Pilavcı Dükkanı Açmak-Karlılık, Maliyet ve Altın Tüyolar

Herkesin yaptığını yapmak başarı getirseydi şu an sayılı birkaç kişi, birkaç marka değil ”herkes” başarılı olurdu. Bu nedenle pilavcı dükkanı deyip geçmemekte fayda var. Dükkan açmak, hiçbir zaman “bir süreliğine”– “idareten” olacak bir iş fikri değildir. Kimse, bir süre dükkan açarım, sonra dükkanı kapatır başka bir işe koyulurum demez. Öyleyse dükkan açmak, esnaf olmak süreklilik arz eden bir iş diyebiliriz. En azından teoride. Zira kağıt üstünde devamlılık esas olsa da işler bazen istediğimiz gibi gitmez ve nice umutlarla açılan dükkanlar kapanır gider.

rice photo
pilavın hasını ilk bakışta anlamanız gerek

Bunun önüne geçmek için herkesin gittiği yoldan gitmek yerine kendi yolunuzu çizmelisiniz. Nohutlu pilav seviliyor, tamam. Tavuklu pilav efsane lezzetlerden biri, buna da tamam. Fakat pilavcılık da diğer birçok sektör gibi doygunluk seviyesine ulaştı. Artık bu tür sektörlerde ya çok iddialı olmalısınız ya da tamamen yeni ve farklı. İddialı olmanız tamamen sermayeye ve tanıtıma bağlı olduğu için, bu seçenek tamamen paraya bakıyor. Yeni ve farklı olmak içinse geleneksel lezzetlerin yanı sıra nadir lezzetlere de yer vermelisiniz.

Örneğin midyeli pilav! Yunan usulü pilav adıyla da bilinen ve Kavala Usulü Midyeli Pilav, son derece ilginç bir pilav çeşidi. İçinde sarımsağından sivri biberine, nanesinden limon suyuna kadar birçok farklı lezzeti barındıran bu pilav, aynı lezzetlerden sıkılmış müşteriler için yepyeni bir alternatif olabilir.

Tavuğun hem göğsünden hem de budundan yapılan İran usulü pilav da bir diğer seçeneği oluşturuyor. İçinde zerdeçal, badem, patates ve diken üzümü de olan bu pilav, tarife uygun bir şekilde pişirilirse dükkan dolup taşabilir. Tabelaya da ”İran Usulü Pilav” ” Kavala Usulü Pilav” gibi ”bu nasıl bir pilav acaba” diye sordurtacak ve merak uyandıracak yazılar eklediniz mi esnaflığa sağlam bir giriş yaptınız demektir.

Hangi işi yapacağına bir türlü karar veremeyenlerin aklının bir kenarında, mutlaka ama mutlaka pilavcı dükkanı açmak fikri her zaman tazeliğini koruyordur. Düşük sermaye ile yapılabilecek işlerden olan pilavcı dükkanı açmak hakkında okuyacağınız bu yazı sizler için çok bilgilendirici olacak ve yazının sonunda, belki pilavcı açmaya tam olarak karar vereceksiniz, belki de pilavcı dükkanı açmaktan vazgeçeceksiniz. Sonuç ne olursa olsun bu yazı sayesinde pilavcı dükkanı açmaya dair çok değerli bilgiler öğreneceğiniz kesin… Bu nedenle yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Pilavcı Standı Açmak İçin yapılması gerekenler

Pilavcı standı açmak için pilav temin etmek ve herhangi bir köşede satmak dışında yapmanız gereken herhangi bir şey bulunmuyor. Evet, size yardımcı olacak bir el arabası ya da normal bir arabanın arka kısmı işinizi görecektir. Fakat bir stanttan ziyade, daha ciddi bir iş ve kazanç arzuluyorsanız, birçok kişinin hijyen koşulları nedeniyle sizden alışveriş yapmayacağını mutlaka hesaba katmalısınız. Bu nedenle daha profesyonel bir tercih olan pilavcı dükkanına yönelebilirsiniz.

Bu arada sahillere açılabilecek en karlı standların hangileri olduğunu şu makalemizden öğrenebilirsiniz.

  • Belediye’den seyyar pilavcı stand için izin koparmanız kolay olmayacak.
  • Başkanla arayı iyi tutun
  • Araya adam sokabilirsiniz (torpil değil referansı kast ediyorum, başımı belaya sokmayın)
  • İşsiz olduğunuzu ve açlıkla mücadele ettiğinizi belediye yetkililerine bir şekilde anlatmalısınız
rice photo
pilav bu şekil sulu tarlalarda yetişiyor

Pilavcı Dükkanı Açmak Karlı Mı?

Pilavcı dükkanı açmak, düşük sermaye ile yapılabilecek en mantıklı işlerden bir tanesi çünkü bu işin hem sermayesi düşük, hem de düzenli bir kazancı var. Bir pilavcı dükkanı açarak orta ve yüksek düzeyli gelir elde edebilirsiniz. Pilavcı dükkanı açmak genel olarak karlı bir iş olsa da zaman zaman işleriniz pirinç fiyatları nedeniyle sıkıntıya girebilir. Fakat profesyonel bir iş yaparsanız, piyasadaki dalgalanmalar sizi etkilemeyecektir.

Pilavcı Dükkanı Açmanın Püf Noktaları

Bu işe girerken de belirli başlı bazı püf noktalara hakim olmalısınız. Pilavcı dükkanı açmanın püf noktaları, size başarı getirecek noktalardır. Nedir peki bu püf noktalar? Taşınmaz bir dükkan alacağınızı ve yiyecek satacağınızı düşündüğümüz zaman, ilk püf nokta olarak hemen aklımıza süreklilik gelmeli… Birçok yerel işletme, süreklilik kazanamadığı için kazanır. Başlarda biraz zorlanabilirsiniz ama işinizi gerçekten severek yapıyorsanız ve biraz dirençliyseniz, korkmanız gereken hiçbir şey yok. Güzel günler çok yakında demektir. Çevrede yaşayanlar güzel pilavlarınıza günden güne bağlanacak ve günden güne kazancınız katlanarak artmaya devam edecek. Yeter ki iddialı olmayı sürdürün, istikrarlı olarak dükkanınızı ilk başlarda ayakta tutun.

Pilavcı Dükkanı Açmak İçin Gerekenler

Pilavcı dükkanı açmak için gerekenler, normal bir işyeri açmak için yapmanız gerekenlerle aynıdır. İşyeri ruhsatı, vergi levhası gibi temel konularda bilginiz varsa, pilavcı dükkanı açmak için geriye sadece uygun pirinç ve güzel bir dükkan gibi eksiklerin kaldığını bilmelisiniz.

  • Belediye’den iş yeri açılış izni almalısınız
  • Her gün düzenli pilav temin edecek tedarikçiyle anlaşmalısınız.
  • Günlük gelen pilavı sıcak tutacak tesisatı döşemelisiniz
  • İç dekorasyon için iç mimar ile anlaşabilirsiniz. Şu dekorasyonu kendiniz yapmayın artık, renk uyumu denilen bir şey var, mobilyaların ergonomikliği ve şıklığının aynı anda sağlanabilmesi için 4 sene okumuş insanlara yaptırın şu tasarım işini artık. Her yer işsiz iç mimar doldu…

Belgeler:

  •  İş yeri açma ruhsatı (Belediyeden)
  • Kira kontratı
  • Vergi levhası
  • Oda kayıt belgesi
  • Adli sicil belgesi
  • Tapu fotokopisi
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Ticari sicil kaydı
  • Yangın tüpü

Pilavcı Açmak Kazançlı Mı?

Maliyeti taş çatlasa 4 lira olan pilavı en az 10 liraya satacaksınız. Varın siz hesap edin. Günde 60 satış yapsanız günlük en az 300 lira kar eder ve ayda 9000 lira cebe atarsınız.

Pilavlı açmak ufak sermaye ile yapılan en kazançlı işlerden bir tanesidir. Ufak sermayeler ile genellikle orta dereceli kazançlar elde etmek mümkünken, pilavcı dükkanı açarak kazancınızı yüksek dereceli kazançlar hanesine kaydırabilirsiniz. Fakat bunun kendi kendine olmayacağını da bilmelisiniz. Yani bu durum yalnızca ve yalnızca sizin yoğun ve ısrarlı çalışmalarınız sonucunda mümkün olacaktır. Yoksa, dükkanınızı ayakta tutacak, işletecek ve müşterilerinize pilav pişirecek kadar bile kazanamazsınız. Bu da sürpriz değildir. Nitekim Türkiye’deki ufak işletme sahiplerinin birçoğu bu yanlış düşünce ile işletmelerini açtıkları için, belirli bir süre sonra bu işletmeleri idare edemiyorlar ve kapatmak zorunda kalıyorlar. İş kurduktan sonra her şey istediğiniz gibi gitse bile işinizi ayakta tutabilmek için çok çalışmalısınız. Hiçbir başarılı işin ardında, çalışmayan kurucular yoktur. Aksine başarılı işlerin tamamının tek bir sebebi vardır: çok çalışan kurucular…

Şu İş İlgini Çekebilir:  Yeteneksiz İnsanları Daha Çok Köşeye Sıkıştıracak 4 Değiştirici İş Fikri

Arabada Pilav Satılabilir Mi?

Arkadaşlar bu pilavı arabada satmak Türkiye şartlarında biraz sıkıntılı. Çünkü bizim insanımız mevzu ana öğün olduğunda yeri yurdu belli esnaf ister. Öyle bugün var yarın yok şekilde çalışan adamlardan pilav yemeyi riskli bulabilir. Bu şekilde Beşiktaş çarşısında çalışan birkaç kişi vardı hiçbiri uzun vadede tutunamadı.  Ancak yine de yaratıcı bir araç tasarımı ile güven verici tipiniz ve çevreniz var ise denemeye değer.

rice photo
aslında pilavı böyle karides gibi değişik etli aparatlarla da satmak mümkün. hem de arabada…

Türkiye’de Pilav Kültürü

Hiç kuşku yok ki Türkiye’de en çok tercih edilen ve tüketilen yemekler alanında bir araştırma yapılsa pilav ilk ona girerdi. Hem pirinç hem de bulgurdan yapılabilen pilav, ucuz olmasının yanı sıra lezzeti sebebiyle de sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle tarıma dayalı toplumlarda (Çin, Japonya) aşırı pilav tüketimi de gözlemlenmektedir. Türkiye’de ise mecburiyetten ziyade bir tercih olarak sofralara getirilen pilav her iki çeşidiyle de afiyetle tüketiliyor.

Özellikle kuru fasulye ile birlikte ayrılmaz bir ikili olan pilav Kemal Sunal filmlerinde dahi konu edilmiş, adeta bu coğrafyanın ana menülerinden biri olarak algılanmıştır. Bunda en büyük pay ise gerek pirincin gerekse bulgurun son derece ucuz olmasıdır. Aynı zamanda pilav kültürü denince akla ilk gelen şeylerden biri de ”güzel yemek yapıp yapmama kıstası” olmasıdır. Demlenmesi ve kavrulması ustalık gerektiren pilav, yeni gelinlerin mutlak surette öğrenmesi gereken bir yemek türüdür. Bu nedenle birçok hanede gelinin yemek yapmayı bilip bilmediği pilav üzerinden tespit edilmektedir.

Hazır yeri gelmişken pilavın çok daha lezzetli olması için birkaç tüyo da verebiliriz. Yemek kültürümüzün olmazsa olmazı sayılan pilavı pişirirken içine birkaç damla limon ve bir tane kesme şeker atılabilir. Bu sayede pilavın rengi çok daha parlak olur ve tane tane olan pilav çok daha leziz bir şekilde tüketilebilir. Ölçüyü tutturmak da pilav yapım süresince önemli bir etkendir. Kuru fasulye dışında cacık ile üçlü menü oluşturan pilav daha uzun yıllar boyunca bu toprakların en çok tercih edilen ana yemeklerinden biri olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Pilavın Tüketim Alışkanlıkları

Pilavın tüketim alışkanlıkları ile ilgili değerlendirmede bulunmak için pilav çeşitlerine göz atmakta fayda var. Pilav yemeğinin en önemli özelliği tıpkı peynir gibi birçok farklı gıda ile bir arada ve son derece lezzetli bir şekilde tüketilebilmesidir.

Özellikle gençler pilavı adeta bir fast food ürünü gibi tüketebilmek adına üzerine ketçap ve mayonez gibi soslar ilave ediyor. Farklı bir lezzet arayışında olanlar bu sayede pilavı bir hamburger ya da köfte gibi bol soslu bir şekilde tüketebiliyor.

Dükkanlarda en çok sipariş edilen pilav çeşitlerinin başında tavuklu pilav geliyor. Son derece doyurucu olan tavuklu pilav ayran ve kola ile birlikte tüketilebilir. Türkiye’de şehir ve ilçe adlarıyla satışa çıkarılan pilav çeşitleri de bulunuyor. Uludağ pilavı bunlardan biridir. Sadece Bursa’da değil İstanbul ve Trakya bölgelerinde de sıklıkla tercih edilen Uludağ pilavı diğerlerinden farklı olarak kuşbaşı et ile birlikte hazırlanıyor. İçine eser miktarda havuç eklenen pilavlar Marmara bölgesinde sıklıkla tercih ediliyor.

Birçok farklı sebze ile birlikte hazırlanan pilav çeşitleri ise özellikle vegan ve vejetaryenler tarafından tüketiliyor. Vegan ve vejetaryen kafelerin menülerinde de kendine yer bulan bu pilavlarda yeşil mercimek, acı ve tatlı biberler ve domatesler ayrı bir lezzet kaynağı olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda farklı tarifler de deneniyor ve müşteriler tarafından beğenildiği takdirde menülere ekleniyor. Mantarlı pilavlar da beş yıl içerisinde hem dükkanlarda hem de evlerde yapılan ve beğenilen bir pilav türü olarak hayatımızda yer almaktadır.

Yine butik dükkanlarda ve vegan kafelerde “portakallı pilav”  gibi marjinal sayılabilecek tarifler de kendilerine alıcı bulmayı başardı. Egzotik bir tadı bulunan portakallı pilav, portakal kabukları rendelenerek hazırlanıyor.

Pilavın Kalitesini Temin Etmek

Öncelikli olarak pilavın kalitesini belirleyen yegane unsur, pirinç seçimidir. Her çeşit pirinç türü ile pilav yapan birçok müessese bulunuyor. Siz bunlardan olmayın. Sadece pilavlık ve kaliteli pirinçler kullanmaya özen gösterin. Bunun dışında nohut seçimleri de aynı oranda kaliteyi belirliyor. Teflon tencerelerde pişirilen pilavların her zaman için daha lezzetli olma ihtimali bulunuyor. Özellikle tane tane pişen pilavlar müşteri kitlesi tarafından da büyük oranda beğeniliyor. Bunun dışında el lezzeti ve ustalık da pilavın kalitesinde kilit rol oynamaktadır.

Pilavın Modası Geçer Mi?

Pilav Çin toprakları için ne kadar önemliyse Türkiye için de o kadar önemli. Ancak bir farkla. Çin bir buçuk milyarı aşkın nüfusu ile ucuz ve kolay elde edilen her türlü sebze ve tarım ürününe muhtaç konumda. Yani onlarda belirleyici olan şey damak tadı değil, çok fazla sayıdaki nüfusun en kısa ve ucuz yoldan doyurulmasıdır. Çin edebiyatında ve sinemasında da pirinç çok büyük bir yere sahiptir. Merak edenler Su Tong – Pirinç kitabını okuyabilir.

Türkiye’de pilavın modası geçmek şöyle dursun her geçen yıl biraz daha artıyor. Artık diğer gıda ürünlerinde ve seçeneklerinde olduğu gibi pilav da birçok farklı sos ve et ürünü ile birlikte tüketilebiliyor. Tavuklu pilav bu seçeneklerin başında gelmektedir. Özellikle İstanbul’da öğrencilerden ev hanımlarına, yetişkinlerden çocuklara kadar herkes tavuklu pilav menüsünü sıklıkla tercih ediyor. Bunun dışında ciğerli ve kavurmalı pilavlar da alternatif menüler olarak değerlendirilebilir. Ketçaplı mayonezli pilav furyası da özellikle genç nüfus tarafından adeta bir fast-food kıvamında tüketiliyor.

Pilav – Zerde menüleri de özellikle Trakya’nın çeşitli şehirlerinde sıklıkla yenen bir diğer pilav çeşididir. Karadeniz’e doğru çıktığımızda ise hamsili pilav haftada en az bir kere pişen, temel öğünlerden birini oluşturuyor. Demek ki Türk mutfağının içine bu kadar girmiş, genel damak zevklerinden biri haline gelmiş olan pilavın modası öyle kolay kolay geçmeyecek demektir. Daha uzun yıllar boyunca birçok farklı çeşidi ile birlikte insanlara sunulacak ya da doğrudan insanlar tarafından akşam yemeklerine eklenecektir.

Yorum yapın