Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği (Besicilik) İşi Yapacaklara Önemli Tüyolar

Günümüzün gelişen meslek dallarından biri olan besicilik kendini her ne kadar kanatlı hayvanlarla duyurmuş olsa da küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği şeklinde de kendini gösteriyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği genellikle bu tür besiciliğe el veren yerlerde yapılabiliyor. Bu nedenle her şehirde bu tür bir besicilik yapılması imkânlar dâhilinde bulunmuyor. Besicilik konusunda deneyimli insan sayısının da az olmasından dolayı hem zor hem de aranan bir alan haline gelen küçükbaş ve büyükbaş yetiştiriciliği için kişilerin kendilerini yetiştirmeleri şart. Hele ki büyük besi çiftliklerine karşı güçlü ve ayakta kalmaya çalışan bir adres olmayı planlayanlar varsa bu işin tüyolarını bilmek çok faydalı oluyor.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği işi yapacaklara önemli tüyolar olarak hazırladığımız bu yazımızda ise sizlere bu işe başlarken neler yaşayacağınızı ve neler yaşayacağınızı anlatmaya çalışacağız. Bildiğiniz gibi besicilikte öyle kapalı alanlarda bilgisayar başında çalışmak gibi bir imkânınız yok. Gayet temiz bir hava eşliğinde ve doğal bir ortamda hayvanlarla, onların yemleri ile ve çeşitli besicilik hayatı kuralları ile yaşamaya başlayacaksınız. Tamamen doğal olan bu ortamda sağlıklı olacağınız kesin çünkü temiz havada birinci elden gelen süt, et gibi ürünleri de tüketebilme imkânınız olacak.

Son Yıllarda Besicilik Yapmak Karlı Mıdır?

Besicilik aslında günümüzün en parlak mesleklerinden biri. Özellikle tüketilen hayvansal ürünlerin yurt dışından gelmesi yerine ülkemiz sınırları içerisinde hazırlanıyor olması tüketiciler için çok daha önemli olmaya başladı. Besicilik yapan adreslerin az olması ve aranan bir konumda olmaları bu mesleği oldukça kazançlı hale getiriyor. Bu nedenle sizde bu mesleği yapmaya karar vermişseniz çok kazanacağınızın garantisini verebilirim. Kanatlı hayvan besiciliğinden daha yüksek karlar elde etmenizi sağlayacak bu alanda hayvanların etlerinden yararlanabilirsiniz, sütlerinden yararlanabilirsiniz, dışkılarından yararlanabilirsiniz, yünlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca bu hayvanların sene içerisinde doğurarak da yüksek oranda kar edeceğiniz yeni hayvanların sahibi olmanızı sağlıyor. Kurban bayramları dediğimiz zamanlarda da küçükbaş ya da büyükbaş hayvancılıktan kar elde edilmesi ile birlikte bu alan oldukça geniş bir satış portföyüne sahip oluyor.

besicilik

Besicilik Yaparak Ne Kadar Gelir Elde Etmek Mümkündür?

Besicilik alanında belli bir gelir elde etmek için ilk olarak bu mesleği gerçekten hakkıyla icra edebilmek gerekir. yani sizin besicilikten ne kadar anladığınız ve kazanmak adına neler yaptığınız büyük öneme sahiptir. Başlarda besicilik için belli bir yatırım yapmanız gerekir. Yatırımlarınızın tamamını amorti etmek içinse 2-3 yıl gibi bir süre gerekecektir. Eğer bu alanda yıllardır deneyim sahibi biriyseniz kazancınız da oldukça yüksek olacaktır. Besicilikte kazancınızı etkileyecek olan bir diğer durum ise hayvanları sadece satış için mi yoksa et, süt, yün gibi diğer durumlarında da kar elde edebilecek şekilde beslemeniz mi konuları olacaktır. Sadece satış yapmak amaçlı üretime bağlı bir amacınız varsa çok fazla hayvana ihtiyacınız olacaktır ki bu durumda uzun vadede yüksek karlar elde edebilirsiniz. diğer türlü hayvanların et, süt, gübre gibi katkılarını da paraya dönüştürmeyi bilirseniz besicilikten aylık olarak 15-20 bin TL kazanabilirsiniz.

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yapmak İçin Gerekli İzin ve Ruhsatlar Nelerdir?

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde mutlaka devlet tarafından gerekli izinlerin alınmış olması gerekiyor. Bu nedenle belirli belgeleri ve ruhsatları almanız için şunları hazırlamalısınız:

  • Büyükbaş hayvancılık yapmak için başvuru formu,
  • İmza sirküleri,
  • Besi alanı kira ise kira sözleşmesi eğer mülk ise beyanı,
  • Besi alanının bulunduğu arazi için imar beyanı,
  • Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası,
  • İtfaiye raporu,
  • Besicilik İşletme Belgesi,
  • Yapı Kullanma İzin Belgesi,
  • Kapasite Raporu,
  • Üretim Projesi,
  • ÇED Raporu,
  • Çevre İzni,
  • Ruhsat harcı,
  • Su genel Müdürlüğünden su kullanımına dair belge,

Bu gibi evrakların çeşitli kurumlardan alınarak başvuruda bulunulması ve başvurunun kabul edilmesi ile birlikte çalışmalara başlanması gerekir.

Eğer büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için besi alanı alıp buraya besi çiftliği açacak kadar paranız yoksa son zamanlarda devlet destekli olarak çoğu banka bünyesinde sunulan besi çiftliği teşvik kredilerden ve hibe kredilerinden yararlanabilirsiniz. Herhangi bir bankaya gittiğinizde bile sizler için bu hizmet verilmektedir. Bu sayede para harcamadan teşvikler ile besi çiftliği kurmanızda kolaylaşacaktır. Ayrıca bu başvurularda da çeşitli belgeler hazırlamanız gerekir. Ancak bu belgeler bankadan bankaya değişmektedir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Bu Devirde İnternet Kafe Açmak Boş İş Mi?

Büyükbaş Hayvanları Nereden Temin Edebilirim?

Büyükbaş hayvan temini için ilk olarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığı yerlere gitmeniz ve buradaki besi alanları ile görüşmeniz gerekir. Bu görüşmelerde ise hayvan seçimini doğru bir şekilde yapmalısınız. Büyükbaş hayvan temini yapabilmeniz için hangi cinste ve hangi türde büyükbaş hayvan besiciliği yapacağınıza karar vermeniz gerekir. Bunun içinde temin edebileceğiniz türler seçmeniz daha doğru olacaktır. Ülkemizdeki çeşitli hayvan çiftliklerine giderek hayvan alabileceğiniz gibi yurt dışındaki besi çiftliklerine de giderek hayvan alabilirsiniz. Ancak hayvan alırken boyu, kilosu, hastalıklı olup olmaması, yaşı, cinsi gibi pek çok detaya da dikkat etmelisiniz. Daha ufak olan hayvanlardan satın alarak büyütebilir ve bu hayvanların yavrulamasını bekleyebilirsiniz.

büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği

Büyükbaş Hayvanların Bakımlarını En Doğru Nasıl Yapabilirim?

Büyükbaş hayvanlar kanatlı ya da küçükbaş hayvanlara göre daha az sayıda olurlar. Ancak bu hayvanların bakımları da oldukça zordur. Telef olmaları adına büyükbaş hayvanların düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmeleri ve bakımları için özel zamanların ve tekniklerin bulunması gerekir. Büyükbaş hayvanlarda sadece bakım tek başına yeterli olmaz. Hayvanlar için kişilerin düzenli olarak durum izlemeleri yapmaları lazımdır. Bir hayvan merada otlandığında nasıl, yemlendiğinde nasıl, verimi nasıl artıyor, yazın ve kışın hayvan besisindeki farkları neler gibi detay isteyen konularda günlük raporların tutulması da hayvanların bakımlarında önemli rol oynuyor. Besicilik alanında herhangi bir bilginiz yoksa yanınızda bu konuda anlayan çalışanlar bulundurmanız şart. Veterinerler uzun süre yanınızda olup sizinle birlikte hayvanların durumlarını gözleyemedikleri için çalışanlarınızı doğru seçmeniz de daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği işi yapacaklara önemli tüyolar yazımızda aklınıza takılan kısımları sormayı unutmayın…

Büyükbaş Hayvan Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Noktalar

Türkiye hem coğrafi açıdan hem de tarımsal alan arazi açısından son derece verimli ve şanslı bir ülke. Bununla birlikte dört iklimin görünebildiği şanslı bir ekolojik havzaya sahip. Bununla birlikte hayvan yetiştiriciliği açısından da son derece şanslı ve bereketli addedebilecek bir yapıya sahibiz. Ve yazımızın başında da değindiğimiz üzere hayvancılık doğru bir şekilde ve tüm temel noktalarına dikkat edildiği takdirde kazancı oldukça yüksek bir iştir. Bu işi sadece 10 yıl yaparak bir hayli birikim yapan kişilerin sayısı ise hiç de azımsanmayacak ölçüdedir.

Öncesinde kırsal bir bölgede büyümeyen ya da babadan – yakın çevreden bu işin nasıl yapıldığını görme şansı bulmayanlar – kısacası yetiştiricilik işinde ilk defa şansını denemek isteyenler mutlaka deneyimli kişilerden bilgi almalıdır. Örneğin Ziraat Fakültesinden mezun bir kişinin üniversitede öğrendiği teorik bilgiler hayvancılık gibi çok fazla ayrıntı içeren bir iş koluna girip direkt başarı elde edemez. Öğrencilik hayatı boyunca kazandığı tüm edinimler sadece daha kısa sürede tecrübe edinmesini sağlayacaktır. Büyüklerin engin deneyimlerinden alınan bilgiler ise o dört yıllık eğitim sürecinden pratik kazanım olarak çok daha verimli olacaktır.

Büyükbaş hayvancılıkta bu işin sahiplerini iki seçenek bekliyor. Ya besi ya da süt hayvancılığı yapacaklar. Öncelikli olarak hangisinin yapılacağına karar verilmeli, akabinde bu işin erbapları ile fikir teatisinde bulunulmalıdır.

Sürünüze belli başlı dönemlerde yeni hayvanlar katılacaktır. Ancak bu hayvanların ön kontrolleri kağıt üstünde yapılsa da hala ufak da olsa hastalık taşıma riskleri bulunmaktadır. Bir hafta ile 15 günlük bir süre zarfınca yeni gelenleri sürünüzdeki diğer hayvanlardan ayırın. Maalesef birçok tecrübeli yetiştirici bile bu tür önlemleri gereksiz bulduğu için sürüsünden birçok hayvanı kaybetmek zorunda kalmıştır. Bu ise bir yetiştiricinin başına gelebilecek en kötü sonuçlardan biridir.

Kaba Yemler Pahalı mı?

Süt hayvancılığı işinde en çok merak edilen ve üzerinde durulan konulardan biri kaba yemlerdir. Zira 2010 yılından itibaren sürekli zam yapılan kaba yemler, 2020 yılı itibariyle zirve noktasına yükseldi. Şu an birçok kişi kaba yemlerin astronomik fiyatları yüzünden bu işi bırakma noktasına geldi. Bazıları ise besi hayvancılığına geçiş yaparak aynı sektörde tutunmanın yollarını arıyor.

Kaba yemlerin pahalı olması dışında kalitelisini bulmak da giderek güçleşiyor. Parlak Fikirler ailesi olarak şu dönemlerde eğer büyükbaş hayvancılık işine girecekseniz tercihinizi besi hayvancılığı yönünde kullanmanızı önerebiliriz. En azından mevcut kaba yem krizi çözülene kadar…

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu yetiştiricilik türü, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine oranla çok daha kolaydır. Dikkat edilmesi gereken en temel nokta kuzuların bakımı olacaktır. Koyun ve diğer hayvanlara oranla narin bir yapıya sahiptir. Barınakları olabildiğince temiz tutulmalı ve sürekli olarak kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri için hem temiz su hem de kaliteli yemler ile beslenmeleri de dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir diğeridir.

 

 

“Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği (Besicilik) İşi Yapacaklara Önemli Tüyolar” üzerine 3 yorum

  1. Yorum:(büyük baş) (küçük baş) (kümes kanatlı) hayvan yetiştiriciliği yapmak için (bay/bayan) yatırımcı ortaklar arıyorum (whatsap) 0546 203 44 90 (mesaj yazın)

    Yanıtla
  2. Sayin yazar
    Bu yazininizi okurken cok ama cok sevindim sebebini sorarsaniz cunku suanda canakkalede bir ciftci ile ortaklik is yapmak asamasindayim ben kendim bu isi hic yapmamisim ama kucuken koyumuzde bu isi yapanlar durumlari gozle gorunecek sekilde gorunuyordu
    Simdi bu canakkaleli ciftcimizle sermaye benden bakimi ondan karsilikli sut ortakligi
    Isin Tim detaylariyla size mail veya tlf da izah edebilirim
    Sebebini sorarsaniz icimde hep kuruntu var yardimci olursaniz cok sevindim yurtdisinda yasiyorum mesaj atarsaniz beni size donerim 0032476844934 simdiden tesekurler

    Yanıtla

Yorum yapın