Mobil Uygulama – Telefon Oyunu Yazmak

Herkese merhaba. Bu yazımızdaki başlığa bakarak sizi teknik detaylarla boğacağımız son derece sıkıcı bir yazı bekliyorsanız, daha ikinci cümlemizde yanıldığınızı söyleyebiliriz. Parlak Fikirler olarak her zaman en donanım ve yetkinlik isteyen konularda bile sade bir üslup ve günceli yakalamış tutarlı bir metin hedefliyoruz. Bu yazımızı öncelikli olarak mobil uygulamalara ilgi duyan ve telefon oyunu yazma konusunda genel bilgi sahibi olmak isteyen herkes okuyabilir.

Bilindiği üzere teknolojinin hızla gelişmesi ve mobil uygulamalara entegre olması ile birlikte oyun sayılarında da hızlı bir artışa geçildi. Oyunların sadece sayıları artmadı. Aynı zamanda nitelikleri de gün be gün gelişti. Gerek grafik kalitesi gerekse her biri kendi içerisinde kendi bağımlı oyuncularını yaratacak teknik donanımları ile bu oyunlar artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Sadece 20 sene içerisinde ‘Snake / Yılan’ oyunundan nerelere geldiğimizi çıplak bir gözle görebiliriz.

Bununla birlikte bu işi genellikle web sitesi / e-ticaret deneyimi bulunan kişiler ile yazılımcılar bir arada götürüyor. Türkiye’de de birçok kişi geçimini sadece bu iş üzerinden sağlıyor. Bu işte gelecek var mı diye soran arkadaşlar varsa bu işin geleceğin kendisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Telefon Oyunu Yazmada İlk Adım: Sağlam Bir Fikir ile Yola Çıkmak

Her bilgisayar oyununu gibi her telefon oyununun da belli başlı prensipleri ve yapı taşları vardır. Günümüzde en çok tercih edilen oyun türlerinin başında ‘bir hikayesi, bir amacı olan’ oyunlar yer alıyor. Ancak sırf analitik zekaya ve görsel hafızaya dayalı teknik oyunlar da özellikle ev hanımları tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Demek ki öncelikli olarak izlemeniz gereken ilk adım mevcut oyun türlerini sınıflandırmak ve ‘ben nasıl bir oyun yapmak istiyorum‘ sorusuna yanıt bulmaktır.

Oyun türlerinde de yazılımcıları farklı ve fazla seçenekler bekliyor. Futbol, beceri, silah, aksiyon ve daha niceleri… Eğer oyununuz kaliteli ve merak uyandıran cinstense oyunun türü de diğer bağlamlar gibi arka planda kalacaktır. Her sektörde olduğu gibi yola sağlam bir fikir ile çıkmak hedeflediğiniz başarıların yarısını bir anda kat etmek anlamına geliyor. Söz konusu oyunlar oldu mu kullanabileceğiniz done ve gidebileceğiniz yol sayısı neredeyse sinema sanatında olduğu gibi sınırsızdır. Bu yönüyle de tamamen avantajlı bir sektör olarak değerlendirebiliriz mobil oyun sektörünü. Teknik – Yazılım – Grafik gibi çok yönlü bir iş sahası olduğu için yanınızda mutlaka birkaç kişi olmalı. Ancak ekip ile yola çıktığınızda çok daha kısa sürede yolun hedeflediğiniz kısmında olabilirsiniz.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Esnaflara Satılabilecek En Karlı Yazılım Fikirleri

Programlama Dillerini Nasıl Öğrenebilirim?

Bu işe merak salmış ve kariyer hedeflerinde telefon oyunlarını merkeze alan kişilerin sıklıkla sorduğu soruların başında ‘Programlama dillerini nasıl öğrenebilirim’ sorusu gelmektedir. Her oyunun kendine özgü bir programlama dili bulunmaktadır. Bu, oyunların sayısal bazda algoritması sözel bazda ise alfabesidir. Eskiden olduğu gibi programlama dillerini öğrenmek için çok yüksek bedeller karşılığında yazılım kurslarında öğrenmek gerekmiyor. Başlangıç olarak sadece bu dilleri anlatan ve son derece zengin içeriklere sahip olan Youtube videolarını izleyebilirsiniz. Bu videoların tamamı ücretsiz olup konuya vakıf olmanız için gerekli tüm detayları vermektedir.

Daha sonra ise süreleri 2 hafta ile 1 ay arasında değişen programlara kurslarına çok düşük ücretler ödeyerek yazılabilirsiniz. Diyebiliriz ki bu diller oyunların yapı taşlarıdır. Programlama bilmeden oyun yazmak ise imkansızdır. İşin mutfağına girerek özüne odaklanmalı ve birbirinden çok farklı olan program dillerini sağlam bir eğitim karşılığı kavramalısınız. Başta çok karışık gibi görünse de işin içine girdikçe uzmanlaşacak, uzmanlaştıkça telefon oyunu yazmak için gerekli tüm bilgileri uygulama seviyesine geçeceksiniz.

Telefon Oyunları Ne Kadar Sürede Yazılır?

Öncelikli olarak uyaralım. Özellikle internette ve birçok web sayfasında ‘Yarım saatte oyun yazmak’ – ‘Kırk dakikada oyununuz hazır’ gibi söylemlerle karşılaşabilirsiniz. Bunların tamamına yakını sayfalarına tık almak isteyen kurnazların ticari hamleleri ve tuzaklarıdır. Neredeyse tamamına yakınının ‘Bir Haftada Yabancı Dil Öğretiyoruz’ dolandırıcılığından çok büyük bir farkı bulunmuyor. Kırk dakikada yazılabilen oyunlar var ise bile bunlar sadece kendi kendinizi eğlemek için yarım saat ya da bir saat oynayabileceğiniz, bir sürümden çok bir demo özelliği taşıyan ”oyuncuklardır.”

Siz yola oyuncuk değil oyun yapmak için çıktıysanız çok daha ciddi sürelere sahip mesailer için şimdiden kendinizi hazırlayın. Hem Android hem de iOS gibi platformlar için hazırlanan oyunların süresi, level sayıları, grafik kalitesi gibi etkenler oyun yazma süresini doğrudan doğruya etkiliyor. Karakterlerin çok fazla sayıda ve ayrıntılı olduğu oyunlarda ise sadece karakterleri hazırlamak haftalar sürebilir. Ama aceleye mahal yok! Hem kaliteli hem de size ekonomik olarak geri dönüş sağlayacak bir oyun yaratma peşindeyseniz süreye değil işin kendisine odaklanın. Ayrıntılar üzerinde ne kadar titizlikle çalışırsanız hedeflediğiniz oyuncu sayısını tutturmaya o kadar yakın olursunuz.

Bazı oyunlar sadece bir haftada yazılabilirken bazılarının süresi üç ayı bulabiliyor. Önemli olan mesai bitiminde çıkardığınız işin kalibresi ve piyasadaki karşılığı olacaktır.

Ekip Çalışması Gerekir mi?

Yazımızın orta kısımlarında kısaca değindiğimiz gibi telefon oyunları için ekip çalışması zorunlu olmasa bile gerekli bir yoldur. Herkes güçlerini birleştirerek ortaya yıllar boyunca oynanabilecek çok yönlü, eğlenceli ve merak uyandırıcı bir oyun çıkarabilir. Ekip çalışması oyun hatalarını en aza indirgerken hem yazılım hem de görsel olarak çok daha donanımlı oyunların ilgililerle buluşmasını sağlıyor.

Yorum yapın