Ot Biçerek Para Kazanmak İsteyenlere

Herkese merhaba. Para kazanmanın gün geçtikçe aslanın ağzından midesine doğru inerek zorluk kazandığı zaman dilimindeyiz. Bir yandan para kazanmak için alternatif yollara başvurulurken, bir yandan da yüksek oranda bilek gücüne dayalı, zorlu iklim şartları altında ter akıtılarak yapılan işlere yeniden geri dönüşün de söz konusu olduğunu görüyoruz.

Türkiye, büyük bir sanayi atılımın içerisinde olmasına rağmen hala hatrı sayılır bir oranda tarım ülkesi olma özelliğini korumaktadır.

ot 1

Türkiye’de tarım alanları daralıyor haberlerini sık sık duymaktayız. En son yapılan araştırmalara göre 21 / 22 bin hektarlık tarım alanımız bulunmaktadır. Hayvancılık ise, özellikle doğuya ve kuzeye gidildikçe hala revaçta olan bir meslek kolu.

Ot biçerek para kazanmak isteyenlerin bilmesi gereken biçilen otların yüzde seksen, yüzde doksan gibi büyük miktarda hayvanları beslemek için kullanıldığı olmasıdır.

Ot biçmek ya da birilerini bu iş için kiralayarak ot biçtirmek isteyenlerin hayvancılık ile ilgili bilmesi gereken elzem bilgiler bulunmaktadır. Hiçbir iş, nelere yol açtığını ve hangi sonuçlar için üretim yapıldığını bilmeden ileriye taşınmaz. Bu nedenle hayvancılıkta dikkat edilmesi gereken özellikleri bilmeli ve buna göre ot biçme işine girmeliyiz.

Hayvancılıkta dikkat edilmesi gereken incelikleri, meraklıları için şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Konumuz, madem ki ot biçerek para kazanmak, öyleyse hayvancılıkta, elimizde bulunan küçük ya da büyükbaş hayvanların beslenme periyodunun iyice sağlam planlarla hazırlanmış olması gerekmektedir. Bazı yerlerde kimi zaman, hayvanların yetersiz beslenmeden dolayı çeşitli rahatsızlıkların içine girdiği, et ve süt alımında bu doğrultuda zorluklar çıktığını okur ve görürüz. Bu türden sorunlarla uğraşmamak için, kışa hazırlıklı girilmelidir.
  • Hayvanlar, yeteri kadar beslenmezse, bu en başta ticari açıdan bir başarısızlık getirecektir. Ot biçme işleminin çıkış noktası da budur. Yapay gıdalar, özellikle büyük baş hayvancılık için lüks demektir. Çoğu hayvancılıkla uğraşan kişi, sıfırdan yem satın almak yerine, ot biçmek işi için birilerini tutmayı tercih ederler. Bunun nedeni hem daha fazla kar elde etmek, hem de doğanın bize bahşettiği otları dönüştürerek verimli kılmaktır. Bir anlamda ot biçme işi için, doğaya son derece yararlı, geri dönüşüm odaklı bir iş diyebiliriz.
  • Bir ineğin, sadece tek bir ineğin günde 35 – 40 kg. yem tükettiği, bilinen bir gerçektir. Sadece bir ineğin bile günde bu kadar çok yeme ihtiyaç duyması, ot biçme işine verilen önemin büyüklüğünü göstermektedir. Hazıra dağ, büyükbaş hayvanlara da ot dayanmaz. Bu nedenle rahatlıkla söyleyebiliriz ki, tarım ve hayvancılık alanlarında ot biçme işlemi, uzun yıllar daha gündemde olan bir iş olarak tazeliğini koruyacaktır.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Otel Temizlik ve Bakım Elemanı Olmak (Housekeeping)

ot 2

Ot biçme işi karlı mıdır?

  • Sermayeniz zaman ve bilek gücü olacaktır. Bunun dışında zaman sınırlamanız yoktur. Sizden istenilen günlük kotayı doldurduktan sonra da çalışabilir ve ot depolamaya devam edebilirsiniz.
  • Otların deposu genelde belirgin bir ücretle sabitlenmiştir ve ülkenin neresine giderseniz gidin tekel bir fiyat birimi karşınıza çıkacaktır. Ot biçerek para kazanmak isteyenler, deposu 50 liradan ücretlendirilmektedir. Genelde ise günde 4 -5 depo tamamlanabilmektedir. Bu depo hesapları hiçbir şekilde tek kişi üzerinden hesaplanamaz. Zira ot biçme işlemi, gruplar halinde yapılan ve böylece daha hızlı, daha pratik sonucu gidilen bir iştir.
  • Genelde günde 8 ile 12 saat çalışılmaktadır. Kazanılan para günlük istihkak olarak kaç kişi çalışıyorsa o grubun içinde eşit olarak pay edilmektedir. Bu işte çalışanların genelini erkekler oluşturmaktadır. Zira ekseriye tırpan ve tırmık kullanılan bu iş, kas gücüne ve fiziki dayanıklılığa dayanmaktadır. Bu nedenle yazımızı okuyan kadın okurlarımız için pek uygun bir iş olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

ot 3

Ot biçme işinin dezavantajları ve zorlu yönleri nelerdir? Şimdi bu işe girmek isteyenler için bu zorluklardan kısaca bahsedelim:

  • Genelde otlar, kışın depolanmak ve hayvanlara yem olarak sunulmak için biçilir. Zira yazın zaten hayvanlar, otlak alanlarına götürülerek yemlenmeleri sağlanır. Ancak kışın zorlu iklim şartlarında ve alanların donması nedeniyle bu işlem, yerine getirilemez. Yazın biçilen otlar, ambarlarda depolanır ve kışa hazır şekilde bekletilir. Yazın, sıcaklıkların çok yüksek olduğu zaman dilimlerinde ot biçme işlemi, oldukça gayret ve emek isteyen bir iştir. Bu işin en büyük zorluğu da budur zaten.
  • Fiziki anlamda çeşitli rahatsızlıkları olan (tansiyon, kalp hastalığı gibi) bireylerin ot biçme işinde çalışmamalarını öneririz. Zira, hem güneşin yoğun olarak hissedilmesi hem de işin tamamen bilek ve kas gücüne dayalı olması, çeşitli hastalıkları bünyelerinde barındıran insanlar için son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.
  • Bazı durumlarda, hem çaresizlikten hem de para kazanma ihtiyacından dolayı yaşı geçkin insanların ot biçme işinde çalıştıklarını görürüz. Ne olursa olsun, yaşı geçkin erkek ve kadın bireylerin bu tür işlerde çalışmaması gerekmektedir. Sorumluluk, ot biçme işindeki grubun kendisinde ve işverende bitmektedir. Aksi durumlarda, kalp krizi, düşüp bayılma gibi sonuçlar doğmakta ve para kazanayım derken can tehlikesi devreye girmektedir.

Eğer bileğinize ve emek gücünüze güveniyorsanız ot biçme işinden günlük olarak epey rahatlatıcı miktarda paralar kazanabilirsiniz. Herkese alın terinin kıymetinin bilindiği yerlerde bol emekli ve bol kazançlı günler dileriz.

Yorum yapın