Pansiyon açmak için nasıl yol izlemeliyim?

2015 Türkiye’sindeki güzelim yatırımcılarımızdan birçoğunun başlarını yastığa koyduğunda ille 1 defa da olsa pansiyon açmak fikrini akıllarından geçirdiklerini biliyorum. Bu fikri de danışmak amaçlı tartışacakları birilerinin ne kadar kısıtlı olduğunu biliyorum. İşte bu sebeple siz değerli girişimcilere, yatırımcılara bir pansiyon açma yönetmeliği hazırladık.

Öncelikle, bu işin genç sermayedarlar için ne denli çetrefilli olduğunu biliyorum. Hibe kredileri, teşvikler, banka kredileri derken işin içinden çıkamazsınız. Ancak daha evvelden sağlam bir maddi birikimi olanların bu konuda bayağı şanslı olduğunu söyleyebilirim. Zira onlar 1 değil 2 değil 3-0 önde başlayacaklardır yarışa…

hotel photo

A) Pansiyon açmak için gerekli belgeler ve şartlar ile gerekenler.

Pansiyon açmak için gerekli şartları buraya yazmayacağım. “İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatındaki” genel nitelik arz eden şartlara uymalısınız. Bunun haricinde yöreden yöreye değişen ve her belediyenin kendisine has olarak yayınladığı tüzüklere bakmalısınız. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığından da onay almalısınız.

Arkadaşım, gel sana bu işin aslını anlatayım. Pansiyon açmak için Dünya üzerindeki her türlü kitaba, kanuna, yönetmeliğe, tüzüğe, örfe ve adete uysan da Belediye denilen illete mahkumsun!

Yani o dese ki “Kardeş yok, vermiyorum ruhsat, muhsat… Uygun değil” diye. Kalkıp da hakkını rahat rahat hızlı bir şekilde arayıp işini kuramazsın. Sözde idareye dava açabilirsin. Ancak bu dava 30 sene sürer ve muhtemelen idare lehine sonuçlanır. Senin lehine olsa bile sen çoktan mezarı boylamış olursun.

Burada belgeler ve şartlar değil para konuşur!

Nasıl mı?
*
*
*
Sen otel ya da pansiyon ruhsatı için didinip dururken zabıta, doblosuyla 4 kişi olarak yanına gelir ve “Bir numaranın 250 000$’a ihtiyacı var, yap bir güzellik Belediye’ye” der.

Sense, “Sen rüşvet mi bekliyorsun, ben rüşvet falan vermem” dersin belki. Ancak ne fayda onlar da sana “Öyleyse hadi adiyos” der.

Kendini resmen, 8 odalı kıçı kırık bir butik otele ruhsat almak için 600 000 liralık bir kumpasın, şantajın içinde bulursun.

Biliyorum; haysiyetsizliğin önde gideni bu yapılan…
Ben size her zaman ki gibi laga luga yapmadan dürüstçe gerçekleri söylüyorum. Bizim diğer iş fikirleri temalı internet sitelerinden farkımızda budur.

He ben ille de bu oteli açacağım kardeşim diyorsan. Benden sana tavsiye eğer böyle bir kumpasın içine düşersen savcıya ya da polise bildir!

Pansiyon açmak şartlarına bu kadar değindiğimiz yeter. Bir sonraki konu başlığımıza değinelim biraz da…

hotel photo

Pansiyon işletmeciliği nasıl yapılır?

butik otel açmak ile ilgili yazımıza göz atarsanız burada minik çaplı bir oteli işletmek ile ilgili bilgilere şahit olacaksınız. Zira pansiyon açıp işletmek ve butik otel açıp işletmek birbirine çok benzer. Tek fark “pansiyon” butik otelden daha küçük çaplıdır. Mesela yönetmeliğe göre pansiyonlarda ortak kullanımlı wc’lere izin verilirken butik otelde bu mümkün değil. Çamaşırhaneden tutun yangın önlemine kadar daha kapsamlıdır butik oteller. Ben size dikkat etmeniz gerekenlerden başlıcaları yazacağım.

1) Pansiyon işletmecisi olmak sorumluluk gerektirir, binanızda müşterilerden birine gelecek maddi veya manevi zarar dolaylı da olsa sizi ilgilendirir. Burada hukuki olarak sorumluluk sahibisiniz. Bundan dolayı binada çeşitli sağlık önlemleri ve güvenlik önlemleri almak zorundasınız (mesela yüksek zeminin etrafında korkulukların bulunması şart).

Şu İş İlgini Çekebilir:  Yeteneksiz İnsanları Daha Çok Köşeye Sıkıştıracak 4 Değiştirici İş Fikri

2) Pansiyona müşteri çekmek için internet denilen illeti kullanmak zorundasın kardeşim! Açacaksın pc’ni, tabletini ya da telefonunu “booking, hotelz, küçükoteller” gibi sitelere kendini kaydettireceksin ki turist fiyat/hizmet kıyaslaması yapıp seni seçebilsin. Demem o ki artık bu pazarlama ve müşteri, ziyaretçi çekme, reklam gibi konularda internetten daha ucuz ve pratik yöntemlerin olmadığı…

3) Elemanlarınızı kalkıp da ucuz diye “Suriyeli mültecilerden” seçerseniz işiniz var, benden söylemesi. Mümkünse güzel ve yakışıklı adamlar toplamalısınız. Biliyorum acımasızca ama özellikle en büyük firmaların, en basit işler için bile bu kritere önem vermesi tesadüf değil. Müşteriler bu gibi ayrıntılara farkında bile olmadan önem verirler. Bu iş gelen müşterinin kendine hizmet edilmesinden, hatta güzel veya yakışıklı insanlar tarafından hizmet edilmesinden haz almasından dolayı böyle. İnsanlar kendilerini üstün görme, zirvede görme, prenses ya da kral varsayma eğilimindedirler. Siz de bu eğilimlerine hizmet ederseniz müşteriyi tutarsınız… Sizden ricam saf olmayı bir kenara koyup insan psikolojisinin derinliklerinde gizli olan duyguları anlamanız.

4) Pansiyonunuzda dekorasyona önem vermelisiniz. Mümkünse bir otel havası değil de lüks bir ev havası yaratın. Pansiyonların normal otellerden bir diğer farkı da budur. Gidin ve bir iç mimar tutun. Acımayın bu konuda giden paraya. Nasılsa iyi iş çıkarırsanız bu verdiklerinizin mislini kısa sürede geri alabileceksiniz.

5) Bak kardeş, pansiyonlarınızı gidip de doygunluğa ermiş bölgelere açmayın. Mümkünse geleceği parlak bölgeleri seçin. Mesela şimdilik ayvalık, bodrumun az el değmiş yerleri, kuşadası ideal. Ancak bu bölgeler her 20 yılda bir değişme eğilimi gösterir haberiniz olsun.

6) Pansiyon açmak için özellikle ilk birkaç yıl işler oturana kadar başında beklemeniz gerek. Demem o ki “elin adamı” sizin işinizi sizden daha iyi benimseyemez. Bu kural en kurumsal firmalarda bile geçerlidir. İşte o sebeple uluslararası büyük oteller zincirinin sahibi olan dev holdingler ve firmalar bu otellerin herbirini kontrol etmek için yüzlerce adam istihdam ediyor.

hotel photo

Bu adamlar yemiyor, içmiyor ve bu otellerde işlerin; patron “havaide 20 tane bayan ile alevli muz ve havyar yer iken” rayında gidip gitmediğini patronun adına vekaleten kontrol ediyor. İşte buna kurumsallaşma diyorlar :))

Ancak siz taş çatlasa 10 odalı bir pansiyon işleteceğiniz için böyle adamlar tutamayacaksınız. Yani en azından bütçeniz buna el vermeyecektir. Yukarıda dediğim havyar yiyip, alevli muz tüketen patronumz 10 000 odalı bir oteller zinciri sahibi olduğu için tutar ama siz tutamazsınız. O sebeple sizin için iki yol kalıyor. Ya kasadaki adamınız yeğeniniz, emmi oğlunuz, amcanız, babanız, kardeşiniz, can dostunuz olacak. Ya da bizzat siz kasada pusacaksınız… Bu son ihtimal da demektir ki başka hiçbir iş yapamayacak ve özgürlüğünüz kısıtlanacaktır!!

Ben size gerçekçi tablolardan bahsediyorum, eğer ki daha parlak çözümleriniz varsa bu konularda yol sizin. Ancak en temel problemlerden bahsetmek benim görevim, gerisi size ait…

Beyler benden bu kadar, eğer ki hakikaten pansiyon açacaksanız bu girişiminizde sizlere başarılar ve kumpaslara karşı da bol şanslar dilerim. Admininiz olarak dualarım sizlerle olacak… Hadi bakalım kardeş, kılıç kuşananındır!! :))

“Pansiyon açmak için nasıl yol izlemeliyim?” üzerine 10 yorum

  1. Vallahi krdşm bugün bu konuyu konuştuk.Yer bulduk belediyeye gittik getir bakalım evrakları bi bakalım binanın yeri uygunmu bu iş için dediler…:)arkasından da bu saydıkların gelicek bunuda biliyorum …arkadaşın söylediği %100 doğrudur 😉

    Yanıtla
  2. geçen yıl bu işe başladık kendi arsamıza kendi paramız ile 1+1 den 6 daireli bir bina yaptık sıfır eşyalar ile donattık tam sezon başlamıştı ki 15 temmuz bize darbe oldu borçlar ile öylece kala kaldık ama bu yıl yandaki arsaya da bir bina daha yapma ve işi büyütme fikrine kapıldık şimdi proje çizdiriyoruz seneye faaliyete geçirmeyi hedefledik iyimi yaptık kötümü yaptık bilmiyorum işin aslı teoride çok para kazanacağız ama pratiğe dökmek nasip olmadı daha 🙂 belediye konusuna gelirsek biz daha ruhsatı alamadık itfaiye müdürlüğü merkezi yangın tesisatı sensör sistemi kurulacak dedi şimdi onunla uğraşıyoruz.

    Yanıtla
    • Hocam ben bu ise sifirdan giricem avsa adasinda yapicam sermayemde yok hibe kredisi filan varmı? 2 katli 10 odali bir yer yapmayı düşünüyorum odalar kac mt2 olursa iyi olur binanin kurulucagi alan ne kadar olmali kisacasi ben bu isi nasil yaparim

      Yanıtla
  3. ben şuan allahın izniyle tuğlasını bitirdim.1+1=16 adet yapıyorum antalya da inşallah seneye bitiririm…kredim yok ama burda tıkandım yerinide aldım şimdilik beklemekteyim.heralde krediye başvurma zamanı geldi :)))
    fikirlerin hoşuma gitti sıkılmadan okudum yine yaz yine okurum teşekkürlerimi sunarım.sizinle telefonla özel görüşmek isterim ihtiyacım var desem yeridir fikirlerinin çok önemi var saygılarımı sunarım

    Yanıtla
  4. Haklısın ama eksik de yazmışsın. Sene 2002 yer güngören üç katlı bina için ruhsat peşindeyiz. Zabıyayı eline üç beş bişey verip yolladık ama ummadığımız yerden gol yedik. İtfayeden. Üç katlı bina ben bu binaya üçbin liradan daha aşşa almazdım ama eli yüzü düzgün adamlarsınız ikibine bırakayım bu işi size. Cümle birebir böyleydi hala unutmam. 6 kişi adamı ikna edemedik. Atm o vakit 800 liramı ne veriyordu en yüksek öyle bişeydi gittim bankaya aldım sıramı çektim parayı verdik adam. Öğleden sonra evrak elimizdeydi. Herşeye hazırlıklı olun beyler hem de herşeye.

    Zaman ve mekan ismi değiştirilmiştir.

    Yanıtla
  5. Selam arkadaşlar ben alaçatıda kendi 2 katlı evimi 9 odalı butik otel yada pansiyona çevirmek istiyorum. İzlemem gereken yol nedir ?

    Yanıtla
  6. İYİ GÜNLER…… BİZ DE BÖYLE BİR PROJE HAZIRLADIK AMA BİZİM BİNA BELEDİYE’ YE AİT BİR BİNA ESKİDEN BELEDİYELER MERKEZ BELDİYEYE AKTARILINCA ATIL ALARAK DURAN BİR BİNA DİYE BU TADİLALALAT YAPTIRAMIYOR….MALİYETLİ . BİZ DE HEM BİNANIN TADİLATI INI YAPTIRIP ONU PANSİYONA ÇEVİRECEĞİZ. YARDIMCI OLABİLİRSEN SEVİNİRİM… SAYGILAR

    Yanıtla

Yorum yapın