Kaz Yetiştirme Çiftlikleri Kar Marjı ve Kazançları Nasıldır

Bir başka çiftlik konusu ile daha karşınızdayız.

Ülkemiz giderek sanayileşme hamleleri yapan bir toprak bütünlüğüne sahip olsa da, hala çiftlik ve benzeri ürün yetiştirme sahaları da canlılığını koruyor. Köyden kente göç tüm yoğunluğuyla devam etse de, artık daha az insanla daha büyük tesisler kurulabiliyor ve aynı oranda daha büyük çiftlikler de kaz örneğinde olduğu gibi yetiştiricilik yapabiliyor.

Hayvan yetiştiriciliği parası büyük ve tatlı olan bir sektör. Belli başlı zorlukları olsa da, buna alışan ve bunda para kazanmanın inceliklerini bilen için hiç de zor bir alan değil. Bu yazımızda kaz yetiştirme çiftlikleri kar marjı ve kazançlarını açıklayacağız. Ancak öncesinde neden kaz yetiştirme çiftlikleri kurmalıyız, bunun cevaplarına madde madde bakalım.

kaz-3

Kazlara bakan bir kadın

Kaz Yetiştirme Çiftliklerinin Artı ve Avantajlı Yönleri Nelerdir? 

  • Sadece hayvancılık ile uğraşan çok yakından gözlemledikleri ve bildikleri bir şey var. O da hayvanların yetiştirilmesi konusunda belki de en fazla para harcadıkları şeyin ilaçlar olması. İlaçlar, bu sektörde ikiye ayrılır durumda. Bir önleyici ilaçlar, bir de iyileştirici ilaçlar. Önleyici ilaçlar, tıpkı insana yapılan aşılar gibidir. Kaz, tavuk, horoz gibi kümes hayvanlarının bu türden ilaçlara vardır. Yine aynı şekilde hasta olduktan sonra sürüye sıçramaması ve bulaşmaması açısından anında ilaçlama da yapılmaktadır.

 

  • Ancak söz konusu kazlar ve yetiştiriciliği olduğunda ilaçlama sayısı da istatistiği de aynı oranda artar. Yetiştiriciler de bir kaz çiftliği sahibi olanlar da, bu noktada ekonomik açıdan son derece rahatlar. Zira kazlar, kanatlı türleri arasında en sağlam tabiata sahip hayvanlardır. Güçlülerdir ve kolay kolay hastalanmazlar. Zaten yapılarını ve omurgalarını incelediğinizde onların tavuklardan da diğer kümes ve kanatlı hayvanlardan da çok daha güçlü ve stabil bir sağlığa sahip olduklarını ilk bakışta görebiliriz. Bu da üretici çiftliğin ilaç konusunda ve ekonomik alanda derin bir nefes alması anlamına gelir.

 

  • Bir kazdan çıkan et oranı her zaman tatmin edicidir. Zengin bir et potansiyeline sahip olan kazlar, satılma aşamalarına gelince çiftliğin yüzünü güldürecek kadar gelir kaynağı oluştururlar. Bu da önce et bakımından sonra cüzdan bakımından zenginlik demektir.

 

  • Ayrıca bu zenginlik vaat eden kaz hayvanlarının beslenmesi de son derece kolaydır. Eğer doğal beslenme alanı kurmayı başarmışsanız, tıpkı serbest gezen tavuklarda olduğu gibi, onları beslemek mera ve benzeri yerlerde mümkün olacaktır. Böylece iki uçlu şekilde mantıklı hareket etmiş olacaksınız. Hem yapay beslenme modelini terk ederek hayvanların en sağlıklı biçimde büyümesine ve gelişmesine ön ayak olmuş olacaksınız. Hem de cebinizden ekstra masraf çıkarmak yerine, sonsuz tabiatlı meraların kazlarınızı doyurmasını izleyeceksiniz.

 

Hazır yeri gelmişken belirtelim ki, bu konuya ek olarak Serbest Gezen Organik Tavuk Satabilmenin Yolları adlı makaleyi de okuyabilirsiniz. Böylece hem çiftlik konusunda hem de hayvan yetiştiriciliği hususunda çok daha fazla bilgiyle donatılmış olacaksınız.

 

  • Son olarak belki de en önemli olan maddeyi en sona sakladık. Kazlar, kolay kolay hastalanmadığı gibi, öyle kolay kolay ölen hayvanlar da değillerdir. Normalde bir çiftlik açan kişi, en sonundaki ölüm oranlarını da hesaplayarak bir çetele tutar. Bunun önüne geçilemez çünkü. Örneğin tavuklar, son derece hassas ve korunaksız hayvanlardır. Ne kadar iyi bakılarsa bakılsın, bir tavuk çiftliğinde hemen hemen her gün tavuk ölümleri gerçekleşir. Bu da zarar tablosuna eklenir ve çetele buna göre oluşturulur.

 

  • Ancak söz konusu kaz olduğunda işin rengi olumlu bir şekilde değişiyor. Kazların ölüm oranı gerçekten çok düşüktür. Öyle ki her yüz kazdan maksimum beşi ölmektedir. Bu da kazanacağınız paralar ve yetiştireceğiniz kazların yanında devede kulak bir rakam kalacaktır.

kaz-2

Mutlu kazlar

Kaz Yetiştirme Çiftlikleri Kar Marjı ve Kazançları Nasıldır

  • Öncelikle çok karlı bir iş içinde olacağınızı söyleyelim. Biraz önce yukarıda söylediğimiz özelliklerden yola çıkarak, zayiatı az, kazancı bol bir tür yetiştiricilik alanında olduğunuzu öngörmek çok kolay.

 

  • Ortalama bir kaz çiftliği açtınız diyelim. Kaz başına her ay ortalama ve tahmini olarak 15 lira kar’ınız olacak. Şimdi matematiğin serin sularına atlayalım. Basit ve düz bir hesap yapalım. Böylece kaz yetiştirme çiftliklerinin kar marjına kolay yoldan ulaşalım.

 

  • Diyelim ki çiftliğinizde yüz kaz var. Bu kazların bakımına, ilacına, beslenmesine şu kadar harcadınız diyelim. Şimdi en başta da dediğimiz gibi bu tür dayanıklı hayvanların ilaç masrafları çok az. Beslenmeleri doğa ananın kucağında, sonsuzca uzanan meraların göbeğinde. Tüm bu masrafları kazançtan çıkardığınızda geri kalan ve kazanç olarak kasaya koyduğunuz para kar marjını oluşturmakta. Kaz başına 15 lira aylık bir kar marjı söz konusu. Yüz (100) kaz ise aylık olarak 1.500 lira demektir.

 

  • Ne kadar kazanacağınızı ise sizin çiftliğiniz belirleyecek. O çiftlik ne kadar hacme sahipse, siz ve çalıştıracağınız personeliniz ne kadar kalabalık ve profesyonelse o kadar artan bir kar söz konusu olacak. İşleri büyütmek, çiftliği geliştirmek, personel desteği ve takviyesiyle yetiştirdiğiniz kazların sayısını arttırmak tamamen sizin elinizde.

 

  • Üretim ve yetiştirme gücü tamamen sizin elinizde olan böylesi bir çiftlik işi, her bakımdan kar marjına sahip ve kazançlı bir gelir kaynağı olarak size göz kırpıyor.

 

Kaz Yetiştiriciliği Nerelerde ve Hangi Bölgelerde Yapılmakta? 

  • Ülkemizde yoğunluklu olarak Doğu Anadolu bölgesinde ve Trakya’da kaz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunun en büyük nedeni bu hayvanların soğuk iklim şartlarına son derece dayanıklı olmasıdır. Hem kas yapıları hem de tüyleri ile birlikte herhangi bir tavuktan on kat daha güçlü ve sağlıklıdır bu hayvanlar. Bu da kışları epeyce sert geçen Trakya ve Doğu Anadolu bölgelerinde kolayca yetiştirilebilecekleri anlamına gelir.

 

  • Kazlar, doğaları gereği güçlü ama küçük varlıklardır. Bu nedenle çok fazla yemede içmede de gözleri yoktur. Kışın yarı yarıya da olsa etkin olan ve kazlar yemese ziyan olacak mera alanları kazların beslenme alanını oluşturur. Bu nedenle kışın bakımı en kolay ve en kazançlı olan hayvanların başında gelmektedir.

 

  • Bu yazımızı okuyup da ABD, Kanada, Çin, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde okuyan sevgili parlak fikirler okurları. Siz de bu söz konusu ülkelerin sınırları içerisinde kaz yetiştiriciliği işine girebilir, bu alanda faaliyet üreten çok öbekli bir çiftlik kurabilirsiniz. Köyden kente göçlerin çoğalması ile birlikte arz talep dengesinde bir arıza çıkmıştır bu nedenle artık çiftlik işi ülke ve coğrafya kabul edilmeden gerçekleştirilen bir iş koluna dönüştürülmüştür.

Organik Çiftlikte Çalışmak İsteyenlere adlı makalemiz de size belli başlı konularda sağlıklı bilgiler verecektir.

kaz-1

Numaralandırılmış kaz kümesleri

Son Olarak Daha Fazla Kar Marjı İçin Birkaç Püf Nokta

  • Daha çiftliğini kurmadan önce söz konusu kazları satacağınız satış yerleriyle irtibata geçmeye bakın. Adımlarınızı temkinli ve bol planlı atın. Böylece çiftliğiniz daha işletmeye geçtiğinde hali hazırda elinizde sağlam ve iş yapmaya hazır birkaç adres olacaktır.

 

  • Namınızın yürümesi için web – sitesi kurabilir, kaz yetiştirdiğiniz çiftliğinizden çeşitli kareler ve fotoğraflar paylaşabilirsiniz. Zaten yaptığınız iş son derece organik ve doğal olacağı için bir de bunları böyle belgelemek, birçok insanda ve satıcıda olumlu çağrışımlar uyandıracaktır.
  • Arkadaşlar bu devirde satış yapmak için marka oluşturmanız şart. Bir hikaye yazıp o hikayeyi her yerde duyurmalısınız. Elin Almanı, Amerikalı’sı şu anda başka bir şey yapmıyor.  Sizin onlardan eksiğiniz yok fazlanız var. Değerlendirin artık şu potansiyeli.

“Kaz Yetiştirme Çiftlikleri Kar Marjı ve Kazançları Nasıldır” üzerine 2 yorum

Yorum yapın