Otel Temizlik ve Bakım Elemanı Olmak (Housekeeping)

Hepinize merhaba sevgili parlak fikirler okurları! Bu yazımız otelin içinde çalışan ingilizce karşılığı kat sorumlusu anlamına gelen housekeeping. Türkçe adıyla otel temizlik ve bakım elemanı.

Oteller hepimizin bildiği üzere ikinci evlerimiz. İkinci evlerimizin barınma ve konaklama alanında kendimizi yuvamızda hissetmemiz için sağladıkları bazı avantajlar var. Bu avantajların işler hale gelmesi için de ayrı poziyonlarda ve ayrı meslek dallarında yeni iş türleri ortaya çıkmakta. Talebe göre arz, ihtiyaca göre hizmet.

Oteller gün be gün çoğalmakta ve hizmet alanlarının sınırlarını genişletmekte. Zira insanların iş için seyahat ihtimalleri ve imkanları artmakta, aynı şekilde Türkiye’de iç turizm alanında tatil yapan yurttaşlarımızın sayısı da artmaktadır. Müşteri memnuniyetini en yüksek seviyeye çekmeye çalışan oteller, bu noktada hizmet kodlarını da daha modern hale getirmiştir. Böylece housekeeping, Amerika ve İngiltere’den sonra tüm dünyaya yayılmış; nitekim ülkemizde de karşılığını bulmuştur.

Otel Temizlik ve Bakım Elemanlarının İş Olanakları: 

  • En önemli kısmı en başa aldık. Bir meslek türü, hele ki bu meslek türü yeni ve aşina olmadığımız bir meslek türüyse, insan olarak aklımıza ilk düşen şey şüphesiz şu olur: Tamam iş güzel, peki bulması nasıl? Bir işin içeriğinden daha önemli bir şey varsa o da o işe sahip olup olmama potansiyelidir. Bu nedenle bir mesleğin iş olanaklarını değerlendirmek biz parlak fikirler olarak boynumuzun borcu..

 

 

  • Otel temizlik ve bakım elemanlarının iş olanaklarını anlamamız için basit bir soru sorarak çözüme ulaşabiliriz. Türkiye’de kaç tane beş yıldızlı otel olduğunu biliyor musunuz? 100? 200? Maalesef yanıldınız. Şu anda Türkiye’de 511 adet beş yıldızlı otel mevcuttur. Kaldı ki otel temizlik ve bakım elemanı bulundurmak, sadece beş yıldızlı otellerin sorunluluğunda ya da lüksünde değil. 1 yıldızlı olan oteller hatta yıldızsız, normal otellerde bile temizlik ve bakım elemanları bulunmaktadır. Söz konusu tüm otellerin toplamı ise on binleri bulmaktadır. Adım başı otel olduğuna göre bu pozisyonda da boş personel alanı her zaman bulunacaktır.

 

  • Kısacası diyebiliriz ki, siz yeter ki kafanıza otel temizlik ve bakım elemanı olmayı koyun. En fazla bir ay içinde çalışma fırsatınız yakalayacağınız bir otel hizmeti karşınıza çıkacaktır.

 

Şimdi de mesleğin iskeletini ortaya çıkaralım. Bu işe yeni girenler, girmeye hazırlananlar ya da plan olarak bu meslekte kalmak isteyenlere bu meslekte olanların görev ve sorumluluklarını kısaca hatırlatalım.

h2

Ekip çalışması :))

Otel Temizlik ve Bakım Elemanlarının Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir? 

  • Otelin genel temizlik ve bakımı housekeepinglerin sorumluluğu ve gözetimi altındadır. Otel misafirleri, odalarında yokken temiz çarşaf ve havlu verme, kullanılan çarşaf ve havluların otel çamaşırhanesine ulaştırılmasını sağlamak, diğer görevleri arasındadır. Bununla birlikte kimi otellerde housekeeping odalar için ayrı, koridor ve genel alanlar için ayrı olmak üzere iki farklı disiplinde ve pozisyonda çalışabilmektedir. Her katın bir baş elemanı vardır. Diğer elemanlar onun sorumluluğu ve iş gözetimi altındadır.
  • Kayıp eşyalardan otel temizlik ve bakım elemanları sorumludur. Yani ismine aldanarak sadece temizlik ve bakımdan sorumlu olduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Kaybolan eşyaların aranması ve emanet edilen eşyaların muhafazası sizin görevleriniz arasında olacak.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Cruise Gemide Çalışmak

 

  • Otelde bir yer mi arızalandı. Bir ışık söndü ve yanmıyor mu? Otel tuvaletlerinin birinde bir musluk, sorun mu çıkarıyor? Bu ve buna benzer çeşitli arıza ve sorunların tespitini yapmak ve raporlar halinde otelin yönetim bürosuna sunmak da, otel temizlik ve bakım elemanlarının görevleri arasında yer alıyor. Amaç, otelin en sağlıklı ve en randımanlı şekilde işleyişine devam edilmesini sağlamak.

 

  • Orada altı ay geçirdikten sonra yetkileriniz artacak. Yeni gelen personelleri eğitmek, oteli gezdirmek ve gerekli koordinatları vermek, sizin sorumluluğunuzda olacak. Otellerde çalışanlar arasında hiyerarşi önemlidir. Zira tamamen deneyime dayalı bir iştir.

 

  • Sadece otelin ve çeşitli mekanlarının değil, otel çalışanlarının üniformalarının temizlenmesi de sizin görevleriniz arasında. Aşçısından resepsiyonistine kadar otelde çalışan herkesin otele ait üniformalarının temizlenmesi ve ütülenmesi, bu noktada sizin yapmanız gereken diğer işlerden olacak.

 

  • Personellerin yıllık ya da aylık izinlerini listelemek ve bunları periyodik olarak raporlamak da görevlerinizden bir diğeri. Otelde düzeni oturtmak, disiplini ve istikrarı sağlamak. Sonuç olarak diyebiliriz ki otel temizlik ve bakım elemanları, otelin ayakta kalmasını, hizmette kusur etmemesini sağlamak için orada çalışmakta ve hizmet vermektedir.

h3

Otel temizlik ve bakım elemanlarının yanından ayırt etmeyecekleri malzemeler

Ayda Ne Kadar Ek Para Kazanılabilir? 

  • Öncelikle maaşlarınızı belirleyen temel faktörün tamamen otelin iç işlerine bağlı olduğunu söyleyelim. Yıldızsız bir otelde çalışmak asgari ücrete tabidir örneğin. Ancak otellerin yıldızları var oldukça ve o yıldız sayıları arttıkça çalışanların aldığı maaşlar da aynı oranda artacaktır. 5 yıldızlı bir otelde çalışan otel temizlik ve bakım elemanlarının, diyebiliriz ki beş yıldızlı bir maaşı da olacaktır.

 

  • Ne kadar ek para kazanacağınıza gelince: Bu da otelin başka bir iç işi. Otelin doluluk oranı, o otele gelen insanalrın mevkileri ve sosyal statüleri çok önemlidir. Kimi düşük tabanlı otellerde bahşiş vermek bir kültür değil bir hengame, bir zorluk olarak görülür. Ancak çalıştığınız otel ne kadar kaliteliyse, oraya gelen müşteri potansiyeli de o kadar zengin olacaktır. Zengin müşteri ve otel misafiri de bol keseden bahşiş almak demek olacaktır. Diyebiliriz kazanacağız ek para 300 liradan başlayıp 1000 liraya kadar çıkabilir.

 

Otel Temizlik ve Bakım Elemanlığına Kimler Başvurabilir? 

  • En alt sınır lise mezunu olmaktır. Ancak sizin gibi binlerce lise mezununun da aynı yerlere ve aynı pozisyonlara başvuracağını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle en azından 2 yıllık üniversite mezunu olmanız bu noktada işi kapmanız açısından daha sağlıklı bir adım olacaktır.

 

  • Üniversitelerin hangi ilgili bölümlerinden mezun olmanız bu iş için biçilmiş kaftan olacaktır? Örneğin turizm ve otelcilik bölümü, işletmecilik bölümü ve rehberlik bölümlerinden mezunsanız otelde bir housekeeping işi kapmanız için daha net ve ayırt edici olacaktır. Rekabetin bol olduğu bir iş kolu. O nedenle işiniz o kadar da kolay olmayacak.

h1

Housekeeping ekibi

Housekeeping İşinin Kötü Yanları Nelerdir? 

  • Birçok görev ve sorumluluk size kalmış olacak. Bu nedenle çok stresli bir iştir. Otelde sadece tek bir şeyin kötüye gitmesi sonucu siz topun altına gidebilirsiniz. Bu nedenle merkezi bir şekilde disiplinli ve kontrollü çalışmalı ve hata paylarını en aza indirgemelisiniz. Sizden bağımsız yapılacak bir hata bile, sizin aşar işitmenize neden olacaktır. Stresle mücadele edemeyen hassas bünyelerin bu tür bir işte çalışmamasını salık veriyoruz.

 

  • Müşteri memnuniyetinin çok zor sağlandığı bir meslektir. Oteldeki müşteriler çeşit çeşit olacaktır. Her birinin beklentisi ve talebi bambaşka olacaktır. Her beklentiyi karşılamak her talebi eksiksiz yerine getirmek belli bir noktadan sonra zorlayıcı olacaktır. Çok çalışmalı, çok mesai harcamalısınız.

 

Housekeeping İşinin Olumlu Yanları Nelerdir?

  • Bol bahşişli bir iştir. Bu nedenle maaş olarak kazandığınızın yanında ciddi miktarda ek gelir de elde edebilirsiniz. Yani yorulacaksınız ama yorgunluğunuza da değecek.

 

  • Bunun dışında hem ülke içinden hem ülke dışından birçok insanla tanışma ve onlarla dost olma ihtimaliniz var. Çevre edinmek ve arkadaşlıklar kurmak için ideal bir iş.

Yorum yapın