Profesyonel Basketbolcu Olmak İsteyenlere

90’larda bu yazıyı kaleme alacak olsaydık basketbol çok da sevilen ve takip edilen bir spor dalı değil diyerek başlamak zorunda kalacaktık. Ancak 2000’li yıllardan itibaren basketbol sevgisi bir tutku haline geldi. Bunun toplamda üç nedeni var.

Birinci neden yeni neslin, dijital ve teknolojik ortamlarda basketbol maçlarını takip etmeye başlaması. Önceden bir kanal bir maç verecekti de biz izleyecektik. Şimdi NBA maçlarını bile şifresiz izleme şansımız var. Bu durum da bu güzel oyunun tüm inceliklerini ve güzelliklerini takip eden ve bundan hoşlanan bir kitle yarattı.

İkinci neden okul ve belediyelerin basketbol sevgisini daha uzaklara ve daha geniş kitleye yaymak için başlattığı fedakarlıktır. Her okulun bahçesine iki pota, bir basketbol topu koymakla olmuyordu bu işler, farkına varıldı. Daha sonra ise özel liselerin ve özel üniversitelerin çoğalması ile birlikte çocuklar ve gençler bu sporu birebir yapma ve yaşama şansını kapalı ve lüks denebilecek basketbol sahalarında gerçekleştirme şansını elde etti.

Üçüncü ve son neden ise basketbolun, en az futbol kadar belki futboldan daha fazla heyecan ve merak uyandırıyor olması. Belki babalarımız izlemez bile çocuklarımız biraz daha basketbola yakın bir nesil olacak. Son saniyesine kadar stratejinin ve heyecanın sürdüğü süper dinamik bir oyun çünkü basketbol. Bu nedenle profesyonel basketbolcu olmak isteyenler doğru yerde olmasa bile doğru zamanda doğdular diyebiliriz. Doğru yer Amerika diyebiliriz. Ancak Türkiye’de basketbolcu yetiştirme konusunda hiç de az buz bir ülke değil.

Özellikle son on yıldır halis munis Türk takımlarının alt yapılarından çıkan oyuncularımız NBA liglerinde oynayacak kadar yükseliyorlar. Hidayet Türkoğlu ile başlayan bu serüven bugün üst seviyelere varmıştır.

Siz de bir gün bir NBA yıldızı olabilirsiniz.

Unutmayın ki sporun hangi alanında olursa olsun bugünkü başarılarını ve popülaritelerini kazanmış insanlar da geçmişte sizin bizim gibi insanlardı. Önemli olan çok çalışmak ve inanmak. Yoksa hepimiz etten kemikten insanlarız. Adamlar ne güzel basket oynuyor ya diye hayıflanmak yerine feyiz almak çok daha önemli ve ileri götürücü bir davranış şekli olacaktır.

Yeteneğinizi ve isteğinizi keşfettikten sonra en yakın dostunuz basketbol topu olsun. Unutmayın ki futbolda Ronaldo, basketbolda Pierce bugünlerine çok çalışarak, fazlaca idman yaparak geldiler. Başka bir açıklaması ya da sırrı yok çünkü spor işlerinin.

Futbol Yorumcusu Olmak İsteyenlere adlı makalemiz de spor ve sporla ilintili olarak okurlarımızla buluşsun. Ben oynamama ama oynayanları iyi yorumlarım diyorsanız, bacak kasına değil çene kasına güveniyorsanız futbol veya basketbol maçlarının yorumcusu olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler ve izlemeniz gereken yollar ise yazımızın içinde sizleri bekliyor.

Profesyonel Basketbolcu Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? 

Evvela tıpkı futbolda olduğu gibi kendinize bir kulüp bulmalısınız. Bu kulüplerin seçmelerini internet ortamından bile takip edebilirsiniz. Şimdiki kuşak yine şanslı. Bizim zamanımızda hangi kulüp ne zaman ne ara seçme yapıyor, tarihi ne zaman gibi sorular havada uçuşur bir türlü sağlam ve güvenilir kaynaklardan haber alamazdık.

Daha sonra gözünüze kestirdiğiniz kulüplere başvurular yapılabilir ve seçmelere katılabilirsiniz. Maddi durumu iyi olan arkadaşlar özel takımlara ya da kolej takımlarına doğrudan para ile baş vuru yapabilir. Bu şu demektir. Bu, paranız. Ben de basketbolcu olmak isteyen bir gencim. Beni lütfen bu verdiğim para ile eğitin. Elbette ki daha kestirme bir yol.

Lisansınızı aldıktan sonra sizi içine çeken diğer mücadele, forma kapma yarışı olacaktır. Bildiğiniz üzere futbolda 11 kişi oynuyor. Basketbolda ise bu sayı 5. Bu nedenle formayı kapmak için çok çalışmalı, sürekli üstüne katarak ilerlemelisiniz.

İş hayatında kariyer inşa etmek ne ise basketbol ve spor dünyasında asıl olan maç deneyimi kazanmak ve olgunlaşmaktır. Ne kadar çok maçta yer alırsanız aynı oranda o kadar çok oynama şansınız artar.

Profesyonel basketbolcu olmak isteyen arkadaşların çeşitli illegal hormon takviyelerinden uzak durmaları gerekiyor. Kendi sağlığınızı ve geleceğinizi düşünüyorsanız biraz da şişkin görünmek ya da boy uzatmak için piyasada yer almayan ürünleri vücudunuzda kullanmayın. Bizim ülkemizde neyse ki bu tür sapmalara kayan çok az kişi var. Yine de eli kulağındadır. Malum kötü şeyler hızlı yayılır. Siz onlara uymayın ve sporunuza odaklanın.

Şimdiki gençlerin basketbol şansı.

Şimdiki çocuklar ve şanslı diyoruz çünkü bizim canımız basketbol oynamak istedi mi en iyi ihtimalle bir okulun bahçesine giderdik. Potaları, yarım ya da kırık olan bir sahaların içinden futbol kalesi de geçerdi. Basketbol, kendisi gibi alanı da araya sıkıştırılmış olurdu. Ama bugün böyle bir durum yok. Ülkemizde basketbol sahaları da genişledi arttı ve teknik anlamda tam profesyonel alana taşındı. Böyle bir atmosferde profesyonel kelimesinin üstüne basa basa basketbolcu olmak isteyen arkadaşlara, sahalar bile albenili gelecektir. Gerisi size ve üstün başarılarınıza kalmış.

Amatör Futbolcu Olmak İsteyenlere ben basketboldan anlamam arkadaş, bana futbol lazım diyen arkadaşlarımız için amatör futbolcu olmak ile ilgili tüm detaylar ve öneriler yazımızda. Basket atmak mı gol atmak mı? Hangisi sizi daha çok sevindirecektir. Tercihinizi yapın ve bu noktada kendinize bir gelecek inşa edin.

Basketbolcu Olmanın Zor Yanları Nelerdir? 

Sürekli formda kalmak zorunda olacaksınız. Bunun için disiplin ve çalışma sizin iki yakın arkadaşınız olacak. Özellikle takım seviyesinde yükselmek isteyen arkadaşlar, bu alanda çok rakipleri olduğunu bilmeli. Sayıları çok ve güçleri de çok. Bunun için hem teknik hem mental anlamda kendini geliştirmeye bakmalı, kendinizi bir an bile salmamalısınız.

Bunun dışında zor ya da keyifsiz yan olarak nitelendireceğimiz bir başka husus daha var. O da basketbolun maalesef ki henüz futbol kadar bir takipçi ve ilgi kaynağı olmaması. 10 futbol izleyici varsa 1 basketbol izleyicisi var. Bu da sizi bazı zamanlarda moral motivasyon açısından zedeleyebilir. Ama siz durmayın. Daha fazla seyirci çekmek için daha fazla basket atmaya bakın.

Basketbol: Uçan Adamların Oyunu.

Van Persie için uçan Hollandalı adam yakıştırması yapanlar! Bu resme baktıklarında ne görüyorlar acaba? Eğer futbolda uçuluyorsa basketbolda da uzaya çıkılıyor sevgili parlak fikirler okurları. Heyecanı ve hızı tek bir saniye bile azalmayan bu oyunda, bir futbolcudan daha fazla yorulacağınız aşikar. Ama atacağınız şık bir basket ile de nice kalabalıkları kendinden geçireceğiniz de gün gibi ortada. Şimdiden iyi uçuşlar ve de iyi basketler!

Profesyonel Basketbolcu Olmanın Keyifli Yanları Nelerdir? 

Basketbol bir güç ve denge oyunu. Bu alanda iyi basketbolcu olmak hem bedenen hem de zihnen güçlü olmayı gerektiriyor. Demek ki bu spor alanında ilerlemek için insanın hem kas yapısı hem de karakteri güçlü olmalı. Başarılı bir sporcu ahlakı ve disipline ile de başarılıdır en nihayetinde.

Bunların dışında en az 2 metre olacağınız için ortamlarda ciddi manada ilgi çekeceksiniz. Bu ilgi de genelde olumlu bir ilgi olacak. Ekranların sevilen, sahaların istenen oyuncusu olarak bol bol basketler atıp bol bol paralar kazanacaksınız. Arada birkaç reklamda da boy gösterdiniz mi sizden keyiflisi, sizden mutlusu yok!

“Profesyonel Basketbolcu Olmak İsteyenlere” üzerine 11 yorum

  1. Abi yaşım 14.5 boyum 1.70 oyun kurucuyum teknigim iyi okul maçlarında 20 ortalamayla oynadim en iyi ozelligim top kontrolü şutum iyi atletizmim fena degil panyaya rahat vurabiliyorum basketbolcu olma sansim varmi ek olarak samsundayim

    Yanıtla
  2. Abi merhaba ben on dört yaşındayım ve boyum 196 basketbolcu olmak istiyorum sence hangi altyapıya gitmeliyim

    Yanıtla
  3. bende olmak istiyorum öncelikle durmayın yaşım 16 .bakın cidden salmayın varsa hayaliniz gidin arkadaşlar . benim rakibimçok .karşınızda kim olursa olsun bazen sizi destekleyemecekler ama durmayın gene sürekli antreman antreman yapın .hem motivasyonunuz yüksek olmalı her zman sizi aşagılayabilirler ama duymazdan gelinnnn .asla kafanızı bile çevirmeyin benimle sürekli dalga geçiyorlardı .bakın belediyenin altaypısına gidin alırlar .seninle alay edenleri oyununla rezil et ki susup sadece seni izlesinler sen eskiden onları izlerken şimdi ise onlar seni izlesin. bırakın onlar ancak konuşur. neden basketbolcu olamayımki her türlü ben varım olacam onlar susacak ve sadece beni izleyecekler .denemeyi bırakmayan bir insanı asla yenemezsiniz asla pes etmeyenide . ben kolay kolay yorulmam aslaaaa. kendinize güvenin ve o sahaya çıkın ben bütüna acımı derdimi topdan ve oyundan çıkarıyorum bu kadarrr……. ı will dont stop ı will keep going ı am be legendary . do not give up .asla vazgeçmeeeee sakınnn bende öyle yapacagım oldugumda ve oldugunuzda görüşelim bekle beni milli takım bekle beni tüm ıng basketbol takımları efsane bir basketbolcu doguyor .kendinize güvenin inancınızı kaybetmeyin bırakın konuşanlar konuşsun onlar anca boş yaparrrr

    Yanıtla
    • Yorumların beni çok etkiledi motivasyonunu sevdim ve bende çok çalışıyorum yaş 14 boy 177 standart potaya dokunabiliyorum ne kadar çalıştığımı anlayabilirsin.
      UMARIM İKİMİZDE “A” MİLLİ TAKIMDA KARŞILAŞIRIZ VE BU KADAR EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALIRIZ SEVGİLİ YOLDAŞIM

      Yanıtla
      • dostum tek siz değil umarım üçümüz de o takımda yer alırız ve ülkemizi gururlandırırız…
        yorlumak,pes etmek yokkkk !!!!!!

        Yanıtla
        • Dostum ben de varım 🙂 Ben de 16 yaşına yeni geldim kendimi sürekli geliştiriyorum ama boy konusu canımı sıkıyor henüz 183 boyum. Babam 183 annem 177 daha uzar mıyım motivasyon verinnn?

          Yanıtla
  4. Abi Yaşım 13 Boyum 182 Kollarım Çok Uzun eğilmeden Dizimi Kaşıyorum Oyunum Çok İyi Ne yapmam Konusunda kararsızım Yardımcı Olursanız sevinirim

    Yanıtla

Yorum yapın