Mermer Ustası Olmak İsteyenlere

Mermer Ustasında Bulunması Gereken Özellikler 

  • Bir kere en başta mermerciliğin hem kol gücüne dayalı hem de estetik bir vizyona sahip olması gerektiğini söylemeliyiz. Bir mermerci yeri geldi mi bir iç mimar gibi davranmak, düşünmek ve en uygun deseni en uygun mekana yedirmek zorundadır. Bu anlamda kısmen iç mimar kısmen de modacı oluyor mermerciler. Çünkü o mermerin kesilme biçiminden rengine, ya da desenine kadar seçilecek her şey bir sağlamlaştırma olduğu kadar bir süsleme sanatıdır da aynı zamanda.

 

  • İnsan ilişkilerini sıkı tutun. Bu işler genelde mahalli bazda ilerler. Siz misafiri olduğunuz ve çalıştığınız bir evde saygıda kusur etmezse fiyatta da güzel indirimler yaparsanız namınız insanlar arasında yürür gider. Biri bir komşusuna, biri bir akranına sizi önerir. Siz de bu şekilde iş peşinde koşmadan ayağınıza kadar gelen işleri değerlendirmiş ve bu yolla cüzdanınıza rahat nefesler aldırmış olursunuz.

 

  • Her zaman için bu toplumda belli başlı ilişkiler vardır. Usta çırak da bunlardan biri. Eğer iyi bir mermer ustası olmak istiyorsanız bu işin içinde iyi pişmeli ve çırak olarak başlamalısınız. Çünkü sadece belli başlı zanaatlarda ustalık merci var. Diğerleri laf olsun diye. Yani bir tesisatçı ile mermerci arasında fark var demek istiyorum. Sizin işiniz biraz daha vizyona, süslemeye, sanata dayalı aynı zamanda. O nedenle usta çırak ilişkine sonsuz hürmet edin. Siz de bir gün mermer ustası olduğunuzda yanınıza çırak almayı da ihmal etmeyin. Bu işin raconu bu çünkü sevgili parlak fikirler okurları.

 

  • Müşterilerin tam olarak ne istediğini de anlamak çok önemli. Bu nedenle tam olarak ne istendiğinden emin olduktan sonra işi alın ve yapmaya koyulun. Aksi takdirde müşteri yaptığınız işi beğenmez ve işler sarpa sarar. Mermer kağıt değildir ki onu astığınız yerden tek bir hareketle çıkarıp alın.

Kadınlar Mermerci Olabilir Mi? 

Evet, elbette olabilir. Zaten 21. yüzyılın sınırları içerisindeyiz ve artık şu şu işi yapabilir mi diye bir soru kalmadı artık. Erkekler kadınların, kadınlar erkeklerin işini yapabiliyor. Tüm işler belli bir noktada teknolojik alt yapıyla desteklendiği için ve üst düzey profesyonel alet edavatlar kullanıldığı için kadınların da mermerci olma yollarında ve hedeflerinde herhangi bir engel bulundurmuyor. Yeter ki o kaliteli taşlara şekil vermeyi, insanların mutfaklarını evlerini süslemeyi ve bu uğurda alın teriyle para kazanmayı sevsinler.

 

Kadın bir mermer ustası.

Kadından da mermerci olur mu diye sakın ön yargılara kapılmayın. Zira bu resim ve buna benzer onlarca resim ve memleket manzarası sizi utandıracaktır. Bursa’da yaşayan bu kadın arkadaş uzun zamandır mermer işinde ve o artık bir mermer ustası. İnsanların meslek ya da iş seçmek gibi bir lükslerinin kalmadığı bir çağda bir kadından mermer ustası olabilir mi diye sorgulamak yerine bir mermer ustası olan bu arkadaşımızı ve diğer bu sektörde çalışan kadın arkadaşları da tebrik ediyoruz.

Mermer Ustalığında İyi Para Var Mı? 

Bu tamamen sizin çalışma temponuza ve ayda ne kadar iş alacağınıza bağlı. Ama mermerin nadir olmasa bile kaliteli ve tercih edilir bir sağlamlaştırma ve süs unsuru olduğunu biliyoruz. Apartman dış cephelerinde, iç süslemelerinde, mezarlıklarda, mutfak tezgahlarında yoğunlukla mermer ustalığı gerektiren yapılar kullanılıyor. Bu da size çok müşteri ve bu uğurda ayda 2 -3 bin lira arası bir para kazandırmaya yetecektir. Allah işinizi rast getirsin.

Mermer Dükkanlarına Daha Fazla Müşteri Çekmek İçin 

Ne kadar genelde sipariş üstüne çalışsanız da her zaman için müşteri ve diğer esnaflarla aranızı iyi tutmalı ve dükkanınızda ilk görüşmeleri gerçekleşmek adına size gelen müşterilerinizle aranızda iyi bağlar kurmalısınız. Bunun için belli başlı müşteri çekmek adetlerine ve kurallarına uymanız gerekiyor.

  • Öncelikli olarak dükkanınızı açacağınız yeri iyi seçin arkadaşlar. Mümkün mertebe cadde üzeri ya da işlek bir sokakta olsun. Zaten mermercilik ölmeye yüz tutmuş bir meslek alanı. Artık apartmanlarda ya da evlerde mermerden ziyade daha ince ve daha temiz malzemeler kullanılıyor. Bunun için müşteri çekmek için elinizden geleni yapmalısınız. Ve bunun başlangıcını da mekan seçerek yapmalısınız. Asla rast gele bir yerde sırf seçmiş olmak için bir dükkan seçmeyin ve de kiralamayın. Daha ziyade görünen bir yerde ve derdini iyi anlatan bir vitrin düzenlemesi ile yola çıkmalısınız.

 

  • Vitrininizde tam olarak ne yaptığınızı anlatan yazılar ve ilanlar bulundurun. Örneğin ”apartmanlara merdiven yapılır.” ya da mermer eşyalarınız tamir edilir gibi uyarılar ve biz burada ne yapıyoruz sorusunun cevabının verileceği bir pankart ya da afiş asın.

 

  • Ev ve iş telefonlarınızı mutlaka vitrinde bulundurun. Çünkü siz dükkanı 6 – 7 gibi kapatacaksınız muhtemelen. Ancak o saatten sonra işi mermer ustasına düşen ya da düşecek olan insanlar tırım tırım mermer ustası arıyor olabilir. Ya da sizin dükkanı gördükten sonra aklına böyle bir şey yaptırmak da gelmiş olabilir. Ne olursa olsun telefonu vitrine asmak her zaman en makul ve mantıklısı olacaktır. Böylece onlar istemeden siz numaranızı vermiş olacaksınız. Saat kaç olursa olsun telefonunuzu da yabancı numaralara açın. Bazı durumlarda iş beklemez. Ya da yarına ertelenmez. Yarın öbür gün mermerden vazgeçip çeliğe ya da başka bir ana malzemeye odaklanabilir yurdum insanı.

 

  • Civar esnaf arkadaşlarınızla sıkı ve sarsılmaz bağlar kurun. Esnafların arasında her zaman böyle bir racon vardır. Birbirini kollamak. Belki bilmezsiniz ama bu memlekette o zaman bu kadar çok serbest piyasa terbiyesizlikleri akın etmemişti. Bir pazarcı kendisinden meyve almak isteyen müşteriye ”yandakinden al, o daha siftah yapmadı” diyebilecek kadar racon biliyordu. Böyle mermercilik, perdecilik, terzilik gibi can çekişen sektörler arasından kendinize dayanışma ve yol arkadaşı bulun.

 

  • Zira google aramalarında bile bu mesleğin inceliklerine dair çok büyük bilgiler verilmemiş. Elimizdeki bilgi kısıntılı. Neden? Çünkü mermercilik diye bir meslek kalmamak üzere gidecekmiş gibi. Kimsenin mermerle işi kalmamış gibi. Oysa ki mermer doğa ananın bize sunduğu en sağlam ham maddelerden biridir. Daha düne kadar mermer dediğimiz zaman insanlara bir ağırlık gelirdi. Mermer basamaklar ya da yer tabanları sadece zenginlerde olurdu. Bir zenginlik göstergesiydi. Hala da öyle. Bunu devam ettirmek ise size ve pazarlama tekniklerine kalacak.

 

  • Son olarak kesinlikle bir web – siteniz ya da sosyal medyada bir duyuru, bir ilan tablonuz olmalı. Orada yaptığınız ve yapabileceğiniz hizmetlerin tam dökümünü yapın. İnsanlara telefon numarası bırakın. Bugün bir mermerciye ihtiyacı olan herhangi biri dışarı çıkmadan internete bakacaktır. İnternette de sizin adresinizi ya da telefonunuzu bulması direkt işi kaptığınız anlamına geliyor.

 

Mermercilik, zor zanaat.

Yazımızın başında da söylemiştirk. Mermercilik epey ince işçilik isteyen bir meslek. Bu nedenle hem kol gücüne hem de estetik bir bakış açısına ihtiyacınız olacak. Sonuç olarak size mobilya işi de gelecek. Mutfak tezgahı işi de gelecek. O mutfağa yakışacak rengi de siz bulacaksınız. Mermer, sadece mermer rengi değil ki artık. Yeni teknoloji desenleme yöntemiyle rengarenk ve hatta şekilli mermerler üretmek ve dizayn etmek mümkün.

“Mermer Ustası Olmak İsteyenlere” üzerine bir yorum

Yorum yapın