Kariyer yapmak isteyenler için 5 kilit nokta!…

İş hayatında başarılı olmak zor zanaattir. Her ne kadar işini layıkıyla yapan, ustalaşmış ve sadık bir çalışan olsanız da; konu yükselmek ve kariyer yapmak olduğu zaman çok farklı etkenler devreye girmektedir.

Çalışma hayatınızda başarılı olabilmek için çareler arayan, bu alanda ilerleme kaydetmek isteyen biriyseniz zaten epey kişisel gelişim kitabı okumuşsunuzdur. Kaliteli-kalitesiz; piyasada yüzlerce ürünü bulan kişisel gelişim sektörü de kendi içinde kategorilere ayrılır.

Başlıca ayrılma noktaları ise şunlardır: Setrifika, dil, vs. konularda teknik bilgi vererek ne yapılması gerektiğini anlatanlar ve başarı hikayeleriyle, azimlilik örnekleriyle okuyucusunu motive etmeye çalışanlar.

Hangisi daha önemli derseniz; bence böyle bir ayrım yapmak mümkün değildir. Motivasyon ve moral; başarıya giden yolda önemli etkenler olsa da, somut uygulamalarla desteklenmemeleri halinde yetersiz kalması kaçınılmazdır.

Bu yüzden; kariyer yapmak isteyenlerin boş vakitlerinde mutlaka eğilmeleri gereken birkaç husustan bahsedeceğiz. Bu ana hatlar dışında uğraşacağınız şeyler ise hangi sektörde olduğunuza göre değişir.

1)Sektörünüzde uzmanlık kazanacağınız spesifik alanlara yönelmek

Söz konusu alanların neler olduğu tabii ki sizin ne iş yaptığınıza göre değişir. Ama en basitinden; tıp fakültesinden mezun olduktan sonra yaşanan pratisyenlik döneminden sonra sınava girilerek uzmanlık alınmasını örnek gösterebiliriz.

Bunu zaten yapmak zorundasınız. Çünkü siz durağan olsanız bile zamanla uzmanlık alanları ve dallanmalar artacağından, bugün rahat rahat yaptığınız o işi kaybetmeniz işten bile değildir.

2)İngilizce dışında ikinci yabancı dil çalışmalarına başlamak

İngilizce bilmeyenlere; hayatlarında İngilizcenin gerekliliğine dair her gün duydukları nasihatlerden bahsedip de küfür yemek istemiyorum…:D

Ama İngilizceniz yeterli seviyedeyse bununla yetinmemelisiniz. Almanca, Rusça, Japonca, vs. mesleğinizde faydalı olabilecek dillere yönelmelisiniz.

3)Mesleki hayatınız dışında sosyal ve psikolojik yönünüzü de geliştirmek

Öğrendiğiniz şeyler, edindiğiniz teknik beceriler ya da kazandığınız tecrübeler size iş hayatınızda yükselmeniz için yardımcı olabilir. Ama kişiliğinizin bu yönünü, ruhsal, sosyal ve psikolojik gelişimle dengelemezseniz ileride sorunların ortaya çıkması da kaçınılmazdır.

Kariyerinizde inanılmaz başarılar elde edip de kötü bir özel hayata ve harap olmuş bir ruha sahip insanlardan olmak istemezsiniz değil mi?…

Şu İş İlgini Çekebilir:  Sunum Yaparken Duru, Sade Ve Berrak olmanın önemi

4)Hedeflerinizden ve ulaşmak istediklerinizden asla vazgeçmemek

Yukarıda saydığım maddelere yoğunlaşmak için yeterli zamanı, imkanı ve şartları bulamamış olabilirsiniz. Ama hedeflerine ve amaçlarına adeta güdümlü füze gibi kilitlenmiş bir insanın önünde durabilecek hiçbir şey yoktur…

Belki diğerlerinden 3-5 yıl sonra olur; ama vazgeçmezseniz, mutlaka o güzel amaçlarınıza ulaşırsınız.

5)Yenilikçiliği ve devrimciliği asla bırakmayın. Araştırmacı olun.

Dünyanın en zengini olma hususunda Bill Gates ile yarışan yatırımcı Warren Buffet’ı hepiniz biliyorsunuzdur. Yatırımcı deyince aklınıza parayı bir yere yatırıp, değerlenene kadar keyif yapan biri gelir değil mi? Alakası yok…

İleri yaşına ve sahip olduğu servete rağmen Buffett; hala günün 15-16 saatini gelecek vaat eden, yatırımc yapmaya değecek sektörleri araştırmakla geçirmektedir. Sahip olduğu konuma rağmen o bile böyle bir sorumluluk hissediyorsa; sizin, benim durma hakkımız var mı?…:)

 

 

Yorum yapın