Köyde Yapılacak En Karlı İşler

Her birinize merhaba parlak fikirler okurları. Bu yazımızda köy ortamında yapılacak en karlı işleri sizler için derleyip sunmuş olacağız.

ÖNEMLİ TÜYO: Beyler bu köyden kente göç işi artık çok sıktı. Dünya değişiyor… Herşeyin ama herşeyin online ortamdan halledilebildiği yerde; metropolün “gereksiz karışıklığı ve soğukluğu” içerisinde debelenip hem kendinizin hem de çocuklarınızın sağlığını yok etmeniz yersiz. Çıkın artık şu “köyde iş yoktriplerinden. Köyde iş yoksa şehirde hiç iş yok. Sizi asgari ücretle kurye, hizmetçi yaparlar sonra f tipi hücreden hallice bir beton yığınını ayda 3000 liraya kiralarlar. Şehirler artık kan kaybediyor. Bu gerçeklerin ve hakikatlerin farkına vararak karar alın. Şehirde fırsat bile kalmadı. Tüm değerli köşeler 1 değil 2 değil 3 değil 100 kez parsellendi.

Bununla birlikte en başta köyde çalışmanın artı ve eksi yönlerini tarafsız bir gözle size aktararak, en başta bir fikriniz olması açısından konu ile ilgili makalelerimizi de sizlerle paylaşacağız. Yavaştan konumuza girelim ve ilk büyük başlığımızı atalım.

village photo

Çobanlık Yapmak Mantıklı Mı? 

Çobanlık yapmak, köyde yapılabilecek en mantıklı işlerden birisi. Yakınlardaki bir kasabaya, ilçeye ya da şehre taşınmak isteyen kişiler, sadece 2-3 yıl çobanlık yaparak bu hedeflerine ulaşabilirler. Bu işin bir yönü, çünkü sadece bir örnek. Para biriktirip evlenmek, dükkan ya da çiftlik açmak isteyenler de dişini sıkıp birkaç yıl çobanlık yapabilir. Kaldı ki çobanlık, diş sıkmayı gerektiren bir iş değil. İnsanlardan uzak, patron tafrası, müdür darlaması yok, işe giderken ve eve dönerken trafik çilesi yok. Kendinizle baş başa kalmaya alışık iseniz, doğayı insanlardan daha çok seviyorsanız, köyde yapılabilecek en mantıklı işlerin başında geliyor.

İnternetten Çalışmak 

Bir yerde yerleşim ve nüfus yoğunluğu azaldıkça, orada istihdam da aynı oranda düşer. Devletin önceliği genç nüfusun yoğunlaştığı şehirlere takviye yapmaktır. Bu da köyde tarım ve hayvancılık yapmaktan başka bir seçenek bırakmıyor. Ama zaten bu işleri yapanlar yapıyor ve yapmaya da devam edecekler. Bu yazımız onlar için değil köy ortamında alternatifleri değerlendirmek isteyen insanlar için yazılıyor.

İnternet tanımlarında nasıl hep bir ağızdan coğrafi sınırları kaldırdı diyoruz. Aynı zamanda köy kent ayrımını da ortadan kaldırdı. 20 haneli X köyü de 200.000 bin nüfuslu bir şehir de aynı anda dünyanın ekranlarına dolaşabiliyor. İnternet üzerinden yapılabilecek yüzlerce farklı iş, sadece şehirdekilere değil köydekilere de sunuluyor. Kapınızı kapatıp internet üzerinden pazarlama ve satış yapabilir, editörlük ve makale yazarlığında şansınızı deneyebilirsiniz. Ya da yetiştirdiğiniz organik ürünleri, anlaştığınız bir site üzerinden satma seçeneğini değerlendirirsiniz.

Arkadaşlar köy diyip geçmeyin. Zamanında 30 sene evvel babalarımız bu koca arazileri terk edip şehirlere göç etmiş. İş bulamadığından ya da bilimum diğer sebeplerden ötürü metropoller yaratmışlar. Ancak yarattıkları metropoller artık çöp. Bu koca şehirler artık işsizliğin, açlığın, trafiğin ve hava-imar kirliliğinin hüküm sürdüğü yerler haline gelmiştir. Artık 1 milyon TL ve üstü parası, malvarlığı olmayan insanlar için büyük şehirler fırsatlar ve imkanlar deryası değil kazıklanma, sefillik çekme mekanlarıdır…

Moda büyük şehirlerdeki 3-5 zengine beyaz yakalı kölelik yapmak değil. Yeni mod kırsalda kendi müstakil arazinizde bağımsızca yaşamaktır. Büyük şehirlerde karlı iş falan kalmadı..

village photo

Köyde Çalışmanın Artı Yönleri Nelerdir? 

  • 70’lerin sonu ve 80’lerin başından sonra köyden kente göçün ne kadar yoğun olduğunu hepimiz biliyoruz. Bununla birlikte şehrin avantajları artık yerini olumsuzluklara bırakıyor. Bu da tam tersi bir göç akımı oluşturmuş durumda. Şehir hayatının geçimsizliğinden, zorluklarından, kalabalığından ve trafiğinden bunalan şehir insanlar, yeniden köye dönmeyi ve oralarda çalışma olanağı bulmayı kafalarına takmış durumda.
  • Köy ortamında çalışmanın en büyük avantajı sağlıklı olması elbette. Önce iş güvenliği sonra iş diyoruz ya hani kent ortamlarında. Bu da onun doğrudan güvenlik derecesinden sağlıklı olma ön koşulu. Köyün ağaçlarla kaplı, en büyük binası 3 katlı olan ortamında, nefes almak ve vermenin bile bambaşka bir şey olduğunu göreceksiniz. Bu da köyde yaşamak kadar çalışmayı da birinci dereceden pozitif etkileyen ilk yön.
  • Bir diğer pozitif yön de, kalabalık bir ortamda dahi olsanız asla sıkışıklık ve gürültü çekmeyecek gerçeği. Bir köy ne kadar nüfuslu olabilir ki? Bunun dışında sadece işe gitmek ve işten eve dönmek için harcadığınız saatlere veda etmiş olursunuz. Size daha çok zaman kalır. Yaşamak, eğlenmek, kültürel faaliyetlere ve hobilere vakit ayırmak için. Bu da ürettiğiniz ürüne ve hizmetin kalitesine kadar yansır. Siz mutlu oldukça çalışma ortamınız da çalışma stiliniz de daha esenlikle ifa edilmiş olur.

Köyde Çalışmanın Olumsuz Yönleri Nelerdir? 

  • Çok fazla yalnızlık çekebilir, eski cafcaflı günlerinizi özleyebilirsiniz. Kentteki kaosa ve stresli yaşama öyle entegre olmuş, onu öyle benimsemişizdir ki, ondan kopmak, adeta bir yuvadan kopmak etkisi uyandırabilir. Karmaşayı, hızı, acele etmeyi özleyen modern dünyanın yeni insanı, köy ortamındaki sadeliği ve doğallığı aşırı bulup anında sıkılabilir. Zaten son on yılı kapsayan bir araştırmada bize rakamlar ve istatistikler gösteriyor ki ani bir kararla kentten köye çalışmak için dönen ve orada genelde home office çalışan bireyler, birkaç yıl içinde bu kararlardan derin bir pişmanlık duyup kente, büyük oranda İstanbul’a geri dönüyor.
  • Köyde çalışma sert koşullara ve değişen, değiştiği ölçüde de kendini hissettiren iklim şartlarına bağlı olarak çalışmak demek aynı zamanda. Birazdan vereceğimiz köyde yapılacak işler sıralamasında birçok işin dışarıda, organik üretim için iklim şartlarına göğüs gererek yapıldığını göreceksiniz. Bu da güçlü bir bünyeyi gerektirir. Aynı zamanda dakik ve disiplinli olmayı da.
  • Yine de tüm bu olumsuzluklar gözünüzü korkutmasın. Köyde yapılacak işlerin çoğunluğu insanlığın geneline yapılan hizmet anlamını taşımaktadır. Bu da sizi ekstra iyi hissettirecektir. İnsanlara yapay, plastik ve son derece zararlı şeyler satmak yerine, doğrudan sağlığa iyi gelen ve insanlığın kaderine doğrudan ışık gönderen işlerde çalışıyor olacaksınız.

Köyde yapılacak işlerin bir çoğu organik demiştir. Örneğin Serbest Gezen Organik Tavuk Satabilmenin Yolları adlı makalemizde bu organik üretimlerden birine dair bilgiler alabilirsiniz.

Köyde Yapılacak En Karlı İşler: 

  • Biraz önce yukarıda linkini verdiğimiz iş kolundan başlayalım. Serbest gezen organik tavuk satmak. Serbest gezen tavuk demek, uygunsuz ve son derece pis çiftliklerde sıkıştırılmayan, özgürce dolaşıp en sağlıklı hallerde yumurta veren tavuk demektir. Halka gelen bir beslenme alışkanlığı değişikliğiyle kökten bir değişime giden pazar, artık çok daha fazla organik ürün talep etmektedir. Siz de köy ortamında yapacağınız işlerden birini serbest gezen organik tavuk yetiştiriciliği ile başlatabilirsiniz. Böylece hem kazancınızın hem de sağlıklı beslenmenin kapısını açmış olursunuz.
  • Organik çiftlik kurmak, işletmek ya da o çiftliklerden birinde çalışmak. Köy demek tarla olduğu kadar çiftlik de demektir. O çiftlikte çeşitli kümes hayvanları, çiftliğin büyüklüğüne göre büyük baş memeli hayvanlar da olabilir. Ne olursa olsun beslenme ve gıda açısından giderek organik bir yola girmiş insanoğlu için, böylesi bir organik çiftlik kurup işletmek ya da böyle bir çiftliğin bünyesinde çalışmak, sizin için hem eğlenceli hem kazançlı olacaktır. Doğa ile baş başa olmanın tarifsiz hazzı da cabası. Organik Çiftlikte Çalışmak İsteyenlere adlı makalemiz de size çeşitli açılardan yararlı olacaktır.
  • Organik Süt üretimi. Köy demek her gün ineklerin olanca büyük memelerinden süt elde etmek demek. Eğer yeteri kadar ineğiniz varsa bir süt çiftliği kurabilir, sadece köydekilere satsanız bile inanılmaz geniş ölçekte para kazanırsınız. Zira son yıllarda çıkan haberler, kutularda tüketilen sütlerin hiç de sağlıklı olmadığını, illa süt tüketilecekse bunun en organik ve saf haliyle yapılması gerektiğini altını çize çize havadis etmiştir. Bu nedenle sadece köy ortamında, yakın vilayetlerde ve bağlı olunan ilde bile sütün satışını yaparak istediğiniz geliri elde edebilirsiniz.
  • Çobanlık yapmak: Çobanlık yapmak, dışarıdan bakılınca son derece kötü ve çilekeş bir iş gibi görünse de parası epey tatlıdır. Köyün zenginliğine ve sürünün büyüklüğüne bağlı olarak değişse de, ortalama bir köyde çobanlık maaşlarının 3000 liradan başladığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Eğer doğayı seviyor ve hayvan bakımı / gözetimi hakkında yeteri kadar bilgili ve deneyimleyseniz bu iş sizi bekler. Yalnız kalmaya da hazır olmalısınız ama. Yoksa birkaç ayın sonunda sürüyü de parayı da boş verip şehir hayatına kaçabilirsiniz. Aman dikkat.
  • Bunun dışında köy yerinde bağ ve bahçe işlerine de girebilir, hayvancılık ya da zirai işlerde çalışmak istemiyorsanız, meyve ve sebze üreterek de köyde çok sağlam gelirler elde edebilirsiniz.

village photo

Köyde Yapılacak Alternatif ve Karlı İşler 

  • Gelelim köyde yapılacak alternatif ve karlı işlere. Bunlardan ilki, dönemsel olarak köyün sessizliğinden faydalanmak isteyenlere gelsin. Çoğu zaman bir iş alırız bu 2 ya da 3 aylık gelir. Genelde kültür odaklı işlerdir bunlar. Bir kitabın çevirisi ya da düzeltisi. Senaryo yazarlığı. Ya da editörlük. Bu tür sessizlik ve bolca stressiz zaman isteyen işlerinizi, çantanıza ya da bavulunuza koyarak oralara götürebilir ve köy ortamının huzurlu ortamından sakince çalışarak nasiplenebilirsiniz.
  • Eğitmenlik yönünüz varsa, köy çocuklarına makul fiyata ek ders verebilirsiniz. Çünkü köydeki eğitimler ne kadar iyileştirilse de özellikle de çocukların boynunu büken sınav sistemlerine çok da uygun değildir. Yeterli de değildir üstelik. Hal böyle olunca özellikle ilk okul seviyesindeki çocuklara ev ve köy ortamında dersler vermek, onları sınava hazırlamak en azından ek gelir kaynağı olarak değerlendirilebilir bir fırsat olarak göze çarpıyor.
  • Son olarak hakemliği önerebiliriz. Bu da bir ek gelir kaynağı olabilir size. Özellikle amatör küme ve üst seviyedeki maçların her zaman profesyonel hakemlere ihtiyacı vardır. Siz de bu açığı boş duracağınıza değerlendirebilir, 2 -3 aylık bir eğitimden ve aldığınız sertifikadan sonra köy maçlarında ve diğer ilçe maçlarında hakem olarak boy gösterebilirsiniz.

“Köyde Yapılacak En Karlı İşler” üzerine 13 yorum

  1. Küçük bi koydeyim yumurta çobanlık hariç ek iş ne yapabilirim bol vaktim var

    Yanıtla
    • YAPILABİLİR İŞLER
      Organik tarım Sebze meyve
      Erik
      Elma
      Armut
      Ceviz
      Vişne
      Karadut
      Tarhana
      Bulgur
      Reçeller
      Konserve
      Köy yumurtası
      Köy tavuğu eti
      Bez bebekler
      Kurutulmuş sebzeler
      Salça
      Süt, yoğurt, tereyağı, peynir,
      Ev süsleri
      Çocuk elbisesi
      Mezbahane et entegre mini köy hayvanları

      Yanıtla
  2. Evet kendi küçük çiftliğinizi kurabilirsiniz . Küçük köylerde çiftlik kurmak ayrıcalıklı bir yaşam alanı sunuyor, bu sebeple hedefiniz ne büyüklükte olursa olsun ilerleyebilirsiniz, beni dinleyip, 6 ay içinde hedeflediğinizin %35 ‘ini göreceksiniz cesaretiniz gelince % 99 Luk hedef için çalışma şevki doğal iş aşkı başlamış olacaktır, bir çoğunuzun hayalindeki hedef normalden daha fazla, böyle olunca sabretmek işimizin başında gelen önemli unsur olarak kabul edilir, sabırsızlık hedefinizin depremi olur, önce sabır, sonra zamanla hedefinizin% 35’ini görünce işinizi daha çok seveceksiniz, hayat’ınızın daha kolay yaşam haline gelmesi demek olduğunu daha iyi anlıcaksıniz daha fazla yazardım onuda tanisirsak anlatırım, yaşamadan icraatıniz olmadan da olmaz tabi yorumlarınızı bekliyoruz ama yer vs imkanlarınızı yazmayı unutmayın Hayalleriniz icraatınizin kefilidir,evet gerantisi bereketli iş olmasıdır. Bekir Denizli. Bursa Orhaneli Göktepe köyü . Köyler arası hayvancılık ve benzeri iş fikirleri yardımlaşma ve dayanışma derneği . Kuruluş hiçbir çıkarı olmayan artniyetsiz önce din kardeşliği düşüncesi yaşayıp yaşatmak isteyen kuruluştur.

    Yanıtla
  3. Bu köyde iş falan yapılmaz şu devirde. Onun yerine kasabaya yatırım yapacaksın. Metropoller zaten kan kaybediyor. Ne varsa ara formlarda var

    Yanıtla
  4. Merhabalar. Yaklaşık 3000 nüfuslu kasaba tarzi bir koydeyim. 4 sene boyunca ozel sirkette asgari ucretle calistim. Ailem ciftci 5-6 tsne büyük baş hayvanimiz var benimde az tecrübelerim var ama profesyonel değilim. Ama köy islerine yonelmek istiyorum. Çünkü baskasina hizmet etmektencok sıkıldım ve hayatin bu olmadığına inaniyorum. Sizce doğru bir karar olur mu bu ?

    Yanıtla

Yorum yapın