Nasıl imam olunur?

Para kazandıran meslekler ve kazançlı iş fikirleri hakkındaki yazılarımıza bugün gerçekten, ama gerçekten çok kazançlı olan bir alternatifle devam ediyoruz: Din adamlığı…

Aslında din adamlığı, herhangi bir dine mensup insanların, ibadetlerini yerine getirebilmeleri için çalışan ruhban sınıfına verilen genel isimdir. %99’u Müslüman olan Türkiyemizde de haliyle size para kazandıracak mesleklerden biri de imamlık veya ilahiyatçılık olmaktadır.

Geçmiş yıllardan günümüze farklı meslek dalları ve farklı iş fikirleri karşılaştırmalı olarak incelendiğinde; diğer mesleklerin inişli çıkışlı gidişatlarına rağmen imamlığın her zaman dimdik ayakta olduğunu; tarihin her döneminde de din görevlilerinin maddi ve manevi birçok dokunulmazlığa sahip olduğunu görürüz. Hatta devlet görevlilerinin maaşlarını incelediğimizde dahi; 2021 yılında imam (vaiz) maaşının, öğretmenlik dahil olmakla üzere birçok saygın ve önemli meslek mensuplarıyla eşit veya küçük miktarda farklarla kazanmakta olduklarını görürüz.

Üstelik ilahiyatçılığa adım atmanız halinde kazanabileceğiniz miktar imamlığın imkanlarıyla da sınırlı değildir. Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan’da da gördüğümüz üzere; Türkiye’de din adamı olmanız halinde, bir ay içinde en başarılı CEO’nun, en zeki dahinin bile kazanamayacağı parayı kazanmanız işten bile değildir. Tabiri caizse din adamlığı; insanı delirtecek miktarda kazançlı bir iş fikridir...

Din adamı olmanın size sağlayacağı faydalar hususundaki bu girişten sonra biraz da “Nasıl imam olurum?“, “Nasıl Ramazan programı çekerim?” gibi sorulara; böylesi para kazandıran bir mesleğin avantajlarına ve dezavantajlarına da değinelim:

İmam olabilmek için yapmanız gerekenler

Değerli para avcıları; imam olmak istiyorsanız karşınıza iki farklı yol çıkmaktadır. Daha doğrusu; eğer liseden mezun olmuşsanız, bu yollardan biri sizin için kapanmış demektir. Çünkü; imam olabileceğiniz yollardan birisi imam hatip lisesi okumaktır. Amacı tamamen dini bilgilerle donatılmış din görevlileri ve din adamları yetiştirmek olan bu liselerden mezun olduğunuzda zaten gerekli donanımın birçoğunu temelinize yerleştirmiş bulunursunuz.

İmam hatip lisesinden mezun olduğunuzda ise Diyanetin düzenlediği “Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)” sınavına girerek yeterli puanı almanız gereklidir ki; sevgili bakanlığımıza din hizmeti verebilecek kapasitede olduğunuzu ıspat edesiniz. DHBT sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki oturumdan oluşmaktadır. Yazılı kısım daha çok bilgiye, öğrenmeye yönelik olurken; sözlü kısım Kur’an okuyabilmeniz, namaz kıldırabilecek, mevlüt yönetebilecek, vs. yeterlikleriniz içindir.

Yok eğer imam hatip lisesinde okumadıysanız da öyle bir şansınız vardır: Lise mezunu olarak İlahiyat Ön Lisans programına kaydınızı yapar ve burada imamlık için gereken temel nitelikleri 2 senede edinirsiniz. Din kariyeriniz için 2 senelik bir gecikme olur fakat; DHBT Sınavı’nda imam hatiplilerle artılarınız ve eksileriniz neredeyse aynı olacaktır.

DHBT aşamasını da başarıyla geçtiniz diyelim. Ama burada da bitmiyor… Kolay mı böyle mübarek ve gelirli bir iş fikrini hayata geçirmek…Sırada hepimizin bildiği KPSS var. KPSS’ye de aynı şekilde hazırlanıp yeterli puanı elde etmeniz gerekmektedir. Bundan sonrası ise Diyanet’in kadro açmasına ve sizin atanabilmenize bağlıdır…

Şu İş İlgini Çekebilir:  SAYISAL MESLEKLER Mİ, SÖZEL MESLEKLER Mİ DAHA ÇOK PARA KAZANDIRIR?

“Bana imamlık yeterli değil, daha fazla para kazanmak istiyorum.” diyorsanız:

Bu kısım DHBT’den veya KPSS’den çok akademik kariyere ve araştırmacı yönünüze bağlıdır. Dini araştırmalar için en uygun ve hatta tek bölüm olan İlahiyat’ın 4 yıllık lisans versiyonunu bitirmeniz mutlaka gereklidir. Çünkü eğer bu yolu seçerseniz; imamlık ve müezzinlik gibi hizmetlerden çok, araştırmalarınız, projeleriniz ve üniversitelerde yapacağınız akademik çalışmalarla ön plana çıkmanız şarttır.

4 yıllık İlahiyat fakültesini bitirdikten sonra da yüksek lisans, doktora, vs. vs. şeklinde kariyerinize devam edersiniz. Bu aşamada geçmeniz gereken engellerin tümü; diğer bölümlerle aynıdır. (Bitirme tezleri, ALES, yüksek lisans çalışması, doktora tezi, vs. vs.)

Akademik kariyerinizi ilerletmenize paralel olarak günümüzde birçok başarılı örneğini gördüğümüz gibi radyo, TV, CD gibi yayın organları aracılığıyla çalışmalarda bulunabilir, toplu konferanslar veya vaazlar için kendinizi geliştirebilir ve kazancınızı arttırabilirsiniz. Dürüst bir karşılaştırma yapacak olursak; başarınızla ve yeteneğinizle orantılı olarak en çok para kazanacağınız fikir budur…;)

Eğer idareye ve çeşitli uzmanlıklara meraklıysanız; üniversitelerde vereceğiniz hizmetin yanı sıra Diyanet’in üst düzey çeşitli koltuklarında kendinizi bulabilir; devletin kanatları altında gerçekleştirdiğiniz bu kutlu vazife karşılığında kendinizi yüksek maaşlar, konforlu arabalar ve sorgusuz sualsiz biat eden insanlar arasında bulabilirsiniz.

Din adamı olmanın avantajları nelerdir?

-İnsanların mutlaka ama mutlaka inanç sahibi olması sebebiyle din adamları; devletin en iyi bakması ve en çok beslemesi gereken kesimlerden biridir. Çünkü insanlara dini vazifelerini yerine getirecek imkanlar sunmazsanız, beğenilerini kazanamazsınız.

-Din adamı olduğunuz zaman; para kazanmak için çalışmanıza, herkes gibi günlük mesai harcamanıza rağmen; sürekli olarak inancınıza hizmet ettiğiniz için ekstra sevaplar kazanırsınız.

-Yukarıda da defalarca bahsettiğimiz gibi din adamlarının asgari ücret, belli bölgelerde yoğunluk veya belli bölgelerde görev kıtlığı gibi sorunları yoktur. Bir yerde insan varsa, orada din vardır.

-Yukarıdaki iki madde doğrultusunda söyleyebiliriz ki din adamlığı; hem bu dünyadaki hem de öbür dünyadaki yatırımınızı garanti altına alacak mükemmel bir seçenektir..;)

-En önemli avantajı da; din adamı olduğunuz zaman becerilerinizle, üstün hizmetinizle veya herhangi bir iyi yönünüzle insanlara kendinizi ıspat etmek zorunda kalmazsınız. Çünkü siz din adamısınız; kim olduğunuz fark etmeksizin o cüppeyle saygıyı ve itaat edilmeyi hak ediyorsunuz. Dolayısıyla da; toplumda konumunuzu çok yukarılara taşıyacak bir iş fikridir bu…

Din adamı olmanın dezavantajları nelerdir?

-Bu başlığı yazarken biraz zorlansam da; tüm kazancına ve gücüne rağmen bu mesleğin de bazı dezavantajları mevcut tabii…

-Öncelikle; istediğiniz kadar para kazanın, o paranın tadını insan doğasının gerektirdiği şekilde çıkaramazsınız. Çünkü siz din adamısınız; davranışlarınızda düsturlu ve örnek olmalısınız.

-Olur da hayatınızda değişiklikler yapmak isterseniz; mesleğinizin ve inancınızın gereği kendinizi kısıtlanmış hissedebilir, içinizde kalmış onca şeyi bir ömür boyu gerçekleştiremeyebilirsiniz.

Evet dostlar…  Biraz objekif olursak fark ederiz ki Türkiye’de din erbabı; saygı duyulan ve sevilen bir meslektir. Kalın sağlıcakla…

Haa unutmadan; bu mesleği hayata geçirebilmek için erkek olmalısınız…

 

“Nasıl imam olunur?” üzerine 3 yorum

  1. Madem Bu kadar çok para kazandırıyor ve ağız suyu aktırıyor sizlere sizlerde olun okuyun efendim. He yok biz öyle olamayız diyorsanız Ya hayır konuşun ya da susun. Müslümanlık bu mu ? Hiçbir imamın evine misafir oldunuz mu ? Anca koşun. Bu iş ahiretini belki ya kurtarır ya da zelil eder kolay değildir yani.

    Yanıtla

Yorum yapın