Market Gözlemciliği Yapmak Karlı Bir Fikir Mi?

Günümüz öyle büyük bir rekabet dünyası haline geldi ki özellikle de satış yapan kişiler ve kurumlar için rekabet vazgeçilmez bir pazarlama taktiği oluyor. Rekabet uğruna ise firmaların ve markaların neler yaptığını tahmin bile edemezsiniz. Sizlere de ilginç gelecek işlerden biri olan market gözlemciliği, rekabet ortamının en dikkat çekici görevlerinden. Markette ne yapılır ki diye düşünenleriniz olabilir ya da markette ne gözlenebilir ki gibi sorular aklınıza gelebilir. Ancak pazarlama konusunda her zaman bir adım ileri gitmek isteyen firmaların çoğu market içerisinde gözlem yapan insanlara ihtiyaç duyuyor.

Market Gözlemcisi Ne İş Yapar?

Market gözlemcisi market içerisinde gezerek en fazla satılan ürünleri inceler. Ancak bu incelemeyi ‘’Şu ürün bu kadar satılmış, bu bu kadar satılmış.’’ şeklinde düşünmeyin. Market gözlemcileri her ürünü tek tek inceler. İnceledikleri ürünlerin neden çok fazla satıldığını belirlerler. Satılmayan ve sürekli olarak raflarda kalan ürünleri de inceleyen market gözlemcileri bu ürünlerin raflarda neden kaldığını da rapor halinde hazırlayarak sunarlar. Bu iş her ne kadar basit gibi görünse de aslında zor bir iştir ve detaylarda boğulmanız ya da ‘’Bu ürünün neyi eksik de satılmıyor?’’ diye uzun uzun düşünmeniz gerekebilir.

market gözlemcliği nasıl bir itir

Market Gözlemcisi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Her mesleğin belli başlı kriterleri bulunuyor ve bu kriterlere sahip olunmadığında eliniz ayağınıza dolaşabiliyor ya da işinizi kaliteli bir şekilde yapamadığınızda işsizlikle burun buruna gelebiliyorsunuz. İşte bu mesleklerden biri olan ve diğer mesleklere nazaran daha fazla önem isteyen market gözlemciliği için size gerekenler şunlar olacak:

  1. Düzen Hastalığı

Başlığı yanlış okumadınız. Eğer market gözlemciliği yapmak istiyorsanız kesinlikle bir düzen hastası olmanız lazım. Çünkü raflarda sunulacak ürünlerin belli bir düzeni yoksa ya da sizce düzenli değilse satılmıyor olabilir. Düzen hastalığınızla rafların önüne geçip tek tek inceleme yapmalı ve hangi ürün düzensiz bir paket görüntüsüne ya da müşterinin ilgisinden kaçacak bir düzensizliğe sahip olduğunu tespit etmelisiniz.

  1. Boşlukları Görün!

Raflara yerleştirilen ürünler nedeniyle kimi zaman boşluklar oluşur. Bu boşluklar ise markanın kendini yeterince yansıtamamasına ve satışların düşmesine neden olabilir. Market gözlemcileri ise bir ürünün raflara koyulduğunda ne gibi boşluklara neden olduğu ile ilgili rapor hazırlamaları gerekir. Raflarda oluşan boşlukların gözlenmesi ile birlikte markalar daha farklı kutular üretebilir ya da logo değişimi, promosyonlar gibi ek çalışmalar yapabilir.

  1. Rafları Okuyun!

Market gözlemciliğinde rafları tek tek okumanız gerekiyor. Raf okumak ise fiyat listelerini düzenlemekten tutunda her ürünün yerini ve duruşunu belirlemeye kadar pek çok detayı içeriyor. Rafları okurken ve düzensizliklerini, yanlış olan dizilişleri ya da ürünün eksikliklerini tespit ederken raporunuzda her ayrıntıyı da belirtmeniz gerekiyor.

  1. Fotoğraf Çekin!

Bu iş için gerekenlerden biri de rafların düzenini ve ürünlerin raftaki duruşlarını incelerken fotoğraf çekmeniz. Yani görüntüsü hoş olmayan raf duruşlarını çekerek ve fiyatlardaki sorunları da çekimlere dahil ederek raporunuzu sunabilirsiniz.

  1. Müşteri Gözüyle De Bakın!

Her ne kadar market gözlemciliği yapıyor olsanız da zaman zaman bir müşteri gözüyle de rafları incelemeniz gerekir. Raflarda neyin dikkatinizi çektiğini, neyin çekmediğini not ederek firmalara ve mağazalara yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca hangi ürünlerin daha fazla tercih edildiğini de bir müşteri olarak düşününce kolaylıkla bulabilirsiniz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Seyyar Ressam Olarak Para Kazanmak - Röportaj

Supermarket trolley filled with vegetables in aisle

  1. Mağaza Düzenine Dikkat!

Mağaza içerisinde yerleştirilen her ürün bir şekilde satışa sunulmuş olur. Ancak bazı ürünler çok satılır bazı ürünlerse az satılırlar. Siz az satılanların hangi mekanlara yerleştirilirse daha fazla satılacağını inceleyerek, müşterilerin ilgisini çeken ya da bir şey almadan çıkmadıkları reyonları tespit edebilirsiniz. Bu da işinizin en büyük gerekliliklerinden olacaktır.

Market Gözlemciliği İle Ne Kadar Kazanılır?

Market gözlemciliği yaparken diğer mağaza çalışanları gibi standart çalışma saatlerine uyarsınız. Size özel bir mağaza kıyafeti verilebilir. Çevrenizde ‘’Bu ne yapıyor böyle raflara deli gibi bakıyor.’’ diyen müşterileri görebilirsiniz. Market gözlemciliği için eğer büyük bir market ile anlaşmışsanız size her gün mağazanın çeşitli alanlarını verebilirler ve alacağınız ücret ise 1.500 TL ile 4000 TL arası olacaktır. Ufak çaplı marketlerde genellikle birkaç saatlik gözlem talebi olmaktadır. Buralarda da saatiyle çalışabilirsiniz. Özellikle öğrenciler ve emekliler tarafından sevilen bu meslek ülkemizde oldukça yeni olsa da çoğu firma bu tür uygulamalara ihtiyaç duyarak detaycı gözlemcileri aramaya başladı bile.

“Market Gözlemciliği Yapmak Karlı Bir Fikir Mi?” üzerine bir yorum

Yorum yapın