Marangozluk Yapmak İsteyenlere

Elinizden her iş gelir mi? Tahtalara şekil vererek bir Pinokyo dahi yapabilirim diyor musunuz? O zaman tam size göre bir meslek alanı var: Marangozluk… Aslında bu sektör çok tutulan ve her zaman aranan bir alan haline geldi. Yani bu işi kavradığınızda kısa sürede çok büyük işler alabilirsiniz. Bazen geceli gündüzlü çalışabilirsiniz. Bu nedenle kazanmak istiyorsanız ve hobi olarak marangozluk işlerini severek yapıyorsanız bu meslekle ilgilenmeniz gerekiyor. Son zamanlarda mobilya sektöründen tutunda ahşap ürün üretimi şu bu derken marangozlara ihtiyaç duyulan fazlaca meslek alanı gelişti. Hal böyle olunca sizlerde bu alanda kolaylıkla iş bulabilir ve bildiklerinizi geliştirip güzelleştirerek kısa sürede oldukça başarılı bir marangoz olabilirsiniz.

marangoz

Marangozluk Nasıl Bir İştir?

Marangozluk tamamen zihninizi ve bedeninizi koordine edebileceğiniz nadir çalışma alanlarından biridir. Kendi kendinize düşünmek için fazlaca zaman bulacağınız ve tahtalara, kütüklere şekil vermek için hangi yolları izlemeliyim diyeceğiniz bir yandan da damla damla ter dökeceğiniz bir iştir. Bu nedenle marangozluk için mutlaka önceden neler yapmanız gerektiğini planlayarak kaliteli işler ortaya koymalısınız.

Sanatkarlık gözüyle de bakabileceğiniz bu alan aslında kendi içinde farklı bölümlere ayrılır. Yani sadece bir oduna şekil vermek değil bu odunu değiştirirken yapılacak işlemleri bilmek de marangozluğun bir parçasıdır. Doğramacılık, dülgerlik, modelcilik, ağaç tornacılığı, arabacılık gibi alanları olan marangozlukta bu alanların hemen hemen hepsi hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz gibi ayrı ayrı alanlarda da kendinizi geliştirerek marangozluğun bir parçası olabilirsiniz.

Marangozların Çalışma Ortamı Nasıldır?

Marangozların çalışma ortamları atölyeler ve fabrika türü yerlerdir. Buralarda büyük büyük odunlar, ağaçlar, budanmış kütükler kısacası marangozluğun ham maddelerine rastlamak mümkündür. Marangozların atölyeleri onlar için bir çalışma alanı değil adeta bir ev gibidir. Bu nedenle yaşam alanlarında hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz. Çünkü bütün gün aynı ortamda bulunmaktan dolayı çevrede marangozluk eşyaları dışında çeşitli ürünlerde görebilirsiniz. Genellikle beden ve zihin yoran bir meslek olduğu için marangozların çalışma alanlarında onları rahatlatacak ürünlerde bulabilirsiniz. Marangozhanede odunlara, ağaçlara ya da ahşap ürünlere şekil vermek için kullanılan makinalarda bulunur. Bazen çok ses çıkaran bu makinalar marangozları yorabilir. Tahta kesimleri sırasında çok fazla toz, duman ortaya çıkabilir.

marangozluk yaparak para kazanmak

Marangoz Olmak İçin Gerekenler

Marangoz olmak isteyenlerin ilk olarak meslek hakkında bilgilerinin olması gerekir. Bu bilgiler ise teorik ve pratik olarak ikiye ayrılır. Çünkü marangozluk hem beden gücüyle hem de akıl gücüyle yapılabilen bir meslek olduğu için iki alanda da bilgili olmak şarttır. Mesela marangozluk yapacak birinin hangi ürünleri hangi yollarla düzenleyeceğini, hangi odunları budarken hangi makine ile bu işi yapacağını bilmesi şarttır. Bu teorik alanda bilgidir. Bir de odunu nasıl tutacak, ağaca şekil verirken nasıl budama yapması lazım, odunları keserken nasıl tutmalı gibi bilgiler de pratikteki bilgileri olacaktır.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Düşük Sermaye İle Kafe Açmanın Yolları

Marangoz olmak için sadece bu bilgileri bilmek de yetmez. Bilgilere şekil veren en önemli şey yetenektir. Yani bu işe başlayacak olanların mutlaka bu alanda yetenekli olması gerekir. Genellikle Osmanlı zamanında marangozluk yeteneğine sahip olan çocuklar çok ufak yaşlarda yetiştirilmeye başlar gençlik döneminde ise büyük ürünler çıkaracak kadar ustalaşırlardı. Buradan da anlaşıldığı gibi yeteneklerin gelişmesi için biraz daha önceden yani çocuğun kas gelişiminin şekillendiği zamanları tercih etmek de gerekir. Tabi işimiz küçüklerle değil. Bu nedenle siz bu yazıyı okuyan kişi… Eğer yaşım geçti çocuk değilim nasıl olacak diyorsanız birkaç deneme yapın. Zaten bu alana yeteneğiniz varsa illa ki görülecektir.

Marangozluk için düzenli bir şekilde çalışmak gerekir. Genellikle üretim yapan bir marangozhanede çalışacaksanız bir çarklının dişleri gibi işlemelisiniz ki ortaya ürün çıkabilsin. Çoğu zaman yorulduğunuzu hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda ise pes etmeden bol bol çalışmaya bakın. Marangozluk yapmaya başlayacaksanız ve yaşınız daha gençse bu alanda açılmış olan teknik liselerde bu bölümde okuyabilir ya da üniversitede açılan bölümlere giderek bu alanda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Marangozların Aylık Kazancı Ne Kadardır?

Eğer düzenli üretim yapıyorsanız ve marangoz olarak başarılıysanız yanınızda sizin gibi çalışan elemanlar varsa en az 2.000 TL ile çalışma hayatınıza başlarsınız. İlerleyen zamanlarda almış olduğunu işlere ve marangozhanenizi büyütmenize bağlı olarak kazancınız da artacaktır.

 

Yorum yapın