Kredi Kartı Dönem Sonu Borcu ve Hesap Kesim Tarihinin Önemi

Kredi kartlarıyla ilgili bilgi verdiğini ümit ettiğimiz yazılarımıza hiç ara vermeden devam ediyoruz. Bu gün yine bize birden çok konu başlığı çıkartan kredi kartının, dönem sonu borcunun ve hesap kesim tarihinin ne demek olduğuna ve önemine değineceğiz.

Günümüz de kredi kartı kullanmayan bir bireyin kalmadığını, kaldıysa da bunun çok garip olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili bildiğiniz ve ya bildiğinizi sandığınız iki detay başlıkla yine karşınızdayız. Kredi kartı nakit paranızın yerinde durmasını istediğiniz ama masraflarınızın da giderek arttığı dönemlerde, sonunda ödemek zorunda olduğunuz acı gerçeği ile yüz yüze kalsanız da, taksitli alışveriş yapma imkânı sunmasıyla da gönüllere taht kurdu. Kim bulduysa asrın icadı olmuş. Sahi kim bulmuş?  Yine yine yine… Bunlar hep Amerika’nın oyunları! Kredi kartı ilk kullanılmaya başlandığında bizim bildiğimiz kredi kartı değilmiş tabi. İlk olarak 1854 yılında Hotel Credit Letter Company adlı bir kuruluş kredi kartını çıkartmıştır. Daha sonra zamanla bu uygulama yayılmış ticari olarak 1915 yılında mağazalar, oteller, telgraf şirketleri aylık jeton halinde kredi kartı kullandırmaya başlamışlardır. O dönemlerin aylık kullanıcıları bu günleri görseler gülerler miydi, ağlarlar mıydı, bilemem. Bence kıskanırlardı. Bizde bu sahip olduğumuz şansı kötüye kullanıyoruz, kullanmamalıyız.

Hesap Kesim Tarihi Nedir?

Kredi kartı kullanıma açıldığı andan itibaren yapılan ödemelerin (nakit çekmek, alışveriş yapmak, internet üzerinden harcama yapmak, vb.) borç tutarlarını, aylık hesaplayarak bildirmektedir. Yani belirlenen hesap kesim tarihi (hesap kesim tarihinizi belirlemekte özgürsünüz) sizin kredi kartınızın bir aylık döneminin son günü demektir ve o son güne gelene kadar o dönem de yaptığınız harcamaları gösterir. O günden önceki 30 günü baz alarak yapılan harcamalarınızın ve işlemlerinizin borcunu bildirmeye yarar. Hesap kesim tarihinden sonra yeni bir döneme girmiş olursunuz ve önünüzdeki 30 günün işlemlerini de bir dahaki hesap kesim tarihinize atar. Bu yüzden bilinçli kredi kartı kullanıcıları hesap kesim tarihini baz alarak kendilerini sıkmadan kredi kartı ile işlem yapabilirler. Bu ne demek örneklendirelim. Kredi kartınızın hesap kesim tarihi ayın 24’ünden 24’üne olsun. Ayın 22’sin de yaptığınız harcama 24’ünde kesilecek dönem borcunuza dâhildir. Hesap kesim tarihinize 2 gün kaldı diye atmaz sanmayın. Bu yüzden acelesi yoksa o harcama bir ay kazanmak için 25’in de yapılabilir.

Peki dönem borcu ile dönem sonu borcu nedir?

Dönem borcu hesap kesim tarihinize kadar olan bir aylık borcunuzu ifade eder. Örneklendirelim; şubat ayında bir kredi kartı edindiniz ve hesap kesim tarihinizi, ayın 15’i olarak belirlediniz. Şubat 15 ve mart 15 arası yaptığınız nakit çekimi, taksitli alışveriş, vb. harcamalarınız, mart 15 te, hesap kesim tarihinde, dönem borcunuz olarak size bildirilir. Bir dahaki ay olan mart 15 ve nisan 15 arası ise yine hesap kesim tarihine kadar olan 30 günlük dönemi kapsar ve bu “dönem borcudur.” Şubat-mart arası dönemden yapılan herhangi bir taksitli alışveriş ise mart-nisan dönemine yansıyor ve o “dönem sonu borcuna” girer. Aslında böyle anlatınca biraz karıştı sanırım, benimde anlamam biraz zaman aldı ve zihninizi boşaltıp düşündüğünüzde mantıklı bulacaksınız. Ve bir insan mantıklı bulduğu ve öğrenmek zorunda olmadığı bir bilgiyi asla unutmaz. Bu iyi bir şey. Hesap kesim tarihinden sonra “son ödeme tarihine kadar yapılan harcamalarda yine diğer döneme dâhildir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Kredi Kartı Alırken Kredi Notu Önemli Mi?

Bilmeniz gereken önemli durumlardan biri ise dönem sonu borcunuzu 3 kere geç öderseniz kartınız 1 sene nakit çekimine kapanıyor. Ben bunu okuyarak ya da duyarak değil direk deneyimleyerek öğrendim. Kötü bir deneyimdi. Toplamda 97 gün kredi kartınıza herhangi bir ödeme yapmazsanız telefonla takibe düştüğünüzün ve borcunuzu ne zaman ödeyebileceğinizin bilgisini verip alıyorlar. Bunu yaşayarak deneyimlemedim. Aslında bu konular gayet kolay konular. Bir çırpıda yazılıp bitebilecek konular ki maalesef öyle oldu. Kredi kartı kullanmak aslında büyük cesaret isteyen bir olaydır. Ödeme gücünüz önemli, tatlı paraya kanıp deli gibi harcamayacağınızdan emin olmalısınız. Kara bir delik gibi insanı içine çektikçe çekiyor alışveriş. İnsanın cebinde nakit parası ve kredi kartı varsa asla nakit paraya dokunmuyor. Daha önce ki yazılarımda da belirttiğim gibi hava parası, bedava gibi geliyor kredi kartı ama 3 ay ödemedikten sonra o telefon geliyor ya, insanın ciğeri titriyor. Özellikle öğrenciyken kullanılan kredi kartının tadı ise bambaşka. Ama tavsiyelerimden biridir eğer üniversite öğrencisiyseniz ve kredi kartı kullanmak istiyorsanız 500-800 tl arası bir limit kullanın. Bu limit ailenize kredi kartı borcum var ve 800 tl dediğinizde az azar işitmenize neden olur. Öderler yani sorun olmaz.

Bize ilk banka dersinde bölüm öğretmenlerimizden birisi “bankacılık ve sigorta okuyorsunuz kaçınız kredi kartı kullanıyorsunuz” diye sormuştu. Ben o gün kredi kartı başvurusunda bulunmuştum. Öğretmenimiz öyle bir sorunca iyi bir şey yaptığımı düşünmüştüm. Ailemden gizliydi ve en kötüsü anneme “hoca kredi kartı kullanın dedi” derdim diye düşünmüştüm. Sonuçta üstünden 3 yıl geçti su anda hala üniversitede aldığım kredi kartını kullanıyorum. Ama nasıl kullanıyorum birde bana sorun. Bir dahaki yazımıza kadar esen kalın.

Yorum yapın