Ofiste ve iş yerinde çeşitli yanlış anlaşılmalar her zaman olmuştur ve olacaktır da. Ancak bu yazımızı okuduktan sonra belki biraz daha temkinli ve özenli davranabilirsiniz. İş yerinde hele ki iş bir de stres barındırıyorsa çeşitli kavgaların, tartışmaların yaşanması olasıdır. Bununla birlikte biraz daha haberci ağzı olacak ama ”tansiyonun yükselmesinin” kaçınılmaz olduğu anlar ve zamanlar da vardır.
Bu tür hadiseleri bazen duyar, bazen televizyon kanallarında ve haberlerinde izler, bazen ise bizzat kendimiz yaşarız. En beteri içine düştüğümüz ofis kavgalarıdır. Adeta biri bizi gözetliyor evindeki kavgaları andıran, yani en az onlar kadar tutarsız mevzulardan ve saçma sapan tartışma kaynaklarından çıkan bu tür kavgalar geriye dönüp baktığımızda ne kadar manasız gelse de o an için dünyanın en büyük sorunu, en yoğun gündemi gibi hissedilir.
Şimdi ilk başta ofis ve iş ortamında çıkabilecek yanlış anlaşılmaların neler olabileceğine dair size ipuçları vereceğiz. Neyin ne olduğunu bilirsek çözümünü önceden bulup önlemini önceden alma şansımız da aynı oranda artacaktır. Bazı şeylerin önüne geçmek için önce onların ne olduğunu bilmek gerekir. Bu tıpkı sınavda daha önce çıkmış soruları okuyup çözmeye çalışan öğrencinin başarılı ön hazırlığına benzer. Biz de size tarihte ve zamanda bu zamana kadar yaşanmış ve dolayısıyla yaşanabilecek yanlış anlamaların kısa bir özetini geçeceğiz. Hazırsanız başlayalım. Umarım siz de bizi yanlış anlamazsınız. 🙂
Ofis ve iş ortamında yanlış anlaşılsa da doğru anlaşılsa da genelde patron, müdür ya da sorumlu kişiyle yapılan kavgalar meşhurdur. Biri yetki alanını sınırsızca kullanabileceğini düşünerek kıyasıya terör estirir ofis içinde. Ancak biri buna dur demek ister, karşı çıkar. Ve devamında patlar dinamit, ortalık savaş alanına döner. Bu tür görsellerden kaçınmak ve bu tartışmaların konusu olmamak için nelere dikkat edeceğinize ise yazımızın ilerleyen kısmında sizlere sunacağız.
Ofis ve İş Ortamında Yanlış Anlaşılmalar Ne Olabilir?
1- Kadın – Erkek İlişkilerinde Ortaya Çıkabilecek Yanlış Anlaşılmalar: Ofiste haliyle kadın ve erkekler birlikte çalışır. Bu da ateş ile barutun bazı zamanlar istemsiz bir şekilde patlamasına neden oluyor. Kadınların erkek çalışanların tacize varan ısrarları, göz süzmeleri ve buluşma tekliflerine karşı ses çıkarmaya başlaması, haklarını arayıp adalet talep etmeleri bu türden kavgaların çıkmasına neden oluyor. Hem de çokça. Ancak bazıları ise tamamen yanlış anlaşılmadan ibaret.
Gözünüz işle ya da özel hayatınızla ilgili bir şeye takılmışken gözünüzün sabit bir noktaya takılı kalması, tam da aksilik bu ya o sabit noktada bir kadın çalışanın olması ”aa beni taciz ediyor” vaveylası ile kızılca kıyametin kopmasına neden oluyor. Bu türden yanlış anlaşılmalara meydan vermemek için bakakaldığınız yerlere dikkat edin sevgili parlak fikirler okurları.
2- Maddi Konularda Ortaya Çıkabilecek Yanlış Anlaşılmalar: Yapılan matematiksel bir hata pek insani olabilir. Ama ofis ve iş ortamında böyle hatalar çeşitli yerlere çekilebilir. Yaptığınız bir hesap hatası, bir işlem hatası, karşı tarafın sizi sahtekarlıkla, paraları sümen altı etmekle suçlamasına sebep olabilir. Maddi konular, hesap açıkları, alacak verecek hesaplarının karışması gibi yanlış anlaşılmalar birçok kişinin karşılıklı olarak canının sıkılmasına neden oluyor.
İnanmazsınız belki ama gerçek. Hatta aramızda oynayanlarınız bile vardır. Bu oyunun adı ofis kavgası. Yani ofis kavgaları aslında toplumumuzda ve diğer dünya ülkeleri arasında o kadar yaygın bir unsur ki oyununu bile yapmışlar. Bir gün bir çalışan cinnet geçiren diğer çalışanlara karşı ofiste kıstırılır. Ve macera başlar. Oynamayanlarınız varsa çeşitli internet sitelerinden şıp diye oynanıyor. Canınızın ve aklınızın kaldığı bir ofis kavgası varsa en azından oyununu oynayarak hırsınızın kaldığı insanlardan intikamınızı oyun oynayarak alabilirsiniz.
3- Hitaplarda ve İletişimlerde Ortaya Çıkabilecek Yanlış Anlaşılmalar:
Aman bana niye yan gözle baktın, neden siz demedin de sen dedin, neden öyle imalı güldün, neden o ses tonuyla benimle konuştun gibi incir çekirdeğini doldurmayacak sebeplerden dolayı kavgalar da çıkıyor. İş yeri zaten bir eğlence ve mutluluk yeri olmadığından özellikle pazartesi günleri ve genel olarak sabah saatleri herkes fitili ateşlenmeyi bekleyen bir dinamit rulosu gibi dolaşıyordu ortalıkta.
Bu türden kavgaların çıkmaması için bir taraftan birinin illa ki ılımlı ve yumuşak başlıklı olması gerekiyor. Yoksa dediğimiz gibi incir çekirdeğini doldurmayacak kavgalardan dolayı insanlar ne biçim kavgalara tutuşuyor!
4- İşin İçeriğinde Ortaya Çıkabilecek Yanlış Anlamalar:
İşte bu da işin tam yapılmaması, sen bana böyle söylememiştin ki nidalarıyla birlikte işin içeriği ve kalitesi hakkında çıkan kavgalardır. Genelde mevkiler arasında çıkar. Bir yönetmen bir senaristten bir senaryo ister. Senarist yazar. Ama sonra der ki benim dediğim gibi bir film yazamamışsın. Sonuç olarak ortada uyuşma olmazsa kavga daha da şiddetlenir ve kopma noktasına gelir.
İş Kurarken İşbirliği ve Uzlaşmayı Sağlama Sanatı işbirliğini ve uzlaşmayı sağladığınız takdirde ofis içinde ve iş ortamında çıkması olası kavgaların önüne geçmiş olursunuz. İş birliğini ve uzlaşmayı sağlamak bir sanattır. Ancak herkesin de harcı değildir. Dileriz siz başarırsınız. Şimdiden mis okumalar efendim.
Yanlış Anlaşılmaların Önüne Geçmek İçin Ne Yapmalı?
- En başta her türden sözel yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için yazılı anlaşmaya ve haberleşmeye özen gösterin. Bu sayede biri sen bana böyle demiştin ama diye karşı çıktığında ”hayır kardeşim, ben sana öyle değil böyle dedim, bu da kanıtı” diyerek karşı tarafa mailleri ya da yazışmaları gösterebilirsiniz. Bu sayede art niyetli ve işini aksatmaya hevesli çalışanların kurdukları tuzaklara kendilerinin düşmesini sağlarsınız. Bu da bir çok açıdan yanlış anlaşılmaların önünü hızla kesmek demek olacaktır.
- Net olun arkadaşlar. Dolaylı anlatım işini bırakın şairler, yazarlar yapsın. Buysa bu. Aksa ak deyin. Bu sayede imalı, dolaylı ya da buna benzer şekilde netlikten uzak tüm yanlış anlaşılmaların meyvesini dalında büyümeden kesmiş olursunuz.
- Tavizsiz olun. Bir toplantı mı yapılıyor? Oradaki konuşmada ve anlatmanız gereken noktalarda mutlak surette net olun. Soru işaretlerine meydan bırakacak muğlak ifadelerden kaçının. Bu sayede patronsanız çalışanınız, çalışan iseniz patronunuz zor durumlara düşmekten kurtulacaktır.
- Her zaman için dürüst olmak. Dürüst olduğunuzu bildiğiniz takdirde kasti şekilde sorun ve arıza çıkaran ofis çalışanlarına karşı her zaman için kendinizi savunabilirsiniz. Ancak işin içinde yalanlar arttıkça yanlışlar da çoğalacaktır.
Bazen ofis kavgaları ofisin dışına da çıkar. Hani okul zamanı yapılan kavgalarda öğrenciler diğerine derdi ya okul çıkışında bekle diye. Tam o hesap. Böyle durumlara böyle görsellere konu olmamak için aman biraz sakin diyelim.
Yanlış Anlaşılmaların Sonucunda Neler Olabilir?
İnanın az buz şeyler olmuyor sevgili parlak fikirleri. İstifa edilebilir ya da istifa etmeye zorlanabilirsiniz. Ya da doğrudan kovulabilirsiniz. Daha da acısı hak etmeyen birilerinin de kovulmasına neden olabilirsiniz.
Sonunda can ciğer kuzu sarması olduğunuz iş arkadaşınızla mahkemelik de olabilirsiniz işler büyürse. Bu da mahkemelerde davalarla uğraşmak demek olacaktır.
Bunun dışında çalıştığınız şirketin marka değeri düşer. Dışarı kuşlar aracılığıyla söylenen kavga haberleri itibarınızı iki paralık eder ve başkalarının gözünde alay konusu olursunuz.