Kavun yetiştirmek istiyorum

Kavun diğer meyveler gibi içerisindeki besin maddeleri ile faydalı bir meyvedir. Ülkemizde birçok meyve gibi kavun üretiminde de yoğun bir talep olduğu görülmektedir. Bu talebe bağlı olarak birçok bölgede kavun yetiştirilmeye başlanmıştır. En çok Manisa ilçemizde yaygın olsa da birçok bölgede rahatlıkla ekimi yapılabilen bir meyvedir. Sadece değişen iklim şartlarına bağlı olarak ekim zamanında farklılıklar olabilir. Ekimi bazı bölgelerde şubat ayında başlarken bazı yerlerde mayıs ayında yapılmaktadır. Bu tamamen bölgenin iklimi ile alakalıdır. Kavun sadece çiğ olarak meyve olarak yenilebildiği gibi dondurmadan tatlıya hatta kozmetik alanında parfüm kullanımına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Bu yüzden piyasada kavun ticareti çok canlıdır. Birçok köylü de geçimini bu yolla sağlamaktadır. Bunun için kavun üretimine ülkemizde ağırlık verilmiştir.

Kavun Yetiştirmenin Püf Noktaları

Kavun yetiştirmek istiyorsak bazı detaylara dikkat ettiğimizde güzel verimli kavun yetiştirebiliriz. Her şeyden  önce iklim ve toprak önemlidir. Kavun birçok ürün gibi özel şartlar istemez. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilebilir. Ama en çok Manisa bölgesinde üretimi yapılır. Kavun ekimi yaparken dikkat edilecek en önemli püf noktası sulamadır. Hangi bölgenin toprağında yetiştiriyorsak ona göre sulama yaparız. Ekimden hemen sonra can suyu verilir. Sulama yaparken de çok fazla veya eksik sulamamaya özen göstermeliyiz. Çok sularsak iri kavun elde ederiz ama vitamin yönünden eksik kalabilir. Normal seviyede sularsak en iyi verimi elde ederiz. bunun içinde damla sulama tekniği en iyi yöntem olarak önerilir.

Kavun yetiştirmek Karlı mı?

Kavun işinden para kazanmayı düşünüyorsak kazanç elde edebiliriz diye düşünüyoruz. Bu sorunun yanıtı evet kazandırır olacaktır şüphesiz. Çünkü kavun piyasası çok işlektir ve bu konuda çok talep gelmektedir. Artan bu talebe yetişmek içinde üretiminin çok olması gerekmektedir. Yalnız dikkat edilecek nokta bu kadar çok talep olmasının yanı sıra kuşkusuz rekabet ortamında yaşanacağıdır. Bunun için bu rekabette en iyisi olmak için üretim aşamasında en iyi verimi elde edecek çalışmaları hızlandırmalıyız. Böylece kavun ticaretinde istediğimiz noktaya gelebiliriz.

100 dönümlük kavun tarlasından senelik 400 000 TL net kar elde eden çiftlikter mevcut. Ancak bu çiftliklerin “ileri düzey sulama ve gübreleme teknolojileri” ile “genetiği verimlilik üzerine değiştirilmiş bulunan tohumları” kullandıklarını belirtmek gerek.

Bu noktada sizlere şu makalemizi öneririz: Yetiştirmesi En Karlı 7 Ağaç Türü

Kavun Son Yıllarda Kar Ettiriyor mu?

Kavun işi piyasada çok talep gördüğü için kazanç elde edilir diye düşünüyoruz. Çünkü sezon dışında bile pahalı olarak satışa sunulduğu zamanlarda bile satılmaya devam ediliyor. Birçok kişinin de geçim kaynağı olduğu düşünülürse kazancının iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en büyük nedeni de kavun için artan talepler, hem üretici hem de tüketici için kazanç getirmesi açısından kavun ticareti çok yapılmaktadır. Aynı zamanda üretici için çok maliyette gerektirmemektedir. Arsaya düşen fiyatta makul seviyede olduğu için ekimi hesaplı yapılmaktadır. Kavunun karlılığını belirleyen en büyük etken onun pazarlanma imkanıdır.  Eğer ki kavunu sadece yurt içi pazarına satmaya çalışırsanız rüzgarda savrulan bir kağıt misali kırılgan ve savrulmaya müsait olacaksınız. 

Sizlere naçizane tavsiyemiz: Sakın ola yurt içi pazarına güvenerek bu işe girişmeyin. Çünkü Türkiye çiftçisine değer veren bir ülke değil. Çiftçi demek burada maalesef köleden hallice üstün olan kişi demektir.  O sebeple kıymetinizin bilineceği ülkelere ihracat yapmayı ihmla etmeyin. Siz ihraç edemiyorsanız bu işi yapacak kişi ve firmalarla iletişim kurun.

Kavun Ekmek Karlı mı?

Kavun ekmek kazançlı bir iştir. Çünkü cevap nettir. Talep çok olduğu için artan bu talep isteğini karşılamak için kavun ticareti yapmak kazançlı bir iş olarak düşünülebilir. Üstelik ülkemizin hemen her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Bu yüzden ekim alanı yönünden de geniş bir alana sahiptir. Kavun satışından hem üreticiler, hem esnaf hem de kavunun ihraç edildiği birçok satış noktası kazançlı çıkmaktadır. Bunun için kavun birçok alana girmiş durumdadır. Sadece meyve olarak tüketmekle kalmayıp birçok alanda bu meyveden yararlanılmaktadır. Yoğurtta kullanımından, pasta ve dondurmaya kadar, hatta kozmetik alanına kadar birçok kullanım alanı mevcuttur. Bunun için kavun ticareti her yönden kazançlıdır diyebiliriz.

Kavun İşi İçin Gereken Sermaye

Kavun ekiminde kullanmak için gereken sermaye çok yüksek değildir. Ekim alanında bile dekar başı 100 TL gibi düşük ücretlerle ekiminizi yapabilirsiniz. Böylesine düşük sermaye ile yapılan kavun ticareti elbette beraberinde rekabeti de doğuracaktır. Bunun için piyasada en iyisi olmak için gereken özeni gösterdiğiniz takdirde kavun ticaretinde istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz.

kav2

Yaz gelse de yesek dedirten meyve: Kavun

Kavun Yetiştiriciliğin Artı Yönleri Nelerdir?

  • Kavun, ülkemizde tıpkı karpuz gibi çok sevilen ve çokça tüketilen bir meyve. Bununla birlikte yaz aylarında birçok yiyeceğin ve içeceğin yanında en iyi giden tatlılık! Öyle ki kavunla peyniri bir arada götürmek, bu coğrafyanın bize en sağladığı en kıyak lükslerden biri. Ayrıca örneğin armudu sevmeyen de seven kadar çok olabilir. Ya da kivi. Ancak söz konusu kavun olduğunda böyle bir karşılaşma yapmaya bile lüzum kalmaz.
  • Bahar sonlarından sonbahar başlarına kadar tüketilen kavun, soğuk tüketildiği takdirde serinletici ve ferahlatıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle yaz aylarında gece gündüz demeden, sıcaktan bunaldığımızda ve karnımız da hafiften guruldadığında kavun çıkarmak, yanına da biraz peynir eklemek en büyük zevklerimizden birisidir. Bu nedenle yeter ki sağlıklı ve leziz kavunlar üretin. Asla elinizde kalmaz, hatta talebi karşılayamaz halde bile kalabilirsiniz.

 

  • Kavun, üretimi boyunca çok fazla zorluk çıkarmayan bir meyvedir. Tabiri caizse alçak gönüllü bir meyvedir o. Bir ay gibi kısa bir sürede meyve vermeye başlanır.

 

Kavun Üretirken Dikkat Etmeniz Gereken İncelikler

  • Asla hormon tuzağına ve hilesine düşmeyin. Tuzağı diyorum çünkü birçok üretici ”birilerinin” gazına ya da akıl oyunlarına gelerek hormonu basmayı tercih etmektedir. Hayır, buna hiç lüzum yoktur. Halkın sağlığıyla oynamak, meyveleri olduğundan daha sağlıksız ortamlarda tamamen yapay bileşenlerle şişirmek, onu tadından etmek olacaktır. Aynı zamanda halkı kandırmak anlamına gelir ki, bu hem etik değildir hem de uzun vadede kazançlı değildir.

 

  • İnsanlar artık yedikleri içtikleri konusunda tamamen sosyal bir aydınlanma içindeler. Bu nedenle, bir ürünün katkı maddeli olup olmadığını sorgulamaya, en ufak bir kuşkuda konunun üstüne gitmeye ve en ufak bir hormon takviyesi gördüklerinde o ürünleri satan kurumlardan alışverişi kesmeye başlamışlardır. Bu nedenle biraz daha dolgun kavunlar üretmek ve daha fazla para kazanma hırsı içinden ekstra katkı maddeleri ya da hormon takviyeleri kullanmanız, kendi sonunuzu hazırlamak olacaktır bir yerde.

 

  • Zira siz bir üretici olarak çeşitli dağıtıcılara satacaksınız ürünlerinizi. Bu ürünlerin beğenilmemesi çok olasıdır, şayet hormonlularsa. Birçok yerde biliyoruz ki-  hatta içimizden birileri mutlaka yapmıştır. Aldığımız kavun o kadar tatsız çıkar ki içine pudra ya da normal şeker ilave ederek yeriz. İnsanlar böylesi ürünleri bir kere alırlar. Bir daha da tövbe diyerek kavun ya da benzeri meyveleri aldıkları yerleri itinayla değiştirirler. İnsanlar, satın aldıkları manavları değiştirirlerse, bundan siz sorumlu tutulursunuz. Bu sefer de o manavlar ve benzeri satış noktaları, sizin yetiştirdiğiniz kavunları almamaya başlar.

kav

İki eski dost: Karpuz ve kavun.

Yetiştirdiğim Kavunları En Kolay ve En Karlı Nasıl Dağıtabilirim? 

  • Artık doğrudan üretici kısımda rol oynayan kişilerin de üretimlerine dair bilgiler verip görseller paylaşan web – siteleri ya da blogları var. Bunda iki etmen çok büyük rol oynuyor. Birincisi internetin yaygınlık kazanması. Artık mahalledeki alelade bir market bile dükkanına koyacağı bakkaliye ürünleri internetten seçip yine aynı şekilde internet ortamından siparişlerini verebiliyor.
  • Hal böyle olunca ”ben bir garip kavun yetiştiricisiyim, benim neme gerek internet ortamı” gibi yanılgılara sakın ola ki kapılmayın. Hele ki organik, doğal ve katıksız bir üretim içerisindeyseniz bunu göstere göstere yapmalı ve sunmalısınız.

 

  • Gerekli internet ortamını oluşturduktan sonra kavun yetiştiriciliğinin ilk adımından son adımına kadar bunun adeta güncesini tutabilir; yetiştirdiğiniz kavunların belli zamanlarını kanıtlayan fotoğraflar ve videolar paylaşmalısınız. İnsanlar mutfaklarına ve sofralarına soktuğu gıdaları öncesinde izlemeyi severler. Zira bu bir bakıma zorunluluktur da.

 

  • Piyasada, maalesef ki sofralarımıza dek uzanan ve sırf biraz daha para kazanmak hırsıyla halkın damak tadını bozan, sağlığını tehlikeye sokan kötü niyetli ve sorumsuz üreticiler ve yatırımcılar var. Siz onlardan olmayın. Her zaman azı hedefleyin ve daha çok kazanmak adına illegal ve doğrudan insanların sağlığını hedef alan yöntemlerden kaçının. Bu durumları da kendi web sitenizde ve kurduğunuz iletişimlerde görüntüleyerek sunun.

 

Kavunun Vücuda 2 Büyük Yararı 

  • Bir üretici olarak yetiştirdiğiniz ürünün yararlarını bilmenizde fayda var. Böylece gerekli tanıtımlarda ve ikili diyaloglarda da bu bilgileri kullanarak satış ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

 

  • Kavun, tam bir vitamin deposudur. Özellikle mevsiminde, yaz gribinden muzdarip insanların yemesinde büyük fayda var.

 

  • İçerdiği B vitami dolayısıyla hafızayı ve kemikleri büyük ölçekte iyileştirici güce sahiptir. Yeter ki hormonsuz ve katıksız üretilsin.

Yorum yapın