Mobilya mağazası açmak – Röportaj

Yaygın iş fikirlerinden bir tanesi olan mobilya mağazası açma fikrini uygulamaya koymak için yoğun bir çaba harcamanız gerekecek. Mobilya mağazası açmak, en zor işlerden bir tanesidir. Bir mobilya mağazası açarken kafanızda düşünmeniz gereken yüzlerce şey, mücadele etmeniz gereken birçok problem olacaktır. Bu nedenle, bu iş kolunda başarıyı yakalamak adına ciddi bir çaba göstermeniz gerekir.

furniture photo

Hatta bırakın başarıyı yakalamayı, dükkanınızı ayakta tutabilmek için bile kimi zaman büyük bedeller ödemeniz gerekir. Gereken çabayı gösterebileceğinizi düşünmüyorsanız sizlere daha az çabayla ve daha düşük sermaye ile yapılabilen diğer iş kollarını öneririz. Mobilya mağazası açmak, sandığınız gibi, iki mobilya ve bir dükkan ile yapılabilecek bir iş değildir. İşin görünen yüzü bu olabilir ancak görünmeyen yüzünde sizleri bekleyen ve çözümlenmesi gereken birçok konu olacaktır. Eğer gerçekten kaliteli bir iş yapmak ve iyi bir mobilya mağazası açmak istiyorsanız, bunu hedef olarak kafanıza koyduysanız yazımızda çok önemli detaylar ve ipuçları bulacaksanız.

furniture photo

Röportaj

Sirkeci’de bir mobilya mağazasının sahibi olan ve aynı zamanda mobilya tamirciliği de yapan İ. A ile röportaj gerçekleştirdik. İ. A. ile işin zor ve keyifli yanlarını, sektördeki yeni gelişmeleri ve en çok tercih edilen mobilyaları konuştuk.

– Merhaba. Hem bir mobilya mağazasının sahibi olmak hem de mobilya tamirciliği yapmak zor olmuyor mu?

– Zor elbette. Ama işinizi severek yapıyorsanız, her türlü zorluğa kısa sürede alışıyorsunuz.

 

– Mobilya satmak ayrı tamir etmek ayrı. Biri pazarlama becerisi diğeri ustalık istiyor. Ve her iki alan da ciddi tecrübe gerektiriyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

– Benim asıl işim tamircilikti zaten. Daha sonra yıllarca biriktirdiğim parayla bir mağaza açtım. Şimdi öncelikli olarak şunu söylemek gerekiyor ki, birkaç sektör dışında, her sektörde ciddi bir daralma söz konusu. Bunun en büyük nedeni Pandemi olsa da onun öncesinde de küçülmeyi gerektirecek koşullar oluşmaya başlamıştı. Bu nedenle, başarılı olmak için, ya da şöyle söyleyeyim iflas etmemek için, müdür de personel de, tamirci de pazarlamac da olmak gerekiyor. Ben sabah evden çıktığımda, aynı anda iki işe gidiyorum. Sabah müşterilere mobilya satmaya çalışırken, öğleden sonra birinin masasını tamir ediyorum.

 

– Ekonomik küçülmeyi gerektirecek koşullar dediniz. Nedir bu koşullar?

– Öncelikli olarak e-ticaret sitelerinin ciddi manada sektöre ağırlığını koymuş olması. Özellikle basit mekanizmalı, dekoratif olmasından çok kullanışlı olup olmadığına bakılan mobilyalar, bu tür sitelerde kapış kapana gidiyor. Bunun iki yönden sakıncası var. İlki, artık çoğunluğun daha ucuz ve daha bol seçenekli diye internetten alışveriş yapması. İkincisi ise kullanışlı ve standart mobilyaların, mobilyacılığın zanaat yönünü tamamen baltalamış olması. Önceden, mobilya dendi mi farklı tasarımlar, motifler, desenler ön planda tutulurdu. Mobilya mağazaları da daha karakteristik ve deyim yerindeyse kreatif ürünler satmaya bakardı. Bugün, bu durum yavaş yavaş ortadan kalktı. Kendin pişir kendin ye gibi, kendin kur kendin kullan anlayışıyla piyasaya sürülen mobilyalar, bu sektördeki dengelerin tamamen bozulmasına neden oldu.

 

– Peki ama hala biraz önce saydığınız özellikleri umursayanlar var. Satın alacağı mobilyanın sadece fiyatıyla değil işçiliği ve tasarımıyla ilgilenen müşteriler yok diyebilir miyiz?

– Elbette var. Zaten onlar olmasaydı şu an ben sizinle mobilya mağazası sahibi sıfatıyla konuşamazdım. Ama bu müşteri kitlesi yarı yarıya azaldı. Bu esnada da her köşe başında bir tane mobilya mağazası açıldı.

 

– Mobilyacılık sektörü yayılarak küçülüyor diyebilir miyiz o halde?

– Evet diyebiliriz. Çünkü her yeni açılan mobilya mağazası ve internet sitesi ile birlikte, pastadaki pay azalıyor.

 

– Peki son yıllarda, en azından sizin mağazanızda en çok satılan mobilyalar neler?

– Son iki yılın dekorasyon modası, minimalizm. Artık insan büyük ve şaşaalı koltuk takımları, geniş kanepeler ya da büyük yataklar yerine daha küçük ve sade tasarımlara ağırlık veriyor. Tabi bu sadece moda ile alakalı bir şey değil. Yeni yapılan evler çok daha küçük. Çoğunun balkonu bile yok ya da yok denecek kadar küçük. Mimarideki bu zorunlu değişim, insanların alışveriş alışkanlıkları ve dekorasyon zevklerini de doğrudan etkiledi. Bunun dışında Suntalam ve MDF malzemelerden imal edilmiş olan çalışma masaları, dolaplar ve kitaplıklar da çok fazla gidiyor. Bunun nedeni de yine aynı: Ucuz ve kullanışlı olması.

 

– Evliliklerin %40 gibi büyük bir oranda azalmış olması da mobilyacılık sektörünü dolaylı olarak etkiledi mi?

– Dolaylı değil doğrudan etkiledi. Eskiden bir mobilya mağazası, ayda iki tane yatak odası takımı satsa, o ayı kurtarmış sayılırdı. Şimdi maalesef düğün paketlerine olan rağbet de azaldı. Hem fiyatlar çok yüksek geliyor hem de dediğiniz üzere evlenme oranlarında ciddi bir azalma var.

Mobilya Mağazası Açmak Karlı Mı?

Öncelikle işe bu soruyu yanıtlamakla başlayalım. Hayalinizdeki mobilya mağazasını gerçek hayata uygularsanız, mağazanızı açarsanız ve bölgedeki rekabete oranla güzel bir mağaza açmayı başarırsanız, bu iş elbette ki çok karlı bir iş olacaktır. Mobilya mağazası açmak, üstesinden gelebilirseniz, çok karlı bir iş olabilir. Fakat bu yüksek karı elde etmek için birçok noktayı düşünmeli, iyi bir iş planı oluşturmalısınız. Tedarikçinizi iyi seçmelisiniz ve bölgenizdeki rekabeti en ince ayrıntılarıyla birlikte tartmalısınız. Dükkanı açacağınız mekanın ve mobilyaların uyumunu yakalamalısınız. Bunların yanı sıra mekan ücreti, mobilyaların maliyeti ve bu mobilyaları taşıyacak araçların her türlü masrafı da elbette dikkate alınmalı… Dolayısıyla bu işin ucuz ve basit bir iş olmadığını görmeniz gerekiyor. Kazançlarınız için basit tahminler yürüterek işe başlayabilirsiniz fakat bu tahminleri, en alt seviyede tutmanızı öneririz çünkü yeni açılmış hiçbir mobilya mağazası, bir anda bölgenin en popüler mobilya mağazası olmaz. Öncelikle çalışmalı, çok çalışmalısınız. Ancak belirli bir süre sonra emeğinizin karşılığını tam anlamıyla alabilirsiniz.

Mobilya Mağazası Açmak Kazandırır Mı?

Kazanmayı biliyorsanız, kazanmak üzerine yeterince çalıştıysanız, kazandırır! Bu nedenle sektöre bodoslama girmek yerine planlı programlı hareket etmelisiniz ve her aşamayı çok ince bir şekilde düşünmelisiniz. Henüz sektöre girerken atlayacağınız en ufak bir ayrıntı, bir müddet sonra karşınıza çok yüklü masraflar olarak dönebilir. Mobilyacılık sektörü böyle bir sektördür. Gelgelelim her aşamada titiz hareket eden bir kişinin de bu sektörde kazanmama ihtimali çok düşüktür.

Mobilya Mağazası Açmak İçin Gerekenler

Bu başlık altında size resmi birtakım evrak işlerinden ziyade, başarılı olmanın tüyolarını vereceğiz. Resmi iş ve işlemleri bir şekilde halledilebilirsiniz, fakat mobilyacılık üzerine gerekli bilginiz yoksa, bir türlü başarıyı yakalayamazsınız. Başarılı olmak için sosyal medyayı mağazanız adına çok aktif bir şekilde kullanın. Bir internet sayfası ve hatta bir blog sitesi, olmazsa olmaz… Mağazanız adına kuracağınız bir e ticaret sitesi de mutlaka bulunmalı… Bu site, yerel mağazanıza, ulusal bir heyecan katar ve ürünlerinizi bütün Türkiye’ye pazarlamaya başlarsınız.

Mobilya Mağazası Açmak İçin Ne Yapmalıyım?

Tercih edeceğiniz işyeri, amacına uygun bir şekilde dizayn edilmiş olmalı. Aydınlık ve ferah bir yeri kendinize işyeri olarak seçmelisiniz. Karanlık ve ürkütücü bir yerde, sattığınız mobilyalar kaliteli ve şık olsa bile, başarı yakalayamazsınız. İşyeri, mobilyacılıkta çok önemlidir. Havalandırma ve ısıtma gibi konulara da gerekli önemi verirseniz, müşterileriniz işyerinize girer girmez, bir sıcaklık hissedecektir ve mobilyalarınıza güzel bir gözle bakmaya başlayacaktır. Nitekim bunu bir müşteri olarak da, herhangi bir mobilya mağazasına girerek kolayca tespit edebilirsiniz.

Mobilya Mağazası açma girişimi için ne kadar sermaye gerekir?

Bu iş için ortalama 100 000 civarı rakamları gözden çıkarmalısınız. Bu tarz girişimler için vergi, kira, teşhir ürünleri, depo, çalışanlar derken epey masraf çıkmaktadır. Yani sizin dışarıdan gördüğünüz gibi iki masa 1 sandalyeden ibaret değildir… Nitekim bankaların da bu tarz iş fikirleri için diğer girişimlere mukayesen daha rahat kredi verebildiği de bir gerçektir. Mobilya mağazası açtığınızda yaptığınız ya da yapacağınız onca yatırıma rağmen ilk 1 yıl doğru düzgün kar bile etmeniz mümkün değildir. Buna hazırlıklı olmalı ve ona göre kendinizi iflastan korumak için teminat altına almalısınız. Eğer ki; kredisiz bu dükkanı açabilecekseniz zaten iflas riskiniz de olmayacaktır.

Son olarak, mobilya işine girmeyi planlayanlara önerim; sık sık üretici firmalarla irtibat halinde olmaları ve iyi anlaşma yapmayı, görüşme yapmayı öğrenmeleridir. Müşterilerle olan ilişkiniz kadar üreticilerle olan ilişkiniz de önemlidir.

Kolaylıklar dilerim, hemen altta başkaca gelir elde fikirlerine de göz atmanızı şiddetle öneririm. Sonuçta rızkın nereden nasıl çıkacağı belli olmaz.

Vızır vızır işleyen bir mobilya mağazası

furniture photo

Mobilya Mağazasının Olumlu / Avantajlı Yönleri Nelerdir? 

  • Bir kere bu sektörün yazı kışı tempoludur. Daha doğrusu hiçbir şekilde müşterilerin ölü sezona geçtiği bir dönemi yoktur. Yazın, insanalar evlenir ve doğal olarak mobilya ihtiyaçları doğar. Bu nedenle Mayıs ayından Eylül ayına kadar yeni evlenen çiftlerin lüks mobilya alma tutkusu patlak verir. Bir mobilya mağazası sahibi olduğunuzda yaşayacağınız en hareketli dönem, bu dönem olacaktır.
  • Bilindiği üzere emlak sektörü de yazın ölü sezonlara sahiptir. Eylül ayından itibaren de canlanır. Bu noktada okudukları illere dönen öğrenciler, tatillerinin bitmesini bekleyen emeklilerin yeni eve ve yeni mobilyalara ihtiyacı baş gösterir. Bu sezon da kışa kadar sürer. Görüldüğü üzere mobilya mağazası açmanın en rahat tarafı bu olsa gerek. Kesinlikle piyasada her daim ihtiyaç duyulan bir ürünün sunumunu ve satışını gerçekleştiriyor olacaksınız. İşinizi iyi yaptığınız sürece sizin için içi seçenek var. Az kazanmak. Çok kazanmak. Ama illa ki kazanmak.
  • Son olarak, kendini döndüren bir para sistemine sahip olması diyebiliriz. Etrafımızda, mahallemizde birçok dükkan türünün kapanıp açıldığını görsek de mobilyacıların sayılarını ne kadar arttırsa da birinin bile kapanmadığını görürüz. Çünkü ay içinde sınırlı sayıda satış yapsanız bile kendinizi döndürecek kadar kazanmış olursunuz. Bu da iş piyasasında sağlam bir zeminde varlığınızı sürdürüyorsunuz anlamına gelmektedir.

Mobilya Mağazası Açmanın Olumsuz Ve Riskli Yönleri Nelerdir? 

Sektörü patlama noktasına geldi ayarında konuşmalar ve bilgi akışları söz konusu. Çok fazla imalat ve üretim noktası, belli bir noktadan sonra piyasada doygunluk yaratır. Bu da o sektörün uzun bir süre durmasına ve var olan mağazalardan yarısının yükselip diğer yarısının kapanmasına yol açabilir. Henüz böyle bir risk tabanı oluşmamış olsa da yakın gelecekte böyle bir kıyamet senaryosunun hayata geçeceği öngörülüyor.

Bir diğer noktada da piyasada çok fazla güvenilir olmayan marangoz işi üretimin olması. Bu da cilada güzel, içerikte çöküntülü ve sağlam olmayan mobilyaların çok fazla sahada kendine yer bulması demek. Yeterli kontrolleri ve saha içi araştırmaları yapmadan bir üreti firma ile anlaşmanız olası. Böylesi bir durumda toplu halde aldığınız mobilyaları iade etmeniz, bu iade konusunda da maddi anlamda epey değer yitireceğiniz aşikar. Ya da bu kalitesiz malları bir şekilde halka indirimli fiyata satmanız da gerekebilir. Etrafta buna benzer birçok indirimli mobilya ilanlarının nedeni budur.

Modern bir mobilya mağazası

Mobilya Mağaza Açtıktan Sonra Dikkat Edilecek Püf Noktalar Nelerdir? 

  • Az evvel piyasanın içine doluşmuş olan adi ve kalitesiz malzemelerin bolluğundan bahsetmiştik. Bu nedenle mümkün mertebe eğer ki sermayeniz de müsaade ediyorsa, büyük üretici markalarla çalışmanız. Bu tür markalar hem isim değeri hem de kadim deneyimleriyle güvenilir markalardır. Başka bir mağazanın bayiliğini alacak olursanız zaten otomatik olarak bu risk ortadan kalkacaktır.
  • Bununla birlikte sermayeniz kısıtlı ise bizzat saha araştırmaları yaparak ya da bu konuda yetkili bir halkla ilişkiler ekibi kurarak gerekenleri yapmanızda büyük önem var. Kendi evinize sokmayacağınız mobilyaları başkasına satmaya kalkmak, en başta samimi olmaz. Sonrasında da ticari kayıpların başlatıcısı olur.
  • Ek olarak ifade ettiğimiz üzere, piyasada bir doyma noktasına erişilmiş durumda. Yani bilinçsiz tüketim kadar bilinçsiz üretim ve hizmet anlayışı da piyasayı zora sokmuş durumda. Bu nedenle piyasaya yeni girecekseniz, yüklü bir sermaye ve sağlam bir tanıtım ağına ile girmelisiniz. İlk elde kozunuzu ne kadar güçlü oynarsanız sektörün şimdilik kaygan olmayan zemininde tutunma şansınız o denli yüksek olur.
  • Her zaman kendinizi geliştirmeye ve mağazanızın içinde yenilikler yapmaya özen gösterin. Mağazanızın çalışanları, rengi, aurası genç ve dinamik olsun. Bir şey satmak, hele ki mobilya satmak, zanaat olduğu kadar sanattır da aynı zamanda. Bu işin güçlüğünü en iyi koşullarda aşmak için, her zaman güncel olun ve modern tasarımlarla, modern mobilyalarla hizmet göstermeye kaldığınız yerden devam edin. İnsanların algıları gibi evleri de evlerine koydukları mobilya imajları da değişmektedir. Bu değişime ayak uydurduğunuz takdirde satmak istediğiniz şey kıymetlenir ve satılır.
  • Son olarak interneti ve sosyal medyayı aktif olarak kullanın. Mümkünse – ki mümkün – bir web-sitesi açmanızda büyük fayda var. Bu web sitesinden güncel olarak mağazanızda satışa hazır bekleyen mobilyaların görselini sunmak, siber alemde sanal kataloglar oluşturmak hem makul hem ekonomik olacaktır. Böylece sadece gerçeklik alanının dar kesiminde değil tüm ülke ve bulunduğunuz şehrin içlerinde adınızı duyurmayı başarmış olacaksınız.

Piyasada Mobilya Sektörünün Geleceği Ne Durumda?

Bu oldukça karmaşık işleyen bir pazar. Çünkü son derece kalabalık ve hızlı. Ama yine de diyebiliriz ki geleceği konusunda endişeler de var, büyük umutlar da. İnsan nüfusu arttıkça ihtiyaçlar da dengeli bir şekilde artıyor. Ve yaşayan, evlenip barklanan, ailesinden ayrı eve çıkan insanın mobilyaya ihtiyacı da su götürmez. Bir bakıma garantili bir iş kapısı olan mobilya mağazacılığı gelecekte de piyasadaki yerini ve önemini koruyor olacak. Siz her daim yenilikçi olmaya bakın; böylece söz konusu gelecekte de var olmaya devam edersiniz.

Yorum yapın