek gibi çeşitler süper olabilir. Bunları açmayı planladığınız kafeye temin etmeniz gerekir.
Bu son 30-40 yılda tüm dünyaya yayılan “nescafe“, “cappucinolu kahve“, “mocha“, “karamelli ya da vanilyalı mocha çeşitleri“, “beyaz ya da siyah çikolatalı kahve türevleri” menünüzde muhakkak bulunmalı. Bunlar artık olmazsa olmazlarınız olacak eğer bir kahve dükkanı açmak istiyorsanız. Sizi daha fazla yormadan artık değerlendirmeye geçelim…

Kahve dükkanı işletmek nasıl bir iştir?

 

1) KAHVE DÜKKANI AÇMAK(KAFE AÇMAK) İŞ FİKRİ TEMİZ BİR İŞTİR. SAYGIN BİR İŞTİR.

 

Temizlikten kasıt çok fazla lamı cimi olmamasıdır. Yani insanlar sizin ne iş yaptığınızı sorduğunda çok rahatlıkla cevaplayabilirsiniz “ben kafe işletiyorum” diyerekten. Saygındır çünkü kültürümüze de hitap eden insanların birbirleriyle kaynaşmasını, dertleşmesini sağlayan bir iştir. Yani topluma epey hizmet ediyor olacaksınız. Eskiden kahvehaneler medyanın nabzı olarak görülürmüş. Tüm dedikodular, bilgiler bu köşelerde cereyan edilirmiş. İnsanların komşuları dışında tanıştığı kişiler genelde bu kahvehaneler aracılığı ile olurmuş. Tabi şimdi bunun yerini sosyal medya, televizyonlar, web-siteleri aldı. Üstelik bu gücü de kötüye kullanan bir güruh ortaya çıkmış durumda…
 
Sonuç olarak kahvecilik yapmak namuslu bir iştir, insanlara gönül rahatlığı ile, gurur ile; meşgul olduğunuz işi söyleyebilirsiniz.
 

2) KAFE DÜKKANINI GERÇEKTEN DÜZGÜN BİR KONUMA, İŞİNİZİ EHİLCE YAPARAKTAN AÇARSANIZ SİZİ EPEY MADDİ KAZANÇ BEKLEMEKTEDİR.

Bir Starbucks kadar kazanamazsınız belki ama Kahve Dünyası ya da Kahve Diyarı, Sütiş gibi dükkanların bayiliklerini alaraktan çok güzel getiriler elde edebilirsiniz.
 
Bunun için harcayacağınız miktarı da size kısaca özetlemek gerekirse;
 
A) Eğer mülkiyet sizin değilse açacağınız şehire, bölgeye göre değişkenlik olmakla beraber 1 senelik kira giderini(20 000 TL aylık giderden hesaplarsak) 240 000 TL peşin olarak verip gözden çıkarmalısınız(teamül böyledir 1 yıllık peşin çalışırlar genelde).
 
B) Ardından kahve dükkanının tadilatını yapıp dekorasyonunu güzelcene yapacaksınız( bu iş size ortalama 150-200m2 dükkanda 120 000 TL’ye patlar).
 
C) Yine çalıştıracağınız işçilerin aylık sigortası, elektrik, su, doğalgaz faturaları sizi beklemekte(başlangıç olarak bunlar için elinizde olması gereken sermaye 5 000 TL)
 
D) En son olarak bir şirket kurup muhasebeci, mali müşavir ayarlamalısınız tabi bunu yapabilmeniz için vergilerinizi de tamamiyle halletmeniz gerekir(bunlar da size senelik 10 000e patlar).
 
TOPLAMDA=240 000+120 000+5 000+10 000=375 000 TL
 
Bu rakam sizin kafe(kahve dükkanı) açmak iş fikrini hayata geçirebilmeniz için elinizde bulundurmanız gereken sermayedir. Çok gibi gözükse de işleri rayına oturttuğunuz zaman size bu rakam emin olun vız gelecektir.

3)KAFE AÇMAK İÇİN İLLAKİ HER SANİYE DÜKKANIN BAŞINDA NÖBET TUTMANIZ GEREKMEZ.

 

Şu İş İlgini Çekebilir:  Tabelacı Dükkanı Açmak ve Gerekenler
 İş çok spesifik olmadığı için kazançlı girişimler arasında belki de en rahat olanı bu kahve dükkanı açmaktır. İşi rayına oturtana kadar bir kaç ay tam zamanlı bu girişiminizi destekleyip her türlü ince ayrıntıyı düzeltmelisiniz. Bu düzenlemeden sonra kafanız rahat olur kurduğunuz sistem ömür boyu işler.
 
Bir kahve dükkanı açtıktan sonra ve işi belirli seviyeye getirdikten sonra, her sabah saat 8’den akşam 9’a kadar nöbet tutmanıza gerek yok. Zira dükkanınız halen böyle bir ilgiye gereksinim duyuyorsa bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir, henüz kurumsallaşamamışsınızdır demektir. Bu duruma ise bir an evvel çözüm bulmanız sizin için hayatidir; çünkü bir ömür boyu bu tarz işletmelerin başında durmanız neredeyse imkansızdır.  Kaldı ki; yarın öbür gün, siz öldüğünüzde mirasçılarınızın da bu işletmeyi rahatlıkla idare ettirebilmelerini istiyorsanız kahve dükkanınızı kendi kendisini idare edebilecek konuma getirmeniz gerekmektedir.
coffe photo
 

4) KAHVE DÜKKANI AÇTIKTAN SONRA HAYATINIZIN SONUNA KADAR BEDAVA KAHVE İÇEBİLECEKSİNİZ:))

 
Şaka bir yana iş sadece bedava kahvede bitmiyor. Bu kazançlı girişim sayesinde rahatlıkla ömür boyu geçinebilir maddi sıkıntı çekmezsiniz.
 
Her gün bir çok insanın bir ay boyunca çalışarak zar zor biriktirebildiği kadar parayı nakit olarak cebinize koyma imkanı bulacaksınız. Bu sıcak paranın çok olduğu işlerin de bir diğer avantajı, para toplamakla, çekle, senetle ve krediyle daha az uğraşmak zorunda olmanızdır.
 
Kahve dükkanı açarken yapabileceğiniz yaratıcı ve de yenilikçi çözümler dükkanınızın daha marjinal olmasını ve de daha çok müşteri çekmesini sağlayacaktır.

Mesela; şuradaki kitap kafe açmak ile ilgili makale ve de tabletli kafe açmak makaleleri az önce bahsettiğim yenilikçi bir çıkışa örnek teşkil etmektedir.

Sizin de böylesine inovatif bir çıkış yapmanız açtığınız kafenin dilden dile yayılmasını ve de farklı konsepti ile insanlar arasında bir marka olmasını sağlayacaktır. Şimdi “konseptin önemi yok” diye düşünebilirsiniz. Ancak şöyle düşünün bir kıraathane’de sizin açmayı planladığınız hayalinizdeki kafenin yaptığı işlevi yerine getirecektir. Ancak görsellik açısından sınıfta kalacağı için ziyaretçi kitlesi çok daha sınırlı olacaktır. İşte bu sebeple görselliği asla ihmal etmeyin.

2) Kahve dükkanı açmak maliyeti nedir?

Tasarıma, dekorasyona, işçi giderlerine, kahve makinelerine, kahveye, diğer içeceklere, beyaz eşyaya olmak üzere 7 kalem gideriniz olduğunu ifade etmeliyim sevgili parlakfikirler okurları. Tüm bu kalemlere en az 30 000 dolar masraf yapmak durumunda kalacağınızı ifade etmeliyim. Ancak bu rakam sizi korkutmasın çünkü bankalar kahve dükkanı açmak için düşük faizlerle iş kurma kredileri vermekteler.

Ayrıca bu yukarıdaki maliyetlere ek olarak kar etmeden geçireceğiniz aylar için yetecek işçi, kira, yiyeyecek, fatura giderlerini bir kenarda istiflemeniz gerekecektir. Çünkü müşteri portföyünüz oturana kadar zarar etmeniz yüksek ihtimal.

3) Kahve dükkanı kar marjı nasıldır?

Değerli okuyucu kahve dükkanlarının kar marjını belirleyen en önemli faktörün kira bedeli ve reklama, pazarlamaya, tanıtıma bütçeler harcamadan kendiliğinden gelen ziyaretçi sayısı olduğunu belirtmek isterim. Öyle ki siz dükkanda kahveye ciddi ödemeler yapmayacaksınız. 10 TL’lik kahvenin belki de 20 kuruşu onun gerçek maliyetidir. Sizin esas gideriniz dükkan rantı olacaktır.

Sizlere tavsiyem kahve dükkanınız şehrin işlek caddelerinden ziyade ara sokaklarına 3. nesil kahve olarak açmanız bu sayede hem fahiş kiralardan kurtulmuş olursunuz hem de düzenli olarak sizi ziyaret edecek kemik kitleye daha çabuk ulaşmış olursunuz. Çünkü kalabalığı, kaosu, gürültüyü seven kitle zaten kahve dünyası, starbucs gibi işlek cadde kafelerine gidiyor. Mesela meşhur Bebek starbucs’ın kirasının aylık 100 000 dolar civarında olduğunu biliyor muydunuz?

Sizin yapmanız gereken bunlarla rekabet etmek değil. Tam tersine buralardaki bıkkın kitleyi çekip kendinize bağlamak!

coffe photo

“KAHVE DÜKKANI AÇMAK(KAFE AÇMAK)-Karlı marjı ve maliyeti nasıl?” üzerine 19 yorum

    • Güzel her konuda bana uygun bi iş kahve dükkanı açmak fakat maliyet çok yüksek benim 30-40bn arası bi maliyetle bi mekan açmaya ihtiyacım var 40 bin nüfuslu bi ilçeye

      Yanıtla
  1. Ben de kafe açmak istiyorum; ancak ortak birilerini arıyorum; umarım düşük sermaye ile (5-10 000 TL) kahve dükkanı ortağı olabileceğim şirketler vardır.

    Yanıtla
  2. Bende aynı durumdayım. Eşim için iş kurmak istiyorum. Konya merkezde. Özellikle Meram ilçesi merkezde olması Harika olacaktır. İş yükü ağır olmayan en fazla 30 bin tl yi aşmayan aylık ortalama 5-6 bin lira getirisi olan bir iş var mı? Eşim fizyoterapist ancak şartlar gereği işi bıraktı ve ticaret yapmam istiyor. Şimdilik tek başına yani ortak bulma ihtimalimiz çok zayıf.

    Yanıtla
    • 25 000 TL sermaye ile tek başına Coffe Shop sahibi olamazsınız maalesef Erhan Bey… Ancak sitemizin bu konudaki girişimine(ortak kahve dükkanı açmak) katılmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

      Yanıtla
  3. Merhaba 150 bın tl ıle edirne de kahve dukknı acılması konusunda fıkırlerınız nelerdır. Yaklasık 160 bın nufusu olan bunların yaklasık 20 bını ogrencı olan bır sehır . Bu tarz yerlerınde sık oldugu bı sehır tesekkurler

    Yanıtla
  4. 250bin nüfusu olan bir şehirde 120 magazalı bir avm de coffee açmak istiyorum.Starbucks kahve dünyası dahil 6 rakip var. Ne dersiniz iş yapar mı?

    Yanıtla
  5. Joseph Kahve ve Nargile zincileri olan markamız size çok kazançlı bir yatırıma davet ediyor.Marka bedelini ödemeden yani tabela parası almadan yatırım maliyetine ayda 25.000 ila 35.000TL kazanma fırsatını mükemmel yatırımla sunuyor. Ayrıntılı bilgi için Google’da aratarak bizi bulduktan sonra ulaşım sağlayabilirsiniz.

    Yanıtla
  6. Kafe açmak sanıldığı kadar kolay değil tabi ama işini bilene çok kar vaat ediyor. Bu işte kazanmak istiyorsanız işinize daha da önemlisi markanıza hikaye ve duygu katarak pazarlama yapmanız gerekmektedir diye düşünüyorum. Kafe bayiliği firmaları da buraya yazarsa memnun olurum.

    Yanıtla
  7. 5000 nüfuslu biryerde 6 kahvehane var ve birtanesini devir almak istiyorum . Nasıl bir yenilikle kendimi gösterebilirim

    Yanıtla
  8. Macbear francise ile coffee house acacaz kuzenlerle.bir buçuk milyon gibi bir fiyat çıkıyor anahtar teslim.Ne düşünüyorsunuz mantiklimi sizce

    Yanıtla

Yorum yapın