Mağaza Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Yedi Husus

Yoğun iş temposundan sıkılan, çalışma ortamıyla ilgili sıkıntılar yaşayan ya da emir altında çalışmaktan bunalmış her kişinin zaman zaman aklında geçirdiği bir şeydir ticaretle uğraşmak. Kendi işimi yapacağım, kendime bir dükkân açacağım, ticarete atılacağım veya bundan sonra kendi işimin patronu olacağım! Sözlerini çok sık duyarız etrafımızda. Peki, bu o kadar kolay mı? Kendi işini yapmak gerçekten emir altında çalışmaktan çok mu rahat? Tabi ki değil.

shop photo

Bu şekilde radikal karar alan girişimcileri de birçok zorluk beklemekte.
Ticaretle uğraşmaya karar verenlerin önünde birçok seçenek var, kafe veya mağaza açmak bunlardan en çok tasarlananları. Ancak aynı zamanda en zor ve en ince ayrıntılarıyla düşünülmesi gereken girişimler de bunlar. Çünkü bu alanlardaki rekabet piyasası oldukça zorlayıcı ve birçok girişimcinin hayallerinin yarıda kalmasına hatta küçük sermayelerini de kaybetmelerine yol açıyor.

Ticaretle uğraşmak başlı başına bir risktir. Maaşlı eleman olarak çalışmanın garanti ve kafa rahatlığını bir mağaza açtığınızda elbet bulamazsınız. Her ticaretle uğraşmaya karar veren girişimcinin belli bir miktar riski göze alması gerekmektedir. Ancak bu bir takım riskleri göze almak meselesi demek değildir ki hesapsız kitapsız gözü kara bir şekilde işe atılmalı. Ellerindeki sermayeyi de kaybetmemek ve bir başarı elde edebilmek adına yeni mağaza açmak isteyen tüm girişimciler bu risk miktarını en aza indirgemek zorundadır. Bu da mağaza açmadan önceki planı, projeyi, hesabı, kitabı iyi yapabilmek, en ince ayrıntıları da gözden geçirebilmekle mümkün olur. Bu şekilde akıllı ve sağlam adımlarla yol alınırsa riskler minimuma indirilebilir ve başarıya ulaşmak için öne çıkabilecek engellerin hepsi önceden öngörüldüğü için kaldırılmış olur. Peki ya nedir mağaza açarken dikkat edilmesi gereken bu hususlar?

1) İlk olarak ve en başta kişi yapacağı işi yapmak istediğinden emin olmalıdır.

Bu yola maaşlı çalışmanın bir alternatifi olduğu için, mevcut işinden sıkıldığı için değil bu işi gerçekten istediği için girmelidir. Unutmamalı ki başarı ancak onu istemek ve onun uğrunda gerekli tüm çabaları sarf etmekle gelecektir. Patronuna sinirlendiği için işe atılan bir kişi, işin gerektirdiği eforu sarf etmek için de yeterli motivasyonu kendinde bulamayacağından diğer adımları atması gitgide zorlaşacaktır ve büyük ihtimalle işi başarıyla sonuçlanamadan yarıda kalacaktır. Yapacağınız işi sevdiğinizden ve gerçekten istediğinizden emin olun!

2) İkinci olarak sektörü iyi belirlemek gerekir.

Açacağınız mağazanın ne mağazası olacağı, kimlere hitap edeceğiniz çok önemli. Bayan giyim mağazası mı erkek ayakkabı mağazası mı ya da onlarca seçenekten herhangi biri mi? Bu işe karar verdiyseniz sektör üzerinde de ciddiyetle düşünmeli gündemi iyi takip etmeli, nelere rağbetin artıp nelere azaldığından haberdar olmanız gerekmektedir. Bu şekilde çalışacağınız sektörü hem piyasa şartlarına göre hem de sizin ürünlere ulaşabilirliğinize göre belirleyebilirsiniz. Ticaret yapabileceğiniz, ürünleri çok düşük fiyatlara tedarik edebileceğiniz başkaca firmalar biliyorsanız bu bile sizin maliyetinizi düşüreceğinden satış fiyatlarınızı azaltıp mağazanıza olan rağbeti arttırabilecek bir etkendir. Bu sebepten etrafınızdaki bütün fırsatları kendi lehinize çevirmeyi bilmeli, tüm bu şartları hesaba katarak sektörünüzü iyi belirlemelisiniz!

Şu İş İlgini Çekebilir:  Girişimlere Finansör Olma İşi

3) Sektörünüzü belirlediniz. Peki ya mağazayı nereye açacaksınız?

Bu soru üzerinde en çok düşünmeniz ve karar verme aşamasında en doğru cevabı bulabilmek için en çok gayret göstermeniz gereken soru. Çünkü işinizin başarıya ulaşıp ulaşmayacağında en büyük etken mağazanızın yeri olacaktır.

Mağazanın bulunacağı konuma karar verirken gün içerisinde mağaza önünden geçecek olan insan sayısının oldukça fazla olmasına özen gösterin. Burada önemli olan mağazanın önünden geçen insan sayısıdır. Yani semt çok kalabalık, cadde çok işlek olabilir ancak müşteriler kendilerini tatmin edecek sayıda dükkanı caddenin bir tarafında bulabiliyorsa, caddenin karşı tarafına geçme gereği duymayabiliyor. Bu dahi mağazanızı ziyaret eden müşteri sayısında oldukça etkili olacak bir husus. Diğer yandan mağazanızı açacağınız yerdeki müşteri potansiyelini de iyi bilmeniz gerekir. Çok geniş bir müşteri kitleniz de olsa erkek kıyafetlerine rağbet olmayabilir. Veya bayan kıyafetlerine çok rağbet olan bir yeri tercih etmişsinizdir ancak oradaki müşteri genelinin bayan kıyafetlerine harcayabileceği bütçe sizin satış fiyatlarınızın altında kalıyordur. İşte bu gibi gerekçelerden dolayı mutlaka en çok mağazanızı nereye açacağınız konusunda düşünün!

4) Dördüncü olarak şunu söylemek gerekir ki birlikte çalışacağınız kişiler önceden belirli olsun.

Piyasaya atıldıktan sonra kendinize güvenilir insanlar aramak zorunda kalmayın. Çünkü bu rekabet piyasasında güvenilir insanlar bulmak, bulunsa bile gerçekten güvenebilmek oldukça zor. İnsanlar güvenebileceği için akrabalarıyla iş yapmayı tercih edip sonra da yine akrabaları tarafından hezimete uğratılabiliyorlar. Bu sebeple kiminle iş yapacağınız, iş ortağınız veya çalışanlarınız gerçekten çok önemli. Mağazayı açmadan önce hangi görevlerde bulunacak kaç işçiye ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Sonrasında bu işler için düşündüğünüz belirli kişiler olsun. Her işe herhangi bir kişiyi getirirseniz işlerin olması gerektiği gibi yürütülebilmesi tehlikeye girer. Bu sebeple bizden tavsiye; iş ortaklarınızı ve çalışanlarınızı önceden ve titizlikle belirleyin!

5) Beşinci olarak basit ama gerekli bir hususu hatırlatmakta fayda var.

Mağaza açarken bütün bu plan yapma ve alt yapı hazırlama aşamalarının yanında bir de bu işin resmi boyutu var. Bir takım resmi daire koşturmacalarınız, edinmeniz gereken belgeler ve katlanmanız gereken hem manevi hem de maddi külfetler de mevcut. Bu aşamadaki resmi işlerde unutabileceğiniz veya önemsemeyeceğiniz küçük bir mesele ileride karşınıza büyük bir sıkıntı olarak çıkabilir. Ya da katlanmaktan kaçınacağınız küçük bir masraf ileride size pahalıya patlayabilir. Bu sebeple mutlaka yapılması gereken tüm resmi işlemleri adım adım ve eksiksiz olduğundan emin olarak gerçekleştirin. Bunun için yapılması gereken tüm resmi işlemleri detaylarıyla öğrenin!

6) Altıncı olarak mağazayı açtıktan sonra devamlılığını sağlayabilmek için harcanması gereken gayretler var.

Mağaza açılınca girişimci amacına ulaşmış sayılmıyor aksine başarıyı getirecek olan mağazayı açtıktan sonra onun devamlılığını sağlayabilmekte yatıyor. Bunun için en başta mağazayı açmaya sizi her ne düşünce veya hissiyat teşvik etmiş ise onu gerçekleştirmiş olmanın rehavetine sakın kapılmayın. Mağazanızın tutunabilmesi için oldukça çok çalışın, çevreyi reklamlarla ya da kampanyalarla mağazanızdan haberdar edin, hafta sonu tatillerinizden bir müddet daha feragat edin mağazayı oldukça uzun süre açık tutmaya gayret edin. Aynı zamanda mağazanın içinde de işçilerinize karşı iyi davranarak iç düzeni ve huzurlu çalışma ortamını sağlamak için elinizden geleni yapın. Unutmayın ki başarıyı gerçekten çok çalışmak ve sağlanacak huzurlu ve güvenli çalışma ortamı getirecektir!
Son olarak da mağazanızın ve işlerinizin oturmasını sağlamak adına satış fiyatlarınızı düşük tutacak, müşterilere son derece hoşgörülü ve güler yüzlü davranacaksınız. İşte yedinci önemli husus şudur ki; mağazanızın devamlılığını sağladığınıza ikna olduğunuz an kesinlikle bu tutumunuzu bıçak kesiği gibi değiştirmeyiniz. Unutmayın ki müşterileriniz her şeyin farkında. Siz iyiniyetli, güler yüzlü bir mağaza sahibi veya işveren olduğunuz zaman müşterileriniz de zaten kendiliğinden sizi hatırlayacak, mağazanıza uğramadan geçmeyecektir!

Yorum yapın