Kerestecilik yapmak istiyorum

Bu yazımızda dünyada insanlığın en eski zamanlarından beri var olan; uzun mu uzun bir süre de varlığını devam ettirecek olan bir iş fikri ile karşınızdayız: Kerestecilik…

Bildiğiniz gibi arkadaşlar kerestecilik; ormanda yabani ve doğal haliyle bulunan ağaçların kesilerek ve biçim verilerek işlenmek, çeşitli iş kollarında kullanılmak üzere hazırlamak üzerine çalışan bir meslektir. Eskiden dünyanın nüfusu bugünküne göre komik derecede az olmasına rağmen evlerden tutun da çitlere, araç gereçlere kadar birçok şey ahşap olduğu için kerestecilik önemli bir meslekti. Bugün de birçok alanda ahşap kullanımının terk edilmesine rağmen dünya nüfusu bu eksiği giderecek kadar arttığı için önemli bir meslektir…:)

Eğer kerestecilik mesleğine atılmak istiyorsanız; birazdan sizlere bahsedeceğimiz temel hususlarla beraber, çevrenizde bu işi yapan ustalardan, tecrübeli kişilerden de yardım almanızı mutlaka tavsiye ederiz.

keresteciliğin püf noktaları
keresteciliğin püf noktaları

Öncelikle “kerestecilik yapmak istiyorum.” dediyseniz ve iş fikirleri arasından bunu seçtiyseniz şuna karar vermelisiniz: Ağaçları dikili hallerinden kesip de işlenmeye hazır hale getiren fabrika-üretim tarafı mı olacaksınız? Yoksa kerestecilik yapma şansı olmayan yerlerde satış yapmak amacıyla sadece perakendecilik mi yapacaksınız?

Eğer üretim yapan taraf olacaksanız; işinizi kuracağınız yer mutlaka kerestecilik yapmaya uygun bir ormanlık arazinin yakınlarında olmalıdır. Ormanda önceden kesilmesi kararlaştırılmış olan ağaçları kesecek olan ustalar; eğer taşıma için akarsu yolunu kullanacaksanız bu ulaşım kısmını gerçekleştirecek olan işçiler ya da kamyonla taşınmasını sağlayacak olan personeller; akabinde kesilen ağaçlarının fabrikaya girişini sağlayacak ve kesim işlemlerinin yapılmasını sağlayacak olan fabrika çalışanları, vs. vs. derken sizi son derece geniş ve örümcek ağı misali karmaşık bir kurulum beklemektedir…

Yok eğer işin sadece perakende satış kısmıyla ilgilenmek istiyorsanız; bütün bu fabrika ve üretim aşamalarıyla meşgul olmanıza gerek yoktur. Keresteleri hangi fabrikadan ve hangi tür ağaçlardan alacağınıza karar verecek düzeyde iş konusunda bilgili olmanız gerekmekle beraber; perakende kısmında ağırlıklı olarak uzmanlaşmanız gereken kısım satış, pazarlama, müşteri hizmetleri ve ulaşımıdır.

Bir diğer önemli husus da; üreteceğiniz veya satacağınız kerestelerin hangi sınıf ve hangi çeşit ağaçlardan oluşacağıdır. Sert kereste ve yumuşak kereste olmak üzere ikiye ayrılan malzemeler; kullanım alanlarına, avantajlarına ve dezavantajlarına göre size farklı yararlar sağlayacaktır. (Sert keresteler az kıymıklıdır, kolay bükülür, mobilya işlerinde daha çok kullanılır. Yumuşak keresteler kolay bükülmez, kıymıklıdır, kapı, yapı malzemesi, kutu gibi düz kalıp ürünlerin üretiminde kullanılır gibi…)

Şu İş İlgini Çekebilir:  BUZ PATENİ PİSTİ AÇIP İŞLETMEK

 

“Kerestecilik yapmak istiyorum” üzerine bir yorum

Yorum yapın