Piyanistlik Mesleğini Yapmak

Herkese merhaba! Bugünkü yazımızın konusu piyanistlik. Sitemizde genelde ticari ve zanaat konularına yer versek de, hepinizin de bilgisi olduğu üzere sanat konusunda da çeşitli faaliyetler ve kazançlar söz konusudur. Her başarılı icra edilen sanat, aynı zamanda bir gelir kaynağıdır. Özellikle iyi yapılan bir sanat, iyi bir para kaynağıdır. Yazımızın konusunu oluşturan piyanistlik hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Bunun yanı sıra piyanistliğin gelir imkanlarını ve iş olanaklarını da derinlemesine analiz edeceği. Aynı zamanda piyanist olmanın iyi ve kötü yanlarını da karşılaştırmalı olarak sizlere sunacağız. Piyanistlik sanatının ve mesleğinin niteliklerini siz değerli okurlarımızla paylaşmaya başlayabiliriz öyleyse.

Piyanistliğin Gelir İmkanları: 

  • Ülkemizde sıkça sorulan bir soru mevcut: Sanat, karın doyurur mu? Eğer, bu yazıyı 1800ler ya da 1900lerde yazsaydık cevabımız büyük oranda negatif intibalardan oluşacaktı. Ancak milenyumun getirdiği yenilikler ile birlikte sanat icra ederek de para kazanmak, üstelik ciddi oranda paralar kazanmak olası. Hele ki müzik piyasasının içinde yer alan piyanistlik mesleğinden para kazanmak, zannedildiği kadar da zor değildir. Günümüzde medya ve unsurlarının ivme kazanması ile birlikte çok sesli bir atmosfer oluşmuştur. 1990’ların o Unkapanından eli boş dönen çaresiz ama çokça yetenekli imgeleri yerini, layıkıyla yerine getirdiği takdirde sanattan hak ettiği değeri ve parayı kazanan müzisyenlere bırakmıştır. Bu nedenle açık ve net bir şekilde belirtmemiz gerekir ki piyanistliğin gelir imkanları geniş ölçektedir.
  • Önceden üretilen sanat eserlerinin nereye, hangi merciye ne şekilde ulaştırılacağı tam bir soru işaretiydi. Ancak günümüzde oturduğumuz yerden internetin nimetlerinden faydalanarak üretilen her sanat eseri, söz konusu muhataplarına rahatlıkla iletilmektedir. Bir piyano eseriniz mi var? Kaydedin ve gönderin. Bir yerde piyanist olarak işe başlamak mı istiyorsunuz? Hemen google’a girip iş olanaklarını araştırın. Artık ister piyanistlik ister başka bir sanat üzerinden olsun, para kazanmanız sizde ve sanatınızdaki yetenek pırıltılarına bakmaktadır. Ne kadar zengin, ne kadar yetkin, ne kadar orijinal işler ortaya çıkarırsanız, sizi dinleyenlerin kulaklarının pası silindikçe, sizin de cüzdanınız aynı oranda dolacaktır.
ca. 2000 --- Piano and Sheet Music --- Image by © John Turner/CORBIS
ca. 2000 — Piano and Sheet Music — Image by © John Turner/CORBIS

Piyanistlik Mesleğinin Nitelikleri Nelerdir? 

  • Öncelikli olarak bilmemiz ve aklımızdan çıkarmamamız gereken husus şudur. Kazanan bir piyanist olmanız için illa da üniversite mezunu olup ya da arkanızda devasa bir kariyer bir birikimi edinmeniz gereksizdir. Bugün 15 – 16 yaşında bile birçok insan, sanat dünyasına hızlı adımlar atmakta, daha reşit olmadan kendilerine bir ömür yetecek kadar mali birikim yapabilmektedir. Örneğin dünya çapında meşhur bir sanatçı olan Justin Bieber kariyerine piyano çalarak başlamıştır. Bir yere piyanist olarak başvurduğunuzda mekanın sahibi size diploma sormayacaktır. Bir piyanonun başına oturtup neleri ne kadar çalabildiğinize bakacaktır. Söz konusu piyano ise, tahsil ya da yüksek lisanslar değil parmaklar konuşacaktır. Bu nedenle, bu işi nitelikli bir şekilde ifa etmek istiyorsanız, sanatınızı geliştirmeli; ister kulaktan ister notadan ama illa ki mükemmel çalmaya gayret etmelisiniz.

 

  • İşin niteliğini belirleyen bir diğer faktör, piyanistliği hangi alanda yapmanıza karar vermektir. Örneğin, salt piyano ile single bir albüm mü çıkarmak istiyorsunuz. Yurdumuz dünya çapında ünlü olan Fazıl say bu yoldan ilerlemiş ve başarıya mutlak surette ulaşmıştır. Bu işin, sadece bir diğer kısmıdır. Bir başka ilerleyeceğiniz alan ise, herhangi bir müzik grubunda piyanist olarak çalmaktır. Bu grup ister rock, ister pop, ister başka bir alanda müzik üretiyor olsun, gruplarında ve şarkılarında piyanoya yer verip vermeyecekleri tamamen kendi inisiyatiflerindedir. Bu nedenle, yapacağınız araştırmalar ve takiplerle birlikte kariyerinize hedeflediğiniz şekilde bir gruba dahil olup orada da müzik üreterek başlayabilir ya da devam edebilirsiniz.
Şu İş İlgini Çekebilir:  Cruise Gemide Çalışmak

 

  • Bir başka nitelik ise iş sahası da bol olan bir mekanda piyanist olarak çalmaktır. Genelde lüks lokantalarda, caz ve blues müziği üreten gruplarda smokininiz ve şarap kadehiniz ile birlikte nezih ortamlarda günde birkaç saat çalarak, iyi paralar kazanabilir hem de kendi sanatınızı özgürce üretmenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

 

  • Bir de düğünlerde ”piyanist şantör” olarak da işe başlama seçeneğiniz mevcuttur. Bir Arif Susam olsun, bir Nejat Alp olsun, küçük düğün salonlarında işe başlayıp daha sonra onlarca albüm çıkararak gönüllerde taht kurmuştur. Piyano çalarak para kazanmak istiyorsanız ya da kariyer inşa etmek istiyorsanız düğün salonları çok iyi bir başlangıç olacaktır. Halka yakın, insanlara yakın, bir gece güzel paralar kazanarak hem de insanları bolca eğlendirerek yorucu ama keyifli bir mesleğiniz olacaktır.

pi2

Piyanistlik Mesleğinin İş Olanakları: 

  • Yukarıda da tüyosunu verdiğimiz gibi piyanistliğin iş olanakları geniş bir yelpazede sizi ve üretimlerini bekliyor olacaktır. Yeter ki piyano adlı enstrümanı, her zaman daha fazla geliştirerek, yılmadan, bıkmadan, yeni besteler üreterek ve yeni şarkılardan haberdar olarak çalmayı başarın.

 

  • Bu mesleğin iş olanaklarının size gülümsemesi için, ne olursa olsun iş ya da mekan seçmeyin. Bazı piyanistlerde görülen egoist yaklaşımlar, onları uzun süreli olarak işsiz durumda bırakır. ”Ben burada asla çalmam” tavrı, özellikle mesleğin başlangıcında son derece yanlış ve tehlikelidir. Yanlıştır, çünkü işsiz ve parasız bırakır. Tehlikelidir çünkü hem mesleğinizde yükselmenize engel olur hem de sizi bir müzisyen olarak tıkanıklığa sevk eder. Bu nedenle, aslında bir piyanistin iş olanaklarını yine kendisi belirlemektedir. Günümüzde hem ülkemizde hem de dünya genelinde sanatını güzel bir şekilde üreten insanlara her zaman ihtiyaç olmuştur. Her zaman da olacaktır. Böylece dikkat edilmesi gereken temel nokta, mekan ya da iş seçmek yerine ne olursa olsun üretmek, notalarla insanları dansa, eğlenceye davet etmek ve sanatın üzerinden para kazanmaya devam etmek olmalıdır.

Piyanistlik Mesleğinin Kötü Yanları: 

  • Kötü yan denmelidir ki tartışılır ama bir piyanistin her daim çok çalışması gerekmektedir. ”Ben bir ay hiç çalmayayım” gibi bir lüksleri ya da tatilleri yoktur. Sanat ve enstrümanlar her zaman ilgi ister. Parmakların hafızası ise bir piyanonun en güzel şekliyle çalınması için yeterli değildir. Birçok piyanistin fazla çalışma mesaileriyle parmaklarında yaralar meydana geldiği şehir efsanesi değil, bilinen bir gerçektir. Hem kendi bestelerini yapmak hem de son dönem moda şarkılarını notalarıyla beraber çalmak için günde en az 8 saatinizi piyano çalarak geçirmelisiniz. Aksi takdirde rakip müzisyenlerin hızlarına yenik düşer ve yerinizde sayan müzisyenler olursunuz.

pi

Piyanistlik Mesleğinin İyi Yanları: 

  • Evvela sanat olmasıdır elbette. Nice piyanist, kendilerine güvensizlikleri ya da yaptıklarını yetersiz görmeleri ile birlikte kendi odalarında, kendi yaşam alanlarında tıkılı kalırlar. Ancak piyanistliği meslek olarak seçmeyi göze alan cüretkar insanlar, hem sanatlarını ifa ederler hem de bu işten para kazanmayı bilirler.

 

  • Her daim dinleyicileriniz, takip edenleriniz ve sizi sevenleriniz olur. Hem üretmenin tarifsiz hazzını yaşarken hem de yaşamınızı idame ettirecek paralar kazanarak güzel, üretken ve yetenekli bir hayat sürmüş olursunuz.

 

  • Bestelediğiniz şarkıların başka ağızlarda söylenmesi ya da çaldığınız piyanoya başkalarının eşlik etmesi, ancak yaşayanların bilebileceği müthiş bir mutluluk olsa gerek. Bu nedenle hem kalbiniz hem parmaklarınızla beraber çalmaya devam etmeli; sanat aşkından da kazanma hırsından da bir an bile vazgeçmemelisiniz.

Yorum yapın