Karayipler’de Yaşamak ve İş Kurmak Hayal Mi?

Karayipler, 25’ten fazla ülkeden oluşan ve binlerce adası ve sömürgesi olan geniş bir yer, geniş bir imkanlar adası. Hal böyle olunca parlak fikirler olarak bize buraya dair en azından temel ve belli başlı bilgileri vermek istedik.

caribbean photo

Karayipler, bizim için tam bir muamma. Türkiye’ye coğrafi olarak da kültürel olarak, tarz ve stil olarak da tamamen farklı. Zira iki ayrı evren olarak değerlendirebiliriz bu durumları koşullanmalarıyla birlikte. Bazen insan kendi memleketinin sınırları içerisinde bile yabancılık çeker bir şehirden şehre gittiğinde. Çünkü her kentin kendine özgü bir yapısı, gelenekleri, üslubu ve hatta mimarisi vardır.

O halde Karayipler’de yaşamak ve iş kurmak fikri, uzatan aklına geldiğinde insanın en başta bir merak, sonra bir şüphe ve kaygıyla beslenir. İnsan, ne de olsa, ne kadar anti milliyetçi bir görüntü sergilese de ayaklarıyla ve zihinleriyle bastığı toprağa aittir.

Karayip Adalarının literatürdeki bir diğer adı da Batı Hint adaları. Hani coğrafya dersinde falan böyle gösterildi bize, böyle bildik. Karayip bölgesi ile ilgili bilmeniz ilk ve belki de en önemli bilgi içinde 7 binden fazla ada bulundurmasıdır. Yani kapağı bir şekilde oralara attığınızda bir adada işler yolunda gitmedi mi? Geriye altı bin küsur ada ihtimali ve olanağı kalacaktır.

Karayipler’i biz korsanlarıyla ve Johnny Deep ile biliyoruz. Yaşayan bilir, anlatılan duyulur sadece deriz. Bizim bundan sonra şu noktada yazacağımız tüm bilgiler bir şekilde kurumsal ve ön bilgi niteliğinde olacaktır. Ancak bilmeden gitmek yerine bilerek, ön görerek ve gereken gözlemleri gereken zamanlarda tahlil ederek yapmanız, bu elin memleketinde çok daha rahat ve aşina olarak hareket etmenize yarayacaktır.

Şimdi sırasıyla bu bölgede yapılacak işlerin tam listesini, daha sonra buralarda yaşamanın ve çalışmanın artı yönlerini ve son olarak oralarda dikkat etmeniz gereken püf noktaları sizlerle paylaşacağız. Hazırsanız başlayalım değerli parlak fikirler okurları.

Yabancı Ülkede İş Kurabilmek İçin bazen genel başlıklara ihtiyaç duyarız. Bir şeyin önce genel hatlarını bilip daha sonra işin bağırsaklarına, merkezine girmek her zaman daha mantıklı ve makul olmaktadır çünkü. Yabancı bir ülkede iş kurabilmek için adlı makalemize tıkladıktan sonra neresi olursa olsun, dünyada artık hiçbir yerin bir yere uzak olmadığını, siber ağlar ve yüksek teknoloji ile birlikte dünyanın dev bir köye dönüştüğünü ve bu sayede insanların istedikleri ülkelerde gönül rahatlığıyla iş kurabileceğini görecek ve öğreneceksiniz.

Karayipler’de Kurulacak ve Yapılacak İşler 

1- Turizm:

Bir yerde yedi binden fazla ada varsa orasını turizm cenneti olarak değerlendirmemizden daha doğal bir şey yok demektir. Bu nedenle Karayipler’de kurulacak ve yapılacak işlerin başına en kılçıksız ve risksiz sektör olarak turizmi koyabiliriz. Her yıl zaten çoğu zaman Akdeniz iklimi ile donatılmış sıcak hava, kum, deniz derken milyonlarca turist alıyor burası. Siz de bu çekim alanını çıkarınıza uygun hale getirip orada bir turizm acentası ya da otel kurabilir ve yepyeni bir bölgede yepyeni bir işin tadını, kendiniz de güneşlenerek çıkarabilirsiniz.

2- Balıkçılık: 

Karayip Adaların’da binlerce çeşit balık çıkarılmaktadır. Ülkemizde giderek ölmekte olan ve bunu da balık fiyatlarından belli eden bir sektör bu. Zira ülkemiz bir ada olmamasına rağmen yarım adadır ancak hem gerekli önlemlerin alınmaması, hem sanayi kirlilik balıkçılık sektörünü öldürme noktasına gelmiştir. Bir yarım ada ülkesinde çipuranın kilo fiyatının 30 lira olması kaçınılmazdır.

Siz balıkçılık yapmak ama bunu hakkıyla yapmak istiyorsanız Karayipler sizin için ideal bir balıkçılık merkezi olacaktır. Bizden söylemesi.

Amatör Balıkçılık Yaparak Para Kazanmak adlı yazımız da bir kenarda dursun. Her nerede olursanız olun amatör olarak balıkçılık ile ilgilenebilir ve bundan da yüklü yüklü paralar kazanabilirsiniz. Zira balıkçılık profesyonellik gerektirmeyen sade ve sabra dayalı bir iştir. Sabırlı okumalar dileriz öyleyse.

3- İnşaat 

Karayipler yeni yeni canlanan bir yer. Ana geçim kaynağı turizm olan her bölge gibi de nüfusu az. Bu nedenle özellikle Dominik Cumhuriyeti ve Haiti gibi bölgelerde inşaatın yükselmekte olduğunu biliyoruz. İnşaat işini yurt dışına, üstelik de güzel ve risksiz bölgelere taşımak gibi bir niyeti olan arkadaşlar, bu bölgeyi tam olarak bu alan için değerlendirebilirler. İnşaat işinde ülkemiz yavaş yavaş geriye doğru giderken, mevcut potansiyelleri Karayipeler gibi nispeten bakir bölgelere taşımak, mantıklı gibi görünüyor. Siz ne dersiniz?

4- Madencilik 

Madencilik de bu bölgede epey yer kaplayan ve yıldan yıla önem kazanan bir başka sektör. Bu işin yöneticisi ya da mühendisi olmak istiyorsanız, Karayipler size bu manada da kucak açacaktır.

Madencilik alanında yatırım yapmak isteyen girişimci ve yatırımcı arkadaşlar da bu konuyu buralarda değerlendirebilirler. Buraların korsanları da artık var olmadığına göre işinizi büyük bir keyifle ve rahatlıkla yapabilirsiniz demektir bu.

Maden mühendisliği iş olanakları kısmına Karayipler’i ekleyebilirsiniz sevgili parlak fikirler okurları. Dünya kocaman ve bazen ihtimalleri zorlamak gerekiyor. İşsiz kalan bir maden mühendisi yerine Karayipler’de çalışan bir maden mühendisi olmak evladır.

Karayipler’de Yaşamanın ve İş Kurmanın Avantajlı Yönleri Nelerdir? 

  • Evvela birçok Karayip ülkesine ve adasına vizesiz giriş yapma imkanınız var. Bu da daha başlangıçta bu bölgenin ne kadar avantajlı ve girişimcisine destek veren bir bölge olduğunu gösteriyor. Vizesiz giriş yapma, yaşama ve çalışma fırsatları Türkiye’den de bu bölgeye giriş yapma ve yaşama istatistiklerini artırıyor.
  • Karayipler’in mevcut nüfusu az. Ama bununla birlikte yılın altı ayından fazla turist çekiyor.Yapacağınız iş ne olursa olsun her milletten, her renkten, her dilden insanlara ürün ve hizmet satma şansınız olacak. Bu renklilik ise hem kültürel hem de ticari açıdan söz konusu kişi ve kurumlara ekstradan ayrıcalık sağlıyor.
  • Karayipler’in iklimi de atmosferi kadar umutlu ve sıcak. Dünyanın en mutlu insanlarının karnavallarda, festivallerde, çeşitli etkinliklerde buralarda toplandığına tanıklık edebilir, çılgın kalabalığa siz de katılabilirsiniz. Mevzu bahis olan hem mutlu olmak hem de mutlu mesut bir şekilde çalışmak ise Karayipler bir dünya cenneti olarak size avantajlarını sunmaya hazır bir biçimde yeni girişimcilerini ve yerleşimcilerini bekliyor.

Gelişmiş Yabancı Ülkede Girişim Kurmak Karayipler’in birçok açıdan gelişmiş olduğunu artık biliyoruz. Böylesi ülkelerde girişim kurmak için dikkat etmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz. Ama biz yine de yazımızın sonunda dikkat edilecek ana noktaları sizlere yazalım. Buyurun.

Karayipler’de korsanlık hariç birçok güzel işte çalışabilirsiniz.

Karayipler’de yaşamak ve çalışmak için dikkat edilecek hususlar nelerdir? 

Öncelikle dil konusunda hazırlıklı olun. Karayipler’de konuşulan diller İngilizce ve İspanyolca’dır çoğunlukla. Bu dillerden en azından birini öğrenip buraya gitmeniz, burada yaşamaya ve de çalışmaya öyle başlamanız önemle rica olunur.

Bununla birlikte tamamen farklı bir kültürün, farklı insan ilişkilerinin içinde bulacaksınız kendinizi. O nedenle adaptasyon ve alışma süreci ilk başta sizi duygusal ve fiziksel olarak yoracaktır. Ama unutmayın ki her yerin yabancısı olmak zordur. Alışınca da gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Yorum yapın