SAYISAL MESLEKLER Mİ, SÖZEL MESLEKLER Mİ DAHA ÇOK PARA KAZANDIRIR?

İş fikirleri ve yatırımlara dair uzun uzun yazılarımızdan sonra bir süredir kazançlı meslek arayışında olan arkadaşları ihmal ettiğimizi fark ettik…:) Evet; başlığın tam anlamıyla ne kadar salakça ve mantıksızca atıldığının farkındayım. Mühendis, doktor, vs. sayısal bölüm mezunu ile tarih, ekonomi, edebiyat, felsefe gibi sözel veya TM mesleklerinin para kazandırma yönlerinden karşılaştırmaları dahi yapılamaz. Haa; alanınızda yeterince yetenekliyseniz ve çalışkansanız; sözel meslekler o kadar olmasa da birçok TM bölümünden yüksek miktarlarda para kazanmanız mümkündür. Birkaç fikir olması adına kazançlı meslekler kategorisindeki diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Eğer mesleklerin ne kadar para kazandırdığına dair ayrıntılı bir araştırma yaparsanız; sayısal ve teknik alanlarda birkaç yıl vereceğiniz emekten sonra ayda 10.000 TL’ye varan kazançlar elde etmenizin mümkün olduğunu görürsünüz. Oysa ki sözel bir meslek mensubu olmanız halinde bu durumun aynı süre içerisinde gerçekleşmesi pek olası değildir… Özellikle dünyanın gidişatı ve bu gidişata göre tüm mesleklerin adapte olması ve uyum sağlaması düşünülürse; gelecek te tarihi, edebi, sosyal, felsefi, vb. mesleklerin yok olma noktasına geldiğini dahi görebiliriz. Üzgünüm dostlar; ama durum bu…

Ama bu yazıda sizlere “Boşverin ya sözel meslekleri; bir ton sayısal ve kazançlı meslekler var.” gibisinden yaşlı dayı nasihatlerinde bulunmayacağım. Sayısal çıkışlı biri olarak sizlere para kazandıran mesleklerden hakikaten şehir efsanelerinde bahsedildiği gibi kazanç elde etmenin mümkün olup olmadığından ve kendi kişiliğinizle eğilimlerinize kulak vererek bu yolda ilerleyip ilerleyemeyeceğinize nasıl karar verebileceğinizden bahsedeceğim, o kadar…

Aslıda çok da karmaşık bir mesele değil. Bunu sadece iki temel paragrafta dahi açıklayabilirim.

Şurası kesin ki arkadaşlar; seçiminizi yaparken asla “Aaa bak o işte çok para var.” “Falan iş bayağı iyi kazandırıyor.” gibi mantıklarla yola çıkmayın. Gereksiz bir romantiklik yapmıyorum. Muhtemelen gerçekçi olduğunu sanan bazı arkadaşlar dediklerime pek katılmayacaklardır. Ama istediği kadar para kazandıran bir meslek olsun; eğer o iş ilginizi çekmiyorsa; kazancınız hep sınırlı kalmaya mahkumdur. Bu kadar net.. Hatta daha da acısı; sırf para kazandıracağını düşündüğü için meslek seçimi yapan birçok arkadaş, eğer sadece iç seslerini dinleselerdi büyük ihtimalle bugünkü ile aynı miktarı kazanıyor olacaklardı; üzerine de azıcık daha mutlu olacaklardı. 😉

Şu İş İlgini Çekebilir:  Heykeltıraşlık Yaparak Para Kazanmak

Neden para kazanamayacağınız hususuna gelirsek: Aklınıza herhangi bir bölüm getirin: Ne olduğu hiç fark etmez… Her meslek grubunda şu üç tiple karşılaşırsınız: Birincisi; harikalar yaratanlar… Bu insanlar düşünme tarzı gerçekten de biz sıradan insanlardan son derece farklıdır. Yaptıkları iş onların yaşama sebepleridir ve bunu da hayatlarına gayet başarılı bir şekilde yansıtırlar.

İkinci grup ise; harikalar yaratan grup kadar dünyaya yön verecek hamlelerde bulunmasa bile idari, teknik, ar-ge, vs. herhangi bir alanda çok üst makamlara tırmanmasını bilen ve mesleğinde hatırı sayılır başarısı olan insanlardır. Bu grup mensuplarını daha çok kariyer kasanlarda görürüz…:)

Üçüncü grubu da az çok tahmin ediyorsunuzdur artık…:) Mezun olmasından epey süre geçmesine rağmen; başlangıç noktasından fazla uzaklaşamamış; bahsettiğim kazançları da hiçbir zaman göremeyecek olanlar… İşte bunlar arkadaşlar; sırf para kazandıran meslek olduğu için bir seçim yapmayı yeğleyenler ve iç seslerini bastırmayı mantıklı davranış sananlardır. Çünkü bir süre sonra yaptıkları iş onlar için “Bitse de gitsek…” görünümüne bürünür. Sadece yaşamaları için gereken bazı formaliteleri yerine getirdiklerini düşünmeye başlarlar ve dolayısıyla yaptıkları şey de bir kazançlı meslek olmaktan çıkar..

Bu grupta bulunan birisinin tarih, edebiyat, felsefe gibi bir alanı çok sevdiğini düşünelim. Muhtemelen işinden hiçbir zaman bıkmayacak ve hızla akademisyenlik, vb. basamakları tırmanacaktı. Dolayısıyla kazandıkları para; “bitse de gitsek” amacıyla yaptığı iştekinden pek de farklı olmayacaktı… Bugün bir üniversitenin mühendislik öğrencilerini birkaç gün incelediğiniz zaman da; kimin hangi gruba gireceğini rahatça fark edebilirsiniz…:)

Para kazandıran meslekler hakkında belirtmek istediğim bir diğer husus da; üniversite okuyarak sahip olduğunuz meslekler bir servet sahibi olamayacağınızdır. Gerçek bu arkadaşlar; eğer vakit geldiğinde başına geçeceğiniz bir aile şirketi yoksa; ya da ailenizden yüksek miktarlarda destek alabilecek bir sosyo-ekonomik konumdan gelmiyorsanız; ulaşabileceğiniz en üst nokta güçlü, başarılı ve zeki bir orta sınıf mensubu olmaktır…:D Ortalama insan ömrü üzerinden basit bir hesap yaparsak; sonraki bölümlerde çocuklarınızın rol alması gerekecek..:) Eğer direkt olarak kendiniz bunları tatmak istiyorsanız; kazançlı meslekler sizin yeriniz değil; doğru iş fikirlerine…:)

Yapılan her seçimin insan hayatında kelebelek etkisi yarattığı yaşlarda bulunan arkadaşlara; para kazandıran meslekler hakkında daha önce bakılmamış bir açıdan yardımcı olmak istedim. Katılmayan çok kişi olmayacağına eminim; ama olumlu-olumsuz tüm cevaplarınıza açığım. Kalın sağlıcakla…:)

 

Yorum yapın