OFİS SATIN ALMAK İÇİN KREDİ ÇEKMEK MANTIKLI MI ?

Günümüzde işyerinin daha modern, daha popüler olmuş hali ofistir. İşyeri plazalarda olduğu zaman adı ofis olmaktadır genelde. Ancak işyeri han ya da cadde üstündeyse dükkan olarak anılıyor nedense. Her neyse konumuz bu değil elbette.

Konumuza dönecek olursak ofis/ işyeri satın almak için kredi çekmek mantıklı mı sorusunun cevabını siz değerli Parlak Fikirler okuyucuları için araştırdık. Şimdi vaktinizi almadan çalışmadan elde ettiğimiz verileri ve bulguları sizlerle paylaşalım…

Kredi ile satın alacağınız ofis, barınacağınız ev gibi ya da yatırım amaçlı satın aldığınız ev gibi aynı statüde asla olmayacaktır. Ofis dediğimiz yer bir işyeri olarak kullanılacak ve siz bu işyerinden para kazanacaksınız. Affınıza sığınarak bir sözle size güzel bir girizgah yapmak istiyorum. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez diye bir sözü mutlaka duymuşsunuzdur. Bu söz tam olarak bu yazının amacı ve içeriğini oluşturmakta. Neden mi ? okumaya devam edin…

İşiniz için, markanız için, kendi itibarınız ve pazarlığınız için yapacağınız harcamalar asla boşa değildir. Kredi çekip, gözde bir ofiste gözde bir ofis satın aldığınızda ve müşterilerinizi böyle kaliteli bir ofiste karşıladığınızda emin olun kalitenizi kanıtlamış olacaksınız ve kazanacağınız para da artış göreceksiniz. Neden bu kadar kesin ve net konuşuyoruz ? Çünkü yaklaşık 5 yıldır markaların işyerlerinin ve girişimlerin pazarlama ve reklamlarına kafa yorduk. Elde ettiğimiz sonuç ise az önce söylediğimiz hemen her zaman duyduğumuz söz oluyor. En açıklayıcı ve en net şekli !

KREDİ İLE OFİS SATIN ALMANIN RİSKLERİ NELERDİR ?

Öncelikle riskin hayatımız boyunca her alanında, her sektörde, her yerde her an olduğunu unutmamak gerekir. Sizlere en risksiz yatırım aracı veya satın alma işlemi diye söylersek yalan söylemiş oluruz. Bu dünyada riskleri ortadan asla kaldıramazsınız, sadece azaltmak için çeşitli çabalara girebilirsiniz. Her gayrimenkul alımında az yada çok risk olduğu gibi az çok risk aynı şekilde ofis satın alma işleminde de mevcuttur. Bu riskleri nasıl en aza indirmeliyiz ve genel olarak ofis satın almanın mantığıyla ilgileneceğiz, aklınızda kalan sorulara cevap vereceğiz.

Öncelikle ofis için çekeceğiniz kredi ve harcayacağınız para ticaret için sermaye edilmiş paradır. Bu sebepten normal yatırım amaçlı gayrimenkul satın almak gibi aynı şeyler değildir. Ofis, sizin işinizi döndürdüğünüz ve en önemlisi para kazandığınız bir alan olacağı için kredi çekerken diğer gayrimenkul alımları gibi düşünmemeniz gerekir. Riskler az önce de söylediğimiz gibi her zaman her işte vardır. Bu satın almanın da kendine göre riskleri vardır. Dönemsel olarak satın aldığınız sıralarda faizler daha da yükselirse sizin ofisinizin bedelinde ki yıllık artışlarda düşüşler olabilme ihtimali vardır. Dikkatinizi çekmek istiyorum artış oranın düşüş meydana gelir. Aksi takdirde son 15 yılda ofis ya da gayrimenkul satın alıp değerlenmeyeni görülmemiştir.

Bir diğer risk ise, siz kira öder gibi kredi ödemeyi planladınız ama bulunduğunuz bölgede kira bedellerinde düşüş gerçekleşebilir bu sebepten de sizin ödediğiniz kredi miktarı, çevredeki rayiç kira bedellerinden biraz yüksek olabilir. Riskler olarak bunları sıralayabiliriz. Bunların dışında çokta riskli bir durum yoktur. En başta söylediğimiz gibi en az riskli yatırım/girişim/satın alma işi olarak saymaya başlarsak ofis satın almak bunların başını çekenlerdendir.

SATIN ALMAYI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ OFİSİN ÖZELLİKLERİ NASIL OLMALI ?

Ofis olarak satın aldığınız yerin resmi özelliklerine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca satın aldığınız ofis çoklu katların olduğu bir apartman ya da iş merkezinin olduğu yerde ise kat maliklerinin yönetim kurulundaki kararlara bakmanız oldukça önemlidir. Ekibimizde olan hukukçularla da bu konuyla alakalı görüşmeler yaptığımızda, bazı iş merkezlerinde kat malikleri ‘şu ya da bu meslek erbapları bu iş merkezinde işletme açamaz’ şeklinde kararlar almaktadır. Her ne kadar abes dursada hayatın olağan akışında bunlar karşılaşılan olaylardır. Satın almadan önce kat maliklerinin yönetim kurulu kararlarını mutlaka inceleyin. Bu konuda avukatınızdan ya da bir hukukçudan yardım alabilirsiniz.

Ayrıca satın almayı düşündüğünüz ofisin, dükkan projesinde nasıl gözüktüğünü de mutlaka araştırmalısınız. Burada ne demek istediğimizi biraz daha açalım..

Günümüzde pek çok mülk sahibi önceleri konut olan mülkünü çevirerek işyeri/dükkan haliyle tapuda değiştirip o şekilde kiraya veriyor ya da bu şekilde satılık ilanına çıkarıyor. Bu durum bazı meslek dalları için sorun çıkartabiliyor. Örnek olarak muhasebe, avukatlık ofisi gibi mesleklerin icra edileceği alanlar özellikle meslek kanunlarında belirtilmiştir. İşyerinin bu kanunda belirtilen özelliklere uyması şartıyla bu meslek sahiplerine buna göre dükkan açma ruhsatı veriliyor. Sizde ofisi hangi meslek dalı için düşünüyorsanız bunları da hatırınızda bulundurun. Varsa meslek kanununuza bakın ya da en güvenlisi bir avukattan ya da hukukçudan yardım alabilirsiniz.

Alacağınız ofisin en başta işyeri olarak projelendirilmesi varsa bu sizin için avantajlıdır. Bu şekilde olan mülklere diğerlerine göre yeşil ışık yakabilirsiniz. Çünkü bu şekilde olan yerler ilerleyen zamanlarda satılığa çıkardığınızda ya da kiraya verdiğinizde daha rahat ve daha geniş müşteri çevresi ile karşılacaksınız.

SATIN ALMAYI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ OFİSİN TAPU KAYITLARINA BAKIN !

Satın almayı hedeflediğiniz ofisin, tapudaki kayıtlarını mutlaka ama mutlaka inceleyin. Satın alacağınız ofise ek olarak depo, dinlenme alanı, açık alan, balkon, WC ve aklınıza gelebilecek ya da emlakçıların sizi gezdirirken burası da sizin işyerinize ait dediği her yeri tapu da bu işyeri üzerine kayıtlı mı değil mi bunları kontrol etmeniz önemlidir. Bu gibi durumlarda ortak kullanım alanlarını, satıcılar sadece sizin işyerinize aitmiş gibi gösterebiliyor bu sayede satın almanızı kolaylaştırıyorlar. Ancak satın aldıktan sonra size söylenen bu alanların sadece size ait olmadığını gördüğünüzde üzülmemek için en başta gerekli kontrollerinizi mutlaka yapmanız gerekir.

Ayrıca ofisinizi,  depo gerektiren bir iş için satın alıyorsanız ve size gösterilen deponun tapuda işyerinize kayıtlı depo olarak tapuda şerh edilip edilmediğini de ayrıca kontrol etmeniz gerekir. Günümüzde karşılaşılan bazı olaylarda insanlara işyerine ait depo gösteriliyor ancak resmi olarak bu depo işyerinin içine katıldığı görülüyor. Bu durumun açığa çıkmasından sonra da iskan problemleri ile karşılaşılıyor. Bu  gibi durumlarla karşılaşmamak adına tapu kayıtlarını bir avukatla mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. İşyerinize uygun bir ofis satın almak için tüm ince detaylara uygun olup olmadığının satın alma işleminden önce gerçekleşmesi sizin için daha mantıklı olacaktır.

ÇEKECEĞİNİZ KREDİNİN ŞARTLARINI TEKRAR TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN !

Bankalar ofis satın almak için sizlere çeşitli kampanyalarından bir çok kredi çeşidi sunacaklardır. Sizde bütçenize en uygun olanını seçeceksiniz. Burada dikkat etmeniz gereken kredinin şartları ile sizin şartlarınızın ne kadar örtüştüğüdür. Bu hususları tek tek incelemek için gerekirse banka görevlisinden ayrıca açıklamasını isteyebilirsiniz. Çünkü kredi çekerken sizlere sunulan sözleşmelerin içeriğini mutlaka didik didik incelemeniz gerekir. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için sitemizde bulunan ‘Kredi Çekerken İmzalanan Sözleşmelerde Nelere Dikkat Edilmeli ? ‘ yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz

Siz değerli okuyucularımız için hazırladığımız yazımızın sonuna geldik. Kredi ile çeşitli satın almalarla ilgili merak ettikleriniz varsa sitemizde bulunan diğer yazılarımızı ziyaret edebilirsiniz. Paranızı boşa harcamamak için bizi takip edin !

 

Yorum yapın