OTO GALERİCİLİĞİ YAPMAK-Karlılık ve Maliyet-Cidden değer mi? -Röportaj

Merhabalar arkadaşlar bu yazımızda siz değerli iş arayışı içinde olan dostlarımıza çok bildiğimiz, bir o kadar da çok duyduğumuz iş fikri olan “Oto Galericiliği” hakkında bahsedeceğiz. Hepimizin bir yerlerde akrabası, eşi dostu bu işi muhakkak yapıyordur eminim. Epey taliplisi bulunmaktadır. Çünkü yaptığınız şey basittir: “Araba al, sonra Arabayı gerekiyorsa onar en son da arabayı sat 🙂

automobile photo
araba dediğinin şekli şemali böyle olur

Mi acaba? Yukarıdaki aşamalar doğru fakat bunların yanında sürüyle ayrıntı, sürüyle tecrübe sizi bekliyor olacak!!

Bunlardan ilki otomobil galericiliği yapabilmeniz için otomobillerden anlamanız gerektiğidir. Anlamaktan kasıt “la kaç basıyor acaba bu??” sorusunun cevabını şak diye verebilmek değildir elbette. Motor bobininden tut saşesine kadar hatta karbiratör çubuğunun cinsine kadar bilgi sahibi olmak zorundasınız bu işi para kazanarak yapacaksanız. Aslında genelde tamiratı doğrudan siz yapmazsınız ancak başkalarına yaptırabilmek de ütülmemek adına bilgi sahibi olmak durumundasınızdır.

He şu var ben anlamam inciğininden boncuğundan derseniz tutarsınız 3-5 profesyonel tamirci onlar bu işi sizin yerinize halledebilir. Ancak böyle bit konumda olabilmeniz için yatırımınız, araç filonuzun epey yüklü olması gerekmekte…(En azından ayda 30-40 araç alıp satabilecek konumda bu şekilde çalışabilirsiniz)

Araba(oto) galericiliği işinin yarısı “pazarlama ve araç keşfinden” kalan yarısı da “tamirat, bakıö ve onarımdan” oluşmaktadır.

automobile photo
bu tarzın hangi markaya ait olduğunu çoğumuz biliyor

Röportaj

Yaklaşık 15 yıldır oto İstanbul Şişli’de oto galerisi işleten A. A ile mini bir röportaj gerçekleştirdik. A. A. ile oto galerisi işletmenin zor ve keyifli yanlarını, otomotiv sektörünün dünü ve bugünü hakkında konuştuk.

– İşler nasıl gidiyor? Yoksa gitmiyor da gidiyormuş gibi yapıyorsunuz?

– Pandeminin gölgesinde ne kadar gidebiliyorsa o kadar gidiyor. Bizim sektör trafikte olduğu gibi, arada bir aracnız arıza yapsa da motorundan ses gelse de, benzininiz azalsa da ağır aksak ilerlemeye ve bitiş çizgisine varmaya çalışıyorsunuz.

 

– Bir oto galericinin bitiş çizgisi neresidir? Temel hedefi, ekonomik hedefi nedir?

– Diğerlerini bilmem ama benim bitiş çizgim her ayın sonunu getirebilmek. Kimseye borçlanmadan, varsa borcumu kapatarak burayı ayakta tutabilmek de temel hedeflerim arasında.

 

– Toplumun gözünde oto galerisi işleten kişiler genelde zengin kabul edilir. Bu da bir tür ön yargı mı o halde? Oto galericileri sanıldığı gibi rahat bir yaşam sürmüyor mu?

– Bu 10 – 15 yıl öncesi için geçerliydi. Nasıl ki eskiden arabası olan kişi zengin kabul edilirdi, oto galerisi işleten kişilerin ekonomik durumu da aynı şekilde ortalamanın üstündeydi. Bugün, maalesef birçok sektörde aşağıya doğru eşitlenme söz konusu. Birçok sektörde işveren, çalıştırdığı personellerle aynı kaygıları çekip aynı ekonomik zorluklarla boğuşuyor. Hatta daha fazla sorumluluğu üstlendiği için mali krizi daha derinden hissediyor. Bu da daha çok sinir stres ve kaygı demek.

 

– Sıfır arabalara olan ilgi bir hayli düşerken ikinci el araba sektöründe gözle görülür bir canlanma yaşandı. Bunun da temel nedeni pandemi mi?

– Pandemi tüm dünyayı etkisi altına almadan önce de ibre ikinci el arabalara doğru kaymaya başlamıştı zaten. Araba fiyatları önce kanatlandı, sonra uçuşa geçti. Adam, araba alacağıma biraz daha para biriktirip ev alırım diyor. Bir yanda ev parasına araba, bir yanda asgari ücretle ev geçindirmeye çalışanlar. Dolayısıyla ikinci el araba piyasası uzun bir süre daha hareketli kalacak diyebiliriz.

 

– Müşterilerin bir arabadan beklentileri neler? Galerinize gelenlerin en çok sorduğu sorular neler mesela?

– Artık nasıl ki bilinçli tüketici kavramı var, bir de bilinçli müşteri ya da sürücü kavramı gelişti. Hani eskiden çok duyduğumuz ama şimdi kimselerin söylemediği bir söz vardı: ”Ayağımı yerden kessin yeter.” Artık bu yok. Araba bakmak, almak, sürmek çok daha detaylı ve teferruatlı bir şeye dönüştü. En basitinden arabada navigasyon var mı, beygir gücü ne, arka koltuklar çocuk koltuğuna uyumlu mu sorularıyla geliyor, gelen müşteri. En çok sorulan ise güvenlik sistemleri. Artık her markanın kendine özgü güvenlik sistemleri mevcut. Neredeyse her marka kendi adını taşıyan hava yastıkları üretiyor. Bu kadar çok seçenek içerisinde ”ayağımı yerden kessin, yeter” kanaatkarlığı da bitti haliyle.

 

– Oto galericiliğinin en zor yanları neler peki?

– Müşteri memnuniyeti sağlamak. Bugün bir tane masa alırken bile insanlar elli bin tane soru soruyorlar. Orasına burasına tekrar tekrar bakıyorlar. Bir masanın üç dört tane ayırt edici özelliği vardır değil mi? İşte rengi, hangi malzemeden yapıldığı, sunta mı MDF mi gibi. Söz konusu bir otomobil olduğunda bu ayırt edici özellikler üç yüz dört yüz oluyor. Müşteriyle ilgilenmek görevimiz elbette. Ama gelen sorulara cevap yetiştirmek de hem zihnen hem de fiziken yorucu oluyor.

 

– Oto galerisi açmak isteyenlere neler önerirsiniz?

– Galerilerinde mutlaka 2. el arabalara yer versinler. Piyasayı araştırsınlar ve arabaları yakından tanısınlar.

 

Şimdi oto galericiliği iş fikrini detaylı olarak değerlendirmeye geçebiliriz.

1)Nasıl vakit geçirirler

OTO GALERİCİLERİNİN ZAMANLARININ ÇOĞU KENDİ TABİRLERİYLE “YAZHANELERİNDE OTURMAK” İLE GEÇER.

Amansız bekleyişler bu işin fıtratında vardır. Genelde diğer oto galericilerinin de bulunduğu bir alana dükkanınızı açar, tabelanızı çakarsınız. Ardından müşteri sizi gerek kendiliğinden gerekse referanslar ile bulmaya başlar. Ancak burada önemli bir nokta var ki o da “Sizin rızkınızı aramak durumunda olmanız”. Yani eğer evveliyattan sağlam çevreniz yoksa oturduğunuz yerden müşteri beklemeyin.

Şu İş İlgini Çekebilir:  Baklavacı Dükkanı Açmak-Karlı mı? - Röportaj

2) Oto galericiler nasıl araba bulur

OTO GALERİCİLER GÜNÜMÜZDE MÜŞTERİLERİNİN ÇOĞUNU İNTERNETTEKİ SATILIK ARAÇ İLANLARI VASITASIYLA BULMAKTADIRLAR.

Sahibinden, araç ilanları siteleri bu galerici dostlarımız için ideal sitelerdir.Yazhanelerinde boş oturuyor dediysek de bu tür kaynaklardan müşteriler edinmek zorundadırlarlar.

3)Nereye açılmalı?

OTO GALERİSİ AÇMAK İŞ FİKRİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN GALERİCİLER SİTESİNDE YA DA BU İŞİ YAPAN DİĞER İNSANLAR İLE O DA OLMADI ŞEHİR MERKEZİNE İŞLEK BİR YERE GALERİCİ DÜKKANINIZI AÇMANIZ YETERLİDİR.

Açacağınız mekanın araç otoparkının geniş olması en önemli kriterdir. Ayrıca dikkat çekici bir yapının yer alması çok önemlidir. Mesela uzun sütunlar ve geniş tavan sizi heybetli ve farklı gösterecektir. Aynı bir avukat ya da pazarlamacı gibi dikkat çekmek size artı olarak geri dönecektir.

4) Gereken Sermaye

OTOMOBİL GALERİCİLİĞİ İŞ FİKRİ SİZE GEREKEN ORTALAMA SERMAYEYİ HESAPLARSAK;

“DÜKKAsN VE GENİŞ OTOPARKLI ARSA KİRALAMAK(10 000TL AYLIK KİRA DİYELİM), AŞAĞI YUKARI 15 ARAÇLIK FİLO OLUŞTURMAK(750 000TL), ONARIM VE BAKIM MASRAFLARI İÇİN TAMİRCİ ÇALIŞTIRMAK(10 000TL), ARAÇ ALIM SATIM İŞİNDEN DOLAYI ORTAYA ÇIKAN VERGİLER VE MUHASEBE, AVUKAT GİDERLERİ(AYLIK ORTALAMA 500 TL) DAHİL SİZE 770 500 TL GİBİ BİR SERMAYEYE MAL OLACAKTIR”

Kimilerimiz için bu değer çok çok uçuk görünse de böylesine bir işi bu sermayeyle yapabilirseniz eğer sizleri temin ederim ki HER AY en az bu sermayenin %1.5’ni kar öarjı olarak alacaksınız. Yani senelik %18 kar marjınız olacaktır. Bu da demektir ki yaklaşık 5-6 senede ilk koyduğunuz sermayeyi amorti etmiş olacaksınız…

Ancak tabi ki her şey yolunda gider ve bir ekonomik kriz çıkmaz ve sizi vurmaz ise.

5)Avantajları

OTOMOBİL GALERİCİLİĞİ YAPAN BİR KİŞİ BU İŞ FİKRİNİ BECEREBİLDİĞİNDE GENELDE ENVAİ ÇEŞİT OTOMOBİLE BİNME İMKANI YAKALAMAKTADIR. 😉

Mesela benim yakından tanıdığım bir oto galerici Porsche Cayenne marka son model jeep kullanma fırsatı yakalamıştı bu galericilik işi sayesinde. İnanın insanların gıpta ile bakmasına vesile olacak bu durum galerici dostlarımız için büyük velinimettir.

6) İşin Karizması

GALERİCİLİK YAPAN KİŞİLER GENELDE PEK TAHSİLLİ OLMADIKLARI İÇİN TOPLUM TARAFINDAN YER YER “İŞSİZ TAYFA MENSUBU” OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR.

Bakmayın siz onlara, bu dostlarımızın gayet güzel bir işi vardır ve genelde bu şahıslar hasetliklerinden galerici dostlarımıza bu şekilde ithamlarda bulunmaktadırlar.

Bu bakış açısı galerici dükkanlarının şatafatlı ve de nezih hale gelmesi ve dekorasyona daha fazla önem verilmesi ile kırılmaya başlanmıştır. Ayrıca dükkanın önünde 1-2 tane lüks araba koyduğunuz zaman insanlar sizin varlıklı ve bu işi uzun süredir yapan, köklü bir araç alım satımcısı varsayacaktır.  Bu taktiği de ilk zamanlar başka bir oto galerici arkadaşınızdan lüks araç kiralayarak yapabilirsiniz. Ya da sermayenizin bir kısmını buna ayırarak da olabilir.

Bu İşe Girmeye Değer Mi?

İşsizlik rakamlarının tavan yaptığı Türkiye’de herkes eline geçen az biraz sermaye ile nasıl bir işe girişeceğinizi düşünüyor. Çünkü birçok insan tabiri caizse ‘tek atımlık’ şansı kaldığını biliyor. Ya herru ya merru diyerek yapabileceği, altından kalkabileceği ve kimseye muhtaç olmayacak kadar para kazanabileceği bir iş herkesin hayalleri ve planları içerisinde. Peki oto galeri işine girmeye değer mi? Bu sorunun hem olumlu hem de olumsuz şekilde iki farklı cevabı var. Yani hem değebilir hem de kesinlikle değmez – diyebiliriz. Bu nasıl oluyor diyecekseniz şöyle açıklayalım: Eğer sermayeniz az ya da orta seviyelerde ise bu işe kesinlikle girmeyin. Çünkü bu örneğin küçük bir playstation salon ya da tütüncü dükkanı açmak gibi bir iş değil. İşin kendisi gibi talep ettiği sermaye, vaat ettikleri ve riski de çok büyük.

Bu işe girdikten sonra ‘en fazla batarız’ diyemezsiniz. Sadece elinizdekileri kaybetme riskiniz yok. Üstüne bir de en az ortaya koyduğunuz sermayeden daha fazlasını da borçlanmanız da mevcut riskler içerisinde yer alıyor. Zaten birçok kişi bankalardan kredi çekerek ya da daha kötüsü tefecilere borçlanarak böyle bir işe girişiyor. Oto galerinin albenili görüntüsü başta yanıltıcı olabiliyor. Siz sakın bu tongaya düşmeyin. Borçlanarak bir iş kurmak istiyorsanız getirisi de riski de çok daha ‘minimal’ olan başka işlerde şansınızı deneyin. İşsizlik artıp alım gücü son kertede iyice dibi bulduğu için araba alımlarının oranları da eskisi gibi olmayacak. Bunu beyan etmek için kahin olmamıza gerek yok, piyasayı incelemek ve analiz etmek yeterli.

Peki hangi yönlerden bu işe girmeye değer? Halihazırda bir sermayeniz var ise, ekstra borçlanmadan, kredi riskine bulaşmadan oto galerisi açabilirsiniz. Bu sayede iflas bayrağını çekseniz bile kaybedeceğiniz sadece kendi paranız olacaktır. Aynı zamanda çok daha düşük oranlarda borçlanacağınız için toparlamanız ve başka bir işe yönelmeniz daha kısa zamanda gerçekleşecektir.

Karlı Mı? 

Eğer belli başlı kriterleri yerine getirir, kaplumbağa gibi yavaş ama emin adımlarla ilerlerseniz oto galerisi açmak son derece karlı bir yatırım sahasına dönüşebilir. Peki bu kriterler neler? Her ayrıntıyı göz önünde bulundurarak küçük büyük demeden tüm püf noktaları kayda ve hayata geçirmelisiniz. İhmal edeceğiniz tek bir nokta bile iflas bayrağının göndere çekilmesine neden olabilir.

  • Galerinin Konumu ve Görünümü: Oto galerilerinin konumu son derece kritik bir öneme sahip. Sokak ya da mahalle arasında açacağınız bir galeride ancak pazar arabası satabilirsiniz. Hangi şehir ve ilçe olursa olsun ana ve işlek bir caddede oto- galerisi açmalısınız. Aksini düşünmek bile bu sektöre 1-0 yenik başlamak anlamına geliyor. Galerinin konumu kadar görünümü de son derece önemli. Diyebiliriz ki oto galerisi bir sanat galerisi gibi görünmeli. Her daim şık, temiz ve elit bir imaj çizgisine sahip olmalıdır. Zira lüks arabaların satışa çıkarıldığı bir galeri elit tabakanın gözüne hoş gelmeli ve onları galerinize çekmeyi bilmeli.
  • Çalışanların performansı: Hiçbir ürün kendi kendini sattırmaz. Bu noktada çalışanları üst düzey performans sergilemesi gerekiyor. Arabaların her ayrıntısını bilen onları tanıyan, diksiyonu ve ikna kabiliyeti yüksek personellerle galeride hedeflediğiniz kazanca ulaşmanız mümkündür.

Yorum yapın