KPSS KURSU AÇMAK İSTİYORUM

Yeterli sermayeye sahipseniz ve de başarlı bir iş fikrini hayata geçirmek üzere kararlıysanız sizin için MEB onaylı kurs yeri açma fikrini önermekteyiz. Bu gibi yerlerin en önemli özelliği eğer işin başındaki kişi proje yönetiminden yani yöneticilikten ve işletmecilikten anlıyorsa çok tatlı paralar kazanabilmenizdir. Ancak her işte olduğu gibi bunda da özellikle en başta sıkı bir iş planı ve de kararlılık şart. Dershane açmak son zamanlarda ülkemiz yöneticileri tarafından baltalansada LYS, YGS gibi sınavların dışındaki eğitim ölçütlerine öğrencileri hazırlamak üzere; KPSS, YDS, TOEFL gibi sınavlara hazırlayan işetmeler açılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta “bir üst öğretim kurumuna” hazırlayan dershanelerin yasak olmasıdır. Yoksa mesleki eğitim kursları, dil kursları ve de KPSS kursları serbesttir.

Bugünkü yazımızda sizlere “KPSS kursu nasıl açılır” sorusunun cevabını vermek üzere klavye başına geçeceğim. Konuyun 3 ana başlık altında incelemek isterim.

A) KPSS KURSU AÇMAK İSTEYENLERİN AKILLARINDA BULUNDURMASI GEREKEN PÜF NOKTALARI.

1) Bakanlığın onayladığı yeni yönetmeliklere göre açılması planlanan kursların İŞKUR’un verilerine göre; istihdam edilmesi gereken mesleki beceriye sahip olması gereken eleman sayısına göre açılabilmesi gerekmektedir. Yani kamu kaynaklarının boşu boşuna çarçur edilmesini önlemek için kurslarda eğitim gören kişilerin en az yarısına istihdam garantisi aranmaktadır. Eğer bir şehirde her sene 1000 yeni marangoza ihtiyaç varsa kalkıp da her sene 5000 marangoz eğiten kurslara bundan sonra müsade edilmeyecek. Bu kanundaki amaç işsizliğin kontrol altına alınması olsa da, saçma ve tartışmaya açık yanları mevcuttur.

2) KPSS kursu açmak için memur olmaya yatkın kitleyi kovalamanız gerekli. Bu nüfus da genellikle orta sınıf ve de alt sınıfdan olduğu için işiniz Türkiye’de bir nebze kolay. Mesela Ankara bu konuda en iddalı şehirdir. Zaten memurlar kenti diye boşuna demiyorlar.

3) Son zamanlarda(2013-2015) ülkemizde yankılanan KPSS skandallarına kulak vermeden işinize devam etmelisiniz. Acı bir gerçek ki bizim ülkede hiçbir ÖSYM sınavı doğru delek, hilesiz, kimseyi mağdur etmeden, çalınmadan, yandaşa peşkeş çekilmeden yapılamıyor. Bu durum siz ve de öğrencileriniz için çok zor olsa da tepkinizi ortaya koyup yolunuza devam etmekten başka çaremiz yok. Umarım bir gün bu sorun çözüme kavuşur ve de gerçeken adil, erkekçe bir sınav sistemi gelir.

4) KPSS kursları açmak için şehirlerin çarşı içlerini, ön görünümde olan kısımlarını tercih etmelisiniz. Ancak bu sayede yeni mezun, ya da okumakta olan memur adaylarını kendi eğitim kurmunuza çekebilirsiniz(şimdi bunu zaten biliyorum diyenler çıkabilir, ancak ben yine yazıyorum ki; kafanızda herşey şekillensin).

5) Civardaki diğer KPSS kurslarını iyi incelemeli, nasıl iş yaptığını, nerelere reklam verdiğini, öğrenci ile olan ilişkilerini, fiyatlarını tespit etmelisiniz. Ona göre kafanızda bir plan kurup hesabınızı yapmalısınız. İlk olmanın kendince avantajları olsa da sonradan gelmenin, bir işi sonradan yapmanın avantajıda işte budur.

B) KPSS KURSU AÇMAK İÇİN GEREKEN BELGELER VE ŞARTLAR

1) Başvuru formu

2) Kurum açacak kişinin ya da temsilcisinin 6 ay ve daha fazla süreli hapis cezası almamış olması lazım(yüz kızartıcı suçlardan)

3)İşletmeci veya kurucu tüzel kişi ise ticaret sicili kaydı ve bu sicildeki ana sözleşme, tüzük, vakıf senedi gerekir. Bu ana sözleşmede “özel eğitim kırumu işletmeciliği yapmak üzere kurulmuş bir tüzel kişilik olduğunun belirtilmesi gerekir.

4) Özel eğitim kurumu kurucusunun varsa temsilcisinin; kurucu gibi açma, kapama, devretme yetkilerinin olup olmadığına dair yönetim kurulu kararı.

5) Özle eğitim kurumunun/kursun açılacağı binanın A3 kağıda dökülmüş yerleşim planı.

6) Özel eğitim kurumunun; bakanlığın çerçeve yönetmenliğine uygun olan kendine ait yönetmenliğinin belgesi hazır olmalı.

7) Olağandışı ve Milli eğitim bakanlığının öngörmediği bir ders programı, öğretim programı varsa bunların Bakanlıkça onaylanması gerekmektedir.

8) Derslerde yer alacak öğretim elemanlarının minimum 1/3’ünün görevlendirme teklifleri. Ayrıca öğretim personeline çalışma izni teklifleri yapılacağına dair garanti belgesi.

9) Kurucunun tapu senedi veya en az 1 yıllık kira mukavelesi sureti.

10) Tüm bu yukarıdaki belgeler tamamlandıktan sonra İl milli eğitim müdürlüğü, Sağlık müdürlüğü, Bayındırlık ve iskan müdürlüğü, itfaiye müdürlüğü; binanın incelenmesini yapar ve 10 gün içinde bu incelemeyi bir rapor düzenleyerek uygun olduğunu yazıya döker.

11) Bu yukarıdaki saydığım belgeler dışında ekstra gereksinimler olabilir, bunları bakanlıkların resmi sitelerinden ya da bizzat binalarına gidip ilgili görevlilerden öğrenebilirsiniz.

C) KPSS kursu açtığımda ne kadar zamanda ne miktarda para kazanırım?

Sizin kaydebileceğiniz öğrenci sayısı, kurumunuzun eğitim ücretinin miktarı, personel sayısı, reklam bütçeniz ve de marka imajınız bu kazanç miktarınızı belirlecektir. Size illaki kabaca bir hesap yapmam gerekirse 50 kişilik bir sınıfa her dönem eğitim verseniz dahi ortalama bir şehirde, emlak ve eğitim personeli fiyatlarının ülke rayicine yakın olduğu bir durumda senede 20 dana kadar kar edebilirsiniz.

Yorum yapın