Neden Girişimci Bağımsız Olmalı?

Merhaba hayatının bir döneminde girişimciliğe yeltenmiş ya da halen kendini girişimci kimliğiyle tanıtan arkadaşlar! Bu ülkede bir soru vardır. Ne işle uğraşıyorsun? Bunu yarışma programlarında bile sorarlar. Ve bazen cevap birkaç saniyelik gecikmeyle, neredeyse kem küm ederek gelir. Sanırsınız ki adam kaçakçı! Ya da gizli bir istihbaratta ajan. Hayır cevap hep aynı şekilde gelir: Serbest çalışıyorum.

Serbest çalışıyorum. Bu cümle genelde neden böyle telaşla, saklanmak istenir gibi, heyecanla, utangaçlıkla ve ürkek dile getirilir? İşte yazımıza bu soruyla, belki de bu sorunla başlıyoruz. Nedir serbest çalışan? Neden serbest çalışan kişiler işinin tam olarak ne olduğunu söylemez. Aslında söylenmek istenen ”girişimci” sözcüğü olmalıdır.

free photo

Peki neden kimse ”girişimciyim” demez. Bunda utanılacak ya da saklanacak ne vardır ki herkes bunun yerine serbest çalışıyorum gibi tamamen uydurma ve her yöne çekilebilecek saçma ifadelerle işini söyler.

Ülkemizdeki En Girişimci Bölgeler, Şehirler Nereler? girişimci olan ya da girişimci olmak isteyen arkadaşlar biliyoruz ki parlak fikirleri son sürat takip etmeye devam ediyor. O nedenle onlara rehberlik etmeye, yol göstermeye kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ülkemizdeki en girişimci bölgeleri ve şehirleri onlara sunmak, iyi bir harita bilgisi olacak. Yalnız başına kaybolmamak için iyi bir başlangıç rotası olarak yukarıdaki makalemizi de okuyabilirsiniz.

Girişimciler, bağımsız ve yalnız da olabilir.

Bir Öteki Adam Portresi: Girişimci 

Çünkü toplumun algısında ”girişimci” olmak baba evinden ayrılıp da ayrı eve çıkan bir çocuğun şımarık ve maceraperest tavrından ibarettir. Girişimcilik? O nedir yahu? Gir bir yere adam gibi çalış işte cümlesi duyulur bunun yerine. Zira girişimcilik, her zaman değişen ölçekleriyle ve ritmleriyle sürekli olarak farklı yönlerde, farklı işlere gebe olan bir sürprizler ve ihtimaller nehridir. O nehirde boğulanların sayısı da fazlacadır. Çünkü bizim milletin kafası biraz memur kafasıdır.

Siz hiç benim oğlum pırlanta gibi girişimci maşallah diye övünen bir anne ya da baba gördünüz mü? Kolay kolay göremezsiniz. Görseniz de tamamen münferit bir hadisedir ya da parayı gördükten sonradır. Bir girişimcinin öteki adam olarak çizilen portresi en başta yersiz yurtsuzluğundan ileri gelir.

Memur kafası en başta dükkan, bir çatıya sahip olmak anlamına gelir. Hani iş yerin yok senin, öyleyse işin de yok gibi sığ ama toplumun çoğunluğunda kök salan böylesi bir anlayış girişimci adayları için en başta son derece sıkıntılı ve motivasyon düşürücüdür.

Evet girişimcilik, mevcut işlerin her türlüsünden daha risklidir. Bunda herhangi bir kuşku yok zaten. Ama parasal sistem ve mevcut ekonomi de öyle bir hal aldı ki ne kadar risk o kadar para kazanma ihtimali anlayışına geldi dayandı. Bir de şey demek lazım böylesi memur kafalı zihinlere: Sen girişimci olmazsan, ben girişimci olmazsan, nasıl çıkar parasal ayrıntılar ayyuka? Nasıl dolar cüzdanlar birileri birtakım riskleri alıp birtakım başlangıç noktalarını kalın tebeşirlerle çizmezse?

Herkesin sabit bir işinin olduğu, herkesin memur kafasıyla sabah 8 akşam 5 çalıştığı bir dünya sizce de çok sıkıcı olmazdı sormak lazım.

Sonuç olarak girişimci, her zaman toplum katında da iş piyasasında tam olarak öteki adamdır. Dışlanır, ötekileştirilir, uzaklaştırılır. Sen maceraperestsin, sen çılgınsın, sen bize yaramazsın denir. Ama unutulan bir şeydir ki, bir girişimci ne kadar yalnız kalırsa o kadar bilenir, hırslanır ve yaratıcı hale gelir.

Şimdi bir girişimcinin yalnızlıkla nasıl beslendiğini yararlarıyla birlikte ele alacağız.

Tek Adamlı Solo Girişimcilik Neden Yükseliyor? hazır yalnızlık, öteki kimliği ve girişimcilik unsurlarını tek bir potada anlatmaya karar vermişken tek adamlı solo girişimcilik neden ve hangi şartlarda yükseldiğini öğrenmek, size hem yararlı bilgiler demeti sunacak, hem de bu kurtlar sofrası niteliğindeki iş piyasasında yalnız yürümek için olabildiğince cesaret ve cüret verecek.

Yalnız atlayan girişimci, düşerse de kalkar.

Bir Girişimcinin Yalnız Olmasının Uzun Vadede Yararları 

  • Bir kere etrafınızdaki akbabalardan tamamen kurtulmuş sayabilirsiniz kendinizi. Ahmet Kaya’nın ifadesi ile söyleyecek olursak ”kan emici yarasalar da” diyebiliriz bunlara. Yalnız olmak her zaman için steril bir olgudur. Zira çok seslilik, aynı zamanda gürültü demektir. Ve bunca gürültünün arasında doğru sesi bulmak, doğru adımları atmak, hiçbir zaman kolay değildir.
  • Yalnız olmak, işlerin arasında sizi soymaya, dolandırmaya kalkan akbabalardan sıyrılmak anlamına gelmektedir. Yalnız olunca, azıcık aşım ağrısız başım ile yola çıkar, ama daha sonra kazanmaya tam randımanlı bir şekilde kaldığınız yerden devam edersiniz. Olaya şöyle bakmaya öğrenin bence. Ne kadar az insan o kadar çok huzur. O huzurun çok olmasının nedeni de çok para elbette.
  • Paranın bölünmemesi için tek adamcılık oynamak harika olacaktır. En başta ne kadar zorlansa da ilk para geldiğinde bölecek kimse olmadığı için rahat rahat zenginliğin tadını rahat rahat çıkarabilirsiniz. Zenginlik bölününce can sıkıcı olacaktır. Yalnızlığın can sıkıcı kısımları ise zenginliğin bölünmemesi ile ayyuka çıkacaktır.
  • Kendi işinizin patronu olacağınız gerçeği var bir de. Emir almak yok. İtaat etmek yok. Milletin ağız kokusunu çekmek yok. Başta sizi aşağılayanlar, ehe ehe seni girişimci diye alaya alanlar, sizin tek başınıza başarıp yükseldiğinizi görünce sizi kıskanmaya, sizin gibi olmaya çalışacaklar. Bunun manevi tatmini, en az maddi tatmin kadar tatlı olacaktır.
  • Gördüğünüz üzere yalnız bir girişimci olmanın birçok avantajlı noktası var. Yeter ki cesaret edin. Ben bu işi yaparım, herkes nasıl yapıyorsa, ben de başarırım deyin. Önce kendinize, sonra işinize inanın. Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Millet sizin başınıza çorap örmeden önce siz çorap söküğü gibi gelecek işlerin peşinden hızla gitmeye devam edeceksiniz.

Girişimcilerin Bilmesi Gereken 5 Hayat Dersi adlı makalemiz de bu makalenin bonusu olsun öyleyse. Hayat dersleri girişimcilik gibi özel alanlarda her zamankinden daha fazla elzem olan derslerin başını çeker. Bu sefer dersten kaçmak yerine okula en erken gelen siz olun. Bizden söylemesi!

 

Yalnız Bir Girişimcinin Dikkat Etmesi Gerekenler 

Siz kazandıkça yanınıza sırnaşmaya çalışan, hazıra konmak isteyen çakallar olacak. Ve bu çakallar Çakallarla Dans filmindeki arkadaşlar kadar sevimli olmayacak. Erkekseniz kadın ortaklar, kadınsanız erkek ortaklar size yanaşmaya çalışacak. Ama işin rengi hiç de göründüğü kadar parlak olmayacaktır. Onları uzak tutun kendinizden ya da kendiniz uzak durun onlardan. Çünkü sizi yolun başında yalnız bırakanlar, siz yolun ortasına geldiğinizde sizin yanınızda olmayı hak etmiyorlardır.

Bunun dışında solo girişimcilik alanında hareket ederken her zaman iş piyasasındaki sürprizlere ve tuzaklara hazır olun. Bazı girişimler ne kadar artı görünse de sonuçları epey eksidir. Pastanın tamamına sahip olacağım derken elinizdeki dilimlerden olma ihtimaliniz çok yüksek.

Parıltılı tuzaklara ve kötü sürprizlere kanmayın. İlerlemeniz kati surette devam etsin istiyorsanız, son derece dikkatli ve titiz davranın. Aceleci davranmayın. Ani kararlarla heyecanlı sonuçlara varmayın.

Bu uğurda nihai sonuç yoktur. Her zaman ilerleme ve gerileme ihtimali vardır. Ne olursa olsun yola yalnız çıktığınız bu şafakta, bazen geceler sizi bulsa bile bir gün güneşin doğacağına olan inancınızı asla kaybetmeyin.

Yorum yapın