Otel açmak deyince şimdi aklımıza devasa araziler üzerinde 5 yıldızlı dev kompleksler gelmesin arkadaşlar. O ebatta bir projeyi gerçekleştirecek adamlar zaten bu işin inceliklerini buradan öğrenme gereği duymazlar. Ben size daha çok “butik otel açmak” işi fikri ile ilgili incelikleri ve prosedürü anlatacağım. Zaten nette bu konuyla ilgili bizim kadar detaylı, incelikli yazan, hepsinden de öte “objektif” bir şekilde tarafsızca yazı yazan yok maalesef. Biz bu konuda ilk olacağız.
ALT BAŞLIKLAR (istediğinize tıklayıp ışınlanabilirsiniz) :
Röportaj
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde butik bir otel işleten K. Ş ile butik otel işletmenin zorluklarını, butik otel ile diğer oteller arasındaki temel farkları, konaklama merkezlerine müşteri çekmenin püf noktalarını ve daha birçok konuyu enine boyuna konuştuk. Eğer aklınızda az odalı ama lüks bir otel açma fikri varsa röportajımızı okuyarak hiç bir yerde bulamayacağınız bilgilere erişebilirsiniz.
– Butik otel denince özellikle işletmecilerin ve girişimcilerin gözü bir korkuyor. Bunun nedeni çok fazla sermaye gerektirmesi mi? Yoksa dekorasyonundan misafirler ile iletişimine kadar dikkat edilmesi gereken çok fazla şeyin olması mı insanların gözünü korkutuyor?
– Öncelikle butik otel tanımından ne anladığınıza göre değişir her şey. Bence insan bilmediği şeyden korkar. Bir işe ne kadar yabancıysa çekinceleri o kadar fazla olur. Ancak iş, işte öğrenilir. Ben de, diğer herkes gibi butik otel hakkında kulaktan dolma bilgilere sahiptim. Daha sonra araştırmalarım doğrultusunda butik olarak adlandırılan otellerin ”minyatür beş yıldızlı oteller” olduğunu öğrendim. Bu da açıkçası içimi rahatlattı. Örneğin beş katlı, 60 odalı bir oteli işletmek, isterse yıldız sayısı sıfır olsun, bana çok daha korkutucu geliyor. Alan ne kadar genişlerse, yönetim ağınız da aynı oranda genişler. Bu da daha fazla mesai ve sorumluluk demek.
– Butik otellerde oda sayısı sınırlı olduğu için sorumluluk azalıyor mu peki?
– Sorumluluğun tonu ve rengi değişiyor. Aynı anda 55 misafirle ilgilenmek yerine 15 misafirle ilgileniyorsunuz. Yine yoruluyorsunuz ancak fiziksel olarak değil mental olarak. Çünkü her ayrıntıyı, her küçük detayı düşünmek zorundasınız. Sizi seçen misafirler, ”butik” adına geliyor. Beklentiler çok yüksek. O beklentilerin altında kaldınız mı, hem misafirleri kaçırırsınız hem de kötü reklam olur. Ve emin olun piyasa da bir otelin ya da bir apart – pansiyon gibi diğer konaklama merkezlerinin adı çok kolay kötüye çıkar. İki misafir sizi kötüledi mi, o kulaktan kulağa yayılıp önce tüm İzmir’e yayılır. Sonra kötü ününüz İstanbul’a kadar ulaşır.
– Mükemmeliyetçi misafirler için mükemmel bir alt yapınız ve hizmet ağınız olmalı. Bunu sağlamak için neler yapmalı peki butik otel işletmecileri?
– Öncelikle, çalışacağı kişileri çok iyi seçmeli. Mümkünse – ki mümkün- bu işin okulunu okumuş, ”efendi” olarak nitelendirebileceğimiz resepsiyonistlerle, temizlikçilerle vesaire çalışmalı. Çünkü misafirlerin bir otelden memnun kalma düzeyini sadece konforu değil çalışanların hal ve hareketleri de belirler. Sadece oteliniz değil çalışanlarınız da butik olmalı.
– İzmir, İstanbul gibi metropollerde butik bir otel açmak için takriben ne kadar sermaye gerekiyor?
– Bu semt semt, mahalle mahalle değişir. Hele ki İstanbul ile İzmir’i ya da başka bir kenti bir tutmak, tamamen teorik ve ezbere olduğu için manasız. O kadar derin fiyat farkları var ki. Burada rakam belirtmek de çok doğru değil. Zira dalgalı kura bağlanmış dolar ve ekonomi, hiçbir şekilde sabit değil. Ben bir fiyat telaffuz eder etmez, o fiyat birkaç saniye sonra değişecektir. Buna eminim.
– Dekorasyon için profesyonel yardım aldınız mı? Çünkü hepimizin bildiği üzere butik otelleri, diğer konaklama merkezlerinden ayıran en önemli unsurlardan biri mimarisi ve dekorasyonu. Öyle alelade bir dekorasyona sahip bir butik otel, ilgi çekmese gerek.
– Profesyonel yardım almadım. Eşimle birlikte kafa patlattık. Yüzlerce farklı dekorasyon fikrini inceledik. Ve her kat için ayrı bir konsept geliştirmeye karar verdik. Bir katımız tamamen doğa ile iç içe, bir katımız minimal, üçüncü katımız ise sinema konseptine sahip.
- OTEL RUHSATI ALMAK İÇİN İDEAL BİR YAPIYI, BİNAYI TESPİT ETMEK YA DA ÖNCE RUHSATI ALIP SONRA İNŞA ETMEK(bu daha makul)
- OTEL RUHSATINI BELEDİYELERDEN ONCA RÜŞVETİN, KATAKÜLLENİN VE MÜCADELENİN SONUNDA CEBİNİZE KOYDUKTAN SONRA KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINDAN TURİSTİK TESİS RUHSATI ALMAK
- SÖZ KONUSU BİNAYI YA DA BİNA İNŞAATİNİ OTEL OLMAYA UYGUN HALE GETİMEK İÇİN BAKANLIĞIN VE BELEDİYENİN BELİRLEDİĞİ STANDARTLARI YERİNE GETİRMEK. HEM RUHSATIN DEVAMI İÇİN HEM DE DENETİMLER İÇİN BUNLAR ZORUNLUDUR. (örn; yangın merdiveni havalandırma boşluğu, asansör, depreme dayanıklılık vb…)
- BAKANLIK MÜFETTİŞLERİNİN VE BELEDİYE ZABITALARININ DENETİMLERİNDEN GEÇMEK.
- TARIM VE GIDA BAKANLIĞININ RESTORAN-BAR VE CAFELER İLE İLGİLİ YÖNETMELİĞİNE UYMAK
Bu listede sıraladığım genel maddelerin bir de alt maddeleri var onlara burada girmeyeceğim arkadaşlar zaten her sene değişmektedir. (Onları da gidin belediyeden sorun soruşturun kardeşim: her şeyi devletten beklemeyin:))
- Booking.com hotelz gibi web sitelerine kayıt olup otelinizi bir güzel buralarda semt, boyut, fiyat, lükslük sınıfına göre kategorize ettirip sıralatacaksınız. Yani bir nevi dizine eklettireceksiniz.
- Otelinizin lokasyonu nerede ise o bölgedeki ilgili şirketlerle, esnafla, tacirle irtibat halinde olacaksınız. Onlara belli başlı indirimlerden ve ayrıcalıklardan faydalanabileceğini söyleyeceksiniz.
- Genelde otelinizin lokasyonunun büyük devasa otellerin yanında olmasına çabalayın. Bu durumda siz küçük balık olarak onların yiyemediklerini yer ve her türlü müşteriyi çekersiniz bölgeye. Böylece iki tarafta mutlu olur ve birbirine faydalı olur.
- Otelin açılışından itibaren yayına ve tanıtıma başlayın. Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler gerekirse devasa panolara otelinizi tanıtın ve de internette reklamlarınız eksik olmasın.
- Otel sahibi ya da işleticisi olarak en önemli görevlerinizden biriside müşterilerle irtibatınızı kesmeyin, bir geleni bir daha getirmek için güler yüzü ve hoş sohbeti eksik etmeyin. Bu ayrıntı çok ama çok önemlidir; kimse sizin kara kaşınıza kara gözünüze otelinize gelip de soğuk suratınızı çekmez, adamlar size tonla para döküyorsa siz de onlara karşı güler yüzlü sempatik ve dost canlısı olmak zorundasınız bu işte.
- Müşteriyi bulmak için köklü ve eski civardaki başka butik otellerle irtibat halinde olun sonuçta bir butik otel 50 odadan az odalı olduğu için çabucak full dolu olması işten bile değildir. Bu sebeple diğer otel doldu mu müşterileri onu aradığında size yönlendirebilsin. Bu hem onun müşterisine “hayır” dememesini hem de sizin karınıza olur. Kaldı ki yarın öbür gün sizin otel dolup taşınca siz de ona müşteri paslayabilirsiniz. Rekabet her zaman dayanışmadan daha verimsizdir. Yani rakip olup birbirinizi kıskanmak yerine dost olup birbirinizi desteklemek her zaman bu işte daha kazançlıdır.
Sizlere tüyolardan ve işin prosedürlerinden bahsettim sıra geldi olumlu ve olumsuz değerlendirmeye;
1)Karlılığı
BUTİK OTEL AÇMA İŞ FİKRİ DÜYANIN EN KARLI GİRİŞİMLERİNDEN BİRİSİDİR.
2) Maliyeti
BUTİK OTEL AÇMAK NORMAL DEVASA OTEL AÇMAKTAN DAHA AZ MALİYETLİDİR. SIRADAN BİR APARTMANI GÜZELCE PROSEDÜRE UYDURUP BUNU GERÇEKLEŞTİREBİLİRSİNİZ.
3) Dikkat edilmesi gerekenler
BUTİK OTEL AÇTIĞINIZDA YERLİ VE YABANCI TURİST DIŞINDA TEK GECELİK İLİŞKİ İÇİN GELECEKLER OLACAKTIR. ONLARI AYIRT ETMEK SİZE YANİ İŞLETMECİYE YA DA PATRONA DÜŞÜYOR
4) Zorlukları
SARHOŞUYLA, AYYAŞIYLA YA DA KAVGACIYLA UĞRAŞMAK OTELCİLİKTE KOLAY DEĞİLDİR.
Bu olumsuz yanıyla da başa çıkmayı öğrenmelisiniz sonuçta dünyanın en kazançlı girişimini gerçekleştirmeniz yan gelip yatacağınız anlamına gelmiyor.
5) Çalışma saatleri
BİR BUTİK OTEL KONUMU İTİBARİYLE DEĞİŞİK ÇALIŞMA SAATLERİ VE SEZONLARINA SAHİPTİR.
Merhabalar Sayın Yetkili,
Web sayfanızın https://parlakfikirler.org/2014/11/otel-acmak.html/ linki altındaki yazınızda kullandığınız otel resmi Granada Luxury Resort SPA & Thalasso otelimize aittir. Söz konusu otelimiz Yazınızda resmin altında belirttiğiniz gibi Ege ve Akdeniz de en az 200 tane bulacağınız bir otel değildir. Otelimizin resmini ve hemen üstündeki başlığı koyduğunuz zaman otelimizin sıradan apartmandan dizayn edilmiş bir butik otel algısı yaratmışsınız. Otelimiz 6500m2 ‘le Akdenizin en büyük iskelesine sahip oteldir. Verilen hizmette bırakın butik otelleri beş yıldızlı otellerde bile bulamayacağınız bir kalitedir. İzinsiz kullanmış olduğunuz otelimizin resmini söz konusu yazıdan acilen kaldırılmasını rica ederim.
İyi günler…
Hocam, marka imajınıza saygımız vardır. Görsel derhal kaldırılacaktır, başkaca talebiniz olursa çekinmeden iletebilirsiniz. Bizler iyiniyetli ve yardımsever kişileriz ve her gün toplumumuzun gelişimi için çalışmaktayız, telif haklarına da saygınız vardır.
30 odalı bir butik otel kiralıcaz kiralama gideri hariç aylık ne gibi masrafları olur kaç personel çalısmalası gerekir
Idris bey merhaba tesisi nerde kiraladiniz bina mi daginik bungalow seklindemi odalar personel ihtiyaci ve masraflar bazi kriterlere gore degisecektir
Ben koyde kendi arazime kucuk bir tastan butik otel acmak istiyorum.Bu is icin devlet kredisi var mi? Birde kobilere karsiliksiz destek kredisi varmi Ben bayanim.Kizima is imkani olsun istiyorum.
Zerrin hanım merhaba böyle bir butik otel açabilrsiniz elbette ki çokta güzel bir iş fikri bu ve bunun için devletin bazı kurumları kobi desteği olarak hem sabit yatırım kredisi(geri ödemeli kredi faizsiz) hem
de hibe desteği (karşılıksız) vermektedir.
Merhaba butik otel dediğiniz apart oluyor heralde bişey soracam bu tür bi butil otel açacağım istanbulda binada yangın merdiveni ve asansör zorunluluğu bulunuyormu ?
Merhaba Uludağ da bungalov otel açmak istiyorum , kendi arazime 10 tane bungalov ahşap ev koymayı planlıyorum “, ancak sit alanı olduğu söyleniyor , bunun izni nereden alınır, yada alınabilir mi ? 0532 064 51 77