Kuaför Dükkanı Açmak-Karlılık ve Maliyetler Hakkında – Röportaj

Eğer siz de dükkan fikirleri arasından seçip de “Kuaför olmak istiyorum” diyorsanız; bunun akabinde de “Kuaför dükkanı açmak kazandırır mı?” diye kendi kendinize sorup araştırma halindeyseniz, bu yazıya da bakmadan geçmeyin derim.

hairdresser photo

Öncelikle şunu söylemeliyim ki; kuaför dükkanı açmak diğer alternatiflere göre çok daha çeşitli sınıflandırmaları olan ve dikkat edilmesi gereken birçok detayı bulunan bir iştir. Sınıflandırma dediğim kısım her şeyden önce kadın kuaförü mü erkek kuaförü mü açacağınız ile başlar. Çünkü her iki seçenekte de dikkat etmeniz gereken hususlar ve işin püf noktaları epey farklılaşacaktır. Ayrıca; itiraf etmek gerekirse erkek kuaförü çok daha masrafsız olacaktır…:)

Şuna da yeni sekmede göz atın: Berber dükkanı açmak isteyenlere-Cidden Karlı Mı?

Röportaj

Bugünkü röportajımız çok daha aşina olmadığımız bir kuaför dükkanına dair olacak. İlk örneklerini New York ve Londra’da gördüğümüz unisex kuaförlerden birini İstanbul  – Maltepe’de açmış bulunan O. R ile son derece keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Hem kuaför dükkanlarının geleceğini hem de unisex bir kuaförde kadınlara ve erkeklere hizmetler sunmanın sıra dışı yönlerini konuştuk.

– Evet, nereden geldi aklınıza unisex bir kuaför dükkanı açmak?

– Pandemiden önce erkek kuaförlüğü yapıyordum. Biliyorsunuz, neredeyse 1 yıl boyunca kapalı kaldı berberler. Bunun sonucu da cebimize, aile ve sosyal yaşamımıza, hatta psikolojimize yansıdı. İnsan boş vakti olunca çok düşünüyor. Sonra neden bir ortaklık kurmayayım ki dedim. Bayan kuaförlüğü yapan birçok tanıdığım vardı. Onlara teklif sundum. İlki reddetti. İkincisi kabul etti. Sektör kan ağlarken kimsenin seçme şansı yok.

– Peki dükkan işini nasıl hallettiniz?

– Benim dükkanın yanı boştu aylardır. Bir nevi köprü yaptık. Aradaki duvarı kırdık ve iki dükkanı bir salona çevirdik. Böylece kadın erkek ayrımı da ortadan kalktı.

– Peki 1 yıllık bir kapanma sürecinden sonra, Pandemi dönüşü nasıl oldu işler? Beklediğiniz gibi mi?

– İnanın, beklediğimin kat be kat üstünde. Dükkanımızın adını ve yerini bilmeyen müşteriler bile sırf meraktan geliyor. Galiba pandemi gibi sansasyonel bir yıkımdan sonra, yine sansasyonel bir geri dönüş yapmak şarttı.

– Salgın ile birlikte tüm normaller, normalüstü bir seviyeye çıktı. Kaldı ki sizin kurduğunuz ortaklığın hem yurt dışında hem de İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi mega kentlerde tek tük de olsa örnekleri var. Ancak yine de insan burası Türkiye diyor. Türkiye deyince de hemen arkasından bir acaba ve soru işareti geliyor. Sizde de bu acabalar yok mu?

– Türkiye, Avrupa ile Asya arasında sadece Boğaziçi ile değil kültürel, ekonomik ve sosyal açıdan da bir köprü ülke. Bir köprü ülke olmak, sadece lafta kalmamalı. Bir yanımız Asyalı ve Orta Doğulu ise bir yanımız da kesinlikle Avrupa.

– Peki daha önce gelen müşterilerinizden  ayağını kesen oldu mu bu yenilikten sonra? Yine aynı şekilde ortaklık kurduğunuz bayan kuaför için de soruyorum bu soruyu.

– Üç kişi ayağını kestiyse 30 yeni kişi geldi. Vallahi kimse kusura bakmasın, kimse de bizi yargılamasın. Biz burada makas oynatıyoruz, eve ekmek götürmeye çalışıyoruz. Kaç tane meslektaşım iflasın eşiğine geldi, bazıları dükkanlarını kapamak zorunda kaldı. Şartlar böyle iken, beni yargılayanlara değil bana ekmek parası getirenlere bakmak durumundayım.

– Artık haberlerde normal tanımının yeniden yapılacağına dair birçok söylem var. Galiba iş kollarında da yeni normal tanımları yapılacak ve herkes istese de istemese de bu tanımlara iştirak etmek zorunda kalacak.

– Kuaförler her zaman yeniliğin öncüsü olmuştur. Bir zamanlar Amerikan tıraşı modaydı değil mi? Şimdi esamesi okunmuyor. Neden kimse Amerikan tıraşı istemiyor. Çünkü modası geçti, devri kapandı. Bir devir kapandıysa başka bir devir açıldı demektir. Bu devre ayak uyduramayanların birçoğu da maalesef sadece yakınmakla yetinmek zorunda kalacaklar.

– Başka ne gibi yenilikler var ya da olacak kuaför salonlarında?

– Bir kere artık erkek kuaförleri de bayan kuaförleri gibi çalışmak zorunda. Hemen 10 dakika, saç sakal, had bakalım sıhhatler olsun ile bitmiyor işte. Müşteri, özellikle kuaförlere, güzellim salonlarına ve bakım merkezlerine gelen müşteri ilgi bekliyor. Kuaförler komple bakım merkezlerine dönüşmek zorunda. Yani saçlara değil kafa da bakım yapacaksınız. Bunu da sadece ve sadece, müşterilere rahat ve özel hissedecekleri bir ortam yaratarak hissettirebilirsiniz

Kuaför dükkanı açmak için nelere para harcamalıyım?

Çeşidi ne olursa olsun aklına “Dükkan açmak istiyorum” diye bir fikir gelen adam zaten hiç şüphesiz öncesinde açılmış olan dükkanlara şöyle bir göz atmıştır. Eğer kuaför dükkanlarına da alıcı gözüyle baktıysanız fark etmişsinizdir ki; en önemli etkenlerden biri dekorasyondur.

Saçını kestirmek, şekil vermek, vs. herhangi bir istekle o koltuğa oturan müşterinin göz zevkinin tatmin olması ve kendini rahat hissetmesinin yanı sıra, bekleme için ayrılan kısımların da rahat ve hızlı vakit geçirilecek imkanlara sahip olması bir o kadar önemlidir. Bu yüzden kuaför dükkanı açarsanız en çok para harcayacağınız unsurlardan biri; dükkanın dekorasyonu ve mobilyalarıdır diyebiliriz.

Bayan veya erkek kuaförü olması fark etmeksizin çok önemli olan bir diğer husus da; müşterileriniz için kullanacağınız şampuanların, jölelerin, traş köpüklerinin, vs. envai çeşit bakım ürünün kaliteli ve memnuniyet verici olmasıdır. Bu yüzden de kuaför dükkanı açıp hizmete sunmadan önce bu piyasanın ürünleri hakkında araştırma yapmanız ve bir genel kültür edinmeniz faydalı olacaktır.

Bir dipnot olarak; orta halli bayan veya erkek kuaföründen ziyade, geniş mi geniş lüks mü lüks bir güzellik salonu açmak istiyorsanız, bu güzellik salonunda kuaförlük hizmetinin yanı sıra çeşitli kozmetik ürünlerinin satışını da yapmak istiyorsanız malzemelerin kaliteli olması on kat daha önemli bir hal alacaktır. Böyle büyük bir girişim yapmak istemeniz halinde elinizde bulunan sermayenin yanı sıra; söz konusu kozmetik markalarının çeşitli bayiilik ve franchising imkanlarını da kovalayabilir, bu fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Dükkanın mobilyalarından malzemelerine kadar her şeyini temin eden franchising imkanları mevcuttur. Yeter ki bu araştırma için gereken emeği verin.

E tabi üçüncü ve çok çok önemli bir diğer unsur da dükkanınızda çalışacak kuaförlerdir. Kuaför olan zaten sizseniz ve elinizdeki sermayeyle beraber ustası olduğunuz işi yapmak istiyorsanız ayrı mesele tabii.. Ama sadece yatırımcı konumundaysanız; gün boyu müşterilerinizle muhattap olacak ve onların memnuniyetlerini sağlayacak olan kuaför elemanlarınızın işini iyi bilen, müşterilerin isteklerine çok iyi cevap verebilen insanlar olması gereklidir. Hele ki yeni açılmış ve kendini ıspatlama ihtiyacı bulunan bir dükkan söz konusu ise; kuaför dükkanınızda çalışacak olan elemanların seçimine özellikle özen göstermelisiniz. Bu hususta kuaförlük yapan arkadaşını varsa veya yeterince yakın muhabbetiniz bulunan kuaför tanıdıklarınız varsa onlara da danışmanızı tavsiye ederim.

Kuaför dükkanı açmak için gerekli olan evraklar nelerdir?

Yukarıda saydığım malzemelerin teminatını yaptıktan sonra geriye kalan evrak işleri aslında diğer dükkan açma seçeneklerinden pek de farklı değildir. Dükkanla ilgili tapu, kira kontratı, vs. belgelerin yanı sıra; dükkan sahibinin nüfus cüzdan fotokopisiyle beraber çeşitli bilgileri, dükkanın vergi levhası, çalışacak kuaförlerin ustalık belgeleri gibi bilindik birtakım aşamalardan başka yapmanız gereken bir şey yoktur.

Siz değerli okuyucular için başka başka iş fikirleri yazıları ile karşınızda olacağız. Sağlıcakla kalın.

Ek olarak Erkek Kuaförü mü Yoksa Kadın Kuaförü mü Açmalı? adlı makalemizi okuyarak daha başlangıç seviyesinde kafa karışıklığınızı giderebilir ve erkek kuaförü mü yoksa kadın kuaförü açma hususunda kesin bir yargıya varabilirsiniz. Tabi yazımızı okuduktan sonra…

hairdresser photo

Kuaför Dükkanına Daha Fazla Müşteri Çekmek İçin Teknik Detaylar

İlkin çok daha fazla koltuk edinmelisiniz. Müşteriler, kapıdan selamını verdikten sonra dolu bir dükkan manzarası karşısında ikinci olarak ”çok sıra var mı” sorusunu soracaklardır. Söz konusu sıraları en aza indirmek için iki – üç değil, beş – altı koltuk ve düzen sağlamalısınız. Böylece aynı anda birçok müşteri tıraşını olabilir, siz de aynı anda beş – altı müşterinin işini yaparak hem daha fazla kazanır, hem de kimseyi bekletmemiş olursunuz.

Kuaför dükkanlarının önü sigara içen, çay yudumlayan, gazete okuyup geçen akşamki maç hakkında hararetli bir şekilde tartışan insanlarla dolu olmasın! Bu ”dükkanın önünü” kendi ellerinizle kapatmak demek olacaktır. Buna dikkat edin. Dükkanınız daha metrelerce uzaktan kuaför hizmeti verdiğini vitrinlerinden, tabelalarından göstermelidir.

Bir Kuaförün Dikkat Etmesi Gereken İncelikler Nelerdir?

  • Bir kuaförün ya da berber adıyla tanımlanan kişilerin fazlaca çenesi düşük olduklarını biliyoruz. Ama hayır! Siz bunu yapmayın. İlla konuşmak, diyalog kurmak, muhabbet etmek istiyorsanız önce bir nabız yoklayın. Bakalım o esnada sakalını tıraş eden ya da saçlarını kestiren arkadaş, muhabbet gününde mi? Sizinle can-ı gönülden sohbet etmek istiyor mu? Sırf çenesi düşük berberleri var diye o kuaför dükkanına bir daha uğramayan onlarca vatandaş vardır. Aman dikkat!
  • Müzik sesini ya da televizyonun sesini bangır bangır çalacak şekilde açmayın. Bu da oldukça rahatsız edici olabilmektedir.
  • Kuaför salonunda işi olmayan insanlar yer almasın. Özellikle çay kahve içmeye gelen civar esnaf arkadaşlar, orada saatlerce kalarak yer işgal etmekte, ayrıca alakasız varlıklarıyla müşterilerin yerlerini de gasp etmektedir. Bu nedenle civar esnaf arkadaşlarınızı bu doğrultuda tatlı sert uyarmayı ihmal etmeyin.
  • Dükkanınızda her zaman günlük gazeteler ve müşteriler beklerken sıkılmadan beklemelerini sağlayacak eğlenceli dergiler bulundurun. Aman bu dergiler pazarlama ya da saçma sapan moda dergileri olmasın. Bilhassa futbol ve magazin dergileri, müşterilerin bekleme sürelerini itina ile kısaltacaktır.

Kuaför Dükkanında Kullanacağınız Ürünlere Dikkat!

  • Sırf daha fazla kazanmak adına sakın ucuza kaçmayın. Ucuz şampuanlar, ucuz boyalar, kalitesiz tıraş makineleri ve daha niceleri. Bunlardan uzak durun. Müşterileriniz dükkanınızdan çıktıktan sonra adi kokularla değil kaliteli kokularla çıksın. Aynı zamanda şampuan kullanımında da tanıdık ve rüştünü ispat etmiş ürünler kullanmaya dikkat edin.
  • İnsanlar oraya sadece tıraş olmaya değil iyi hissetmeye de geliyorlar. Bir erkeğin ya da bir kadının kuaför dükkanına kaçar gibi gelmesinin psikolojik ve sosyolojik nedenleri budur. O nedenle kullanacağınız ürünler de vereceğiniz hizmetler de kaliteli olsun. Genellikle omuz ve baş masajı talebi olur. Siz de bu talebi hünerli elleriniz ve sıkı masajlarınızla karşılayın. Müşterinize, kıymetli bakın.

Değer mi ve Karlı Mı?

Artık bir işe atılım yaparken, girişmek sözcüğünü her iki anlamda kullanarak atılım yapılıyor. Hem pazarlama ve iktisat biliminin ana konusu olan girişim. Hem de tüm riskleri, kötü ihtimalleri ve iflası göze alarak girişmek. Bu nedenle ”kolunda altın bilezik var” ya da ”ölmeyecek meslek” olarak övülüp yüceltilen kuaför mesleğini ifa etmek için açılacak bir dükkanın varlığı bile sallantıda. Şu devirde yapılabilecek en karlı şey en risksiz olanla eşdeğer olarak görülüyor. Bu bağlamda hemen hemen her sektörde fiyatlar almış başını gidiyorken bir başkasının yanında mesleğini sürdürmek akla çok daha yatkın gelebilir.

Kuaför dükkanı açmak için doğru yer ve doğru zaman gibi iki kritik soru / sorunun karşılığı verilmiş olmalı. Doğru zamanın bu zamanlar olmadığı kesin. Ancak kendinize ve zanaatınıza güveniyorsanız, hatta bu zanaatı sanat olarak nitelendirecek kadar işinizde başarılıysanız kuaför dükkanı açmak her devrin mesleği olmaya devam edebilir. Sadece kağıt üstünde değil, pratik karşılığı olan bir işten bahsediyoruz zira. Ancak dükkan sahibi olmanın getirdiği imtiyazlar başkasının yanında çalışmanın omuzlara yüklediği zorunlu sorumluluktan çok daha risklidir. Bu risklerin başında miskinlik dürtüsü ve tembelleşme geliyor. Nasılsa dükkan benim diyerek başlangıçta sabah on sularında açtığınız dükkanı 11’di – 12’ydi derken giderek daha geç saatlerde açmaya başlarsanız sonun başlangıç düdüğünü kendiniz çalarsınız.

Zira her kötü giden işte piyasa ve ekonomik şartları suçlamak da bir tür girişimci geleneği oldu diyebiliriz. Etrafınızdaki berberlere, kuaförlere şöyle bir bakın. Hemen hemen hepsi vızır vızır işliyor. Aile boyu dükkan açıp tek dükkan üzerinden iki hatta üç ev geçindirebilen insanlar var. Demek ki söz konusu kuaförlük gibi her devrin, her zamanın işi olunca temel dayanak çalışmak, çalışmak, çalışmak oluyor. Neredeyse sıfır reklamla bu kadar müşteri çekebilen başka bir iş kolu olmasa gerek. Bu nedenle başlığımızdaki soruya geri dönecek olursak, bu devirde kuaför dükkanı açmanın değip değmeyeceğine yine kuaförler karar vermiş olacak.

Size son tavsiyemiz mutlaka ama mutlaka randevu usulü ile çalışmanız. Bu sayede işleriniz düzene oturacağı gibi , kimin hangi saatte geleceğini de bilirsiniz. Bu da müşterilerin beklemeyeceği, belli bir düzenin tıkır tıkır işleyeceği bir dükkana sahip olacağınız anlamına geliyor.

KARLILIK HAKKINDA KONUŞACAK OLURSAK: Bu tarz yerlerde gelir çok olur ama maalesef gider de bir o kadar yüksek olur. Bunun sebebi kuaförlerde gizli giderlerin fazla olması, kullanılan malzemeler, tutuln elemanlar hep pahalıdır. Şu devirde çırak bulmak neredeyse imkansızlaştığı için çok yüksek ücretler istiyor berber/kuaför kalfaları. Ancak yine de somut konuşmak gerekirse ayda 10 000 TL civarı bir karlılık söz konusu diyebiliriz.

Son Olarak…

Yaptığınız iş piyasada ”ölmeyecek meslek” olarak geçmekte. Ancak sırf ölmeyecek meslek diyerek tembellik etmeyin. Her zaman kuaför dükkanımı nasıl daha yenilikçi, daha havadar kılabilirim, bu tür soruları sorun ve cevap verin. Etrafta mazallah, peşi sıra kapanan birçok kuaför dükkanı mevcut. Onlardan biri olmak istemiyorsanız her zaman sıkı çalışın ve müşterilerinize istedikleri kalitede hizmetleri sunmaya devam edin.

“Kuaför Dükkanı Açmak-Karlılık ve Maliyetler Hakkında – Röportaj” üzerine 7 yorum

  1. Arkadaslar Sıfırdan Hıc Ugrasmadan Ekıpmandı Malzemesıydı Toptancısıydı Hıc Ugrasmayın. istanbul anadolu yakasında 5 yıldızlı otelde bay & bayan kuaaför işletmecısıyım.dukkanımı sehır dısını gıdecegım ıcın devretmek zorundayım. ıs yerımde hersey sıfır ayarındadır. ekıpmanlarım 1 sınıfdır. malzemelrım 1 sınıftır. musterı potonsıyelı oldukca genıstır. musterısı oturmus bır kuafordur. kırası uygundur. sızden tek rıcam lutfen mahalle kuaforlerıyle karsılastırmayız Fıyat gorusulur. (0530 099 3761)

    Yanıtla
  2. Kendi dükkanınızı açabilmeniz için Kuaförlük ve güzellik uzmanlğı ustalık belgesi veriyoruz.
    İletişim : 05319199866

    Yanıtla
  3. Ben bugune kadar ciraklik yada bir güzellik merkezinde calismadim ama En Buyuk halim koafurluk yapmak tabikide kendi yerimi acmak bunun icin ne yapmak gerekiyor yada nasil baslicam yardimci olursaniz çok sevinirim

    Yanıtla

Yorum yapın