Okul Kantini Açmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken 8 Şey – Röportaj

Gençlerle iç içe olmak ve okul hayatının vazgeçilmezlerinden biri olan kantini işletmek isteyenler varsa bu meslek alanı gerçekten çok eğlenceli ve kazançlı. Okul kantinleri hiçbir zaman boş kalmayacak yerler olduğu için buralarda düzenli bir dikiş tutturabilir ve okul dönemlerinde kazançlı bir dükkân başına geçmiş olursunuz. Çünkü kantin açmak az insan gücü çok satış demektir. Sizde kantin açma konusunda az çok ikna olmuş iseniz gelin birlikte bilmeniz gerekenleri ortaya dökelim…

canteen photo

12 yıldır, Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bulunan bir ilköğretim okulunda kantin işleten M. S. ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Gelecek planları içerisinde okul kantini işletmek olanlar, röportajımızı okuyarak merak ettikleri birçok konu hakkında detaylı bilgi edinebilirler.

Röportaj

– Hoş geldiniz. Röportajımıza halen güncelliğini koruyan bir konuyla başlamak istiyorum. Yasaklanan kadar birçok yerde satılan çikolatalar hakkında. Halk arasında ”şırınga çikolata” olarak bilinen bu çikolatalar maalesef okul kantinlerinde de satılıyor. Ve o kantinlerden birinden bu çikolatayı alan çocuklardan biri kapağının boğazına kaçması sonucu ölmüştü. Siz de bir kantinin başındasınız. Sizce okullarda kantin işleten kişilerin çok daha fazla hassas ve dikkatli olması gerekmiyor mu?

– Elbette gerekiyor. Bir kere hizmet sunduğunuz yaş kitlesi belli. O elim hadise yaşanmadan önce de bu çikolataların çok zararlı olduğu konuşulan, bilinen bir şeydi. Ama hem daha fazla kazanma hırsı hem de ihmal, maalesef hiç kimsenin istemeyeceği olayların yaşanmasına neden oluyor.

– Sizce toptancılardan ürün alan her kantin işletmecisi öğrencilerin sağlığını ön planda tutuyor mu? Yoksa demin sizin de dediğiniz üzere daha fazla kazanma hırsı birilerinin gözünü kör etmiş olabilir mi?

– Gözü kâr hırsıyla kör olmuş insanlara her dönem rastlamak mümkün. Sadece şırınga çikolatalarla ilgili bir hadise değil bu. Ben, örneğin toptancıya yeni gelen ürünlerin sadece fiyatıyla ilgilenmiyorum. Hepsinin tek tek içinde ne olduğuna bakıyorum. Çünkü benim satış yaptığım çocukların yaşı 7 ile 13 arasında değişiyor. Onların benim elimden zararlı bir şey yeme ihtimali bile beni üzer. Bu nedenle vicdanlı olmak gerek. Sadece vicdan da yeterli değil tek başına. Sorumluluk sahibi, ilkeli ve çok ama çok dikkatli olmak lazım.

– Kantin açma belgesi için alınan eğitimlerde mesleki etik ya da buna benzer bir ders var mıydı?

– Açıkçası üzerinden çok zaman geçtiği için derslerin isimlerini tam olarak hatırlamıyorum. Fakat hijyen ve temizlik gibi konularda ders aldık.

– Pekala, bu konuyu bırakıp biraz da işin diğer yönleriyle ilgili birkaç soru sormak istiyorum. Kantin işletmek zor ve meşakkatli bir iş mi?

– Dışarıdan bakıldığında çok kolay görünse de oldukça zor bir iş. Biz marketler gibi sadece paketlenmiş ürünler satmıyoruz. Öyle olsaydı bir nebze daha kolay olurdu şüphesiz. Ancak bunun tostu var, hamburgeri patsosu var, döner ekmeği var. Bunları hazırlamak için 5’te kalkıp saat 6 olmadan yollara düşüyoruz.

– Üstelik sıraladığınız yiyecekleri zamana yayarak değil, belli bir zaman aralığında hazırlamanız gerekiyor değil mi?

– Evet. İşin en zor kısımlarından biri. Teneffüs zili çalmadan 10 dakika önce dört koldan çalışıp hazırlamaya başlıyoruz. Ders aralarında öğrencilerin tüm isteklerini çok kısa bir süre içerisinde yetiştirmemiz gerekiyor.

– Kaç kişi çalışıyorsunuz peki?

– Önceden ben ve hanımdık sadece. Baktık ki olmuyor, bir yardımcı aldık.

– Bir okul kantininin iş yapmama gibi bir ihtimali yok değil mi? Sanırım bu da işin en büyük artılarından biri.

– İşinizi doğru düzgün yapmadığınızda o ihtimal de var. Belki maddi olarak değil ama örneğin öğrenciler yemeklerden ya da sunduğunuz hizmetten memnun kalmasa, sık sık çeşitli gerekçelerle – örneğin hijyen nedeniyle şikayet edilirseniz, kapanma riskiniz var örneğin. Ama onun dışında evet, iş yapmama gibi bir durumunuz yok. Yeter ki çalışkan, titiz ve disiplinli olun.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Erkek Kuaförü mü Yoksa Kadın Kuaförü mü Açmalı?

– Çalışkan, titiz ve disiplinli. Okul kantini işletmek isteyenlere verebileceğiniz tavsiyeler bunlar olabilir mi?

– Evvela disiplin evet. Bir marketçi, bir mağazacı  uyuyakalıp dükkanını, mağazasını geç açabilir. Ama bizim böyle bir lüksümüz yok. Bizim geç kalmamız demek, yüzlerce çocuğun aç kalması demek. Bu nedenle her gece yatmadan önce üç tane alarm kuruyorum. Zaten insanlar kime karşı sorumlu olduklarını bildiğinde disiplin ve çalışma aşkı da kendiliğinden geliyor. Kantin işletmeciliği düşünen arkadaşlara bir de işlerini severek ve güler yüzlü bir şekilde yapmalarını öneririm. Çocuklar bizim hem canımız hem de gelecek umudumuz. Zaten dersti, sınavdı, gelecek kaygısıydı, bin bir sıkıntıyla uğraşıyorlar. Bir de asık suratlı kantincilerle uğraşmasınlar.

Okul Kantinleri Hakkında Bilgi Alın!

Okul kantini açmak demek bu işin raconunu öğrenmek demek. Yani siz kantin açmak istediğinizde mutlaka neler yapacağınızı bilmelisiniz. Karşınıza çeşitli okullar çıktığı gibi her sene için okullarda ihalelere girmeniz gerekir. Eğer ki okul tarafından açılan ihaleyi kazanırsanız kantini siz işletebilirsiniz. Ancak bu işe girişmeden önce okul kantinlerini gezerek neler yapıldığını görün. Hangi konularda nelere dikkat edilmesi gerektiğine bakın.

Kantin Açmak İçin Gerekli Belgeleri Alın!

Kantin açmak istediğinizde gireceğiniz ihalelerde sizlerden kantin açmak için ustalık, kalfalık ya da dükkân açma belgesi gibi evraklar getirmenizi isteyeceklerdir. Bu belgeleri hazırlarken mutlaka ek belgelerde sunmaya çalışın. Çünkü hijyen sertifikası, helal gıda satış sertifikası gibi belgelerinizi olması daha avantajlı olmanızı sağlayacaktır.

Okul Kantini Açmak İçin Gerekenler

Okul kantini açmak için bazı belgeler hazırlamanız gerektiğini söylemiştik. İşte bu belgelerle birlikte okul kantini açmak için daha başka nelere ihtiyacınız olduğunu da sizlere detaylı bir şekilde anlatacağım…

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekiyor.
  • Sabıka kaydınız bulunmamalı.
  • En az ilkokul mezunu biri olmalısınız.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • İkametgah belgesi.
  • İmza sirküleri.
  • Başka bir kantin ve ya meslek ya da esnaf odasına kayıtlı işin bulunmaması.
  • Gerçek kişiler olmak.(Şahıs dışında vakıf, şirket, dernek olarak başvurular kabul edilmez.)
  • Kantin işletmeciliği için ustalık ya da kalfalık belgesine sahip olmanız lazım. Bunun için il ve ya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine giderek çıraklık eğitimi için form doldurup hemen arkasından da çıraklık eğitim merkezine giderek eğitim almaya başlamalısınız. Zamanla sınavları geçtiğinizde ustalık belgenizi de alarak okul kantini işletmek amacıyla ihalelere girebilirsiniz.
  • Hijyen, beslenme, sağlık gibi alanlarda bilgi sahibi olarak bu işi düzgün yapmak.
  • Disiplinli çalışma özelliğine sahip olmak.
  • Temiz ve düzenli görünmek.
  • Sabırlı, güler yüzlü ve sorumluluk sahibi olmak.

canteen photo

Kantininizi Her Zaman Düzenli Tutun!

Kantin açtığınızda mutlaka dışarıdan kendinize bakmanız lazım. Yani kantinin içerisindeki ürünler düzenli mi, sizin üstünüz başınız düzenli mi, öğrencilerle kolaylıkla ilgilenebiliyor musunuz, izdiham gibi durumlarda ne yapmanız gerekiyor? Bu gibi soruların cevabını verdiğinizde kantininizin düzenli olduğunu anlayabilirsiniz.

Kendinizi Sevdirin!

Kantinler iletişimin büyük oranda gerekli olduğu yerlerdir. Bu nedenle kantin işletecek olan kişilerin çocuklarla, gençlerle ve oradaki öğretmenlerle ilişkilerinin iyi olması kantin sahiplerinin de işinde sürekli olması anlamına gelir. Yardımsever, güler yüzlü bir kantin işletmecisi her zaman kazanacaktır.

canteen photo

Güvenilir Markalar Seçin!

Kantin işletmecileri bazen daha uygun fiyata olan ancak ne olduğu belli olmayan ürünleri tezgâhlarına koyarlar. Ancak bu ürünlerin fiyatından dolayı markasız ve kalitesi düşük bir şekilde alınması güvenilirliği azaltacaktır. Bu nedenle bilindik markalar tercih etmek ve gıda sektöründe son tüketim tarihi, üretim tarihi, saklama koşulları gibi detaylara dikkat etmek daha iyi olacaktır.

Özenli Olun!

Kantinlerde yoğunluktan dolayı bazen yiyecekler öğrencilere geç ya da dağılmış bir şekilde sunulmaktadır. Ancak yoğunluktan dolayı kantin işletmecileri öğrencilere özensiz ürünler sunmak yerine önceden hazırlanmış ve izdihama neden olmadan kaliteli bir şekilde duran ürünler sunmaları gerekir. Özellikle öğrencilere acilen yetişmesi için pişmemiş ürünler vermek sağlığa uygun olmayacaktır.

Temizlik, Temizlik, Temizlik

İyi bir kantinci olmanın birinci şartı temizlikten geçiyor. Gıda sektöründe hangi alanda çalışırsanız çalışın temiz değilseniz müşterileriniz minikler bile olsa yaptığınız temizlik hataları fark edilecektir.

Kendinizi Geliştirin!

Kantin işletmeciliği yaparken kendinizi de bir yandan geliştirmeye bakın. Öğrencilerin sizden beklentilerini dikkate alın. Onlar için hazırlanmış sağlıklı ve sevilen gıdalar sunmaya çalışın. Daha fazla ürün istiyorlarsa sunun.

Okul Kantini Açmak Ne Kadar Kazandırır?

Okul kantini açmak aylık olarak elinize 20 000-30 000 ve ya şehrinize göre daha fazla paranın geçmesi demek. Bu fiyat oldukça iyi. Hatta özel ürünler ve ev yemekleri tarzında satışlarınız varsa daha fazla kazanabilirsiniz. 

Yorum yapın