Psikolog olmak istiyorum

Günümüzde bakıldığı zaman bir birinden farklı meslekler bulunmaktadır. Bu meslekler içinde bulunan bazı meslekler diğer mesleklere göre daha havalı ve daha kariyer sahibi olunan mesleklerdir. Bu mesleklerden biri de herkesin olmasını istediği ancak olması oldukça zor olan bir meslek olan psikolog mesleğidir. Psikologlara bakıldığı zaman bir çeşit doktor olan psikolog insanların sorunları ile ilgilen bir meslektir. Psikolog kavramının tanımına bakıldığı zaman psikolog İnsanların davranışlarını, yapı süreçlerini inceleyen ve yapmış olduğu inceleme sonucunda her hangi bir sorun tespit etmesi sonucunda bu sorunun giderilmesi için uğraşan kişilere verilen isimdir. Günümüzde bakıldığı zaman psikologlar son zamanlarda insanları incelemenin yanında aynı zamanda hayvanların da gelişimini incelemeye başlamıştır. Günümüzde bakıldığı zaman gençlere sorulan sorularda alınan cevaplara bakıldığı zaman bu cevapların pek çoğu psikolog olmak istiyorum şeklinde olan cevaplardır. Bu tür sorulara bu cevapların verilmesinin en büyük nedeni ise psikologun günümüzde kariyer bakımından önemli meslekler arasında bulunması büyük bir etkendir.

Psikolog Olmak İçin Ne Okumalıyım

Psikolog olmak isteyen kişilerin sormuş oldukları en önemli sorulardan biri de psikolog olmak için ne okumalıyım sorusudur. Bu sorunun cevabını verecek olursak öncelikle psikolog olmak isteyen kişilerin büyük bir çalışma içinde olması gerekmektedir. Çünkü psikolog bölümü oldukça zor olup kazanılması da oldukça zor olan bir bölümdür. Psikolog olmak isteyen bir kişi üniversitelerde bulunan psikolog bölümünü okumaları gerekmektedir. Psikolog bölümüne bakıldığı zaman bu bölümün üniversite de eğitim süresi 4 senedir. Psikolog olmak isteyen kişiler bu adımı ilk olarak lise yıllarında atmaya başlamalıdır. Psikolog olmak için öncelikle lise yıllarında eşit ağırlık bölümünü okumak gerekmektedir. Onun ardından her sene ÖSS’nin yapmış olduğu sınavlardan yeterli puan alınması durumunda psikolog için ilk adım olan eğitim hayatı başlamaktadır.

Bir Anda Varlıklı Olmak ve Bunu Kaldırabilmek de bir nevi psikoloji gerektiren bir olaydır. Psikolojisi sağlam olanın belli başlı zorlukları ve ani gelişmeleri kaldırabilme olasılığı daha fazladır. Çünkü sağlam bir psikoloji aynı zamanda doğru karar verebilme ve sağlıklı düşünebilme anlamlarına gelmektedir. Bir anda varlıklı olmak ve bunu kaldırabilmek için her iki makalemizi de okuyarak bu iki temel disiplin arasında mekik dokuyabilirsiniz.

Psikologlar Ne Kadar Kazanır

Psikolog mesleğine bakıldığı zaman günümüzde en iyi meslekler içinde bulunan psikolog mesleğinin maaşı da günümüzde diğer mesleklere göre bakıldığı zaman oldukça iyi bir maaştır. Psikologların okulu bitirmesi sonucunda farklı alanlarda çok rahat bir şekilde çalışacağı bilinmektedir. Psikologlar işe ilk başladıkları zaman memur sıfatı ile veya hastanelerde doktor olarak başlamaktadır. Bu durum yine kişinin kendi elinde olan bir durumdur. İlk olarak göreve başlayan bir psikolog yaklaşık olarak 2500 TL gibi bir ücret ile göreve başlamaktadır. Zaman içinde çeşitli eğitimler ile kendini geliştiren psikologların maaşı oldukça çıkmaktadır. Özellikle hastanelerde çalışan psikologlar oldukça iyi maaş almaktadırlar. Psikologlar ne kadar kazanır soruna verilecek en iyi yanıt psikologların çalışmış olduğu farklı alanlara göre farklılık gösteren maaşları yine psikologun kendi elinde olan bir durum olması dikkat çekmektedir.

Psikolog İş İmkânları

Günümüzde oldukça çekici bölümler arasında yer alan psikolog bölümünün çekici olmasını sağlayan en önemli özelliği gelişmiş iş imkanı ile boşta kalmama sıkıntısının olmamasıdır. Günümüzde bakıldığı zaman Psikolog İş İmkânları oldukça geniştir. Öncelikle üniversite hayatını bitirmiş olan bir psikolog devlet kurumlarında olmasa da özel kurumlarda kendilerine çok rahat bir şekilde iş bulmaktadır. Üniversite okurken formasyon almış olan bir psikolog adayı okulunu bitirdikten sonra almış olduğu formasyon ile milli eğitim bakanlığına bağlı olarak çalışan orta öğretim ve lise dengi okullarda psikoloji öğretmeni olarak çok rahat bir şekilde çalışmaktadır. Bunun yanında psikologlar hastanelerde doktor olarak, kreşlerde, çocuk bakım evlerinde, huzur evlerinde, ıslah evlerinde okullarda ve daha örneklerinin verileceği pek çok alanda çok rahat bir şekilde çalışacak olan psikolog mezunları kesinlikle boşta kalmamaktadır.

Bir İş Ortağı İle İyi Geçinmenizi Sağlayacak 6 Psikolojik Taktik parlak fikirler verdiği psikolojik taktiklerle de yanınızda olmaya devam ediyor. Birileriyle iyi geçinmek, hele bu biri ile kastedilen kişi iş ortağınız ise, iş ortağınızla iyi geçinmek sağlam moral motivasyon ve psikoloji gerektiren bir şeydir. Psikolojiniz ne kadar düzgün işliyorsa iş arkadaşınızla iyi geçinmeniz epey olasıdır. Unutmayın ki mutsuz insanlar, çeşitli konularda sıkıntı çıkarır. Mutsuzun işi mutsuz kişileri arttırmak ve mutsuzluğu bir virüs gibi yaymaktır. Bol kazançlı ve musmutlu bir iş hayatı dileriz hepinize.

Hastanın çocukluğuna inilmek üzere!

Psikologların Uyması Gereken Mesleki İlkeler Nelerdir?

Hiçbir yerde bulamayacağınız bilgilerle sizi kuşatmaya devam ediyoruz sevgili parlak fikirler okurları. Her mesleğin bir ilkeler bütünü vardır. Bunlara her ne kadar çoğunlukla uyulmasa da insanlık onuru ve meslek ahlakı için aslında hepsine birer birer uyulması gerekir. Her zaman idealist kişiliğinizi taşımanız ve mesleğinizi bir adım daha öteye taşıyabilmeniz için şimdi psikolog olduğunuz takdirde uymanız gereken mesleki ilkeleri sizlerle paylaşıyoruz. Eminiz ki ileride epey işinize yarayacak.

  • Gizlilik: 

Size hasta olarak gelen insanların, yani terapi uyguladığınız ve görüşmeye aldığınız insanların size seans süresi boyunca aktardıklarını, anlattıklarını ve paylaştıklarını başka hiç kimseyle paylaşmamanız gerekiyor. Öyle ki evinize döndüğünde bile muhabbet arasında bir hastanızın durumunu muhabbete katık etmeniz hiç etik ve ilkeli bir hareket olmayacaktır. Mesleki gizlilik, psikologların dünyasında çok önemlidir. Bir hastasının durumunu isim vererek ya da vermeyerek birilerine anlatmak, en hafif tabirle bilgi istismarına girer. Bu nedenle size anlatılan, sizde kalsın. Size güvenen hastalarınız, ileride bir gün size güvendikleri için bin pişman olmasın.

 

  • Hastayla Belli Bir Mesafe Kurmak 

Mesafe önemlidir. Psikolog ile hasta arasındaki mesafe ise hayati derecede önemlidir. Şimdi evvela oraya, yani size gelen hastaların belli bir zihinsel karışıklık ve alt yapı çöküntüsü yaşadığı aşikar. Bu da duygusal boşluklar barındırıyor. Yazılan birçok kitapta da tespit edildiği üzere hasta, psikoloğunu bir üst mertebede, bir üst makamda biri olarak görüp ona otoriter bir saygı duyuyor. Bu saygı, çok geçmeden büyüyerek ve sınırlarını aşarak hayranlığa dönüşüyor.

Bir psikoloğun hastası ile duygusal ve de cinsel bir ilişki kurması suçtur. Evet yanlış duymadınız suç. Aaa çok ayıp, aa hiç etik değil gibi bir durum söz konusu değil. Düpedüz yasalar çerçevesinde suç. Böyle bir ilişkinin içine girerseniz hastanızı duygusal ve cinsel açıdan sömürmüş kabul edilirsiniz. Bu da mesleği kötüye kullanma kapsamında suça girer. Lisansınız iptal edilir ve bir daha hiç kurumda psikolog olarak çalışamazsınız.

Tüm bu boğucu ve düpedüz insanlık dışı şeylerle uğraşmamak için hastanızın size olan hayranlığını geri püskürtün ve her zaman aranızda kurumsal bir mesafe bırakın. Hastanız size ulaşmaya çalışmasın. Siz hastanıza ulaşmayın. Aksi takdirde narkoz etkisindeki bir hastaya iğfal etmek kadar düpedüz istismar içerikli suça girer yaptıklarınız.

Müşterinin İlla Ürün Almasını Sağlamak İçin 5 Psikolojik Taktik belli başlı kurumlarım uzman psikologlarla çalıştığını biliyor muydunuz? Psikolojide algı yönetimi önemli bir yer tutar. Ve ticaret dünyasında da herkes bilir müşterinin bir ürünü alıp alması ilk devrede mali değil psikolojik bir hadisedir.

Müşterilerinin psikolojini iyi çözen ve bu zemine göre hareket eden kurumlar her zaman olduğu gibi bugün de başarılı olmaktadırlar. Zira insanların zihinlerine girebilirseniz onların yumuşak karnına dokunabilirsiniz demektir bu.

Psikologların Çalışma Alanları 

Bir psikolog olarak bir hastanede çalışabileceğiniz gibi kendi açtığınız özel bir yerde de tek başınıza, bağımsız olarak çalışabilirsiniz. Bununla birlikte artık evlilik programlarında bile psikolog olduğunu unutmayın. Yakında hepimiz delirme sınırında dolaşacağımız için her eve bir psikolog kampanyası düzenlenebilir. Yani psikologlar hiç üzülmesin. Uygarlık yaygınlık kazandıkça aynı oranda psikoz ve nevroz oranları da artıyor.

İlaç şirketleri de anti deprasan haplarını satmaya devam ediyor. Siz siz olun hastanıza ihtiyacı olmadığı halde ihtiyacından fazlası olan ilaçları yazmayın. Bu çalışma alanınızda hastanız ile kuracağınız ilişkinin samimiyetini zedeler.

Herkese akıl sağlığı yerinde günler dileriz.

 

 

 

Yorum yapın