Nasıl Ve Nerelerden Öğrenci Bursu Alabilirim?

“Nasıl burs alabilirim” diye serzenişlerde bulunanlara kapsamlı cevap vermeden önce söylemek isterim ki; ülkelerde ve dünyada nüfus arttıkça her alanda popülasyon da artmakta. 1700’lerde 500.00 olan nüfusu olan dünyamız, günümüze geldiğinde 7 milyarlık nüfusa erişti. Bu da her alanda kalabalıklaşmayı ve yoğunluğu getirdi.

Dolayısıyla herhangi bir alanda herhangi bir başarıyı elde etmek de aynı oranda zorlaştı. Okullar çoğaldı, öğrenciler çoğaldı. Bununla birlikte mevcut iktisadi kaynaklar hemen hemen aynı oranda kaldı.

Yeryüzünde bir kişiye bile yetmeyen tek şey para olsa gerek. Çünkü herkesin, her zaman ihtiyacı olan yegane şey para. Öğrenciler ise paraya en çok ihtiyaç duyan kitlelerin başında geliyor. Her zaman ”nerede çalışabilirim” – ”nerelerden burs alabilirim” soruları çoğu zaman da cevapsız ya da yetersiz kalıyor.

  Öğrenciler nerelerden ve nasıl burs temin edebilir? 

Bu konu birçok öğrencisinin umutsuzlukla baktığı bir konu. Meşakkatlı bir süreç olan burs bulma sürecinde uzun formalite işlemleri var. Ayrıca aranan ayrıntılı şartlar da cabası. Yine de enseyi karartmamalı. Yeteri kadar kararlı ve istekli olunduğunda az ya da çok, bir şekilde burs edinilmesi oldukça yüksek bir ihtimal.

Öğrencilerin burs temin etmesi için gerekenleri madde madde sıralayalım. Böylece en azından bundan sonra aranan şartlar bilinir; bizim yazdıklarımız da küçük de olsa bir kılavuz vazifesi görür.

İşte öğrencilerin burs temin etmesi için gerekenler:

* Mevcut rekabette öne çıkmak için ayırt edici özelliklere sahip olmak: Örneğin; çeşitli spor alanlarından birinde profesyonel olmak.

* İçinde bulunduğun fakültenin not ortalamasının üstünde olmak. Çan eğrisi gibi sistemlerde okulda üst sıralarda olmak yetmez. Yurt genelinde de belli bir ortalamanın üstünde olmak; bu sayede burs alma listesinin ön sıralarını zorlamak.

* Okuldaki sosyal aktivitelere katılmak. Kulüplere üye olmak. Sadece eğitim alanında değil; sosyal alanda da meraklı, iştahlı ve üretime doğrudan katılan bir birey olduğunu göstermek.

* Kişisel ilişkileri sıcak, güçlü ve samimi kurmak. Her ne kadar verilen burs iktisadi bir değer olsa da; onları size verecek olanlar, insanlardır. Bu nedenle kurulacak burs verme – alma ilişkisi en nihayetinde yine iki insanın arasındaki ilişkidir. Bu, kesinlikle gözardı edilmemesi gereken bir detaydır.

  Tüm bunların dışında birçok özel kurumun özel şartları da mevzu bahistir. Biz sadece en revaçta ve en bilinen iki devlet kurumunun şartlarını sayalım. Çünkü biliyoruz ki çeşitli nedenlerden ötürü bu burslardan dahi haberi olmayanlar var.

  Öğrenim Kredisi Kimlere Veriliyor: 

  – İlk başta tabii ki üniversite öğrencisi olanlara.

  – DGS sonrası farklı bir üniversiteye geçiş yapmış olanlara.

  – Yüksek lisans öğrencisi olanlara.

  KYK Bursu Kimlere Veriliyor: 

  – Anne ve babası vefat etmiş olan üniversite öğrencilerine.

– Şehit ve gazi çocuğu olan üniversite öğrencilerine.

– Milli sporcu olan öğrencilere.

– Üniversite sınavlarında ilk 100’e girmek.

– Örgün öğretim ya da ikinci öğretimde okuyan üniversite öğrencilerine.

burs 3

Ayrıca öğrenciler arasında pek bilinmeyen ama epey yardımcı olan bir burs daha vardır. Bu bursun adı Kaymakamlık Bursu’dur. Bu bursa yılda iki defa başvurulabiliyor. Yılın Eylül ve Şubat aylarında. Kaymakamlık Bursu, karşılıksız verilen bir burstur. Burs için, ikametgahınızın bulunduğu ilçedeki belediyeye başvuru yapmalısınız.

Burstan ikinci öğretim okuyan öğrenciler dahil tüm öğrenciler yararlanmaktadır. Bir yerde sigortalı olarak çalışıyorsanız bu burstan yararlanamazsınız. Bursun kesin bir miktarı yoktur. Belediyeden belediyeye fark gösterebilmektedir. Ödemeler bazen peşin, bazen taksit taksit yapılmaktadır.

Öğrencilere burs veren firmalar, kuruluşlar hangileridir? 

– 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı

– Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı

-Adana Ticaret Odası

-Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma ve Teşvik Fonu

– Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

– Çağdaş Eğitim Vakfı

-Hacı Ömer Sabancı Vakfı

-Hüsnü M. Özyeğin Vakfı

-İstanbul Sanayi Odası Vakfı

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi

-İto Vakfı

– İzmir Büyükşehir Belediyesi

-İzmir Ticaret Odası

– Kızılay Gençlik Müdürü

-Milli Eğitim Bakanlığı

– Sema Yazar Gençlik Vakfı

– Sağlık ve Eğitim Vakfı

-Türk Eğitim Vakfı

-Toplum Gönüllüleri Vakfı

-Vehbi Koç Vakfı

-Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı

-Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu

E- Burs Seçenekleri 

2020 yılının ilk çeyreğini geride bıraktığımız şu günlerde artık online platformları kullanmak ve değerlendirmek mümkün. Birçok şirket ya da platform online burs seçeneklerini sunarak öğrencilere yeni seçenekler sunuyor. Bu alanlara sadece 5 – 10 dakikalık zarfında bir süre ayrılarak e-burs başvuru formları doldurulup istenen kayıtlar oluşturulabilir.

Platformların isimlerine ve bursu verecek olan şirketlere bağlı olarak bu işlemler toplamda üç ya da dört aşamadan oluşmaktadır. Her bir aşamada istenen bilgiler dikkatli bir şekilde doldurulmalıdır. Eksik ya da hatalı bilgiler verilmesi durumunda bursun iptali kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle öğrencilerin çok net bir şekilde dürüst davranması çok önemli bir temeli oluşturuyor. Bazı kişiler iyi niyetlerinden de olsa sırf bursu kapabilmek için kendini acındırma yoluna gidebiliyor. Bu tamamen yanlış ve sonuçları itibariyle de başarısız bir girişim olacaktır.

İlk Aşamada E-Burs Seçenekleri 

Hemen hemen öğrencilerin başvurabileceği her sosyal platformda üyelik istenmektedir. Bu hem mevcut sitenin güvenliği hem de öğrenci kayıtlarının oluşturulup denetlenmesi açısından önemlidir. Burs almak isteyen öğrenciler üyelik kısmındaki boşluklara istenen bilgileri yazmalıdır. Daha sonra yüksek ihtimalle üyeliğin onaylanması için mail adresine bir linki gönderilecektir. O linke tıkayan öğrenciler dakikalar içerisinde ilk aşamayı tamamlayabilir. Başkalarının bilgilerini yazmak nasıl yasak ve yanlışsa başka bir mail adresi ile kayıt oluşturmak da kesinlikle yasaktır. Aksi takdirde üyelikler iptal edilebilir ve hiçbir burs başvurusundan olumlu sonuç almak mümkün olmayabilir.

İkinci Aşamada Burs Arama Seçenekleri 

Kendi profillerini oluşturan öğrenciler bu alandan aktif olan tüm burs kayıtlarını inceleyebilir. Havuz adı verilen bu sistemde sürekli olarak güncellenen burslar günlük olarak takip edilmelidir. Çünkü her birinin bir kontenjan sınırlaması olduğu için geç kalındığı takdirde kendileri için son derece uygun olan bursları bile kaçırma riskleri bulunmaktadır.

Her vursun ise belli başlı şartları bulunmaktadır. Bu şartların kendisine uygun olduğunu düşünen kişiler sadece birkaç dakikada online burs başvurularını gerçekleştirebilir.

Üçüncü Aşamada Burs Onay Süreci 

Burs onay süreçleri destekçilerin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bazıları sadece bir hafta gibi kısa bir sürede olumlu ya da olumsuz ama mutlaka geri dönüş yaparak öğrencileri bilgilendiriyor. Bazı destekçiler ise çok daha fazla sayıda öğrenciye burs kaynağı oluşturduğu için başvuruların incelenmesi ve aralarından seçilmesi gibi işlemler bir aya kadar uzayabiliyor. Öğrenciler baş vurdukları burslardan geri dönüş yaparken sisteme düşen yeni burs imkanlarını da değerlendirme şansına sahipler.

 

Umarım bu yazımızla, ”bir öğrenci olarak nerelerden, nasıl burs alabilirim” sorularını sormakta olan öğrencilere küçük de olsa bir ışık tutabilmişizdir. Unutmayın ki, burslar, finansal kaynaklar size çok, çok yakında.

Cüzdanınızdan banknotlar, cebinizden bozukluklar eksik olmasın!

burs 1

 

Yorum yapın