Keçi Sütü İle İlgili İş Fikirleri

Merhaba sevgili parlak fikirler okurları. Bu yazımızda keçi sütü ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtlayıp bir iş kolu olarak keçi sütü üretmenin ve satmanın tüm teknik ayrıntılarını paylaşacağız. Bununla birlikte kar ve maliyet çizgilerini ekonomik bir tablonun içinde siz okularımıza sunacağınız. Aynı zamanda organik marketlere pazarlama yapımını da tüm teknikleriyle paylaşacağız. Son olarak da keçi sütünün insan vücuduna ve bünyesine yararlarını da maddeler halinde sıralayıp hem daha fazla satış gerçekleştirmek adına, hem de sağlık bilgileri kapsamında size enformasyon kaynağı oluşturacağız.

goat photo

Keçi sütü üretimi için yapmanız gereken en önemli keçi çiftliği oluşturmaktır. Şimdi keçi çiftlikleri açmak için yapılması ve edinilmesi gerekenleri yazalım ve konumuza hızlı bir giriş yapalım.

Keçi Çiftliği Kurmak İçin Yapılması Gerekenler 

  • İlk başta gerekli izinlerin ve belgelerin noksansız tamamlanması gerekir. Hayvancılık sektörünün giderek genişlemesi ve yükselişe geçmesi sebebi ile bu konu üzerinde titizlikle duruluyor. Hem hayvan hakları bakımından derecelendirme yapılan yapılar söz konusu. Hem de Sağlık Bakanlığının getirdiği sıkı yasaklar ve önlemler var. Ancak sizin alacağınız ilk ve esaslı izin, Hayvan ve Tarımcılık Bakanlığından alınmalıdır.
  • Bunun dışında keçi çiftliğinin kurulacağı ve inşa edileceği yeri seçmek de önemlidir. Keçi çiftlikleri genelde şehir merkezinden uzakta, doğayla ve tarım alanlarıyla yakın bir çizgide kurulurlar. Bunun tercih sebebi keçilerin çok gürültücü hayvanlar olmasıdır. Aynı zamanda keçilere sağlanacak olan yemlerin ve doğal yiyeceklerin temini, ne kadar az mesafeden sağlanırsa, taşımacılık alanında hem malı hem pratik olarak rahatlama sağlanır. Bu nedenle söz konusu çiftlikleri kurarken stratejik noktalar atlanmamalıdır.
  • Ne kadar büyük baş hayvanla başlayacağınızı tamamen sizin iş planınız ve bütçenize göre şekillenecektir. Size tavsiyemiz az sayıda keçi ile başlamanız. Hayvancılık deneyim kazanarak ve alışarak yükseltilmesi, büyütülmesi gereken bir oluşuma işaret eder. Birdenbire yüzlerle başlamak, sonunda büyük risklerin altında ezilmek ve fiyasko olarak iktisadi kayıplara yol açabilir.
  • Son olarak hayvanların bakımı, yemlenmesi, otlanması ve çeşitli teknik analizler için işini iyi ve severek yapan bir personel kadrosuna ihtiyacınız olacak. Bir veteriner, bir sağlık uzmanı ve çeşitli derecelerde uzmanlaşmış mühendisler ya da önceki deneyimlerine güvendiğiniz hayvancılarla çalışmanız şarttır. Hayvancılık bir dayanışma ve kardeşlik işidir. Bu nedenle ekibinizi oluştururken asla sallapati veya yüzeysel davranmayın, aceleci kararlarla işe başlamayın.

goat photo

Keçi Çiftliği Kurmanın Ortalama Maliyeti Nedir? 

  • Hani şehirde, hangi tarım bölgesinde kuracağınıza göre değişir. Ayrıca çiftlik vardır, çiftlik vardır. Kimisi dar bir yüz metre kare alanına sığdırılmış küçük üretim evleridir. Sadece beş tane keçinin yetiştirildiği ve sütünden faydalanıldığı alanlara bile keçi çiftliği diyorsak, öyleyse sizin maliyetinizi belirleyen temel faktör kaç keçi ile işe başlayacağınız olmalı.
  • Önce en fazla, maksimum düzeyde 20 keçi ile başlayın. Ek olarak çiftliğinizi öyle bir yere açın ki karar verildiğinde, işler düzgün gittiğinde yeri geldi mi o çiftliği genişletme imkanınız olsun. Tıpkı bir kat daha çıkan bir ev sahibi yaklaşın meseleye. Bu nedenle maliyetinizi belirleyen diğer faktör çiftliğin büyüklüğü ve imkanları olacaktır.
  • Ayrıca o çiftliğin diğer aşamalarında ve alanlarında başka hayvanlar olacak mı ona da önceden karar verin. Size parlak fikirler olarak tavsiyemiz sadece keçi hayvanına ve oradan gelecek üretim ürünlerine odaklanmanız. Başka başka hayvanlara bakan karışık çiftler çok daha geniş ölçekli ve epey maliyetli olabilmekte. Ekstra yorgunluğu da cabası.
  • Maliyeti belirleyecek olan sizin iş konusunda ne kadar geniş ve perspektifli düşündüğünüz olacak. Bu nedenle maliyet eşittir risk, ama aynı zamanda maliyet eşittir kazanç ihtimali olarak göze çarpacak önemli bir noktadadır.

Çiftlik kurma hayaliyle yanıp tutuşanlar ek olarak Tavuk çiftliği açmak adlı makalemize de göz atabilir. Kim bilir keçi çiftliğinizin hemen yanına bir tavuk çiftliği açarak, kar seçeneklerini ikiye katlamaya karar verirsiniz.

Keçi Sütünü Organik Marketlere Pazarlamak 

  • Organik marketler ile aktarlar uzun zamandır var. Ancak daha öncesinde pazarın içinde marjinal bir hisseye sahipti. Yani sadece küçük bir azınlığın özel zevki olarak belli başlı yerlerde bulunan nadir satış yerleriydi bunlar. Fakat sonra ne oldu? Sonra, medyanın olanca gücü ve yaygın söylemlerle organik beslenmenin önemine dair binlerce haber yazıldı. Yüzlerce kitap yazıldı ve onlarca sağlık programı yapıldı. İnsanların normal şartlarda tükettiklerinin onların ömrüne doğrudan zararlı olduğu beyan edildi. İnsanlar, beslenme alışkanlıklarını ama hızlı ama yavaş – ancak mutlak surette değiştirmeyi bildi.
  • Artık tabiri caizse elinizi sağlasanız bir aktara, bir organik markete çarpıyorsunuz. Bunda en büyük etki yine medya ve kitle iletişim aygıtlarına ait. Örneğin keçi sütüne dair yapılan ve haftalarca, aylarca süren bir haber, tüm kitlelerin süte bakış açısını değiştirdi. Son beş yıla kadar tüketilen inek sütünün ezici bir üstünlüğü varken, bugün artık çocuklarınıza inek sütü içirmeyin kampanyaları ve haberleri çoğunlukta. Hatta inek sütünün yarardan ziyade zarar verdiği ve evde beslenen kedilere bile verilmemesi gerektiği inancı yaygınlaştı.
  • Bugün artık biliyoruz ki keçi sütü, anne sütüne en yakın olan süttür. Hem vitamin hem mineral kapsamında. Bu nedenle çiftliklerinizden ürettiğiniz sütü, organik marketlere satma konusunda herhangi bir sıkıntınız ya da tereddütünüz olmamalı. Zira keçi sütüne rağbet yıldan yıla bu kadar büyük oranda arttığına göre, sizinle anlaşmaya varacak birçok organik market olacaktır. Sizin tek yapmanız gereken sağlam kaynaklar bulmak ve daha çiftliğin kurulma aşamasında böylesi marketlerle anlaşmaya varmak.

Serbest Gezen Organik Tavuk Satabilmenin Yolları adlı makalemiz de organik üretim ve satış alanında bir başka konuya dairdir. Okumanız, organik ürünlerin tüketimine ve satışına dair size kesin ve yeni bilgiler katacaktır.

Keçi Sütü İşine Girmek Karlı Mıdır? 

  • Evet. Son derece karlıdır. Tek bir sıkıntı var önünüzde beliren ve canınızı sıkabilecek olan. O da her keçiden tam randımanlı süt alınamadığı gerçeğidir. Ülkemizde yıllık 300 bin ton litre süt elde edilebilen hayvanlara, keçi diyoruz. Yani epey kısıtlı bir imkan. Şöyle bir karşılaştırma yaparsak daha açıklayıcı olur. Keçi sütü oranı yıllık 300 bin tonken, inek sütü ülkemizde her yıl 15 milyon ton litre üretimine kadar varabiliyor.
  • Bu nedenle hangi tür keçileri beslemek ve onlardan süt elde etmek, kararlarınızı etkileyecek ve ileride bu işten ne kadar kar elde edebileceğinizin sinyallerini verecek. Her seçim, kar oranını doğrudan ya da dolaylı olarak belirleyen bir faktördür. Özellikle hayvancılık alanında.

Keçi Sütünün İnsan Bünyesine Faydaları Nelerdir? 

  • Yazımızın ortalarında anne sütüne en yakın minerallara sahip olduğunu söylemiştik keçi sütünün. Çocukların gelişme aşamasında özellikle bebeklerin de kendini geliştirme çağında keçi süt son derece besleyici olmaktadır.
  • Tüm sindirim bozukluklarında ve mide sıkıntılarında keçi sütünün aktif ve etkin olarak iyileştirici güce sahip olduğu tespit edilmiştir.
  • Egzamaya iyi geldiği bilinmektedir.
  • Astım ve çeşitki kronik alerjilerin hissedilmesini en aza indirgeyen süt de keçi sütüdür.

Keçi sütünün faydalarını bilmek ve yaymak, hem bu işe girmek isteyenlerin hem de bir tüketici olarak herkesin görevi ve sorumluluğundadır.

Yorum yapın