Makine Mühendisliği İş Olanakları ve İmkanları

Sevgili okurlarımız! Merhaba. Bu yazımızda giderek yükselen bir meslek olan makine mühendisliğinin iş olanakları ve imkanlarını konuşacağız. Bir makine mühendisi ne iş yapar? Şirketlerin hangi alanlarında yer alır ve maaşları ne kadardır gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Öncelikle olarak makine mühendisliği nedir? 

machine photo

  • Öncelikli olarak altı çizilmesi gereken makine mühendisliğinin Türkçe’ye yanlış çevrilmiş olmasıdır. Asıl adı mekanik mühendisliğidir ve mekanize tüm birimlerden ve parçalardan sorumlu mühendisliğin genel adıdır. Diğer mühendislik dallarından ayrılan en önemli özelliği ise, fiziksel dünyada karşılığını görebileceğiniz en yoğun pratik mesleklerden biri olmasıdır. Yani çoğu mühendislikte olduğu gibi teori ve pratik çakışması yaşanmaz ve okulda öğretilen ile gerçek yaşamda karşılaşılan şeyler birbiriyle örtüşür.

machine photo

Makine Mühendisliği İş Olanakları Nelerdir? 

  • Evvela 2000’li yıllar ile birlikte üniversitelerin her birinde teker teker makine mühendisliği bölümleri açıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 2016 itibariyle doğudan batıya birçok lisans ve yüksek lisans fakültelerinde makine mühendisliği okutulmaktadır. Ancak altını özenle çizmemiz gereken asıl nokta şu olmalıdır: Forumlarda, sözlüklerde ve birebir görüşmelerde yarı yarıya bir oranla makine mühendisliği okuduklarına pişman olan ve dert yakınan insanları görürüz. Bunun nedeni iki yönlüdür. Birincisi bu kadar çok makine mühendisliği bölümü açılması, aynı zamanda bir dezavantajdır. Zira bu durum, iş sahasında rekabet halinde olacağınız birçok mühendis olacağına işarettir.
  • İkinci olumsuz nokta ise, makine mühendisliğinin en çok temel ve disiplin gerektiren mühendislik dallarının başında gelmesidir. Yani artık iş, okuldan mezun olmakla bitmemektedir. Şikayetlerin ana çıkış noktası da buradan temellenmektedir. Durumun bu noktasında sizi üzecek olan işsizlikten ziyade başka boyutta bir problemdir. Birçok iş ve öğretim dengesinde olduğu gibi, makine mühendisliğinde de aslolan okuldan mezun olmak, iyi ve işini doğru yapabilen makine mühendisleri olabilmektir. Böylece ortaya şöyle bir tablo çıkar. Çok iyi koşullarda çalışan makine mühendisleri… Zor koşullarda çalışan makine mühendisleri. Bu alanda öğretim ve iş olanağı olarak yaratılan istihdam, makine mühendislerini mutlu etmeye yetmemiştir.

Makine Mühendisleri Kolayca İş Bulabilir mi? 

Cevabımız gözü kapalı evet olacaktır. Makine mühendisliği, çalışma alanı en geniş olan sektörlerden birisidir. Şimdi bunlardan birkaçını sizler için sıralayalım:

İmalat sektörü: Çevremize şöyle bir baktığımızda, hatta evimizde kullandığımız birçok mekanik ve elektronik alete baktığımızda bile, çoğunun imalat aşamasının bir kısmında makine mühendisleri ile çalışıldığı görülmektedir. Birçok makine ve ürün yapısı gereği karmaşıktır ve tek bir dizayn edici ustanın elinden çıkması mümkün değildir. Gündelik hayatta kullandığımız ve bizim açımızdan basit görünen makinelerin içi bile çok karmaşıktır ve bu süreçte birçok meslek ehlinden geçtikleri gibi makine mühendislerinin ellerinden de geçerler.

Şu İş İlgini Çekebilir:  MÜHENDİS MAAŞLARI NASIL?-Güncel!

Ulaşım Araçları: Özellikle gemi ve uçak gibi komplike ulaşım araçlarının yapımında makine mühendisleri çalışmaktadır. Bir gemiyi hareket ettiren ve durduran yapı malzemeleri makine mühendislerinin elinden çıkar. Bir uçağı inip kaldıran mekanizmaların sistemleri makine mühendisleri tarafından üretilir, test edilir ve parçacıklar halinde monte edilir.

Tesisat Ürünleri: Örneğin ısınmak için yaygın olarak kullandığımız doğal gazın yapı taşlarını ve insanlara güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlayan mekanik sistemlerin kurucuları makine mühendisleridir. Aynı şekilde evlerimizin ve ofislerimin içindeki su ve yangın önleyici tesisatlar da makine mühendislerinin eserleridir. Binalarımızın içinde bulunan havalandırma sistemleri… Kalorifer ve petek odaklı ısıtma sistemleri…

Her yıl milyonlarca insanın sahip olduğu ve kullandığı otomobillerin sektörü de makine mühendislerinin çalışma sahalarından biridir. Arabaların içinde bulunan onlarca parça bu tür mühendislerin ürettiği ve piyasaya soktuğu ürünlerdir. Her otomotiv firmasının birlikte çalıştığı yüzlerce makine mühendisi bulunmaktadır. Ürünleri her yıl, her türde geliştirmeyi hedefleyen makine mühendisleri, bugünkü yüksek konforlu ve hızlı araçların ortaya çıkmasında geniş rol oynamışlardır. Sadece otomotiv sektörü bile epeyce geniş bir sektör ihtimalini beraberinde getirirken, makine mühendislerinin iş olanaklarının sınırsızlığını da doğurmaktadır.

Kısacası ortada bir makine, bir alet ya da bir ürün varsa tüm bunların toplamında tasarlama, geliştirme, iyileştirme ve üretimi planlama ve piyasaya sokma işlemleri tek tek makine mühendislerinin yapacağı işlerdir.

Makine mühendisliği, kariyer açısından da oldukça elverişli bir meslek dalıdır. Bu, tamamen mühendislerin kendilerini geliştirmelerine, yıldan yıla gelişen teknolojilere hakim olmayı gerektirir. Yerinde sayan bir mühendisin, maaşı ve iş olanakları da stabil kalacaktır. Piyasaya her yıl binlerce makine mühendisinin de girdiğini unutmamalı. Bu nedenle iyi bir kariyer ve mutlu bir meslek hayatı için, makine mühendisleri çok çalışmalı ve bu çalışkanlığı sürekli halde tutmalıdır.

Makine Mühendislerinin Maaşları Nasıldır? 

Bu öncelikle, çalıştığınız yerin devlet kurumu mu özel sektör mü olduğuna göre değişmektedir.

 

Genelde devlet kurumunda çalışırsanız sürprizsiz ve ağırlık içermeyen bir işiniz olur. Bu da maaşınız daha az ve çalışma şartlarınız daha kolay demek olacaktır.

Özel sektörde ise makine mühendisleri çok daha fazla mesai ve daha yoğun bir çalışmayla örtülüdür. Buna göre de maaşları en az 5.000 liradan başlayıp 8.000 – 9.000’i bulur.

 

“Makine Mühendisliği İş Olanakları ve İmkanları” üzerine 22 yorum

  1. 7.000 lira maaş alan makine mühendisi varsa bende makine mühendisi olarak şoförü olacam. He tabi köklü ve yaşını almış makine mühendislerinden bahsediyorsanız sorun yok.

    Yanıtla
  2. devlette az çalışıp az alınıyormuş yalana bak devlette çalışan az değil yatıp çok alıyor. bu arada yorum yazan arkadaşa cevap veriyorum yaşını almış mühendisin maaşı bile 7000 tl değildir. Türkiye’de makine mühendisliği okumak kadar büyük bir aptallık yoktur nasıl olsa 1000 TL için çalışacaksın okuyana kadar gidip iş yeri falan açılmalı ömür çürütülmemelidir. kendini geliştirme mevzusu falan hikaye. marka değeri olan üniversiteden mezunsan belki bir şeyler yapabilirsin. En iyisi Bu devirde tıp okuyup hayatını kurtaracaksın

    Yanıtla
    • Sabah 8 akşam 6 çalışırsın tıp okuyup. Makine mühendisliği vizyon işidir. Başta asgari verirler, sonra doktor maaşını geçirirler. Yeni mezun, sadece Teorik bilgiye sahip bir mühendise 10-20k verecek halleri yok. Ayrıca ismin marka olduğunda gider kendi işini kurarsın. Parası için doktor olup 8-6 sürüneceğine zevk için makineci ol. O zaman güleceksin 9-10k ya astronomik bakanlara.

      Yanıtla
    • senin düşüncen ama makine mühendisliği sayısalın en iyi mesleklerindendir nede olsa herkes tıp seçmiyo vede tıp seçipte hayatı mahvolan insanlarda var yani kesin olarak hayatını kurtarmıyosun anlayacağın

      Yanıtla
  3. burada yazılanlar tamamen genç beyinleri etki alanına alıp işsiz bırakmak için tasarlanmış uydurma laflardır. burada yazılanlar insan dürtülerini harekete geçirmek için özenle seçilmiş profesyonelce yapılmış bir takım yazı dizisinden oluşmaktadır.
    ”Genelde devlet kurumunda çalışırsanız sürprizsiz ve ağırlık içermeyen bir işiniz olur. Bu da maaşınız daha az ve çalışma şartlarınız daha kolay demek olacaktır.” devlete kapak atmış mühendisler en az 4000 tl düzeyinde maaş almaktadır. fakat özelde çalışıp 4000 tl maaş alan bir mühendise ben rastlamadım devletteki gibi kolay maaşa rastlayan varsa gelsin anlatsın. özel sektörde maaş aralığı 600-2500 TL aralığında değişkenlik gösterir.(işten atılma kaygısı vs devlette bulunmamaktadır.)

    Yanıtla
    • Makine mühendisinide 600 tl verdin ya güldürdün asgarinin 1300 olduğu devirde en boktan 4 yıllık bölümü okuyun kimseye 600 tl ile iş yaptırmazla hadi 1000 olsun ben 2400 ile başladım 2 yıllık özelde çalışıyorum 3300 küsür alıyorum aynı yıl mezun meslektaşlarımdan daha fazla kazananda var

      Yanıtla
  4. Yukarıda yazılanların belki bir kısmı bir kısım kamuda çalışan mühendisler için doğru olabilir, ama tamamına genellemek kesinlikle haksızlık. Ben kamuda makine mühendisi olarak çalışıyorum, sorumluluğum çok fazla, her hakedişte yüzbinlere imza atıp, sıkıca denetleniyoruz, bir yılda 2 -3 ayrı denetleme geçirebiliyoruz, işin fenni mesuliyeti de cabası. Ayrıca çoğu zaman yarım saat bile internete girecek zaman kalmıyor, sürekli şantiye-hakediş-yaklaşık maliyet ve proje kontrollüğü… İsdemir de çalışan bir elektrik mühendisi arkadaşım var, biraraya geliuoruz benden rahat. Lütfen genelleme yaparken dikkatli olun. “yatıyorlar” kelimesini kesinlikle kabul etmiyorum.

    Yanıtla
  5. Şunu da ekleyeyim, 3 ayrı ile bakıyorum (eskiden 6 idi neyseki azaldı) bu yüzden ayda en az 1 defa (işe başladığım ilk 7 yıl ayda 2-3 sefer) şehir dışına gidiyorum, harcırahın yettiği ucuz oteller ve öğretmen evlerinde konaklamalar, akşama kadar şantiyeler ve hakedişler, o ucuz otele akşam 8-9 gibi dönersin anca… yatış mı? hah….

    Yanıtla
  6. Sevgili meslektaşlarım 19 yıllık makine mühendisiyim.Bayanım.Mezun olduğumdan itibaren inşaat firmalarında çalıştım.Okulda konstrüksiyon ve imalat bölümümü bitirmeme rağmen mezun olduktan sonra inşaat sektöründe kariyer yapmanın daha akıllı bir fikir olacağını düşündüm.Öylede oldu.Aralıksız başka bir sektöre geçiş yapmadan farklı müteahhit firmalarda ısıtma soğutma havalandırma ,ihale hazırlık konularında çalıştım ve hala çalışıyorum. Şu anda Türkiyenin en büyük projelerinden birinde tesisat alanında sorumlu yönetici olarak devam etmekteyim. Maaşı sorarsanız 10000 TL civarında.Ha bu deneyim için benimle eş Tıp bitiren bir doktora göre az gelebilir ancak
    öncelikle işimi seviyorum.Zorluklar olmuyor mu helede bayan makina mühendisi olmak.Ama üstesinden geliyorum.Moralinizi bozmayın ,çalışkan olun ve istikrarı elden bırakmayın.Son önemli husus okulum bir Anadolu Üniversitesi olduğu için benim zamanımda İngilizce hazırlığı yoktu.İngilizce işinide çözmüş olsaydım çok çok daha iyi koşullara sahip olabilirdim.

    Saygılar

    Yanıtla
  7. Anadolu üniversitesi derken hangi üniversite ben de yazmayı düşünüyorum da puanım ktü ye yetiyor sizce yazmalı mıyım?

    Yanıtla
  8. Burada bazı kişiler biraz abartmis bazı kişiler ise biraz gereksiz konuşmuş. Özel sektörde 12 yıldır çalışan bir makine mühendisinin. Sıradan bir Anadolu üniversitesi mezunuyum. Bahsedilen komik rakamların aksine piyasada kendini geliştiren kişilerin çok güzel maaş alabildiğini söylemeliyim. Kendini geliştirmiş, dil dilen, prezentabl, kendini pazarlayan iken bir makineci hangi üniversiteyi bitirirken bitirsin tatminkar maaş alabilir. 10 yıl tecrübesi olan yukarıda bahsettiğim bir mühendis rahatlıkla 6000 TL ve üzeri alır. Bu şekilde olup 10.000 üzeri alan bir çok kişi var çevremde. Ancak benimle mezun olup 4000 TL ye çalışan da var.

    Bulunduğunuz il ve diğer ozellikler etkileyici olur. Unutmayın ki en fazla CEO çıkaran meslek makine mühendisleridir. Bugün ulkemizdeki çok önemli markaların CEO karının büyük kısmı makinecidir. LinkedIn den kısa bir araştırma ile teyit edebilirsiniz.

    Ancak genç arkadaşlara tekrar en söylemeliyim ki sadece mezun olmak yetmez veya okulda çok inek bir öğrenci olmak yine yetmez. İTÜ METU Boğaziçi farketmez istersen Bayburt üniversitesi mezunu ol yukarıdaki özelliklere sahipsen hepsi sana bağlı çalışır. Benden bu kadar.

    Yanıtla
  9. Valla beyler 4000 bile almıyoruz diyosunuz ama siz nerelerden mezunsunuz? Gidip muğla makineyi bitirince hiçbir yer size demez gel hemen başla diye al buda 3000 tl maaşın,bir Odtü boğaziçi itü bilkent mezunları(yeni mezun ki çoğu mezun buraya gidiyo %40 gibi bi oran)3500 net maaş + sigorta + ulaşım +3 ayda bir çifte maaşla çalışıyor,oradaki 8 yıllık bir mühendis ise minimum 7000tl + yukarda saydıklarımı alıyor.Gidip kenar mahalle ünilerinden mezun olup bu bölümü tercih edicek genç beyinleri zehirlemeyin lütfen.Her bölümde olduğu gibi iyi üni=iyi maaş iyi çalışma standartları mutlu hayat.

    Yanıtla
  10. herkes kendince birşeyler yazmış bizde yazalım. makine mühendisliği gerçekten tüm disiplinlerin üzerinde bir meslek dalıdır tabiri caizse mühendisliklerin şahıdır diyebilirim. fakat bu durum Türkiye’de çok komplike bir duruma dönüşmüştür yani okuldan yeni mezun olup iş arayan arkadaşların kaşılaştıkları tablo üzücüdür. okuması gerçekten zor olan bu bölüm okumanın zorluğuyla orantılı bir maaş alamamasını tıp mesleği ile karşılaştıracak olursak gerçekten üzücü bir durumdadır bunun sebebi ise tanımlamada verildiği gibi çok fazla mezun vermesiyle doğru orantılıdır. iş gücü piyasana her yıl 12-13 bin makine mühendisi çıkmakta ve işçi patron diyaloğunda kozların patronda olduğu beğenmezsen başkasını bulurum mantığıyla patron lehine bir gelişme olmuş ve mühendislik mesleğini okuyan insanları mesleği yapmaya ve kendini geliştirmeye küstürmüştür. oysa diğer disiplinler örnek olarak tıp mesleği kendini geliştirmeyle doğru orantılı iken makine mühendisliğinde tersine bir mekanizma gelişmiş mühendis çoklupundan dolayı özel sektör artık kendini geliştirmeye değilde genç bireylerin zekasını minumum 10 kullanıp sonra kan değişme yoluna gitmiştir. yani genç dinamizmin gücünü sömürgelemeyi hedef haline getirmiştir diyebilirim. aslına bakarsak ülkemizin gelişmesi ileri medeniyetlere ulaşması için mühendislik mesleği daha önemli hale gelmeli ve gerçekten yetenekli insanlar yetiştirilmelidir. ayrıca kendimi geliştirmiş iyi bir mühendisin alacağı ücrette tıpdaki gibi orantılı olmalı diye düşünüyorum. hepinize saygılar

    Yanıtla
  11. Saygıder meslektaşlarım ve meslektaş adaylarım
    Burada yazılan yorumların birçoğu uydurmadır. Siz eğerki köklü bir üniversiteden mezunsanız ve 2 diliniz varsa gayet harika maaşlar alıyorsunuz.
    Ben ODTÜ mezunu birisi olarak söylüyorum. Şuan İngilizce ve Almanca biliyorum. Almanyada çalışıyorum ve 3200 euro ya çalışıyorum. Türkiye de ise 2400 le TL yle başladım ve max 4600 lira aylık gördüm. Burada boş konuşarak genç beyinlerimizin kafasını karıştırmayın.

    Yanıtla
  12. 9200 tane mühendis meslektaşimiz işsiz. her uni mak Müh bölümü açılması çok mu iyi yani işte sonuç işsiz cahil insanların verdiği 3 kuruşa tamam demek zorunda kalan büyük zeka ve potansiyelin infilakı….

    Yanıtla

Yorum yapın