Patent Alınablir İş Fikri Kurabilmek

Merhaba sevgili parlak fikirler okurları ve takipçileri! Bugün yine bambaşka bir iş fikri dolaylarında mütalaa edeceğiz ve çeşitli fikirleri mantık çevresinde sizlere sunacağız. İnsan oğlunun yolu günler, zamanlar geçtikten sonra ikiye ayrılmış durumda. Ya başka bir işin, başkasına ait olan izlekleriyle devam edeceğiz. Yani birilerinin karda yürüyüp izini belli edişinden faydalanıp başkasının izlerini takip ede ede güvenli ama belirgin bir sonuca varacağız. Ya da orijinal bir yaratım sürecinden sonra özgün hamleler yapacağız ve patent alabileceğimiz iş fikirleri kuracağız.

patent photo
şöyle şeyler tasarlayamadık ülkece

Patent almak için bir iş fikrinin her şeyden evvel daha önce yapılmamış olması gerekiyor. Ah şöyle de bir durum var. Daha önce yapılmış ama patenti alınmış fikirler de olabiliyor. Ama işte böyle bir durumda en hafif tabirle ”hırsız” ilan edilmeniz mümkündür.

Mesela edebiyatta, edebi üretimin her dalı da patent alır ve almak zorundadır. X kişisinin yazdığı bir kitap yayın evi tarafından basılmadan önce noterden onaylanır ve piyasaya öyle sürülür. Böylece akıllının biri çıkıp bu roman, bu şiirler, bu hikayeler bana ait diyemez. Derse de bunun hukuki bir açılımı ve dayanağı olmaz.

Buna edebiyatta ”intihal” da denebilir. İş dünyasında da ise doğrudan hırsızlık. Bu noktada patent alma süreci ikiye ayrılmış durumdadır. Ya başkasının aklına gelen ve uygulamaya da geçmiş patentsiz fikirleri hayata geçirir ve onun patenti alma suretiyle çakallık yaparsınız. Ki bunlar yapılmıyor değil. En azından bir savunmanız olur. Alsaymışım canım patentini deyip kestirip atabilirsiniz. Ya da aklınıza sıfırdan gelen bir fikri geliştirip kimsenin ağız kokusunu çekmeden ilerler ve yeni bir yaratıcılık dönemini yeni bir iş fikri ile birlikte aydınlatırsınız.

Şimdi size patent alma sürecini kısaca, herkesin anlayabileceği şekilde kısım kısım anlatalım.

Kimsesizken Sıfırdan Devasa İş Kurmaya Giden Yollar iş kurma sürecinde kimsesiz olabilirsiniz, tek tabanca, tek adam kılığında olabilirsiniz. Bu, sizi ürkütmesin. Tarih, kimsesizken sıfırdan devasa işler kuranların başarı öyküleriyle doludur. Bunların yollarını bilmek ve kendinizde cesareti bulup harekete geçmek ise sizin elinizde. Makalemizi okuduktan sonra yeniden görüşmek üzere.

Patent alabilmeniz için her zaman farklı ve bir adım önde olmanız gerekiyor.

Patent Alma Süreci Nasıl İşliyor?

Şimdi aklınıza bir iş fikri geldi ve bunu gerekli ve yetkilere sunmanız gerekiyor. Öyle kapılarını çalıp bir çaylarını içerken iş fikrini sözel olarak anlatıp şunun patentini müsait bir zamanınızda verir misiniz gibisinden amtörce bir durumun içine düşürmeyin kendinizi. Her şeyin bir yolu yordamı var ve siz aklınıza gelen ve hayata geçirmek istediğiniz iş fikrinin patentini almak için yazılı olarak başvurmalısınız.

Bu başvuru ise kısım kısım şöyle işliyor.

1- Önce tarif:

 Bu, kimi kaynaklarda tarifname olarak da geçiyor. Zaten çoğu işle ilgili kavramlar ve teoriler cilalı isimler ile anılsa da aslında özür de mevzusu da basit. Bu kısımda aklınıza gelen iş fikrinin detaylarıyla tarif edilmesi gerekiyor. Şöyle bir iş fikri var. Şu kadar çalışanı olacak. Üretim şöyle sağlanacak gibi gibi. Yani işin teknik kısımlarını atlamadan, kurguya uyarak vurgulamanız ve tarif etmeniz gerekiyor.

2- İsteklerinizi belirtin:

Raporun ve başvurunun bu kısmında isteklerinizi belirteceksiniz. Tamam patent almak için başvuru yapıyorsunuz ama söz konusu fikrin hayata geçmesi için de taleplerinizi belirtmeniz gerekiyor. Yoksa iş fikriniz soyut ve kavramsal kalır ve asla gerçek hayata nüfuz etmez.

3- Özet geçin:

Başvurunun orta metninde tam olarak bir özet geçmeniz gerekiyor. Tam olarak neyin peşindesiniz? Ne istiyorsunuz? Bu iş fikri patenti alınıp hayata geçtiğinde ülkeye, sanayiye, mühendislik alanına ve sektörün geneline tam olarak nasıl bir katkısı olacak. Bu bölümü kısa geçmeniz lazım gelecek. Zira zaten özetin kısası makbuldür. Ülke dilinde her ne kadar ”kısa bir özet” geçeceğim dense de aslında her özet zaten kısa olmalıdır.

İş Kurarken En Zor Zamanda Dayanabilmek İçin Taktikler bazen iş kurmak dünyanın en angarya işidir. Kendinizi yalnız hissedersiniz, parasızlık çekersiniz, batma noktasına gelirsiniz ve psikolojiniz de maddi durumunuz da yerle yeksan olur. İş kurarken en zor zamanda dayanabilmek için belli başlı taktiklere ihtiyacınız olacak. O taktikler ise kara günde de yanınızda olan parlak fikirlerde sizler için hazır bekliyor.

4- İş fikrinin çizimli anlatımı:

Örneğin mühendislik alanında bir iş fikriniz var. Yeni bir tesis, yeni bir üretim mekanizması icat ettiniz. Bunun çizimli anlatımı olmak zorundadır başvurunuzda. Böylece soyut fikirden somut hayata geçişte o çizimler gözde bir görüntü olarak canlanacak ve daha kolay anlaşılacaktır. Ne kadar kolay anlaşılırsa da o kadar çok hayata geçme ihtimali artacaktır.

5- Son bir özet:

Düşünün ki okul zamanı dönem ödevi yaparken bile belli taslaklara, belli kurallara uyulmak zorundadır. İlk sayfada öğrenci ismi, okul numarası ve proje adı olmak zorundadır. Hazır yeri gelmişken söyleyelim ki patentini almak istediğiniz iş fikrinin bir adı da olmalıdır. Sonuç olarak patent alacağınız zaman, o isimle alacaksınız. Başvurunuzda son olarak bir özet, bir toparlayıcı metin olmalıdır.

İş Kurarken İşbirliği ve Uzlaşmayı Sağlama Sanatı aklınızdaki iş fikrinin patentini almak için bazen el birliğiyle hareket etmek zorunludur. Ortağınızla, proje arkadaşınızla ne kadar iş birliği ve uzlaşma sağlarsanız patent alma süreciniz de o kadar daha az sancılı geçer. İş kurarken işbirliği ve uzlaşmayı sağlama sanatı, sonrasının gülen yüzleri ve mutlu iş adamları için kaçınılmazdır. Şimdiden keyifli okumalar.

Patent Alınabilir İş Fikri Kurabilmek İçin Gerekenler

Gereken motivasyon

Motivasyon olmadan çeşitli işler yapılabilir elbet. Her zamanki rutin işler, düz ayak, basit, sade işler. Ancak iş patent alınacak kadar ciddi ve özgün işlere gelince o işte motivasyon olmak zorundadır. Hem de fazlaca. Yaptığınız işe, üreteceğiniz iş fikrine güveniniz ve inancınız tam olmalı. Tabi bununla birlikte kendinize de.

Geçmişe dönüp baktığımızda patenti alınacak kadar özgün ve ilk işlere imza atan kişilerin olanca hızıyla orijinal ve motivasyon kaynaklarıyla beslenen zatlar olduğunu görüyoruz. Siz de işin peşini bırakmayın ve patent alana kadar inatçı bir duruş sergileyin.

Sermaye

Patent alınacak iş fikriniz için bir hayli sermayeye ihtiyacınız olacak. Sermayenin ne kadar olacağına ise işin niteliği ve hacmi karar verecek. Patent aldıktan sonra iş tamamen sizin olacağı için ve işinizi fikri ile beraber satma imkanını bulacağınız için, başta harcayacağınız paraya kati surette acımamanız gerekiyor. Başta harcadığınızın misli misli kazanacağınız için cimrilik etmeyin ve gerekli sermayeyi bir şekilde temin etmeye bakın.

Bir Yatırım Yaparken Sermayenin Çok Olmasının Katkıları sermaye ne kadar çoksa peşi sıra gelecek olan kazanç da o kadar çok olacaktır. Bir yatırım yaparken sermayenin çok olmasının katkılarını yazımıza tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Yaratıcılık ve Eğitim

Elbette ki patent alma sürecinde de sonrası için de eğitim şart! Bunun dışında mümkün mertebe yaratıcı olmanız gerekecek. Zira daha önce yapılmış ve ismi alınmış hiçbir iş fikrinin patentini alamayacağınıza göre, yaratıcılık patentli iş fikirlerinin çıkış noktası olarak görülmeli.

Yeni iş fikirleriyle kapınızı çalmaya devam edeceğiz. Görüşmek üzere.

Yorum yapın