Küresel İş Kurmanın Şeytani Yöntemleri

Küreselleşmenin önemi günden güne artıyor vaziyette. Önce küreselleşme ne demek onu anlamamız gerek. Bir şeyin içine düşmek istiyoruz ama içine düştüğümüz unsuru ezberlemeden ötesine geçemiyoruz çoğu zaman. Küçükken sınavdan çıkınca tüm bilgilerin unutulması gibi aynı. Ancak bunda koca koca iş adamları söz konusu. Toplantı salonlarında, çeşitli panellerde ve söyleşilerde küreselleşmemiz şart, küreselleşme şöyle önemli gibi lakırdılar edilse de hala milyonlarca şirketin küreselleşmenin kıyısına bile ulaşamaması bundan çok da bir şey anlamadıkları manasını çıkarmamıza neden oluyor.

Küreselleşme, dünyayı bir küre olarak ele almak ve totale seslenmeyi bilmektir. Milliyetçiliğin önemi giderek azalıyor. Çünkü milliyetçilik artık para etmiyor. Bir Amerikan milliyetçisi diyelim ki bir şirket açtı. Güzel. Ama adam aşırı milliyetçi. Peki bu zat şirket olarak ürettiği ya da hizmete soktuğu unsurları sadece Amerikalılara mı satmak ister? Benim malım, benim ırkıma diyen bir şirket gördünüz mü siz hiç?

Onu ancak köşedeki bakkal yapar. Küçüğün de küçüğü işletmeler. Ki örnekleri de vardı. Yine Amerika’da siyahi arkadaşlara hizmet sunmayan, onlara ürün satmayan çeşitli kuruluşlar olmuştu. Ama bu tarihin gerisinde kaldı. Hem insani değil hem de iktisadi açıdan mantık dışı.

İş Kurarken Neden Küresel Dünya İle Uyumlu Olunmalı? bu başlığımızın altında uzun uzadıya anlatmıştık iş kurarken neden küresel dünya ile mutlak surette uyumlu olunması gerektiğini. Çok basit aslında. Daha fazla insana daha fazla çeşit ile ulaşmak istiyor ve bunun sonunda daha fazla müşteriye erişip daha fazla para kazanmak istiyorsak küresel dünya ile uyumlu olmalıyız.

Çünkü küresel dünyanın belli motiflerde, belli işleyişlerde bir tabu sistemi var artık. Genel beğeni düzeyi deniyor buna. Hamburger gibi. Gidin Nijerya’da da yeniyor. Burada, Bağcılar’da da. İki milletin arasındaki dini, milli, ananevi farklılıklar onların hamburgere bayılmasına engel olmuyor.

Eh işin rengi de böyle olunca adam, ne kadar akıllıysa o kadar çok malını satmak ister. Bazı işleri yerel kafayla akıl etsek küresel uzantılara erişeceğiz zaten. Bu nedenle şirketler artık ellerine megafon alıp şunu deseler yeri: Milliyetçilik oldu! Yaşasın küreselleşme.

Küreselleşmenin iki ana uçta yoğunluk kazandığını ve buna olanak tanıdığını da söyleriz. Birincisi İngilizce. İngilizce bir şekilde dünya dili olarak seçildi ve hızla dünyaya yayıldı. Biz bile ilk öğretimden itibaren bu dili öğreniyoruz.

İkinci ana uç ise bilgisayar dili. İnternetin yaygın kullanılmasıyla birlikte önceden yukarıdaki semtteki bize uzak gelirken, şimdi Japonya’da kankalarımız, Hindistan’da iş arkadaşlarımız, Kanada’da güzel kız arkadaşlarımız olabiliyor. Bunları anlatınca küreselleşmenin hiç de fena bir şey olmadığını bir kere hatırlıyor ve huzurla gülümsüyoruz.

Peki küresel iş yapmak için bize gerek olan nedir? Şimdi küresel iş yapmak için size pek şeytani taktikler vereceğiz. Daha sonrasında da küreselleşmenin önemine dair küçük ve kısa başlıklar atıp yolumuzu noktalayacağız.

Yerel Bir İştense Küresel Bir İş Yapmak Neden En İyisi? parlak fikirler olarak sürekli ve daimi olarak yerel işleri ve küresel işleri mukayese ediyor her iki farklı türdeki işin farklılıklarını, artı ve eksi yönlerini ve riskli yanlarını sizlerle paylaşıyoruz. Çünkü kişi, yaptığın işin ölçeğini daha yolun başında belirlemeli. Ben yerel iş yapacağım, kapasitem bu kadar diyen adamı kimse bunun için sorgulayamaz. Gözünü yükseklere dikip küresel boyutta bir marka değeri oluşturacak arkadaşlara da bu yazımızda neden en iyisini yaptıklarını tane tane anlatıyoruz. Şimdiden keyifli okumalar sevgili parlak fikirler okurları.

Küreselleşmeye tepeden bir bakış.

Küresel İş Kurmanın Şeytani Yöntemleri

  • Şirket merkezini offshore ülkeler yapın: 

Ne demektir offshore ülkeler. Bizim insanımız böyle yabancı kelime, yabancı kavram gördü mü hemen soğur ve uzaklaşır oradan. Halbuki bilseler sadece teknik bir isim. Offshore da olduğu gibi. Offshore kısacası vergisi az olan küçük ülkeler demektir. Örneğin Malta.

Bu ülkeler genelde sabittir. Kısa bir araştırmayla kendilerini bulabilirsiniz. O küçük ülkelerden hangileri işiniz ve sizin için uygunsa hemen şirket merkezini oraya alabilir, böylece hem küreselleşmenin ilk adımını atıp hem de vergi konusunda epey şanslı bir döneme girmiş olursunuz.

 

  • Diğer ülkelerde sadece sanal şubeleriniz olsun: 

Böylece her ülkede bir adınız, bir şubeniz olacak. Peki neden öncelikle sanal şube? Her ülkede tıkır tıkır şube açacak kadar zengin ve geniş vizyonlu olmanız pek mümkün görünmüyor. O nedenle adım adım atacaksınız. Önce diğer ülkelerde sadece şubeleriniz olacak. Böylece oradan bir talep, bir sipariş geldiğinde gerçek şubenizden yükleme yapıp oraya gönderebileceksiniz. Sanal şubeniz olması ise kendinizi ve şirketini var kılacak. Daha sonra zamanı gelince o sanal şubeleri de tek tek gerçek şubelere dönüştürmek elinizde olacaktır.

Kısa Sürede Küresel Şirket Olabilmek İçin Gerekenler aynı zamanda küresel bir şirket olabilmek iç yapılanmaya, personel alımına, etik ve estetik kurallara da uymak gerekecek. Her manada küresel şirket olmak birkaç yılınızı değil on yıllarınızı alacaktır. Çünkü bu uzun bir yol. Ve herkes de sizin gittiğiniz yollardan geçiyor kurum olarak, şirket olarak. Kısa sürede küresel şirket olabilmek için gerekenlerin tam listesini hiçbir yerde bulamayacağınız açıklıkta ve yalın anlatımda sitemizde bulabilirsiniz. Parlak fikirler bol küresel okumalar diler.

  • Yönetim kurulu kadrosu tamamen adı sanı olmayan ülkelerin vatandaşlarından olsun: 

Türkçe’de bir tabir vardır. Şık görünmek diye. Böylece şirketiniz de dışarıya şık görünecek öncelikle. Yönetim kurulu kadronuz tamamen başka başka ülkelerin vatandaşlarından olacak. Ama tabi ki arka planında yine siz Türkler yöneteceksiniz şirketi. Ama dışarıya görünmek ve göstermek açısından gayet mantıklı bir manevra olacak bu yaptığınız.

Yönetim kurulunun olası yargılanması durumlarında da bu madde size şans tanıyabilir.

Yönetim kurulundaki çeşitlilik sizin küresel bir şirket gibi görünmenizi sağlayıp birçok ihaleye de doğrudan katılmanıza, katılabilmenize olanak sağlayacak. Bunu da yazın bir köşeye sevgili parlak fikirleri. Bu akılları her yerde bulamazsınız, ona göre.

Teknolojiyi Şirket Yönetmek İçin Kullanabilmek küreselleşme için en önemli hususlardan biri de teknolojiyi kullanmaktır. Hani yazımızın başında İngilizce ve bilgisayar dili dedik ya. İşte teknolojinin de dili ve ırkı yoktur. Her yerde bir cep telefonu, bir iletişim ağı, bir siber mekanizma vardır ve aynı yoğunlukla kullanılır. Küreselleşme hızı ve yayılımı sever. Bunun için teknolojiyi şirket yönetmek için kullanmayı tez elden öğrenmeniz gerekiyor.

  • Şirket hissedarları sır gibi saklanmalı: 

Küresel şirketlerin minik ve büyük sırları vardır arkadaşlar. O sırlarla büyür, gelişir ve istedikleri noktaya varırlar. Şirket hissedarlarının sır gibi saklandığı bir şirkete ulaşım ve erişim kolay olmaz. Ancak o hissedarların doğrudan maddi katkıları ile şirket alır başını gider. Siz yine de çeşitli bürokratik engellere takılmamak için şirket hissedarlarını sır gibi saklamayı bilin.

Küreselleşmenin bir futbol topu üzerinden anlatımı.

  • Şirketin öncelikli amacı küresel yarar sağlamak olmalı: 

Yerel yararlar sizi bir yere götürmez. Kendi yağınızda kavrulmak yerine, küresel yağlarla bir güzel parlamalı ve kavurmalarınızı tüm dünyaya satmayı bilmelisiniz.

Küresel bir şirket için hiçbir yerde bulamayacağınız bilgileri sizlerle paylaştık. Umarım şirketinizin içinde hepsi size yarar sağlar. Görüşmek üzere.

Yorum yapın