Mobilya Montaj İşi Yaparak Para Kazanmak

Bu yazımızda mobilya montaj işinin niteliklerini, kazançlarını, zorluklarını ve gerekliliklerini ele alacağız…

Evlerimizin olmazsa olmaz eşyalarının başında mobilyalar geliyor. Üstünde oturulacak, fincanlarımızı koyacak, yatıp uyunacak eşyaların tümüne kısaca mobilya diyoruz.

Mobilyalar, hayatımızı oluşturan ve gündelik hayatlarımızın da merkezi konumunda olan araçlardır. Evlenirken, ilk akla gelen şey hangi mobilyaları nereden alacağımızdır.

Toplumuzda mobilya denilince akla gelen ilk yapılar, ahşap olan yapılardır. Bunun dışında ekstra olarak cam, alüminyum, çelik ve plastik maddelerinden yapılan mobilya ürünleri de mevcuttur.

mo 1

Cam mobilyalar: Ülkemizde sadece masalarda yaygın olarak kullanılan mobilya çeşitleridir. Kurulumunda genellikle ahşap malzemelerle birlikte kullanılır. Taban ahşap ya da çelik olmak suretiyle üstüne kesilen kare ya da yuvarlak camlarla desteklenerek masa çeşitleri ortaya çıkarılır. Ülkemizde çok sık rağbet edilen bir çeşit olmamasına rağmen, estetik ve işlevsellik bakımından fark yaratmaktadır. Ancak kullanım alanı dardır. Örneğin camdan bir kanepe mevzu bahis bile edilemez.

Alüminyum mobilyalar: Değeri ve popülaritesi giderek artan alüminyum, beyaz eşyalardan mobilyalara kadar gün geçtikçe kullanım alanı genişleyen bir ürün çeşidi. Özellikle mutfak ve bahçe mobilya çeşitlerinde kullanılan alüminyum, ülkemizde de yeni yeni kullanılmaya başlanmıştır.

Çelik mobilyalar: En çok yatakta kullanılan ürün çeşidi. Bunun dışında kütüphane ve dolap gibi ürünlerde de kullanılmaktadır. Dayanıklılık açısından oldukça tercih edilmekte. Bu nedenle yatak, dolap, kütüphane gibi sürekli bir şey taşımak zorunda olan nesnelerde kullanılması tercih edilir. Çelik mobilyalar, diğer mobilya çeşitlerine göre daha pahalı olduğu için, kullanım alanı belirli bir alanda sınırlı kalmıştır.

Plastik mobilyalar: Özellikle, bahçe mobilyalarında tercih edilen ürün çeşidi. Masa, sandalye, tabure, sehpa gibi gündelik hayatımızın küçük şeyler taşıyan araçları genelde plastikten yapılmaktadır. Ancak örneğin bir yatak, plastikten yapılamaz. Plastik bir masa, en fazla on fincanı taşıyabilir. Ancak 70 kiloluk bir bireyi taşımak için plastikten ziyade ahşap ya da çelik gibi maddeler tercih edilmelidir.

Mobilyaların yapım malzemelerine baktık. Her birinin çeşitli montaj işleri gerekmektedir. Hiçbir mobilya, evimize ya da ofisimize hazır halde gelmez. Belli oranda bir kurulum işlemi gerekmektedir. Kimi ürünler, özellikle plastik olanların kurulumu ürün kullanıcısı tarafından beş – on dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Plastik bir masayı kuramayıp bir montajçı çağırmak herhalde duymadığımız bir hadisedir. Ancak, genellikle ahşap malzemelerden yapılı mobilyalar kullanan bir toplum olduğumuz için, genelde kurulum dış bir kaynağa, bir mobilya montajına ihtiyaç duymaktadır.

Mobilya montajcıları hayatımızda önemli bir yer kaplamaktadır. Onlar olmazsa, evlerimizin içinde kaos hüküm süreceği aşikar. Hatta onların birkaç gün gecikmesi bile, ev içinde birçok sistemi yerinden oynatacaktır.

mob 2

Mobilya montaj işçisi olmak için gerekenler: 

  • Çoğu zanaat kolu olduğu gibi bu işte diplomadan çok el emeğine ve o emeğin deneyimine bağlıdır. Bu bağlamda, ilköğretim diploması olan herkes mobilya montaj işçisi olabilmektedir.
  • Her meslekte olduğu gibi belli bir oranda sağlıklı olmak gerekir. Özellikle ahşap işi yapan montaj işçilerinin astım ve diğer solunum yolları hastalığından birinden muzdarip olmaması gerekir. Aynı zamanda ellerini de en sağlıklı şekilde kullanması gerekmektedir.
  • İnsanlarla sürekli olarak iletişim halinde olmayı gerektiren bir meslek olduğundan ötürü, halkla ilişkiler kısmında iyi olması gerekir. İletişim alanında düzgün ilişkiler kuracak belli oranda bir diksiyon ve iletişim bilgisi de gerekmektedir.
  • Montaj işçiliği, aynı zamanda bir taşımacılık işidir. Yeri geldiği zaman 4. kata, 5. kata söz konusu ürünleri taşımak gerekmektedir. Bu da belli bir oranda güç ve performans gerekmektedir. Bu bağlamda montaj işçisi olmak için gerekenlere bir de ”fit” olmak eklenebilir.
  • Ehliyet. Kullandığı aracın türüne ve büyüklüğüne göre o ehliyete sahip olmak. Kimi iş yerleri bir şoför bir montaj işçisi çalıştırırken, kimi iş yerlerinde şoförlüğü de montaj işçiliğini aynı kişi yapabilmektedir.

Montaj İşçilerinin görevlerini meraklıları için şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çalıştığı merkezden her sabah, o gün gideceği adresi almak. İstanbul gibi kozmopolit ve karmaşık bir kent yapısında yaşıyorsa planını semt semt, saat saat yapmalı. Montaj işçisi, yolun başında bir kargocu, bir postacı gibidir. Ulaştırılması gereken saatte, söz konusu adrese gitmesi iş yeri için de kendisi için de artı olacaktır. Bu nedenle her sabah, adresleri almalı, bir yol planı yapmalı ve ona göre yola çıkmalı. Geç kalacağınız her adreste, sizi evde bekleyen ürün sahiplerine çile dolu saatler geçirmek istemiyorsanız, önleminizi almalı, planınızı mesai saatinde yapmaya özen göstermeli.
  • Gerekli belgeleri ve evrakları ürün sahiplerine imzalatmak: Montaj işçisi, aynı zamanda kargocu olabilir demiştik. Bu nedenle taşımasını yaptığınız ürünlerin belgelerini sakın ha iş yerinde ya da araçta unutmayın. Montajı yapılacak ürünün birden çok belgesi olabilmektedir ve bu belgelerin bir kısmı müşteride bir kısmı sizde kalmalıdır. Getirmeyi ya da imzalatmayı unuttuğunuz her belge, size de müşterilere de enerji ve zaman kaybettirecektir.
  • Evlere ve iş yerlerine araç ile gerekli ürünleri taşımak. Az önce yukarıda da belirttiğimiz üzere bazı iş yerlerinde şoförlük konumunda başka biri çalıştırılırken, kimi yerlerde hem taşıma hem teslimat hem montaj işi tek kişinin sorumluluğundadır.
  • Müşterileri bilgilendirme kısmı da montajcıların işidir. Ürünü teslim edip kurduktan sonra ürün kullanımına dair müşterileri bilgilendirmek, mobilya montaj işçilerinin görevlerinden biridir. Belirli bir konuda müşterilerin sorularını da cevaplandırmalı, herhangi bir konuda gerekli bilgi donanımı yoksa müşterileri yanlış yönlendirmemek adına merkezden bilgi desteği almalıdır.
  • Her türlü mobilyanın montajını yapmak. Parçalar halinde gelen mobilyanın parçalarını doğru bir şekilde birleştirerek kullanabilecek hale getirmek.
  • Herhangi bir arızada ya da sorunda eve gelip gerekli tamiratları yapmak. Vidaları yerinden sökülmüş bir kanepe, bir ayağı yerinden çıkmış bir masa ve benzeri ürünlerin benzeri sorunlarında mobilya montaj işçisi aranır ve gerekli tamiratların yapılması için eve çağrılır.
  • Bir mobilya montaj işçisi, mobilya sektöründeki tüm gelişmeleri takip etmek zorundadır. Her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de her geçen zamanda çeşitli yenilikler olmaktadır. Bu yenilikleri takip etmeyen montajcı, başta montaj kısmında olmak üzere işinde zorlanmaya başlayabilir. Bu nedenle, bu mesleği yapacak olanların, mobilyalar üzerinde hem derin bir bilgisi hem de takip etme arzusu olmalıdır.
  • Montaj işinde olanlar, aynı zamanda demontaj işini de yapmalıdır. Demontaj ne demektir? Müşteri memnuniyetsizliği ya da çeşitli problemler nedeniyle geri verilmek istenen ürünleri sökme işine demontaj denir. Tıpkı getirip parçaları birleştirdiği gibi, birleştirdiği parçaları sökmek de mobilya montajcılarının vazifesidir.
  • Bir ürünün, örneğin bir masanın genel şikayetlerini almak ve merkeze iletmek de montajcıların işidir. Örneğin, aynı üründen 5 ayrı kullanıcıdan 5 ayrı şikayet geliyorsa, bu şikayet montajcı üzerinden merkeze iletilir ve gerekli işlemler merkezden yürütülür. Montajcılar, bu bağlamda müşteri ile mobilya merkezi arasında halkla ilişkiler görevi üstlenmektedir.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Nasıl Piyango Satıcısı Olunur?

Mobilya Montajçılığı işinin tek dezavantajı:  

Ikea ve benzeri markaların artık basit montajlı ürünleri piyasaya sürmesidir. Bu tür ürünler, müşteriye doğrudan teslim edilmekte, müşteri teslim aldığı ürünleri evinde, kendi elleriyle montajlayabilmektedir. Bu tür ürünlerin çoğalması, mobilya montaj işinin gerilemesine ve pazar payı olarak daralmasına sebep olmuştur.

mob 3

Mobilya Montajı karlı bir meslek mi? 

Son on yıla oranla giderek düşmekte olan bir meslek. Az önce yukarıda saydığımız nedenden ötürü mobilya montajcılığı, genellikle küçük yerleşim yerlerinde varlığını sürdüren bir meslek. Bunun dışında teknolojinin ilerlemesi, bazı işlerin basitleşmesine neden oldu. Artık birçok alanda olduğu gibi bu alanda da köprü görevi üstlenen meslekler, eleniyor; şirketlerle müşteriler arasında doğrudan bir iletişim kuruluyor. Bu iletişimin sonunda da müşteriler ürünlerini doğrudan alıp kimseye ihtiyaç duymadan montaj işlerini kendileri halledebiliyor.

Bunun dışında bir montajcının ne kadar kazanacağını, bağlı olduğu mobilya firması belirlemektedir. Bazı montaj işçileri, belli bir yere bağlı çalışırken; bazıları serbest çalışmayı yeğleyip internet ve benzeri ortamlarda verilen iş ilanlarını takip ederek mesleklerini devam ettirmektedirler.

Yorum yapın