KREDİ ÇEKERKEN İMZALANAN SÖZLEŞMELERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

Gün içinde yaptığımız resmi ya da resmi olmayan işlerde sayısını bilmediğimiz şekilde imzalar atarak işlem yapıyoruz. Hatta büyük çoğunluğumuz da bize sunulan fakat onlarca sayfadan oluşan evrakları okumadan sadece belirtilen şekilde ve belirtilen yere imzayı sorgulamadan atıyoruz. Attığımız bu imzalar aslında hukuken bizi ne kadar bir sorumluluğun altına soktuğunu bilsek emin olun noktası virgülüne kadar okuyup ondan sonra imza atmaya yeltenirdiniz. Okumadan attığımız imzalar sonucunda o sayfalarda yazan her şeyi kabul ettiğimiz anlamına gelmektedir. O hızlı hızlı attığımız imzalar kötü niyetli kişilerin eline geçtiği zaman maalesef ki çok kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Konumuza gelecek olursak, kredi çekerken de onlarca sayfaya onlarca imza atıyoruz. Hatta bütün metinlerin sayfalarına dahi ayrı ayrı imza atıyoruz. Bunun sebebi bankaların hiçbir itiraza yer bırakmayacak şekilde prosedür uygulamasıdır. İlerleyen zamanda kredi müşterisinin bankanın dayattığı bir yaptırımı kabul etmemesi durumunda banka; imzalattığı belgeleri göstererek müşterisine kaçış noktası bırakmamayı hedeflemektedir. Hukuki açıdan sözleşmeler Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Sözleşmeler tarafların açıkça iradelerinin beyanıyla oluşmaktadır. Tarafların iradelerinin hata, hile, tehdit altında imzalanmamış olması gerekmektedir. Türk Borçlar Kanununa göre sözleşmeyi imzalarken hataya düşen taraf için sözleşme geçersiz olmaktadır. Hatanın açık ve anlaşılır, kabul edilebilir olması durumunda sözleşmenin geçersizliğine başvurulabilir. Kanunen sözleşmelere her türlü yükümlülük ve cezai şart eklenebilir. Bankanızın yazdığı bu yükümlülüklerin ve cezai şartların neler olduğuna dikkat etmeniz son derece önemlidir. Size daha açıklayıcı ve anlaşılır olması adına, kredi çekerken imzalanan sözleşmelerde nelere ve nasıl dikkat etmeniz hakkında güzel bir çalışma hazırladık. Bu çalışma da Parlak Fikirler ekibinde yer alan hukukçu arkadaşlarımızla güzel bir çalışma yürüttük. Şimdi dikkat edeceğimiz huşulara geçelim..

TÜM SAYFALARI TEK TEK OKUYUN!

Banka görevlisi kredi çekerken sizin için bir dosya hazırlamaktadır. Hatta bankalar kredi miktarından bu dosya masrafı adı altında sizden kesintilerde yapmaktadır. Banka, hazırladığı bu dosya da hem sizden gerekli olarak istediği evrak ve belgeleri hem de size imzalatacağı sözleşmeleri bulunduracaktır. Özellikle banka görevlileri size bu belgeleri imzalatırken hızlı hızlı sizi bilinçaltınıza okumamanız için heyecanlı ve aciliyet sinyali vermektedir. Bunun sebebi sizin kanunen aleyhinize bir durum olmasa da bankanın ödememeniz durumunda sizin üzerinizde olan yaptırımlarından haberdar olmanızı istememeleridir. Araştırmalara göre, kredi çekerken sözleşmeyi imzalayanların sadece %50’si imzalamadan önce sözleşmeyi okumaktadır. Bu sebepten bu maddeyi en başa ve en önemlisi olarak belirtmek istiyoruz. Siz kredi sözleşmesi imzalayacak olan Parlak Fikirler okurlarına önerimiz, tüm sayfaları tek tek anlayana kadar okumanızdır. Okumadan imzalamama hakkınızda mevcuttur. Banka görevlisi size okumanız için süre ve imkan vermemesi durumunda ona uyarıda bulunup kanunen buna hakkınız olduğunu söylemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca banka görevlisinin sizin iradenizi sakatlayacak şekilde davranışlarda bulunması sırasında siz imza atsanız dahi imzanıza itiraz etme olanağınız mevcuttur. Anlayana kadar, defalarca size imzalatılmaya çalışılan sözleşmeyi okumalısınız ve kafanıza takılan hususları banka görevlisine iletip konuyu açıklamasını istemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Örneğine pek rastlamasak da imzalayacağınız belgeleri birkaç gün önceden alıp dahi inceleme hakkınız mevcuttur. İmzalamadan önce alıp sessiz bir ortamda, dikkatlice belgeleri okuyabilir ve anlamaya çalışabilirsiniz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Kredi Danışma Şirketleri Güvenilir Mi?

YANINIZDA AVUKAT BULUNDURUN!

Kredi sözleşmesi imzalarken yanınızda avukat ya da hukukçu bulundurmanızı mutlaka öneririz. Bankanın kredi sözleşmelerini hazırlayan hukukçuları, hukuk dilinde banka müşterilerinin anlayamayacağı şekilde yani hukuk dilinde bazı ifadelere yer vermektedir. Bu ifadeler kredi müşterisinin anlamaması için sözleşmeye yerleştirilmiştir. BU sebepten dolayı sözleşme imzalarken sizinle birlikte sözleşmeyi incelemesi için ve kredi sürecinin tamamını da incelemesi için avukatınızın bulunması sizi zor durumda bırakacak sözleşmeleri imzalamaktan alıkoyacaktır. Avukatlar olan röportajlarımız da, insanların hukuki işlemi yaparken ya da sözleşmeleri imzalarken avukata başvurması durumunda dolandırılma ve sözleşmenin anlaşmazlığa düşmesi ihtimallerinin çok fazla düşeceğini belirtmektedirler. Ancak kültürümüzde başımıza sorun ve müsibet gelmeden avukata başvurmamız mümkün değildir.

MASRAF KALEMLERİNİ İNCELEYİN!

Hazırlanan kredi sözleşmesinde, kredi çekerken oluşan bazı masraflarına yer alması ve düzenlenmesi gerekmektedir. Kredi faizine ekstra olarak kredi masrafları da siz kredi müşterisine yansıtılacaktır. Bunların ne kadar ve nasıl yansıtıldığını tek tek incelemeniz önemlidir. Kanunen alınmama durumu olan masrafları bankanız sizden talep edebilir. Bu durumda sizin itiraz etmeniz durumun çözümünde etkili olabilir.

ÖDEME PLANINI DİKKATLİCE İNCELEYİN!

Bankanızla anlaştığınız krediyi ödeme planınızın sözleşmede de anlaştığınız gibi olmasına dikkat edin. Zira banka sözleşmede anlaştığınızın dışında ödeme planı bulundurduğu durumda, siz banka müşterisi olarak anlaştığınız ödeme planı ile değil sözleşmede imzaladığınız ödeme planı ile bağlı olacaksınız ve o plana uymanız zorunlu olacaktır. Hatta ödeme planını banka görevlisine detaylıca anlattırmanız sizin anlamanız açısından daha rahat olacaktır. Ne kadar faiz ödeyeceğinizi, ödeyeceğiniz toplam miktarın ne olacağını ve kredi sözleşmesinin ne zaman sona ereceğini yani borcun ne zaman sona ereceğini öğrenmeniz gerekmektedir.

KREDİ FAİZİNİN ORANINA DİKKAT EDİN!

Piyasada verilen kredi faiz oranına ve sizin sözleşmenizde olan kredi faiz oranını karşılaştırın. Fark fazla ise banka görevlisi ile bunun indirilmesi yönünde talep oluşturabilir ve pazarlık edebilirsiniz. Anlaşmanız durumunda bunun derhal sözleşmeye eklenmesini talep edin. Unutmayın sözel olarak anlaşmanız tarafları asla bağlamayacaktır.

İMZALADIĞINIZ SAYFALARIN NÜSHALARINI İSTEYİN!

Yukarıda saydığımız tüm hususlara dikkat edilerek hazırlanan ve imza altına alınan sözleşmenin bir nüshasını mutlaka bankanızdan talep ediniz. Talep etmemeniz durumunda bu nüsha size her zaman verilmez. Banka görevlisinden mutlaka bunu talep etmeniz gerekir. Bunun sebebi, imzaladığınız sözleşmenin –güncel hayatta çok karşılaşılmasa da- değiştirilmesi ya da yeni bir madde, cezai şart ya da yükümlülük eklenmesi ihtimaline karşın imzanızın bulunduğu nüshanın banka müşterisi olarak sizde de bulunması önem arz etmektedir. Parlak Fikirler ekibi olarak hazırladığımız yazımızın sonuna geldik. Dikkat edeceğiniz hususları hukuki dille değil de sade ve anlaşılır şekilde yazmaya dikkat ettik. Hukuki açıdan son derece önemli olan sözleşme imzalamak hususuna son derece dikkat etmenizi öneriyoruz. Kredi ile ilgili aklınıza takılan diğer sorular için sitemizde bulunan diğer yazıları da inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın