
Kazançlı meslekler arasında daha önceki yazılarda bahsettiğim gibi birçok mühendislik branşı vardır. Eski yazılarımızı okumamış olanlar buradan ulaşabilirler. Bugün bahsedeceğimiz bir diğer branş ise kimya mühendisliği..
Aslında bu mesleği o kadar da tanıtmama lüzum yok. Kazançlı meslekler arasında en çok duyulanlardan ve kulak aşinalığı olanlardan biridir. Fakat yine de terimsel olarak “Kimya mühendisi ne iş yapar?”, “Kimyager veya kimyacı ile arasındaki fark nedir?” gibi sorulara kısaca değinmekte fayda var..
Genel olarak “Kimya mühendisi kimdir?” sorusuna cevap verecek olursak; kimya biliminin bugün sahip olduğu tüm verileri, geldiği son noktayı mühendislik ve teknoloji alanlarıyla birleştirebilen; bu becerileri doğrultusunda çalıştığı alana göre kalite yükseltme veya çözüm bulma konusunda uzmanlaşmış kişilere verilen unvandır. Bunun haricinde kimya mühendisleri; profesyonel bir çalışma gerektirecek madde üretimi, bileşik elde edimi gibi önemli sırumluluklar da üstlenebilirler. Dolayısıyla bir kimya mühendisi; kimya bilimi, bilgisayar, teknik, ekonomi, endüstri gibi konularda yeterli uzmanlığa sahip olmalı ve bunları harmanlayarak çeşitli ürünler veya araştırmalar hizmete sunmalıdır. Burada kimyager ile kimya mühendisinin ayrıldığı başlıca temel kısım da; kimyagerin daha çok laboratuarda bileşikler üzerine çalışma sergilemesine karşın kimya mühendisinin daha çok uygulamaya, ekonomiye ve üretime yönelik çalışmasıdır.
Şimdi de kimya mühendisliği iş imkanları ve kimya mühendisliği çalışma alanları hakkında kısa bir inceleme yapalım.
ALT BAŞLIKLAR (istediğinize tıklayıp ışınlanabilirsiniz) :
1)KİMYA MÜHENDİSİ OLABİLMEK İÇİN; ÜNİVERSİTELERİN 4 YILLIK “KİMYA MÜHENDİSLİĞİ” LİSANS PROGRAMINDAN MEZUN OLMANIZ GEREKLİDİR.

-Bu eğitimde diğer bölümlerde olduğu gibi ilk iki sene alacağınız temel sayısal ve kimyaya giriş derslerinden sonra bölüm derslerini de alırsınız. Eğitimi tamamladıktan sonra “kimya mühendisi” unvanını alırsınız ve arenaya sürülürsünüz.:P
2)MEZUN OLDUNUZ.. ŞİMDİ GELDİ SIRA ÇALIŞMAYA.. KİMYA MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞMA ALANLARI OLARAK TEMEL İKİ KLASİK BÖLÜME AYRILIR: ÖZEL VE DEVLET
-Klişe tabirle; güvenli devlet baba ile çok kazansanız da her an postalanabileceğiniz özel..:P
3)BU İKİ SEÇENEKTE DE ASLINDA KİMYA MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞMA ALANLARI BİRBİRİNE EPEY BENZEMEKTEDİR.

-Devlette işe girerseniz; tarım, milli savunma, vs. çeşitli bakanlıklarda KPSS ile sınırlı sayıda kimya mühendisi alımı yapılmaktadır. Özelde ise her türlü otomotiv, endüstri, lastik, petrokimya, savunma, cam, boya, vs. sektörlerde sizin için iş sahaları mevcut olacaktır.
4)MAAŞLARDA İSE YİNE DEVLETİN HANTALLIĞI İLE ÖZELİN SÜREKLİ HAREKET İSTEĞİNİ BURADA GÖRMEK MÜMKÜN..

-Şöyle ki; devlette 2000-2500 TL arası bir tutarla işe başlarsınız ama ömrünüz boyunca maaşınız aynı cıvarda seyreder. Özel de ise bir ihtimal daha düşük maaşla başlasanız bile 30 yaşınıza kadar gelebileceğiniz yelrerin haddi hesabı yoktur. Dolayısıyla kazançlı meslekler listesinin hakkını verebilmek için özel sektör şart arkadaşlar..;)
5)KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BAŞKA ÇALIŞMA ALANLARINA DA SAHİPTİR. AKADEMİK SEVİYENİZİ VE PROJE BECERİNİZİ YÜKSELTEREK AR-GE VEYA ÇEŞİTLİ ARAŞTIRMA BİRİMLERİNDE ÇALIŞABİLİRSİNİZ.

-Bu özellikle yeni teknolojiler tasarlamak, daha önce denenmemiş yollar bulmak için kimya mühendisliği seçen arkadaşlara uygundur..
6)KÖTÜ YÖNLERİNDEN BİRİNE GELİRSEK; AĞIR VE TEHLİKELİ SAYILAN BİR SANAYİ KOLUNDA ÇALIŞIYOR OLACAKSINIZ.

-Tabii geldiğimiz teknoloji seviyesi aynı oranda iş güvenliği için kullanıldığı sürece böyle bir tehlike mevcut olmayacaktır.. Fakat malum; kimya mühendisliği seçmeden önce biz yine bir belirtelim dedik..
7)AĞIR VE TEHLİKELİ SANAYİSİ, HASSAS ÖLÇÜMLERDİ, KARIŞIMLARDI, FORMÜLLERDİ, PROSESLERDİ DERKEN GERÇEKTEN HAYLİ DİKKAT VE KONSANTRASYON İSTEYEN BİR ALANDA ÇALIŞIYOR OLACAKSINIZ.

-Olası zorlukları düşünüp karar vermenizde fayda var.
8)İNSANLARIN GÖZÜNDE KİMYA MÜHENDİSLİĞİ NASIL BİR MESLEKTİR DİYE BAKACAK OLURSAK; GERÇEKLERDEN UZAK EPEY GÜÇLÜ FANTEZİLERLE KARŞILAŞIRIZ..:D

-Laboratuarda canlılar üretmek, dünyayı ele geçirecek zırhlar, dünyaya salgın yayacak ilaçlar… Belki de bu sadece benim hayal gücümdür bilemem..:D
Evet arkadaşlar; birçok yönüyle diğerlerine benzeyen bir mühendislik branşı olan kimya mühendisliği; Türkiye’de genel olarak bu şekilde kariyer izleyeceğiniz bir bölümdür. Her ne kadar zevkli ve kazançlı meslekler arasında gibi gözükse de; istediği dikkat ve sorumluluk da o kadar ağırdır. Kimya mühendisliği iş imkanları ve kimya mühendisliği çalışma alanları konusunda da benim verebileceğim genel bilgi bu kadardır. Umarım faydalı olmuşumdur, sağlıcakla kalın..