Kitap Okumak Neden Daha Zengin, Zeki Ve Zehir Gibi Olmamızı Sağlar?

Kitap okumanın sayısız yararları mevcut. Bu yazımızda okumanın, kitap kurdu olmanın beynimizde ne gibi ufuklar açtığını göreceğiz. Bununla birlikte sosyal yaşamda bizi nasıl daha zeki kıldığını, iş hayatında da nasıl zehir gibi girişimciler ve yatırımcılar hale getirdiğini de maddeler halinde sıralayacağız.

reading photo

Öncelikle şunu söyleyelim ki Türkiye’deki kitap okuma oranları hiç de istenildiği oranda değildir. Son beş – on yıldır devletin ve medyanın desteklemesi ve çeşitli kampanyalar düzenlemesiyle az biraz bir ivme kazansa da, henüz Avrupa ve Amerika’daki okuma oranlarına baktığımızda sonuç hiç şüphesiz hüsran mahiyetindedir. İşin ilginç yanı ise Türkiye’de basılan kitap sayısının fazla olmasıdır.

Türkiye’de yayın evleri birer kültür aracısı gibi değil de şirket gibi hareket etmektedir. Yazarının cebinden parasını alarak kitap basan yayın evlerinin ülkemizde yarattığı ortam, milyonlarca kitap ancak binlerce okur şeklinde cereyan etmektedir.

reading photo

Neden Okumuyoruz? 

Önceden ülkece okumamızın nedeni televizyon kültürüydü. Televizyon, adeta bizim yerimize okunan kitaplar demetidir. Görsele dayalıdır. Yorucu değil eğlencelidir. Ve günü doldurmaya yarar.

Bugün ise elimizde bulunması gereken kitapların yerini ise laptoplar, internet bağlantıları, selfie çubukları ve akıllı telefonlar almıştır. Tam bir eğlence kültürün içerisinde kitap okumak çağ dışı ve sıkıcı bulunmaktadır. Yine de ibreyi tersine çevirmek mümkün elbette. Binlerce yıldır oluşturmaya çalıştığımız insanlık medeniyeti, edebiyatın, bilimin, sanatın ve bunların toplamında kitapların sayesinde olagelmiştir.

İnternette E-Kitap Yazıp Delicesine Para Kazanmak başlıklı makalemiz kitaplar ile internet alemi bir potada birleştirmeyi başarıp bu noktada insanlara okuma alışkanlığı katma konusunda ihtisas yapmış bir e-kitap furyasının tüm inceliklerini ve verimli sonuçlarını ele almaktadır. Okumakta olduğu gibi yazmak da kimi durumlarda insana maddi ve manevi açıdan kazandırır.

Okumamak Nelere Yol Açar? 

  • Çevremizde gördüğümüz üzere yoz bir dil inşa edilmesine neden olur. Bozuk ve kullanışsız bir Türkçe, içine İngilizce ve yabancı dillerden katılarak yapılan yarı Türkçe yarı yabancı açıklamalar. Görgüsüzlük ve görmemişliğin dilde sökün etmesi ve ortaya çıkan doğal çirkinlik. İnsanlar ”oha falan oldum” deyişlerine gülüyor olsa da bu aslında bir yozlaşmadır ve dilimize kitaplar vasıtasıyla sahip çıkmamızın zamanıdır.
  • Kitap okumamak, cahilliği örgütlü hale getirir. Hatta şöyle bir söz vardır: Cahil olmak ne güzel, her şeyi biliyorsun. Okumayan insanların gösteriş merakına, kendilerine aşırı ve gereksiz güvenleri, sürekli olarak kendilerini aptal ve gülünç durumlara düşürmeleri de kitaptan uzak bir hayatının su yüzüne çıkan belirtileridir.

Okumak, renk katar.

Kitap Okumanın Bilimsel Yararları Nelerdir? 

  • Öncelikle beyni besleyen bir alışkanlık olduğu artık bilimsel bir kanıt niteliğindedir. Kitap okuyan insanların, hafızaları gelişir. Aynı zamanda ilerideki yaşlarda erken bunama ve ona bağlı unutkanlık hastalıklarına yakalanma oranları yüzde elli, yüzde altmış dolaylarında azalır. Zira kitap okumak, hem görsel hem de bilimsel hafızayı her daim canlı tutar, kuvvetlendirir. Bu da hem iş yaşantınızda hem de sosyal yaşamınızda sizi fil hafızalı kılar. Herkesin her şeyi bilerek ya da bilmeden unuttuğu bir dünyada, hiçbir şeyi unutmamak size birçok açıdan avantajlı gelecektir.
  • Kitap okumak, kişiyi zinde tutan bir edimdir. Bununla birlikte hızlı düşünme yeteneğini, olaylara pratik çözüm getirmeyi hedefler ve başarır. Başkalarının hayatını merak ediyorsanız, roman okuyun sözü bu noktada bilimsel katkıların ne derecede yoğun olduğunu bize kallavi bir şekilde gösterir.
  • Yapılan ve gerçek olduğu teyit edilen bir diğer habere göre ise düzenli kitap okumak, kilo vermeye de yarıyor. Bunu da bir kenara not alın ve bakalım okumak kilo konusunda da yardımcı oluyor mu tatbik edin.

Kitap Kafe Açmak İsteyenlere Süper Tavsiyeler adlı yazımızı okuduğunda kitaplar dünyasını kafe ile birleştirerek hem çay kahve hizmeti hem de bir nevi kitapçı hizmeti vererek iki keyfi birleştirerek para kazanmanın yollarını öğrenebilirsiniz. Kahve kitapla, kitap çay ile iyi gider. Bize de o tür kafelere uğrayıp kelimelerin ve içeceklerimizin tadını çıkarmak düşer.

Kitap Okumanın Sosyolojik Yararları Nelerdir? 

  • Düzenli okuyan insanların kendilerine güvenleri konusunda ciddi bir ivme vardır. Birçok olayı daha önce başlarından geçmiş gibi kavrarlar ve soğukkanlı karşılar. Çünkü gerçek yaamlarında tanık oldukları ya da başlarına gelen şeyler, öncesinde okudukları şeyler olduğu için bir tanıdık, bir aşinalık durumu hasıl olur. Okumak, deneyim kazanmak ve insan tanımaktır.
  • Okuyan insanlar, dışa dönüktür ve iletişim konusunda süper güçtedirler. Zira birçok insanı kitaplar sayesinde tanımış ve sevmişlerdir. Kelimelerin dünyasındaki karakterler de birebir gerçek yaşamda tanıştığımız insanların birer yansımadır ziyadesiyle.
  • Kitap okumak, başka kültürleri, başka tipteki insanları keşfetmemize köprü görevi bilirler. Dünyadan haberimiz olması için sadece ana haber bültenleri izlememiz ya da gazete okumamız yeterli değildir. Bununla birlikte, bir roman, bir bilimsel makale ve hatta bir şiir okumak bile, başka kültürlere dair deneyim ve fikir kazanmamıza yarar.

Okumanın Psikolojik Yararları Nelerdir? 

  • Kitaplar, yalnızlığımızın en büyük dostlarıdır. Bu noktada kendini yalnız, karamsar, boşlukta hisseden insanların en büyük dostları, kitaplardır. Kitaplar, sizi sorgulamaz, iyi gününüzde yanınızda olup kötü gününüzde kaçmaz.
  • Bu açıdan baktığımızda 21. yüzyılda artık kitaplar, insanlardan daha insanidir. Dostoyevski’nin karakterleri, biz onları istediğimiz sürece yanımızda kalırlar. Onlarla dertleşir ve onlardan birçok şey öğreniriz. Kalabalıklar içerisinde bile yalnız hisseden modern insan için, kitaplar sığınılacak güvenli limanlardır.

 

Kitap Okumanın İş Dünyasında Önemi 

  • Bir örnek vermemiz gerekirse, kitaplar beyinlerin ve bilinçlerin yemekleridir. Hem de ana yemekleri. Nasıl ki insan midesi, belli bir açlıktan sonra görevlerini yerine getirememeye, yalpalamaya başlar. İnsan zihni de kitapsız kaldı mı vasıflarını yerine getirememeye başlar. İş dünyasına gelecek olursak.
  • İş dünyası pratik zekaların çarpışmasıdır. Zihinler donuk ya da tutuk olursa, iş sektöründe göreviniz ya da pozisyonunuz ne olursa olsun, yalpalamaya, zor anlar yaşamaya başlarsınız. Aynı zamanda iş toplantılarında ve iş yemeklerinde de kültürünüzü konuşturmanız gerekir. En azından genel kültürünüzü.
  • Çeşitli görüşmelerde ve aşamalarda bir şairden, bir yazardan yapılacak bir alıntı, sizin göz önünde parlamanıza, gönüllerde taht kurmanıza önayak olacaktır. Örneğin: Tolstoy’un dediği gibi bir giriş yaparsanız, bu ne kadar şık ve karizmatik olacaktır.

KİTAP YAZARAK EK GELİR ELDE ETMEK yazımız sadece okumanın değil yazmanın da nasıl maddi ve manevi yönden besleyici olduğunu gözler önüne seriyor.

Okumak, güzelleştirir.

Kitap Okurken Nelere Dikkat Etmeli? 

  • Öncelikle ilgili olduğunuz alanlarda ve türlerde okumaya odaklanın. Ancak bilim-kurgu olsun, tarih olsun, korku- polisiye olsun, her edebi türden faydalanmaya bakın.
  • Bununla birlikte ben sadece öykü okurum, gerisi fasa fiso gibi örneklerle ayrımcılık yapmayın. Şiirin de romanın da, deneme yazınlarının da ve makalelerin de ayrı ayrı besleyici ögeleri mevcuttur.
  • Kitaplar sonsuzdur. Seçici davranmakta fayda var. Aslolan kitap okumak, ne olursa olsun demek de açıkçası biraz bodoslama davranmak olacaktır.

Kelimelerin gücü sizinle olsun!

Yorum yapın