Kırtasiye Toptancılığı Yapmak Karlı Mı?

Yazılarımızı gün be gün takip eden sevgili okurlarımız! Merhaba. Bu yazımızda kırtasiye toptancılığı yapmanın inceliklerini ve püf noktalarını sizinle paylaşacağız. Bu işi yapmak isteyen kişi ve kurumların dikkat etmesi gereken noktaları ele alacağız. Aynı zamanda kırtasiye toptancılığı için gereken ortalama sermayeyi de sizinle paylaşacağız. Bu iş için gerekli nitelikleri de sizinle paylaşacağız.

stationery photo

Şimdi konumuza yavaş yavaş girelim ve akıllardaki soru işaretleri parlak fikirler olarak bir kez daha çözmeye başlayalım.

Kırtasiye Toptancılığı Yapmak İçin Gereken Sermaye:

  • Gereken sermaye tahmin ettiğinizden ve kağıt üstünde hesapladığınızdan çok daha fazladır. Özellikle ülkemizde kağıt fiyatlarına her yıl epey büyük miktarda zamlar yapılmakta. Bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var. Kırtasiye toptancılığı demek, sattığınız ve satmaya çalıştığınız ürünlerin en az yüzde ellisinin kağıt ve kağıt mamullerinden yapılması demektir. Kırtasiyelerin satış hacimlerini belirleyen temel dönemler vardır. Bu dönemler de bir ilk ve orta öğretim okullarının açıldığı ilk ve ikinci dönem arefesidir. Bir diğer dönem de üniversite öğrencilerinin tez hazırlamaya başladığı dönem. Bu iki dönemde de alınan belli başlı materyallerin başında defter ve A4 gelir. Yani tamamen kağıt odaklı üretim ve tüketim malzemeleri.
  • Bu bilginin ışığında oluşturmanız gereken sermayeyi kağıt ve kağıt ürünleri öznelinde temellendirmeniz en uygun olacak seçenek olarak karşınızda duracak. Aynı zamanda sadece kağıt ve kağıt mamulleri satmayacağınız için, çeşitlilik de arz etmeniz gerekecek. Söz konusu kırtasiye ve toptancılığı ise hedeflemeniz gereken temel unsur, çeşitlilik olacaktır. Çeşitlilik demek ekstra masraf ve daha büyük ölçekli sermaye demek olacak. Bunu da baz almayı unutmayın ve sermaye hesaplarında bu tür ayrıntıları asla atlamayın.
  • Sermaye oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, almanız ve elinizde bulundurmanız gereken materyalleri tam ayarında tutmanız. Elinzde az ve sayılı olması gereken ürünleri fazla; fazla ve bol olması gereken ürünleri az bulundurursanız belli bir noktadan sonra ihtiyaçları ve talepleri karşılayamaz olursunuz. Bu konuya biraz sonra işin nitelikleri bölümünde ayrıca değineceğiz.

Kırtasiye Toptancılığı Yapmanın Nitelikleri Nelerdir?

  • Öncelikli olarak piyasayı iyi bir analiz ve araştırma gücüyle avucunuzun içi gibi bilmeniz gerekiyor. Biz parlak fikirler olarak, size belli başlı bilmeniz gereken temel noktaları vereceğiz. Öyle ya piyasa her ne kadar pratik ölçekli hareket alanı yüksek bir alan olsa da bazen teorik bilgiler de hayat kurtarıcı olabilmektedir. İşin niteliklerini bilmek ve kavramak ise bu teorik ve temel bilgileri öğrenip uygulama alanında başarıyla tatbik etmektir. Öyleyse size şimdi kırtasiye toptancılığı alanında edinmeniz gereken nitelikleri ve altın değerindeki bilgileri sunmaya kaldığımız yerden devam edelim.
  • Bilmeniz gereken en temel bilgi, kırtasiyelerin de giderek marketler gibi büyük ölçekli ivmeler kazandığı ve tekelleşmeye doğru gittiğidir. Artık irili ufaklı kırtasiyelerin varlığı söz konusu değil. Bu ne demek? Tıpkı bir zamanlar varlıklarını bir şekilde sürdüren ama günümüzde yerlerini büyük marketlere ve süpermarket adı verilen yeni oluşumlara devreden bakkal ve küçük marketler gibi, kırtasiyeler de giderek büyük oluşumlara yerini devretmekte. Etrafınıza şöyle bir baktığınızda gidilecek kırtasiye sayısının giderek azalmakta olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Ama aynı şekilde giderek azalan kırtasiyelerin de kendi içlerinde büyüdüğünü, lüks ve çeşitlilik arz eden profesyonel satış noktalarına döndüğünü görürsünüz. Bir kırtasiye toptancısı olarak dikkat etmeniz gereken ana nokta tam da bu bilgi ile şekillenecektir. Bu demektir ki çalışacağınız kırtasiyeler az sayıda olacaktır. Sizden toptan olarak kırtasiye ürünleri talep eden kırtasiyeler az sayıda ama belli başlı ve profesyonel satış noktaları olacak. Bu, başta kötü bir durum olarak görülse de aslında tam tersi gerçektir. Diğer türlü birçok küçük kırtasiye ile çalışacak ve deyim yerindeyse sürümden kazanmayı hedef alacaktınız. Bu hem maddi hem manevi anlamda yorucu olacaktır. Bütün kırtasiyeler ile ayrı ayrı iletişimde olmak, onların gelir giderlerini hesaplamak, zamanında tahsilat yapmaya çalışmak, epey yorucu olsa gerek. Ancak bunun tam karşıtı olarak artık çağın getirdiği süper güçlerle birlikte ürün satacağınız kırtasiyeler az ve öz olacak. Ama aynı şekilde bu kırtasiyeler kendi piyasa denklemlerinde tekel güçte oldukları için, sizden fazla fazla ürün sipariş edeceklerdir. Bu da hem maddi açıdan hem de takip açısından size kolaylık sağlayacak birincil dereceden önemli niteliktir.
  • Bilmeniz gereken bir diğer nokta da Çin’den getirilen kırtasiye ürünlerinin artık azalması ve giderek azalmaya devam etmesidir. Bu da yurt içi işletmeler ve üretim noktalarıyla çalışmanızın daha makul ve mantıklı olduğu anlamına gelmektedir. Yapmanız gereken işinde iyi olan ve üretim kalitesi açısından profesyonel olan bir üretici firma ile anlaşıp ondan toptan bir şekilde ürün almaktır.
  • Kırtasiye ürünleri çok fazla çeşitlilik arz eden bir alandır. Yapılan bir araştırmaya göre marka ve ürün çeşitliliği açısından 20 binden daha fazla ürün ihtiva etmektedir. Bu noktada hem sermaye hem kazanç açısından kendinizi güvence altına almak adına bu ürün çeşitliliği arasından en iyi ve en kontrollü seçmeleri yapmaktır. Her üründen biraz alıp onları satmaya kalkmak ticari bir başarısızlık olacaktır. Bu noktada incelemelerinizi ve araştırmalarınızı geniş ölçekte tutun ve seçici davranın.
  • Sağlık ve Gümrük Bakanlığının oldukça sıkı denetlemesi söz konusu. Özellikle kanserojen maddeler açısından kağıt ve Çin’den getirilen diğer ürünler sıkı bir kontrolden geçiriliyor. Bu nedenle nitelikli bir şekilde toptancılık yapmak istiyorsanız doğrudan öğrencilere yani çocuklara temas edecek ürünlerin kalitesi konusunda ekstra özenli ve titiz davranın. Önce sağlık sonra para.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Toptancılık Sektöründe Yaşanan Değişimler, Gelişimler

Kırtasiye Toptancılığı Yapmak Karlı Mıdır?

Yukarıda verdiğimiz bilgileri ve biraz sonra vereceğimiz ek bilgileri dikkate alır ve uygulama alanında başarıyla tatbik ederseniz oldukça karlı bir iştir. Bunun en büyük nedeni her zaman bir alıcınızın bulunmasıdır. Kırtasiyeler, okullar var oldukça hayatlarını sürdürecektir. Her öğrencinin kaleme, çantaya, deftere ihtiyacı var. Her ne kadar bazı eğitimler artık bilgisayar ve tablet kapsamında yapılsa bile bunun tamamen yerleşik bir alışkanlık ve eğitim sistemi haline gelmesi için önümüzde en az bir yüz yıl daha var. Bu nedenle önümüzdeki yüz yıl içerisinde kırtasiyeler varlığını sürdürecek ve siz de bir kırtasiye toptancısı olarak bu mevcut kırtasiyelere ürünler satmaya devam edeceksiniz demektir.

Artık tüketici kapsamındaki öğrenciler ve veliler kırtasiye ürünlerine karşı tavır değişikliği içindedir. Ürünler ucuz olsun da kaliteli olmasa da olur kapsamındadır bu tavır. Bu nedenle bir kırtasiye toptancısı olarak kar elde etmek istiyorsanız öğrencilerin ve velilerin sesine kulak verin. Ürettiğiniz şeyler mümkün olduğunca kaliteli olmakla birlikte mümkün mertebe ucuz olmalıdır. Defter mi? Nasılsa yazılacak bitecek. Kalem mi? Nasıl sa yaza yaza bitecek. Bu anlayışta olan bir piyasanın içerisinde illa kaliteli ve pahalı ürünlerin toptancılığını yapmak ticari açıdan başarısızlık ve kuru bir inattan ibaret olacaktır.

Son olarak belli başlı süpermarketler ile anlaşıp onlara da toptan bir şekilde kırtasiye ürünleri satabilirsiniz. Pazarınızı geniş tutun. Deftere, kaleme ve bilumum kırtasiye ürünlerine herkesin ihtiyacı var. Bu nedenle daha fazla kar için salt kırtasiyeler ile çalışmamanızı öneririz.

Yorum yapın