Lale yetiştiriciliği ile para kazanmak mümkün müdür?

Lalelerin tarihini derinlemesine araştırdığımızda, lalenin ilk defa Kafkaslardan Anadolu’daki şehirlere ve kasabalara getirildiğini görüyoruz. Lale, Osmanlı’dan çok önce Anadolu Selçukları zamanında birçok farklı alanda kullanılan bir çiçek türü ve aynı zamanda milli – dini bir semboldü. Mimari eserlerin birçoğunda, halı işlemelerinde ve mezar taşlarında dahi lale figürünün kullanılmış olduğunu görmek mümkün.

Laleyi diğer çiçek türlerinden ayıran en temel özelliği, kokusuz olmasıdır. Birçok çiçek lale zannedildiği için ”bu çiçek çok güzel kokuyor” gibi yalan yanlış cümleler duyabiliyoruz. Ancak lalenin asıl olayı tamamen görüntüsünde. Son derece zarif bir görüntüsü olan lale, dekoratif ve sanatsal bir simgeden ibaret olsa da en çok tercih edilen ve beğenilerin çiçeklerden biri.

Gül, menekşe, zambak ve kasımpatı gibi çiçeklerden daha az bulunur ve bu da fiyatlarına yansır. Zira bir lale soğnanında sadece bir çiçek çıkar. Onu bu kadar özel kılan da onun bu biricikliğidir. İnsan algısında bir şey ne kadar az ise o kadar değerlidir. Lale satıcıları rakamsal olarak çok az satış yapsa bile totalde çok para kazanabilir.

Size bu alanda vereceğimiz ilk tüyo, lale çeşitlerini araştırmanız. Adından da anlaşılacağı üzere ”erkenci lale çeşitleri”, ”geç açan lale çeşitlerine” göre çok daha erken açacağı için, sonuca ulaşıp satışa geçmeniz çok daha hızlı olacaktır.

Biliyorsunuz lale çiçeğinin Türklere has olduğu ve de para kazanmak amaçlı Avrupalılar tarafından, özellikle Hollandalılar tarafından tedarik edildiği söylenir. Zaten dünyanın en büyük lale yetiştiricisi de Hollanda’dır. Adamlar resmen tüm dünyaya lale ihraç ederek ün salmıştı. Ancak 2013 yılında ilk defa aradan geçen 450 yıl sonra Türkiye Hollanda’ya 40 tonu geçkin lale ihraç etmiştir. Konyalı iş adamlarının 500 dekar araziye ektikleri lale tarlasından 30 milyon civarı lale soğanı üretilebilmişir.

Hatta konuda uzman ziraat mühendislerine göre Türkiye’de yetişen Lale soğanının Avrupa ülkelerinde yetişenlerden çok daha dayanıklı ve de kaliteli ifade etmiştir. Bunun sebebini ise “tuzlu, nemsiz, çorak” toprak yapısının lale soğanını mantarlardan, çürümekten, hastalıktan koruması olarak ifade etmiştir.

Zaten Lale soğanının Hollanda’ya ilk olarak Türkiye tarafından Osmanlı döneminde 16. yüzyılda ihraç edildiği yani şu an kullandıkları lale tohumlarının atalarının da Türkiye’den çıktığı bilinen bir gerçektir.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Boş Yazlık Evi Kiraya Vererek Para Kazanmak

Ancak belirtmem gerekir ki elbette Hollanda’nın gelişkin tohum ıslah yöntemleri ve de genetik mühendisliği bu lale soğanlarının, tohumlarının on kat daha verimli ve de kaliteli olmasını sağlamıştır.

Zaten siz de eğer ki lale yetiştiriciliği yaparak para kazanmayı kafanıza koyarsanız tarlanıza ekeceğiniz lale tohumlarını öyle ya da böyle ya İsrail’den ya da Hollanda’dan ithal edeceksiniz…

Yetiştireceğim laleyi nereye satabilirim?

Bu sorunun kafanızda cereyan ettiğinin farkında olduğumdan size olabiliğince cevap vermeye çalışacağım.

– belediyeler, il özel idareleri, park ve bahçeler müdürlüğü sizin yetiştirmeyi planladığınız lalelere talip olabilir ve de sokakları güzelleştirmek adına çok yüklü miktarlarda satın alabilir

– Yurtdışına, Türkmenistan, İran, Azerbeycan, Ermenistan, Irak gibi ülkelere ihraç etmeniz mümkün. Avrupa kendi lalesini kendi üretiyor olsa da doğudaki ülkeler hem iklim hem de toprak yapısı sebebiyle bunu yapmaktan aciz, dolayısıyla siz bu açığı kapatabilirsiniz.

– Butik çiçekçilere satabilirsiniz. Hem ülke çapında hem de yurtdışındaki çiçekçiler sizin lale soğanlarınıza elbette talip olmak isteyecektir.

– Bu lale soğanını eritebilecek yerli ya da yabancı tüccarlarla iletişime geçerek onlardan malınızı eritmesini isteyebilirsiniz.

Lale soğanları kaç haftada çıkar?

Lale soğanları Eylül ve Mart ayları arasında dikilebilir ve de türüne göre Mart’tan sonra çiçek açmaya başlar. Yine Türkiye’de yetişen türler Avrupa’dakinden daha erken yetiştiği için ihracat konusunda çok avantajdadır. Yetişmesi süresi en erken 1 ayı bulur…

Lale soğanı ekip satmaktan ne kadar para kazanabilirim?

Lale soğanının şu anda tüketiciye en son ulşma fiyatı ortalama 4.5-5 TL’dir. Bu fiyatın altında lale soğanı bulabileceğiniz gibi çok üstünde de bulabilirsiniz.

Tarladan ilk elden üretimini yapab kişinin kazancı elbette bu satış fiyatının yarısı gibi bir rakam ancak olabilmektedir. Yine ekiminin piyasadaki pek çok zirai üründen daha çok gelir getirmesi dolayıyla ve de henüz çok ekip rekabeti kıran olmadığı için karlılık oranı nispeten fazla olmaktadır.

Umarız siz de büyük çapta lale yetiştiriciliği yaparak yüklü miktarlarda gelir elde edebilir ve de kendi payınıza çok yüklü miktarlarda kar temin edebilirsiniz.

Saygılarımla görüşmek üzere;

Parlakfikirler admininiz

Not: Umarım araya serpiştirmekten kendimi alamadığım lale tarlası resimlerini beğenmişsinizdir. Ah bizim ülkede de aynı böyle sürüyle lale tarlası olsa…

Yorum yapın