Petrol Mühendisliği İş Olanakları

Merhaba sevgili okurlar. Bu yazımızda başka tür bir mühendisliğin genel hatlarını çizip iş olanaklarını konuşacağız. Bununla birlikte bir petrol mühendisi olmak için gerekenleri, işin zor ve keyifli kısımlarını da yazımıza ekleyeceğiz. Aynı zamanda petrol mühendisliği ile eş değer olan ya da onun bir alt kümesinde yer alan mühendislik türlerini de sizler için paylaşacağız.

petroleum engineer photo

Bilindiği üzere dünyamızın ana üretim noktası petrol üzerinden işlemektedir. Petrolün çevreye ve doğaya ne kadar zararlı olduğu bilinse de şimdilik en iyi kaynağımız bu. Ancak doğal kaynaklı enerjiler de yavaş yavaş ağırlığını koymuş durumda. Zira petrol rezervlerini oldukça hızlı bir şekilde tüketiyoruz dünya olarak. Biz yine de bir alt metin olarak doğal enerji biçimlerine dair yazdığımız bir makaleyi hatırlatalım: Güneş Enerjisi Santrali Kurmak Karlı Mıdır?

Söz konusu mühendislik dalı oldu mu, insanların aklına hemen hemen hep aynı şey gelmekte. Bu işin bir geleceği var mı? Doğrusu güzel soru. Ve soruyu tuhaf kılan bir başka unsur daha var ki o da petrolün giderek tüketildiği. Petrol de yenilenebilir bir enerji kaynağı değil. Zira oluşması için yüz yıllar geçmesi gerekiyor. Çünkü petrolün ham maddesi yüz yıllara dayalı kaya ve taş parçalarının arkasında yavaş yavaş oluşan bir katmana sahip.

Dünyadaki ve Türkiye’deki fakülteler de bunun farkına varmış olmalı ki üniversite bölüm isimleri değiştirildi: Artık petrol mühendisliği değil, petrol ve doğal gaz mühendisliği olarak geçmekte ismi. Bu yazımızı okuyan sevgili parlak fikirler okurları söz konusu bölümü petrol ve doğal gaz mühendisliği olarak araştırırlarsa daha fazla randıman alırlar.

Petrol Mühendisi Olmak İçin Gerekenler 

  • Üniversite sınavına girip üniversitelerin petrol ve doğal gaz mühendisliğini kazanmanız yeterli. 4 yıllık eğitim sürecinde, petrolün teorik ve pratik bilgileriyle donatılacak, sondaj takmayı öğrenecek ve petrol nasıl çıkarılır sorusunun tüm alternatifli kısımlarını, yöntemlerini öğreneceksiniz.
  • Son beş yılda ülkemizde çok fazla sayıda petrol ve doğal gaz mühendisliği bölümü artmış durumdadır. Bu konuya dair yorumlarımızı iş imkanları başlığında değerlendireceğiz.

Öncesinde Makine Mühendisliği İş Olanakları ve İmkanları adlı makalemizi okuyarak başka tür bir mühendislik alanı olan makine mühendisliğine dair bilmek istediklerinizi öğrenebilir ve kavrayabilirsiniz.

Petrol Mühendisliği İş Olanakları 

  • Bu konu biraz sıkıntılıdır sevgili parlak fikirler okurları. Zira az önce de belirttiğimiz üzere ülkemizde çok fazla sayıda, adeta kontrolsüzce ve hesapsızca petrol mühendisliği fakülteler açılmaktadır. Sırf daha fazla öğrenci açıkta kalmasın diye açılan bu tür bölümler maalesef ciddi bir işsizlik krizini doğurmakta.
  • Tıpkı çok fazla sayıda İletişim Fakültesi açılıp oradan mezunların tamamen işsiz ve savunmasız bırakılıp başka alanlara yönelmesi gibi, petrol mühendisliğinden mezun olan niceleri de başka alanlarda faaliyet göstermekte, bir şekilde para kazanmaya çalışmaktadır. Ancak bu nokta son derece kritik ve normal dışıdır. Zira öğrenciler dışarıda kalmasın, okusun diye düşüncesizce açılan bu bölümler en sonunda bir işsiz ordusu yaratmaktadır.
  • Bu bölümlerin gırla açılmasından sorumlu kişi ve kurumlar bir gerçeği göz ardı etmektedir. Böyle yaparak, gerekli alt yapıyı ve iş ortamlarını oluşturmadan kafadan açılan bölümler öğrencileri bir 4 sene kadar oyalayıp umutlandırsa da işin asıl rengi iş kapılarından dönünce anlaşılır. Zira böyle yapılarak birçok gencin sadece 4 sene daha işsiz kalması ertelenmiş olur. Bu da ülke ve insanlar çapında çeşitli derecelerde hayal kırıklığı yaratıyor ve yaratacak da. Çünkü petrol her ne kadar ilk bakışta son derece geniş imkanlara sahip bir iş gibi görünse de, giderek azalan rezervleriyle son derece sıkıntılı bir dönemece girmekteyiz. Bundan da en çok bu bölümü okumayı düşünen ya da okumakta olanlar muzdarip.

Mühendislikte Para Kazanmanın Sırları adlı makalemiz ister petrol mühendisi olun ister başka bir mühendis, bu alanda para kazanmanın sırlarını size açıklamaktadır. Göz gezdirmenizde çok fazla fayda var.

Bir petrol mühendisi böyle poz vermiş.

Petrol Mühendisliğinin Maaşları Nasıl? 

  • Bu durum da biraz sancılıdır. Şimdi evvela bilmemiz gereken unsur, bir petrol mühendisinin her zaman özel bir şirkette çalışacağıdır. Çünkü petrol pazarı, tamamen özel sektörün ve büyük şirketlerin elinde.
  • Ancak maaşlar da son birkaç yılda gözle görülür bir düşüş yaşanmıştır. Bunun da en büyük nedeni dünyanın çeşitli yerlerinde fazladan petrol kaynaklarını bulunmasındandır. Bu petrol fiyatlarını makul ölçüde azaltmış, bu da petrol mühendislerinin maaşlarında gözle görülür bir düşüş yaşanmasına sebep olmuştur.
  • Ancak siz yine de inancınızı yitirmeyin. Dünya bu hızla giderse, yakında petrol altından bile daha değerli olacak ve petrol mühendisleri de define arayıcısı mertebesine erişecektir. Dünyanın petrolü bittiğinde ise neler olup bittiğini hep birlikte göreceğiz.

JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ PARA KAZANDIRAN BİR MESLEK MİDİR? adlı makalemize göz gezdiren parlak fikirler okurları, başka bir mühendislik alanının ne kadar kazançlı olup olmadığını muhakeme etme şansını yakalamış olacaklar.

Petrol Mühendisliğinin Olumsuz Yönleri Nelerdir? 

  • Söz konusu fakültelerden birinden mezun olduktan sonra sizi bekleyen kader yüzde seksen oranında sahada çalışmak olacaktır. Uzun ve kesintisiz bir dönem boyunca, şehir hayatından uzakta, çalışma arkadaşlarınız hariç insan yüzü görmeden bazen bir ay, bazen birkaç ay boyunca tamamen izole bir şekilde çalışmak zorunda kalabilirsiniz.
  • Bununla birlikte çalışacağınız alanlar, tamamen dışarının soğuk iklim şartlarına açık olacak. Petrol, genelde soğuk alanlardan çıkarılıyor. Eh bir de yanında yöresinde bir yerleşim yeri olmadığı için, rüzgar en büyük düşmanlarınızdan biri olacak. Bu nedenle hem soğuğa karşı hem de yalnızlığa karşı tedbirli olmalısınız.
  • Çoğu zaman evden uzakta çalışacağınız için bir aile hayatı yaşamanız zor görünüyor. Halihazırda bir aileniz varsa da yılın en az altı ayı onlardan uzakta kalacağınız gerçeği karşınızda duruyor.
  • Aynı zamanda çok fazla fakültenin her yıl binlere dayanan rakamlarda mezun vermesi ve petrol fiyatlarının düşmesi, bu alanda iş bulma olanaklarının giderek azalmasına ve maaşların da aynı oranda düşmesine sebebiyet vermiştir.

Şimdi bu yazımızı okuyup ”tüh ya ben de petrol mühendisi olmak istiyordum” şeklinde hayıflanmayın sakın. Biz parlak fikirler olarak her zaman en somut ve en hakiki bilgileri verme taraftarıyız. Zaten teori ile saha çalışmaları arasındaki uçurum birçok mühendis arkadaşımızı zora sokuyor, bocalamasına sebep veriyor.

Her işin çeşitli derecelerden zorlukları olduğunu siz de bizim kadar biliyorsunuz. Yani çalışmak keyifli bir şey olsaydı üstüne para vermezlerdi değil mi? Olaya böyle bakın ve sizi hangi alan olursa olsun en gerçek şekilde meslek tanıtımlarına gark ettiğimizi unutmayın.

Önemli olan en iyi şekilde hazırlanmak ve mevcut koşullarla karşılanıldığında fire vermemek.

Petrol Mühendisliğinin Olumlu Yanları 

  • Ne olursa olsun bir mühendis olmak, ağırlığı olan bir mesleğin içinde yer almaktır. Mühendislik tıpkı doktorluk ya da öğretmenlik gibi bir ağırlığı, bir karizması olan ve toplumumuz tarafından kendisine değer biçilen bir iş koludur. Beni ne doktorlar, ne mühendisler istedi diyen kızlarımız buna en iyi örnek.
  • Bazı petrol mühendisliği alanlarında 1 ay çalışıp 1 ay dinlenme olanakları vardır. Bunu da son söz olarak söyleyelim ve hepinize iyi çalışmalar dileyelim. Görüşmek dileğiyle.

Yorum yapın