Öğrenciler nerelerden para kazanabilir sorusu gündelik hayatta en çok kullanılan sorulardan biri. Çünkü yurdumuzda öğrenci demek, yedi gün yedi akşam yemeğinde makarna olması demek. Öğrenci demek, yeterli ısınmayan evlerde iki katlı battaniyeler altında uyumaya çalışmak demek. Kısacası öğrenci demek para ve ona duyulan bitmek bilmeyen ihtiyaç demek.
Hal böyle olunca öğrenciler için çalışmak, en azından yarım zamanlı çalışmak kaçınılmaz bir zorunluluk.
Çalışma şartları da öğrencinin, fakültedeki öğrencilik hayatına uygun olmalıdır. Öğrencilerin para kazanabilmesi için, bir işe girip hem iş hem okul hayatını bir arada idame ettirilmesi için öncelikle zamansal açıdan ekonomik olan işler tercih edilmelidir.
Yapılan araştırmalara göre ayda 120 saat çalışarak 500 – 600 lira aralığında maaşlar alınabilmekte. Bu da öğrenci kişisinin makarnanın yanında ton balığı yiyebilmesi demek. Doğal gaz faturasını düşünmeden, kombiyi biraz yükseltmesi demek.
- Bugün ne yemek var?
- Ekmek arası ekmek.
Gibi repliklerin dolaştığı öğrenci evlerinde 500 liralık maaşın asgari değil azami bir rahatlama sağlayacağı aşikar.
Secretcv / Kariyer / Yenibiris/ Elemanonline gibi sosyal medya ağları ve web-siteler öğrenciye para kazanma imkanı sunuyor. Haftada 120 saat günde 4 saat çalışmaya denk düşüyor. Bu da öğrencinin hem çalışıp hem de öğrencilik hayatını, sosyal uğraşlarından geri kalmaması demek. Sunulan işlerde 500 liralık maaşın yanında yol, yemek gibi ihtiyaçlar da karşılanıyor. Öğrenciler, birçok işte gösterdikleri performansa göre prim de alabiliyorlar.
İş arayan öğrencilerin iş ilanlarında da karşısına en çok çıkan poziyonlar ise şöyle:
Satış Temsilciliği: Bir şirketin bir ürünü, bir hizmetini ya telefonla, ya yüz yüze anlatma işine satış temsilciği deniyor. Halkla ilişkiler mesleğinin küçük ölçekte, daha amatör ve pratiğe muhtaç koşullarında yerine getiren satış temsilciliği, mevcut iş beklentisinin yüzde on altısına denk düşüyor.
Tanıtım Elemanı: Satış temsilciliğinin bir başka versiyonu olan tanıtım elemanlığıı ise, daha çok meydanlara inip elde broşür dağıtma şeklinde gerçekleşiyor. Günün sonunda istenen broşürlerin dağıtımı bittiğinde mesai de bitiyor. Sokaklara çıktığımızda biri ”bir dakikanızı alabilir miyim” diye soruyorsa o yüzde doksan öğrenci ve tanıtım elemanıdır. Sunulan işlerden yüzde on beşine, tanıtım elemanlığı istemektedir.
Kasiyer: Kasiyerlik, her ne kadar mevcut iş popülasyonunun yüzde dokuzuna tekamül etse de öğrenciler tarafından pek rağbet edilmeyen bir meslek. Ama yine de bir süpermarkette beş saat kasiyerlik yapmak, acil iş arayanlar için iyi bir fırsat.
Mağazacılık / Perakendecilik: Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük kentlerde her gün sayısız yeni mağaza açılıyor. Durum böyle olunca eleman açığının çıkması kaçınılmaz oluyor. Mağazada tezgahtarcılık, depo sorumluluğu ve sayım gibi işlerde sayısız öğrenci çalışarak harçlığını çıkarabiliyor.
Ajans işleri: Üniversiteden mezun olup ”iş bulabilenler” ofislerinde çalışırken birilerinin fotokopi çekmesi gerekiyor. O fotokopileri çekecek olanlar, o sade kahveleri yapıp getirecek olanlar da geleceğin ajans çalışanları olan şimdinin öğrencileri. Özellikle İletişim ve Edebiyat fakültesi öğrencileri ajanslarda ofis boyluk yaparak hem harçlıklarını çıkarıyorlar; hem de işi işte öğrenmeye başlıyorlar.
Öğrencilerin para kazanabilmesi için öncelikle bu iş bulma sitelerine cv doldurmaları gerekiyor. Sonra ise her gün güncellenen iş ilanlarını yakından takip etmeleri ve yapabileceklerini düşündükleri işlere başvurmaları gerekli.
Evden çalışmak isteyen öğrenciler için de iş imkanları mevcut. Dil bilen öğrenciler için, evden çeviri yapma fırsatları var. Yüzlerce yayınevinde çevirmen açığı mevcut. Çevirmenlik, sadece kitaplarla da sınırlı değil. İnternet sitelerinin editörlük işlerinde de çeviri yapacak, veri girecek, metin yazacak kişiler aranıyor.
Evden yapılabilecek bir diğer iş ise tez yazım işi. Özellikle klavyesi hızlı olanlar için tez yazmak işi de kısa vaade de kazandıran bir iş.
Bunların dışında Fast – food dükkanlarında part-time olarka çalışılabilir; okulun içindeki iş imkanları değerlendirilip kütüphane ve öğrenci işleri gibi mevkilerde çok da mesai harcamadan para kazanılabilir.
Eskilerinde de dediği gibi: ”Çalışmak isteyene iş çok.” Yeter ki öğrenciler ne istediğini, ne kadar istediğini iyi bilsin.