Kurumsallaşma ve Pazarlama Neden En Önemlisidir?

Yazımıza sert ama gerçek bir bilgi ile başlayalım. Ama öncesinde şunu söyleyelim ki parlak fikirler olarak bir şeyleri körü körüne eleştirmek yerine objektif bir gözle neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğrenmek ve göstermek niyetindeyiz. Her şeye karşı eşit mesafeliyiz ve herhangi bir kurumla ya da anlayışla kardeşliğimiz olmadığı gibi düşmanlığımız da yoktur.

building photo

Bir dünya düşünün ki içinde bir yıl, çok değil sadece bir yıl reklam çekilmese, tüm dünyadaki açlık geri gelmemek üzere bitiyor. Bu acı bilgiyi tüm gerçekliğiyle gerekli kurumlar ve sivil toplum örgütleri bu konuda dikkat çekmeye çalışsa da, kurulu ve tıngır tıngır işleyen bir düzen olduğu aşikar.

Ancak bu bilgiyi sadece farkındalık yaratmak için vermiyoruz. Bunun dışında kurumsallaşmanın ve pazarlamanın dünya çapında ne kadar değerli, ne kadar önemli olduğunun da altını çizmiş oluyoruz böylece. Yani dünyadaki milyarlarca insanın açlığını bitirecek kadar çok fazla para yatırılıyor bu işe, bu alanlara. Önce kurumsallaşmaya, sonra pazarlamaya. Bunun en büyük nedeni ise sağlam bir pazarlama ağı ve geri dönüşü bol bir reklam sistemi kurmak için önce kurumsallaşmanın net bir şekilde sağlanmış olması gerektiğidir.

Sonuç olarak dünyanın en çok para muhabbetinin yapıldığı, en çok paranın akıtıldığı sektör pazarlama, reklam ve kurumsallaşmaya ayrılıyor. Bu noktanın altı müşterinin gözüne girmekle, daha fazla satış gerçekleştirme isteğiyle açıklamak mümkün. Zira kim ne derse desin bir ürünün ya da hizmetin kalitesinden ziyade ne kadar çok karşımıza çıktığı önem arz ediyor.

Satışları Arttıran Eğitim Temelli Pazarlama bakın görün ki pazarlama öyle önemli bir hale gelmiştir ki artık eğitim temelli hale getirilmiştir. Pazarlama, bazı kaynaklarda bilim olarak geçmektedir. İnsanları satın almaya ikna etmek, şirketler arasında bir mücadele haline dönüşmüşken ve şirketler de bu kapital dünyanın birer dinamosu halinde gelmişken satışları arttıran eğitim temelli pazarlamayı bilmek eskiden bir lüks iken bugün elzem bir zorunluluk halini almıştır.

X ile Y markasını ele alalım. X markasının ürünleri daha kaliteli ve daha ucuz olsun. Ancak Y markası daha pahalı ve daha kalitesiz ürünler satışa sunuyor olsa bile reklam yüzü olarak seçtiği kişinin meşhur olması ve pazarlama alanlarında binlerce, milyonlarca lira akıtılarak yaptığı çalışmalar olsun sonucu belirgin kılar.

Sonuç olarak daha kaliteli, daha ucuz olan değil daha çok reklama ve pazarlamaya bütçe ayırmış, kendine iş görür ve popüler bir reklam yüzü seçmiş şirketler her zaman kazanır. Çünkü insanların seçtiği, yediği, içtiği, giydiği ürünlerde kalite araması ya da aradığı kaliteden emin olması matematiksel olarak mümkün değildir hiçbir zaman.

Bir yazarın dediği gibi gösteri dünyasında yaşıyoruz. Öğretmen daha fazla notu ödevini eksiksiz olarak yapana değil, defteri daha güzel süslenmiş olana veriyor.

Dijital Pazarlama Neden Geleceğin En İyi Pazarlama Yöntemi gelecekten ve kazançlardan bahsedecek olursak dijital pazarlamanın adını anmasak olmaz. Dijital pazarlama, bir zamanların kapı kapı dolaşan, taksitle ya da peşin olarak bir şeyleri satmaya çalışan pazarlamacıların artık elektronik kablolar ve siber ağlarla evimize destursuz girmesi demektir. Bilgisayarımızın içinde, akıllı telefonlarımızın açtığı sayfalar arasında her daim onlarca dijital pazarlama ölçekleri bulunmaktadır. Geleceğin kazananı olmak istiyorsanız yazımızı okuyarak ve dijital pazarlama hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenerek başlayabilirsiniz.

Kararsız müşteriyi, pazarlamanın gücüyle etkileyebilirsiniz.

Şirketler Neden En Çok Bu İki Alana Yatırım Yapıyor? 

Şimdi yazımızın bu kısmında şirketlerin varlığını sürdürebilmek ve her daim daha fazla kazanabilmek adına edinmesi gereken iki kuralı, iki ölçeği faydalarıyla birlikte anacağız. Kurumsallaşmanın yararları nelerdir ve şirketler neden kurumsallaşmak zorundadır? Daha sonra da pazarlığa ağırlık verilme nedenlerini sizlerle paylaşacağız. Böylece müşteri iseniz kandırılmamayı, şirket iseniz daha fazla kalkınmayı bu iki uçtan öğrenmeye ve vakit kaybetmeden kazanmaya başlamış sayılacaksınız.

 

Kurumsallaşmanın Faydaları Nelerdir? 

Kurumsallaşan her şirket, işlerini daha derli toplu daha hızlı bir minvalde gerçekleştirir. Kurumsallaşmayı başaramamış bir şirket, şirket adıyla bile anılmaz çoğu zaman. Onlara orta ya da küçük vadede işletme diyebiliriz sadece.

Dağınık çalışmaya, dağınık iş yapmaya mahkumdurlar.

Kurumsallaşmanın en büyük nimetlerinden biri olarak iletişimi sağlam ve profesyonel alanda domine etmesidir. İletişim hem şirket içinde hem de dışarıya dönük olarak müşteri – şirket ilişkisi içerisinde cereyan eder. Kurumsallaşmamış şirketler ve firmalar ise daha kendi içinde bile iletişimi düzenli bir hale getiremedikleri için müşteriyle olan bağlantıları ve iletişimleri her daim eksik, her daim yarım olur.

Kurumsallaşmanın bir diğer yararı ise her düzen, her düzenekte tam bir profesyonellik sağlamaktır. Biz burada iş yapıyoruz ve iş başka eğlence başka demektir. Bazı ofisleri görürüz, iş yerinden başka her şeye benzemektedirler. Gayr-ı ciddi ortamlarda üretilen disiplinsiz ürünler ve hizmetler ise her daim müşteriye ulaşmada ve başarıyı yakalamada yetersiz kalacaktır.

O nedenle kurumsallaşmak, pazarlama sistemini başlatmak ve oturtmak için kaçınılmaz olarak başlangıç çizgisi halinde çizilmiştir. Bu çizgiyi çizemeyenler yerlerinde saymaya mahkum iken, bu çizgiyi çizip bir de aşanlar geleceğin zenginleri olarak boy göstermeye kaldıkları yerden devam ederler.

Neden kurumsallaşma şart biliyoruz ve eminiz ki bizi birçok şirket yöneticisi ya da aklında şirket kurmak olan yüzlerce insan okuyor. Ve yine biliyoruz ki kurumsallaşma, üstüne cilt cilt kitaplar yazılan, araştırmalar yapılan bir alan. O nedenle hem bilgilerinizi perçinlemek hem de sahada daha sağlam ve daha emin adımlarla yürümek için bu makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz. Sektörde cahillere yer yok. Bilerek hareket edenler, bilmeyerek hareket edenleri her zaman nakavt edecektir. Şimdiden keyifli okumalar

Pazarlamaya Ağırlık Vermenin Önemi 

Ben ürettiğim ürüne güvenirim, sunduğum hizmet ulaşması gereken insanlara ulaşır tarzı idealist ve eski kafalı düşünceler tamamen ölmek üzere. Önemli olan yapmak değil ne yaptığını, ne yapmadığını ama bir şekilde göstermeyi bilerek teşhir etmektir. Medya çağının günümüze en büyük etkisi bu.

Ne olursan ol, yine de göster diyebiliriz buna. Önemli olan ürünün kalitesi ya da niteliği değil. Niceliği ya da sayısı zaten hiç önemli değil. Şimdi göstermek, göstermenin tüm hallerini olanaklı kılmak ve bombardıman halinde kaliteli, mizahi ve güncel içerikler üreterek pazarlamak önemlidir.

Şirketler de bunun farkında. O nedenle kaliteye ayıracakları bütçeyi pazarlamaya ve reklamlara ayırıyorlar. Kim kendini sektör içerisinde daha fazla gösterirse o kadar kazanacağını biliyor zira.

Pazarlamacılar İçin Mesleki Sır Sayılabilecek 8 Şey yazımızı okuduktan sonra pazarlamacı olmaya ya da bu alanda daha büyük atılımlar yapmayı kafasına koymuş insanların olabileceğini var sayarak son olarak bu linkimizi sizlere bırakıyoruz. Pazarlamacılık, bir derin kuyu. Kimileri bu derin kuyuya girip kayboluyor. Kimileri ise çok daha zengin, çok daha vakar olarak çıkıyor o kuyudan. Söz konusu kuyudan en kısa sürede, en zengin hallerde çıkmak istiyorsanız mesleki sır sayılabilecek 8 şeyi pazarlamacılık alanında ezberlemeniz ve uygulamanız gerekiyor.

Kurumsallaşma ve pazarlama ticaret sahasında en önemli 2 unsur olmaya devam edecek. Globalleşen dünyada, artan nüfusla birlikte tribüne oynamak ve tribünden randımanlı tepkiler almak isteyen her kurum, her şirket kurumsallaşma ve pazarlamaya gereken önemi vermeli ve bu şekilde ilerlemelidir.

Yorum yapın