Müzik Aleti Yapıp Satmak İsteyenlere

Yepyeni bir yapım ve satış ürünü ile karşınızdayız sevgili parlak fikirler okurları. Bu yazımızda müzik aleti yapıp satmanın inceliklerini, detaylıca anlatmaya çalışacağız.

guitar photo

Tabi müzik aleti denilince akla envayi çeşit tür geliyor. Buna gitar, keman gibi klasik müzik aletleri de dahil. Bateri gibi vurmalı ve kapsamlı bir çalgı da. Piyano gibi epey incelik ve fabrika işçiliği isteyen üst düzey enstrümanlar da. Bu nedenle bir dalda ilerleyip daha çok nasıl yapılır sorusunun cevabını gitar, bağlama, keman gibi enstrümanları nasıl yapacağımızı konuşacağız. Zaten bu çalgıların yapımı bile başlı başına bir hikaye olduğundan, konumuzu mümkün olduğunca minimal düzeyde tutmak zorundayız.

Öncelikli masalsı bir işinizin olacağını kesinlikle ifade edebiliriz. Başkalarının ellerinde birçok bestenin doğmasına yol açacak enstrümanların üretiminde bulunmak, insana her zaman her noktada kutsal ve estetik bir iş yapıyormuş hissiyatı uyandırıyor olsa gerek. Bunu elbette ki 12 si bir arada kalemler üreten beton duvarlı fabrikalar hissetmez. Ama örneğin günlerce süren bir klasik gitarın yapımı, bir hikayeyi, sanatın doğuşuna dair ilk temellerin atılmasını barındırır çeperinde.

Ne yazık ki bu üretimi eğitimini almadan ya da yerinde çıraklık edip gözlem yapmadan kavramanız ve hayata geçirmeniz pek olası değil. Tıpkı o gitarlardan çıkan bestelerin gökten kargo servisiyle inmemesi gibi, sizin bu alandaki faaliyetleriniz de belirgin derecede kapsamlı bir alt yapıya muhtaçtır. Bu nedenle bir çıraklık döneminiz olacak, marangozhane ya da benzeri alanlarda bu işi yerinde gözlem yaparak analiz edip tatbik etmeye başlayacaksınız.

Müzik Aletlerinin Temel Malzemesi Ağaç 

Karbondioksiti alıp oksijene çeviren ve kurulu dünya düzeninde akciğerlerimize hayat üfleyen ağaçlar, aynı zamanda kalem ve kağıt gibi edebiyatın ham maddelerinin oluşmasında da birinci etken. Yani kısacası ağaçlar olmasaydı şiirler yazacağımız kalemler, romanlar döktüreceğimiz kağıtlar ve Akdeniz Akşamları’nı söyleyeceğimiz gitarlarımız olmayacaktı.

Gitar ve benzeri enstrümanların yapımında kullanılan ağaçlar, 8 – 10 yıl gibi bir süre içerisinde bekletilmek zorundadır. Gitarlar kendi aralarında akustik ve klasik gibi sınıflara tabi tutulsalar da, gitarın ana hedef olarak sağlaması gereken akustiğin ortaya çıkması için ahşapların bekletilip tabiri caizse kıvamını bulması gerek.

Bu noktada yapmanız gereken gitar, keman, bağlama gibi enstrümanların yapımında kullanıma uygun olmaları için bekletilmiş, hazır ahşaplar bulmanız ve tedarik etmeniz olacak.

En sık kullanacağız ağaç türü Akça Ağaç olacak. Hemen hemen ülkemizdeki tüm yaylı çalgıların ham maddesini çıkardığı ses ve sağladığı görsellik olarak tam uyum içinde çalınan bu ağaçlar oluşturmaktadır.

Gitar Nasıl Yapılır? 

Öncelikle bilmeniz gereken şey, bunu kesinlikle ev ortamında ya da kendi imkanlarınızla altından kalkacağınız bir üretim biçimi olarak görmemek. Zira tamamen bir marangoz ya da atölyeye ihtiyacınız olacak.

Sadece bir gitarın bile onlarca parçası vardır. Gitarın sırtı ve yanlıkları önceden hazırlanmalıdır. Aynı zamanda sürekli olarak ölçerek ilerleyeceksiniz. Söz konusu kurutulmuş ahşapları kesmek için iyi bir ölçüme ve elektrikli marangoz testerelerine ihtiyacınız olacak.

Bir gitarın ya da kemanın hepimizin aşina olduğu görüntüsüne kavuşturmak için kalıplara koymak ve orada bir sürü bekletmeniz gerekiyor. Böylece ahşap, adeta gitarın şeklini tam manasıyla almak için kendi içinde sıkışıyor.

Müzik Aleti Yapmak Zaman ve Sabır Gerektiriyor 

Bu kesinlikle ileri tarihlere oynayacağınız bir iş kolu olacaktır. Daha en başta yapım aşamasındaki çizgilerde bile söz konusu ağaçların parçalarını iyice kuruması için bekletmeniz gerekiyor demiştik.

Gitarın gövdesinin tam olarak oturması ve dayanıklılığını tamamen kavratması için bazı üreticilerin gövdede bir yıl kadar beklettiklerini de biliyoruz. Siz de en iyi sesleri çıkaran ve sürekli olarak ürettiğiniz gitarların namını yürütecek şekilde hayran kitlenizi oluşturan insanları bu anlamda memnun etmek için, beklemeye ve bekleyerek çalışmaya hazırlıklı olmalısınız.

Kullanılan Tel ve Tutkal da Son Derece Önemli 

Genelde işiniz ağaçlar ve ahşap parçaları ile olsa da teknik manada ek olarak destekleyici parçalar da kullanacaksınız. Bu parçalar da gitar ve bağlama gibi çalgılar da çoğu zaman çıkan sesin en önemli belirleyicisi olacaktır.

Kullandığınız tutkalı alelade değil işe en uygun şekilde kullanmanız önem arz etmektedir. Aynı zamanda ses telleri de, onlarım gerilmesi ve bekletilmesi de son derece önemlidir.

Müzik Aletlerinde Cilanın Yeri 

  • Cilanın ne zaman sürüleceği yapandan yapana fark göstermektedir. Ancak size tavsiyemiz tellerin takılmasından önce cilalamayı yapmanız. Böylece cila tam manasıyla kuruduktan sonra telleri rahatlıkla takılabilirsiniz. Telleri taktıktan sonra yapılan cilalar da başka bir yöntem olarak kimilerince yapılabilmektedir. Seçim, bu noktada tamamen sizin elinizde olacaktır.
  • Cilada en önemli şey geçirgenliğidir. Bunu da ciladaki kalınlık ve sertlik belirler. Cilada yapılacak bir hata, tüm emeğin boşa gitmesine sebep olabilir.
  • Müzik aletlerinde cilanın önemi bambaşkadır. En doğru şekilde yapılması, o gitarın ya da kemanın nasıl görüneceğini belirleyecektir. Bu noktada, cila, aslında ürünün satılmasında en büyük etki eden unsurların başında gelir. Yapacağınız cilanın hem en kalitelisi, hem de uygun biçimde sürülmesi, son aşama olan satış aşamasında size epey yarar sağlayacaktır.

Konumuz madem ki müzik öyleyse bir başka müzik alanında yazılmış olan SOKAKTA GİTAR ÇALARAK PARA KAZANMAK adlı makalemizi de okumanız tavsiye olunur. Kimileri gitarı sıfırdan yapar ve üretir; kimisi yapılmış gitarın üstünden tüm yeryüzüne güzel besteler terennüm eder. Ancak her iki taraf da ürettiği sanat ile birlikte hem parasını kazanıp hem ruhunu zenginleştirir.

Bir Müzik Aleti Yapmak Ne Kadar Sürer? 

Bu yapacağınız müzik aletinin hangisi olduğuna ve o aletin kalitesine göre değişir. Örneğin keman, gitardan daha küçük bir alet olduğu için 50 ile 70 saat arasında yapılabilmektedir. Ortalama bir tahminle bir gitarın yapımı ise 100 – 140 saat arasında gerçekleşiyor.

Tabi sonuç olarak bu süreyi tam olarak belirleyecek olan şey çalışılan ortamın, kullanılan malzemelerin ne ve nasıl olduğudur. Bir de çalışma arkadaşları olarak kaç yardımcınız olduğu da önem arz etmektedir.

Bir Müzik Aleti Yapıp Satmak Karlı Mıdır? 

Müzik aletlerinin ham maddeleri doğada bulunan ve çok ucuza bazen bedavaya bulunan maddelerdir. Bu nedenle müzik aletleri pahalı kılan şey, içindeki malzemelerin zenginliği değil, üzerinde harcanan emeğin değeridir.

Emeğinizin karşılığını gani gani alacağınız kadar karlı bir unsurdur bir müzik aleti yapıp satmak. Söz konusu sanat olunca üretirken aldığınız ve sattıktan sonra kazandığınız para hoş bir esinti halinde size denge ve tatmin duyguları olarak geri dönecektir.

Piyanistlik Mesleğini Yapmak adlı makalemizi de okuyarak sanat alanındaki bir başka konuya göz gezdirebilirsiniz. Öyle ya müzik aleti sadece yaylılardan ve tellilerden oluşmuyor.

Yaptığım Müzik Aletlerini Nerelere Satabilirim? 

  • Müzik aletleri satan bir dükkana satmanız epey olası. Bununla birlikte kişi bazlı çalışmak istiyorsanız, interneti de bu alanda aktif olarak kullanabilirsiniz. Sizin yaptığınız müzik aletleri fabrika malı değil el emeği göz nuru olacağı için talipleri de çok olacaktır.
  • Kendi tezgahınızı ya da dükkanınızı da açabilir, işin sadece üretim kısmında değil satış kısmında da aktif olarak rol oynayabilirsiniz.

 

Hepinize müzik dolu günler dileriz.

Yorum yapın