Kuraklık Zamanlarında Hangi Tür Şirketlerin Hisseleri Yükselir?

Öncelikle ben borsa grafiklerinden anlamam onu söyleyeyim. Ancak Türk insanının psikolojisini, tercihlerini, tepkilerini yıllar içerisinde hasbelkader gözlemlemiş birisiyim. Ayrıca parlakfikirler sitesindeki binlerce makaleden ve etkileşimlerden öğrendiğim bazı bilgiler de bu analizleri kuvvetlendirecektir diye düşünüyorum. Bu sebeplerden ötürü sizlere yatırım danışmanlığı sayılmayacak şekilde bazı bilgiler vermek niyetindeyim.

Öncelikle kuralık dediğimiz olgu Wikipedi’de şu şekilde tanımlanmıştır:

Bir bölgede nem miktarının geçici dengesizliğinden kaynaklanan su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklık, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir. (1)

Kuraklık Hangi Sektörleri Etkiler?

Su kıtlığı yaşandığında sadece banyo için değil, “gıda pahalılığından”  korkmalısınız. Çünkü ülkemiz eskisi gibi su zengini bir ülke değil. Çiftçilerimiz halen birçok bölgede akarsulardan, nehirlerden, tatlı su göllerinden, yağmurdan medet umarak çiftçilik yapmaktadır. Yer altı suları ise Türkiye’de sadece kısıtlı bir alanda yaygın ve “dinamolar vasıtasıyla” kolaylıkla çıkartılabilir vaziyettedir.

Kuraklık nedeniyle ilk olarak tarım, hayvancılık, enerji (termik santrallerin çalışması için korkunç miktarlarda su lazım), gıda sektörleri etkilenir.

Bu sektörler de ‘dinamo sektörler’ diye nitelendirebileceğimiz sektörlerdir aslında. Yani bunlar etkilendiğinde beraberine inşaat, turizm, giyim, elektronik sektörleri bile etkileniyor. Çünkü insanlar en temel harcamalarını gıda ve enerji için yapmaktadır. Bu iki ana harcama kalemi 2 misli pahalı hale geldiğinde otomatik olarak ekonomik krizi tetikleyecektir.

Kuraklık Yüksek Teknoloji İle Önlenebilir Mi?

Piyasada “yağmur bombası” diye nitelendirilen bu yöntem şu anda hiçbir gelişmiş ülkede kuraklığa çözüm olarak kullanılamamakta çünkü bu yöntem için uygun hava koşulları olması gerekmektedir. Aksi halde yarardan çok zarara yol açtığı tespit edilmiştir. Amerikan Deniz Kuvvetleri meteroloji ile birlikte Florida ve Büyük Okyanusta çeşitli deneyler yapmış ancak bunlardan verimli sonuç alamamıştır. Buna ilişkin Bianetin şu kaynağına göz atmanızı öneririm (2)

Ancak yine de işe yaradığını ve kullanılabileceğini iddia eden bilim adamları da mevcuttur. Lakin sonuç olarak şu anda bu geçici ve zorlama yöntemler ile kuraklıktan verimli sonuç elde edebilen ülke yoktur.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Salgın Zamanında Hangi Hisseler Düşer?

Kuraklık Hangi Tür Şirketlerin Hisselerini Yükseltir?

Arkadaşlar kuralık sırasında az su tüketen gıdaları üreten şirketlerin hisseleri yükselir. Çünkü insanlar mısır, muz, fasulye, domates, patates gibi bol su isteyen gıdalara bolca para vermek yerine antep fıstığı, ceviz, yer fıstığı gibi az su ile yetişen kuruyemişleri aynı fiyata almak ister.

Ancak şu da bir gerçek ki borsada bir şirkete yatırım yapmadan önce güvenilir olmasına, geçmişinin köklü olmasına, kadrosunun ehil ve eğitimli kişilerden oluşmuş olmasına dikkat edin. Ayrıca torpil iddiları söz konusu ise bunları enine boyuna araştırın ve eğer gerçeklik payı söz konusu ise o şirketin üzerini tek kalemde çizin.

Liberal ekonomi acımasız ve duygusuzdur. Siz de bu acımasız adalet sisteminin parçası olup haksızlık yapan şirketlere karşı tahamülsüz olun.

Ayrıca yazıyı bitirmeden önce son bir şirket türü daha vermek isterim: Kuraklık sırasında yer altından su çıkarmaya yarayan dalgıç, pompa sistemleri üreten ve kuran firmaların da işleri açılır. Bu tüyo burada dursun. Lakin Türk borsasında bu kadar özelleşmiş şirket yok maalesef. Fakat daha gelişmiş ülkelerin borsalarında bu denli spesifik çalışan köklü firmalar bulabilirsiniz.

Bu arada şu içeriğimize de yeni sekmede göz atabilirsiniz: Borsada en çok yükselecek hisseleri bulan 10 aşamalı sistem!

Kaynakça:

(1) https://tr.wikipedia.org/wiki/Kurakl%C4%B1k

(2) https://bianet.org/bianet/cevre/1463-bulut-tohumlama-kurakliga-care-mi

Yorum yapın