PATATES EKMEK KAZANDIRIYOR MU?

Patates ekmek iş fikri nasıl?

Sizlere bu yazımızda tarımsal sektörden bir iş fikri sunacağız: Patates ekmek:)) Bu iş fikrimizi enine boyuna tartmadan evvel belirtmem gerekir ki sandığınızdan çok daha fazla emek ve çamur sizi beklemektedir. Ancak ben alışığım toza toprağa, çamura, batağa diyorsanız buyrun okuyun…

Patates bitkisi köken olarak Arjantin ve Bolivya ülkelerine dayanmaktadır. Güney Amerikada ilk olarak Amerika’ya göç eden Avrupalılar tarafından(hollanda ön planda) dünyaya yayılmıştır.

Patates tohumu günümüzde hollanda ve israil gibi ülkelerde genetiği değiştirilerek daha iri ve daha lezzetli, parlak hale getirilmektedir. Yani anlayacağınız GDO’ludur(genetiği değiştirilmiş organizma). Bu ülkelerden yayılan tohumlar ise fahiş fiyata 3. Dünya ülkelerine satılmakta ve çiftçilerimizin ekimine hazır hale gelmektedir.

Parlak patates diye buna denir..

Ünlü patates çeşitlerine gelirsek: Marabel, Ramos, Santa, Bamba, Agria sayılabilir;

a)Bu tohum çeşitleri arasında marabel en erken çıkan fakat depolanamaz olanıdır ayrıca iriliği ve parlaklığı meşhurdur.

b)Santa depolanabilir ve geç çıkanıdır ayrıca lezzetlidir(haşlamalık) renk olarak ise daha beyazımsıdır.

c)Agria ise tohumların şahı olarak bilinir en parlağıdır.

d)Ramos çok döl verir fakat daha ufaktır rengi ise beyazımsıdır.

Patates ekecekseniz bu tohumlardan dilediğinizi toprağınızın türüne ve pazarın talebine göre ekmeniz gerekir. Patates için en ideal toprak “kumsal toprak” dediğimiz kumlu topraklardır. Bu kumlu toprakta patates dölleri daha rahat yayılma imkanı bulmakta ve daha parlak olmaktadır. Ancak “kıraç toprak” dediğimiz toprak tipinde de ekim yapmak pek hala mümkündür. Fakat buraya ekeceğiniz patates tozlu olacaktır yani parlaklığı az olacaktır bu da sizin malınızı alacak tüccarın daha düşük bedelle alması için mazeret oluşturabilmektedir. Kıraç yani sıkı toprakta patates tozludur ancak daha lezzetlidir. Tabi ne tüccar ne halci lezzete bakmaktadır maalesef, önemli olan etiket yani dış görünüştür(büyüklüğü, rengi, parlaklığı…)

Tohumu seçtik, tarlayı seçtik gelgelelim ekime ve yetiştirmeye…

1))PATATES EKMENİZ İÇİN 50 000 TL DEĞERİNDE BİR TRAKTÖR TEMİN ETMENİZ GEREKLİDİR!!

Bu da bozyer(kıraç) toprağı patatesi

 

İlk olarak günler öncesinden tarlaya “datma çekmek, “7’li kobra ile sürmek”, “pulluk çekmek” adlı işlemleri toprağı hazırlamak adına traktör vasıtasıyla yapmalısınız. Yani bir yerlerden bulmalısınız. Traktörünüz yoksa kahveden rastladığınız arkadaşınızdan, tanıdığınızdan ödünç alabilirsiniz. Bu traktör yardımıyla arkasına takılacak özel aparat ile ekim işlemi yapılmaktadır. Patates tohumları bu aparat yardımıyla toprağın altına hizalı bir şekilde gömülebilmektedir. Eğer traktör kiralamak isterseniz bu işlemler 100 dönüm yerden 12-15 bin TL’ye halledilebilir.

2) TOHUMLARINIZI İLK EKİM ALMANIZ SİZİN VERİM AÇISINDAN YARARINIZA OLACAKTIR!!

Işıl ışıl maşallah:)

 

Yani başkasının daha önce ektiği tohumdan çıkan patatesi kullanmayın demek istiyorum. Bu durumda ikinci ekim tohum ile patates ekmiş olursunuz. Uygulamada çok rastlansada ekonomik durumunuz elverdiği ölçüde birinci ekim tohum kullanmanız yararınıza olacaktır. 140 dönüm yere tohum fiyatı 1000 liradan 70 000 TL tohum masrafı gitmektedir. Tabi tohum fiyatı patates fiyatlarının yıldan yıla dalgalanmasına paralel olarak değişmektedir. Biliyorsunuz patates ekmek kumar oynamak gibidir… Bir yıl voleyi vurur zengin olursunuz ertesi 3 yıl iflas edersiniz:))

3) SU TEMİNİNİ EN UCUZA GETİMEK İÇİN KOOPARATİFLERDEN DEĞİLDE KENDİ ÖZEL BAĞIMSIZ DİNAMOLARINIZDAN FAYDALANMALISINIZ.

Su işini halletmel gerek…

 

Sanayi elektriği çekip 7’lik dalgıç ataraktan 150 dönüm yeri rahat sulayabilirsiniz. Bu dinamoların elektrik faturaları da bölgeden bölgeye değişmekte olup Niğde’nin Konaklı beldesinde(Türkiye’nin en önemli patates ekim merkezinde) 140 dönüm patates tarlasına bir dönemde 30 000 TL gibi bir hesaba tekabül etmektedir. Tabi sulama kooperatiflerinden de bu iş için faydalanabilirsiniz.

4) PATATES EKMEK İÇİN 6’LIK SULAMA BORULARINA VE BUNLARDAN YAYILAN DAHA İNCE 2’LİK VE 4’LÜK BORULARA VE DÖNER FİSKİYELERE BOL MİKTARDA İHTİYAÇ DUYACAKSINIZ…

İşte patates ekimi için kullanacağınız boru tipi bu!

 

Nereden bulacağım bunları derseniz mesela İzmir Ödemiş ya da Niğde gibi Patates ekiminin yaygın olduğu vilayetlerde yol kenarında tarımsal malzeme satan dükkanlardan rahatlıkla anlaşarak en ucuz şekilde temin edebilirsiniz. Şu an da 2015 yılında 140 dönüm tarlaya 100 bin liralık boru ve patates masrafı gitmektedir. Bu borular birbirine eklenebilir(dişler vasıtasıyla) ve taşınabilir borulardır. Bu masrafı aynı traktör gibi en fazla 10 yılda bir yapmak durumundasınız. Yani uzun ömürlük borulardır. Hatta benim bildiğim 20 sene kullanan bile var.

5) EKİMİ YAPTIKTAN SONRA İLK İŞİNİZ SÖKÜM OLANA KADAR DAİMİ BAŞINDA DURACAK ELEMAN AYARLAMAK OLMALI!

Bol döl vermiş patates kökeni.

 

Bu eleman gerek akrabanız, dostunuz gerekse siz olabilirsiniz. Neden bu elemanlara ihtiyaç var derseniz? “Hat değiştirmek” denilen amansız yorucu ve patates ekimin en çamurlu işi için gerekmektedir. Bir dinamo genelde 50-60 fıskiyeye basmaktadır ve sizin 140 dönüm yerde toplamda 1400 fıskiyeniz olacaktır. Patateslerinizi ortlama 3 gün ila 6 günde bir en az 2 saat sulamanız gerekmektedir(tabi bu süre ve sulama aralığı toprak tipi, patates cinsi ve zamanı olarak değişkenlik göstermektedir). En son söküm zamanına yakın en az su verilir o da 30 ar dakika sırf patatesler yanmasın diye…

6) SIRADA İSE MANTAR, BÖCEK İLAÇLAMASI VE GÜBRELEME GELMEKTEDİR.

Patates sökümünü traktörle yaptıktan sonra böyle görünüyor.

 

Patates ekme işi fikrinin en önemli noktalarından birisi de bu ilaçlama ve gübreleme zamanlarıdır. Hangi ilacı hangi durumda ne dozda ve sıklıkla ne zaman kullanacağınızı tarımsal yani zirai ilaç satan bayilerdeki ziraat mühendislerinden öğrenmelisiniz. Bu işte mesela mantar ilaçlaması “fungusit” ilaçlar yardımıyla bu ilaçların karıştırma tankına dökülmesi yolu ile yapılabilmektedir. Napolyon 4, Nusban gibi ilaçlar ise filistreye(patatesin dışını kemirip biçimsiz yapan yeraltı böceği) karşı patatesleri korumaktadır.

Yine zirai gübreler ise patates ektiğinizde alacağınız verimin artması için çok etkili bir yöntemdir. Gübre çeşitleri saymakla bitmemekle birlikte başlıcaları “amonyum sülfat”(şeker diye anılır), “potasyum sülfat”, “potasyum nitrat” olmaktadır. Yine humus gübresi ve tavuk gübresi çok faydalı olabilmektedir.

7) HEMEN HEMEN BAŞLICA SAYILAN HER AŞAMAYI ANLATTIK GELGELELİM BU PATATES EKİM İŞİNİN MALİYETİNE.

Patates yaptağı merak edenlere buyrun.

 

100 000 TL-boru ve fiskiye masrafı
13 000 TL-tarlanın ekilip kaldırılması masrafı
35 000 TL- elektrik faturası ya da kooparatiften alıyorsanız su ücreti
70 000TL- Tohum masrafı
10 000TL- bu iş için arabınzla motorunuzla gidip gelirken yakacağımız benzin, mazot masrafı
60 000TL- İlaç ve gübre masrafı

Ne etti? Ben hesaplayım tam tamına 288 bin türk lirası etti…

Bu masraflardan 100 000 TL’lik boru masrafı sadece ilk seneye mahsus sayılırsa 188 000 Türk lirası her sene ekim masrafı için ortalama 140 dönüm tarlaya harcamalısınız.

8) SON OLARAK PATATES EKİMİ SİZE NE KADAR KAZANDIRIR SORUSUNA GELELİM.

Yukarıda belirttiğim gibi yıldan yıla değişen hem de kat be kat yukarı ya da aşağı yönlü değişen patates fiyatları nedeniyle hemen bu sene ekseniz ne kadar kazanacağınızı asla bilmeyeceğimiz bu iş fikrinde size daimi bir patates ekicisinin kazancını bahsetmem gerekirse; 1000 kuruş bir sene 600 ertesi sene 300 ertesi sene sonra da 100 kuruş olan bu patates fiyatlarından yola çıkarak diyebilirim ki ortama 200 bin liralık yatırımla yıllık 60-70 bin lira kazanç sağlayabilirsiniz. Ancak tabi ki bu kazanç bir sene 800 000 lira bir sene zararına olacaktır. Bu rakam yılların ortalaması baz alınarak elde edilmiştir.

“PATATES EKMEK KAZANDIRIYOR MU?” üzerine 20 yorum

    • Eskiden (1950’lerde) 1 dönüm tarladan 1 ton patates ya çıkıyordu ya da çıkmıyordu. Şimdi ise tohumların genetiği ile oynandığından ve de yeni tip gübrelerin, ilaçların çıkmasından dolayı 1’e 8 ton bile gelebilmektedir. Yani ben bunu gördüm. 1 dönüme 8.5 ton patates aldığımı biliyorum.

      Ancak burada önemli nokta 2.5 günde bir sulanması ve kaliteli tohum ekilmesidir. Yine ilaçları ve de gübreleri de aksatmamaktır.(1’e 8 ton’u 1. Ekim ödemiş marabelinden almıştım; boz toprağa ekmiştik ayrıca).

      Yanıtla
  1. Yazınızı heycanla okudum şöyle ki bu fikir aklımda uzun süredir vardı 50-60 dönüm bir yer alıp patates ekmek herşeyi kolay zannediyordum örneğin patatesin bu kadar su ihtiyacı olduğunu bilmiyordum, gübreyi biliyordum ama suyu bu kadar çok istediğini bilmiyordum zaten sulak tarlalar çok çok pahalı…kısacası maliyetin çok fazla olduğunu görmem beni bu işten soğuttu…
    yazınız için teşekkürler

    Yanıtla
  2. Toplam masraf ; traktör ve boru dahil 388,000 TL’dir. Ama traktör ve borular tarım için sürekli gerekli olacağı için bunu giderden saymaya bilirsin sonuçta mal sahibi oluyorsun.. Diğer masraflar net 188,000 TL..! 1 dönümden ortalama 7 ton mahsul alsan.. 140 dönümden 980 ton mahsul alırsın.. Bunu da 0.25 kuruş altından satarsan zarar yazar.. 0.25 kuruşta 57,000 TL kâr bırakır. Bu da 140 dönüm arazisi olan çiftçi için az sayılır bence..!

    Yanıtla
    • Mehmet Bey; hesabı çok güzel yapmışsınız, elinize sağlık…

      Lakin, bir noktada çok iyimser davranmışsınız…

      “Bir dönüm araziden 7 ton!” şeklinde varsaydınığınız kısım bence fazla iyimser…

      Zira böylesine bir verimi Türkiye topraklarında, ikinci, üçüncü ekim tohumlardan almak ortalama olarak imkansız gibi bir şey…

      Bence burada 1 dönüm ortalaması maksimum 5 ton olabilir…

      Hatta çoğu yerde 3.5-4 ton ancak verim alınabiliyor…

      Yanıtla
  3. Bu hesaplar gercekse ozaman ciftci 30kurusa hala niye patates ekiyor. Ya salak ya aptal olmasi lazim ki bunlarin olmasi imkansiz kendi tohumunu kullanan ciftci her zaman kaxanir, afyon bolgesi sulu tarlada 200donumun elektrik masrafi 15-20bin genellikle ekstra okadar asiri gubreleme olmuyor ilaclama da yogun yapilmiyor 100donume 7-8bin ilac gideri oldugunu cok duydum. İsin en tuhafi ekim ve hasat masrafi okadar ucuz degil, en az 30bin. Afyonda dekara 6ton altinda mahsul alan patates ekmiyor. 140donum maliyeti
    Tohumu 300den maletse 21000tl
    Sulama 20000tl
    Ekim&hasat 30000tl
    Diger yakit vs masraflar 10000tl
    İlac gideri 8000tl
    Boru fiskiye traktor demirbas maliyete dahil edilmez edilse de 10 yillik ekime gore hesaplanir arizalanma kirilma calinma o hasatin maliyetine eklenir
    Toplam=89bintl gider
    Dekara=6 ton(afyon ili icin)
    Ortalama yaklasik 800-850ton

    300*800=240bin. 240bin-89bin= 151bintl piyasaya satilirsa kar
    300*850=255bin. 255bin-89bin=166bintl piyasaya satilirsa kar

    Fabrika sozlesmeli ekim(fritolay ulker)

    Cipslik patatesler 8-11ton dekara verim(afyon ili)

    560*1120=627bin masraf piyasa ekimin %40fazlasi yani 125bintl ve 40bintl nakliye 165bin

    627bin-165bin=462bintl kar

    İsin ozeti ciftci 140dekar tek parsel tarlasini kesinlikle 150bin tl altinda kari olabilecek hicbirsey ekmez hele ki suyu varsa kendinden. 40-50 bin kazanacaksa kiraya verir 70-80bin kazanir hic yorulmadan. Bazi balgede patates verimi dusuktur ekeceginiz yerde toprak analizi yaptirin varsa patates ekimi yapan arastirin sorusturun hic bilemediniz denemek icin bir iki donum ekin neticeye bakin su devirde yerin varsa kralsin ureten herkes kazanir. Uretipte kazanmayan cok nadir ancak Allah nasip ettiyse kazanirsin. Dolu sel vs afetlerden zarar goren onbinlerce ciftcimiz oluyor hersene malesef

    Yanıtla
  4. Herseyden once kesinlikle ve kesinlikle kimyasal gubre kullanmayin. Bu kimyasal gubreler topragin yapisini degistirmekle kalmayip bitkinin topraktan alacagi tum besinleri solucanlari yok ederek surekli gubreye mahkum ediyor verim alabilmek icin. Hicbir kimyasal gubre kullanmadan sokucan gubresi ile toprak isleyen onlarca tanidigim var. Hepside dekara mukkemmel verimler aliyor. Kimyasal gubre kullanmayin o kimyasal gubreye tarlanizi bagimlilik edersiniz. Aidat oder gbi cebinizden tonlarca para cikar. Cunku o kimyasal gubreyi bi kere kullandinizmi o toprak o gubreyi almadan size verim vermez. Tamamen kimyasal sifre(kilit). Tprak ici kimyasal ilaclarda oyle. Solucan gubresiyle dekara 8ton patates alanlar bile var. Ustelik kimyasal gubrelere gore oldukca cok cok ucuz

    Yanıtla
  5. Doktor yazını okuyunca patates ekesim geldi, hazır fiyatlarda tavan yapmış. Fakat yıldan yıla değişen karlılık beni caydırdı. Kumar oynamaya niyetim yok. Yazı için eline sağlık, kalemine kuvvet!

    Yanıtla
  6. ben tohum yerine normal bir patatesi 2ye 3 e bölüp toprağa gömdüklerini gördüm.
    bu şekilde oluyor mu diye sordugumda “tohum mu ne tohumu ya kendisi zaten tohum” dediler.

    Yanıtla
  7. Arkadalar hepinizin bilgileriniz için çok teşşekurler ben kendim turkmenistanda patates yetistirmeği dusuniyorum bana tavsiyeniz ne olur?

    Yanıtla
  8. Yazınız iyi fakat su borularına dediğiniz fiyata araba alırsınız hemde sıfır şırlama sulama sistemiyle de on numara sulama yapılır 100 metresi 240 tl tarlanin bir ucuna koy diğer ucuna kadar kanal sistemi gitsin ne yaptın abicim alt yapımı yapıyorsunuz el insaf ayriyetten illa tohummu olacak normal patates ve gübreleme boğaz doldurma işlemini ilaclamasini gubreyi doğal kullan allahın izniyle verim iyi verir atalarımız boruyla veya ilaçlamı yapıyordu ek bas gubreyi suyu bakımını yap çok da iyi olur o eskidendi ne demek şimdiki kafalar çok eski bence

    Yanıtla

Yorum yapın