MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ

Yüksek öğrenim okumak suretiyle size para kazanmak yolunda çok önemli getirileri olabilecek; kazançlı meslekler arasında en çok uyum sağlama kabiliyeti olan alanlardan biri de matematik mühendisliğidir. Ama; mesleğin tanıtımına geçmeden önce şunu belirtmem gerektiğini düşünüyorum: Sayısal bölümlere karşı en ufak, ama en ufak tedirginliği olan bir kişi bile olsanız, matematik mühendisliği aklınızdan geçmesin. Çünkü her ne kadar matematik mühendisliği iş imkanları gayet geniş ve kazançlı olsa da; istemeyerek bu mesleği seçtiğinizde eninde sonunda bunalırsınız ve tası tarağı toplayıp gidesiniz gelir.:)

“Neden matematik mühendisliği?..” diye soracak olursanız; itiraf edeyim ki uzun seneler boyunca ben de bu adamların iş hayatında bu kadar imkanları olduğunu bilmiyordum. Sadece akademik ve araştırma alanında, o da hak ettiklerinin çok altında maaşlarla iş bulabildikleri gibi kulaktan dolma bir düşüncem vardı. Fakat seneler içinde fark ettim ki; alacağınız eğitim ve inşa edeceğiniz alt yapı sebebiyle matematik mühendisliği kazanç durumu hakikaten sizi nirvanaya ulaştıracak boyutlara gelebilmektedir.:D  Bu yüzden; kazançlı meslekler arasından matematik mühendisliği düşünen düşünüp de vazgeçme ihtimali bulunan genç arkadaşların durumu daha oturaklı ve mantıklı bir şekilde değerlendirmelerine katkıda bulunmak adına böyle bir iş fikri yazmak istedim.

Tanımına gelecek olursak matematik mühendisliği; matematik, endüstri, temel mühendislik, ekonomi gibi alanlara yönelik eğitimin alındığı; iş hayatı içerisinde de bu alanlarda teorik araştırmaları uygulamaya dökmeye yönelik çalışabileceğiniz, üretimi ve çalışma koşullarını gayet verimli seviyelere getiren bir meslektir. Gördüğünüz gibi sayısal temeller dışında ilgi alanınız olan sektör her neyse orada rahatlıkla bir iş imkanı bulabilirsiniz.

Şimdi de kısa maddeler halinde matematik mühendisliği iş imkanları ve artıları-eksileri incelemesini yapalım:

ALT BAŞLIKLAR (istediğinize tıklayıp ışınlanabilirsiniz) :

1)MATEMATİK MÜHENDİSİ OLABİLMEK İÇİN ÜNİVERSİTELERİN “MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ” ADI ALTINDA VERİLEN 4 YILLIK LİSANS PROGRAMINDAN MEZUN OLMANIZ GEREKLİDİR.

-Bu lisans programında Genel matematik ve fizik, Olasılık, Mukavemet, Cebir, Diferansiyel, vs. birçok teknik alanın temelinde bulunan dersler görürsünüz ve ilginizi çeken herhangi bir alanda pratiğinizi döktürmeye hazır olarak mezun olursunuz. Matematik mühendisliğinin son taban puanlarını buradan inceleyebilirsiniz.

2)YAZININ BAŞINDA DA BAHSETTİĞİM GİBİ ÖĞRENİM HAYATINIZ BOYUNCA YOĞUN BİR ŞEKİLDE SAYILARLA, TEORİLERLE, ANALİZLERLE BOĞUŞACAKSINIZ.

-Matematik mühendisliği endüstri-makine-gemi gibi mühendisliklerden çok farklıdır. Bütün işiniz malzeme seçimi, kaynak yöntemleri, endüstriyel işler, vs. değildir. Eğer kazançlı meslekler arasındaki yerini bizzat görmek istiyorsanız; her ne kadar uygulama bölümü olsa da sayılarla ve teorilerle aranızın gerçekten iyi olması gereklidir.

3)BİRAZ GEYİK YAPACAK OLURSAK.. MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ, TAM OLARAK NE İŞ YAPTIĞINIZI TOPLUMA VE İNSANLARA KABUL ETTİRMESİ GERÇEKTEN ÇOK ZOR BİR MESLEKTİR..:))

-Hoş zaten dar bir çalışma alanı da yok..:D Dediğim gibi; bankacılık, endüstri, ekonomi, yazılım… Hayatın her anında nasıl matematik varsa; sizin de yönelebileceğiniz ve teoriyi pratiğe dökebileceğiniz birçok alan vardır.

4)EN BÜYÜK SORUN DA; HER MÜHENDİSLİK ALANIYLA ORTAKTIR. MEZUN OLDUĞUNUZDA SİZE TEKLİF EDİLEN MAAŞ KÜFÜR GİBİ GELEBİLİR..

-Ama yapacak bir şey yok.. Zaten 1-2 sene kendinizi zorladıktan sonra matematik mühendisliği kazanç durumu hakikaten size iyi yüzünü göstermeye başlayacaktır. Net rakam isterseniz; matematik mühendisliği mezunu yakın bir tanıdığım son iki senesinde stajyer olarak çalıştığı bankada aylık 900-1000 TL cıvarı kazanırken; şu anda mezun olarak ilk senesinde bir yazılım firmasında sistem geliştiricisi olarak 3000-3200 TL cıvarı bir maaşla çalışmakta.. Dediğim gibi; sistemin pratik eksiğini kendi çabalarınızla kapatırsanız para kazanmak gerçekten çok kolaylaşmaktadır.;)) Eğer bu arkadaş son iki senesinde çalışmasaydı. Şimdi 1500-2000 TL’lik bir maaşa eyvallah demek zorunda kalacaktı.

5)İYİ YÖNLERİNE GELECEK OLURSAK; MATEMATİK MÜHENDİSLERİNİN PARA KAZANMAK İÇİN TAM OLARAK ŞU ALANDA ÇALIŞMALIYIM, BU ALANDA ÇALIŞMALIYIM GİBİ ŞEYLER DÜŞÜNMEYE İHTİYACI YOKTUR.

-Sayısal alanlara genel olan ilginiz dışında hangi alan sizi çekiyor? Yazılım, bankacılık, endüstri, ekonomi, iktisat.. Hangisinden para kazanmak hoşunuza gider? Oraya yönelmeniz çok kolay.. Her halükarda birbirinden kazançlı meslekler..:))

6)EĞER MEZUN OLDUĞUNUZ ZAMANDAKİ HEVESLE DEVAM EDERSENİZ; 30 YAŞINIZA ULAŞMADAN 9.000-10.000 TL’Yİ GÖRMENİZ GERÇEKTEN ÇOK KOLAY.. BAHSETTİĞİM ARKADAŞIN ÇALIŞTIĞI YERDEN BİZZAT BİLİYORUM ARKADAŞLAR..;)

-Çünkü çalıştığınız alanı temelden bilmeye ihtiyacınız olmayacak.. Örneğin; bir iktisatçıya, bir yazılımcıya veya bankacıya uygulama konusunda yardımcı olunması gereken birçok pozisyon mevcuttur ve burada iş matematik mühendislerine düşmektedir. Dolayısıyla matematik mühendisliği kazanç durumu gıpta edilecek cinstendir..:)

7)İŞ HAYATI SİZE GÖRE DEĞİL DİYELİM.. ALDIĞINIZ TEORİK TEMELLER SAYESİNDE AKADEMİSYENLİK, TÜBİTAK VE BENZERİ ARAŞTIRMA KURULUŞLARINDA ÇALIŞMAK GİBİ SAYISIZ BİLİMSEL SEÇENEĞİNİZ MEVCUT..

-Buralarda kazancınız tabii ki biraz daha düşük olacaktır. Fakat yine de sevdiğiniz alanda çalışmak karşılığında aldığınız karşılık 5000 TL’yi rahatlıkla başlangıç aşamalarında geçecektir.

8)DİĞER MÜHENDİSLİKLERDEN FARKLI OLARAK EN GÜZEL YÖNÜ İSE; ŞİRKETLERDE VEYA EKİP ÇALIŞMASIYLA YAPILACAK İŞLERDE UYUM SORUNU YAŞAMAMANIZ ADINA İNSAN İLİŞKİLERİ, SOSYAL KURALLAR, VS. KONULARDA DA EĞİTİM ALACAK OLMANIZ..

-Diğer kazançlı meslekler genelde sanki makine programlarmış gibi sürekli bir teknik eğitim verilmesinden ibarettir.. Dolayısıyla para kazanmak oralarda sürekli teknik konulara çözüm getirmenize bağlıdır. Ama matematik mühendisliği iş imkanları yönünde tıpkı endüstri gibi insani-sosyal konulara da ihtiyacınız olan bir meslektir. Adeta insanın matematiğini çözer gibi…:D

Evet genç dostlar; matematik mühendisliğine gerçek bir ilgi duyuyorsanız sakın vazgeçmeyin. Daha önce araştırmamış arkadaşların da bir göz atmasını tavsiye ederim. Sonrasında para kazanmak epey kolaylaşacak, sağlıcakla kalın..:)

“MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ” üzerine 8 yorum

  1. Bir göremedik o “bir arkadaş”ı. Hep “bir arkadaş” 9000 10000 lira alıyordur, ama hiç görünmez. Çok merak ediyorum kimmiş o. Hiçbir fikir vermeyen ve “korkmayın” gibi tesellilerden başka bir şey içermeyen bir yazı. Gereksiz benzetmelerle süslenmiş. Zaman harcamaya değmez. Sadece yazı dışkılamak yerine, bir şeyler de anlatabilmek gerekiyor bazen.

    Yanıtla
    • Merhabalar… Öncelikle yorum tarzınızın üslupsuzluğuna rağmen söylediklerinizi olumsuz bir eleştiri bazında değerlendirerek hiçbir değişiklik yapmadan yayınladık. Sadece olumlu yorumları onaylayıp yayımlayan bir site değiliz; gelen her fikir bizim için değerlidir emin olun..
      Arkadaş ve yazının dolu-boş olması mevzusuna gelirsek:
      1)İsminizin veya hiçbir bilginizin mevcut olmadığı bir e-mail adresiyle yorum yaptığınız gibi ben sizi o arkadaşımla tanıştıramam, kusura bakmayın..
      2)Ayda 10.000 lira maaşla çalıştığını söylediğim kişi 30-35 yaşları arasındadır ve yazılım mimarı olarak görev yapmaktadır. Bizzat tanıdığım arkadaşımsa bahsettiğim gibi meslekte yenidir ve 3.000 TL net ücreti vardır, emin olun…
      3)Bu konudan da bahsetmiştim; ben matematik mühendisi değilim. Matematik mühendisi olan tanıdıklarımın bizzat anlattıklarına ve araştırdığım bilgilere göre böyle bir yazı derledim. Madem bu mesleğin içinden birisiniz; bölüm öğrencilerine yönelik daha çok verilere dayanan ve üsluba daha dikkat edilmiş şekilde yorumlarda bulunmanız ve hatta matematik mühendisliği gerçeklerini konu edinen bir yazı yazmanız inanın hepimiz için çok daha faydalı olurdu.. İyi çalışmalar..

      Yanıtla
  2. Merhaba ben lise 3. sınıf öğrencisiyim matematiği çok severim matematik mühendisliği düşünüyorum eğer mümkünse o arkadaşınıza sorular sorabilir miyim şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
  3. Matematik muhendisi olmak icin fizik e ihtiyac varmu gercekten merak ediyorum cunku matematikim iyi olmasinin aksine fizigim berbat durumda bu beni ne kadar etkiler .tesekurler

    Yanıtla
  4. Ben ilkokul ve lise hayatım boyunca matematiğe aşık biri oldum ama kpss özel sektör derdim olmasın diye tıpa gittim ve yatay geçiş yapmayı düşünüyorum.. Bu konuda merak ettiğim şeyler var mümkünse arkadaşınıza sorular sorabilir miyim??

    Yanıtla
  5. Universitelerde verilen eğitim yeterli demezseniz maas anlaminda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.okulda not ortalaması kasayim yeter denecek bi bölüm kesinlikle değil.bölüm birincisi olup 2000 tl civari maaş da alabilirsiniz,bölüm sonuncusu olup kendinizi yazilim veya finans alaninda gelistirip 3500-4000 tl civarı bi maasla ise de baslayabilirsiniz.önemli olan kendinizi nasıl ve ne kadar gelistirdiginiz.

    Yanıtla

Yorum yapın